bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie pomidorowym jako dodatek do angielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak
chwile dla mnietego co mam. Puszki z wszelkiego rodzaju fasolkami w sosie własnym lub pomidorowym mam w domu zawsze .Przydają się gdy chcę zrobić coś na szybko. A to błyskawiczną fasolkę po bretońsku ( bo w lodówce jest kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę w różnych wersjach. Dziś zrobiłam
Buniabaje w kuchniFINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie smakuje. Coś jak znana nam dobrze fasolka po bretońsku, lecz nieco bardziej wyrazista w smaku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE PRZYGOTOWANIA PRZY OPCJI Z FASOLĄ SUCHĄ Jeśli używacie suchej fasoli, przygotowania musicie zacząć noc wcześniej – jeśli jesteście leniwi, kupcie
Nerds Kitchensamego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki . Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie specjalnej odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes ). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich
Chilli Czosnek i Oliwatransportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany. Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni , kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam, dosłownie
Chilli Czosnek i Oliwatemperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę po bretońsku czy inne zimowe przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni
Ratunku obiaddaniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak każdy groch czy fasolka. Mnie ze względu na swoją delikatność pasuje we wszelkiego rodzaju zupach ,odmianach fasolki po bretońsku i sałatkach. Tym bardziej , że kupuję ją konserwową w puszkach w zalewie - jest gotowa do spożycia - wystarczy odsączyć lub nie ( w skład wchodzi ciecierzyca, woda, sól). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPomysł na zrobienie fasolki szparagowej po bretońsku zaczerpnęłam z książki "Wysmakowane" Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt. Sam przepis zmieniłam na swoją tradycyjną wersję. Danie jest świetną alternatywą dla osób nie mogących jeść fasoli. Na pewno warto spróbować dla urozmaicenia. SKŁADNIKI 450 g mrożonej fasolki szparagowej 300 g wędzonego boczku 350-400 g kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula
Passions hobbies lifebretońsku można zrobić nie tylko fasolę. Warto spróbować wersji z ciecierzycą. To zdrowe warzywo strączkowe wciąż zbyt rzadko gości w naszej kuchni, a dzięki przepisom takim, jak ten, łatwo się do niej przekonać. Pysznie i w jednym garnku. Przepis na ciecierzycę po bretońsku Składniki: 400 gramów suchej ciecierzycy, 300 gramów boczku, 4 kiełbasy śląskie (lub podobne), 3 cebule, 2 ząbki(...)wymieszaj. Duś pół godzimy, co jakiś czas mieszając, jeśli potrawa wyszła bardzo gęsta, wlej trochę wody i ewentualnie ponownie dopraw. Rada: ciecierzyca po bretońsku jest najlepsza, gdy się trochę przegryzie. Artykuł Ciecierzyca po bretońsku. Jeśli lubisz fasolkę, pokochasz też ten przepis pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna PolskaZielona soczewica po bretońsku a'la fasolka. 250 gram zielonej soczewicy puszka pomidorków pelati cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szt suszonych pomidorów ( nadają wspaniałego głębokiego smaku ) sól i pieprz do smaku chudy boczek wędzony lub płaska łyżeczka wędzonej papryki dla wegetarian olej rzepakowy do smażenia pół łyżeczki ziół: cząbru, majeranku, kminku, liść laurowy
AZgotuj!wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju
Salonik smakówDanie typowo chłopskie albo studenckie. Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :) Przepis ze strony KwestiaSma ku Składniki 2 puszki fasolki
W kuchni bez szafekNiestety pogoda nas nie rozpieszcza... W Krakowie ciągle pada, jest szaro i ponuro. Więc dzisiaj coś na poprawę humoru i rozgrzanie w ten jesienny dzień
Krakowskie smaki AniSoja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 250g suchej soi sól do gotowania 250 g boczku wędzonego 2-3 kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 300ml pomidorowego pelatti lub domowego przecieru 3 kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku(...)odsączoną soją. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut. Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego
Pyry na Gaz