fasolka po bretonsku - 671 przepisów (strona:31/45)

Ekspresowa ciecierzyca po bretońsku 176

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku. Pomyślałam więc, dlaczego nie zrobić ciecierzycy po bretońsku ? Jeśli macie ugotowaną ciecierzycę to reszta to już jak to mówią pikuś. Kilka chwil i mamy syte rozgrzewające danie. A przygotowałam je w rewelacyjnym garnku FISSLER - Original-Profi Collection , o którym pisałam już we wcześniejszych postach. Przypomnę tylko, że wart jest swojej ceny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym 151

Pyszne danie jednogarnkowe z cieciorką w roli głównej. Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie

Monia miesza i gotuje
bigos 202

miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko

babka w formie
Fasolka po bretońsku 194

danie, które uwielbiam. Znane chyba każdemu. Z dużą ilością fasoli, cebuli i kiełbasy. Nie jest to potrawa lekkostrawna Lubię kiedy jest trochę więcej sosu pomidorowego. Niestety przygotowanie fasolki po bretońsku zajmuje bardzo dużo czasu (długie gotowanie). To jedno z tych dań, które z dnia na dzień stają się coraz lepsze 400 g białej fasoli typu „Piękny Jaś

Bullio
Fasolka po bretońsku 162

pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę. Całość gotować jeszcze kilka minut. Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Najlepiej nam smakuje ze świeżym pieczywem

W garach u Gosi
Cieciorka po bretońsku 201

Wszyscy znamy fasolkę po bretońsku . To pyszne i sycące danie jednogarnkowe. W ten sam sposób można również przygotować cieciorkę, która jest równie sycąca jak fasola ale delikatniejsza w smaku. składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego

Monia miesza i gotuje
Wegańskie kiełbaski z przyprawą berbere 192

wrześniu, na straganach, zaczyna pojawiać się młoda fasola. Najpopularniejszą odmianą jest „Piękny Jaś”. Wraz z Jasiem na polskie stoły wjeżdża jedno z popularniejszych dań – fasolka po bretońsku. Przepisów na to konkretne danie jest tyle, ile domów, w których się ją podaje. Dlatego też nie będę Wam narzucać swojego, ale raczej podrzucę Wam ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 142

strączkowe. Każdy przepis został zilustrowany autorskimi zdjęciami,  które zachęcają do eksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.  Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli

Di gotuje
Sos cygański do słoików na zimę 494

cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo

Marder&Marder Manufacture
Ciecierzyca po bretońsku 118

Nasza lekka, zmodyfikowana wersja popularnej fasolki po bretońsku. Równie smaczna, łatwa w przygotowaniu. Składniki 2 puszki ciecierzycy 3 pętka kiełbasy śląskiej 200 g parzonego boczku 1 duża cebula 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ostra papryka w proszku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę

R'n'G Kitchen
Fasola z ciecierzycą w pomidorach 246

Składniki: 1 słoik fasolki po bretońsku Pamapol 1 puszka ciecierzycy 3 dorodne pomidory 1 cebula 20 dkg wędliny sól, pieprz, słodka papryka, słodka wędzona papryka, chili świeże zioła, estragon i … Czytaj dalej Fasola z ciecierzycą w pomidorach

czarrna od kuchni
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 186

Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć

Z Majeczką w kuchni
Paczka od Polsoji 155

wodzie jak i na grillu :) Kolejnym produktem były kiełbaski paprykowe, które również wcześniej próbowałam. Podobnie jak poprzednia wersja są dobrą opcją na grilla. Można też ich używać do fasolki po bretońsku, leczo czy bigosu :) Bardzo lubię tofu wędzone, dlatego ucieszyłam się, gdy znalazłam w paczce, aż 4 opakowania. Dwa z nich to standardowe tofu wędzone o wadze 180 gram. Miałam

wegujemy
Co Lila jadła w środę? 13 202

tego, że jeszcze mamy truskawki.  II Śniadanie 10:00 Sok wyciśnięty z:  jabłek,  ogórka zielonego,  jarmużu i natki pietruszki. Zupa 13:00 Fasolka po bretońsku w wersji fit. II Danie 16:00 Placuszki z cukinią i kukurydzą. W tym sezonie wzięłam się ostro za cukinie (kupujemy ją w ogromnych ilościach) i odkrywam różne świetne

lady-och-mistrzyni.blogspot.com