Poniżej znajdziecie przepis i listę zakupów… Składniki 400g mięsa mielonego z indyka 1 średniej wielkości papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli olej do smażenia łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 500ml bulionu sól pieprz 100g ryżu (1 torebka) Indyk z warzywami i ryżem – przepis Na odrobinie oleju(...)międzyczasie dodajemy drobno posiekany czosnek . Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy ryż i całość chwilę smażymy (2-3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, bulion i pomidory z puszki. Danie doprawiamy oregano, dwoma rodzajami papryki, solą i pieprzem. Dusimy ok. 20 minut, aż ryż stanie się miękki. Smacznego! Artykuł Indyk z warzywami i ryżem pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W połowie gotowania wsyp do wody pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera
Niedzielny kucharzcoś dla miłośników zup. Lekka zupa w sam raz na upalne letnie dni. Dostępność świeżych warzyw jest coraz większa można tutaj dać upust swojej wyobraźni 🙂 Składniki 500 g żółtej fasoli 1 mały kalafior 1 marchew 1 pietruszka 1 seler 3-4 ziemniaki 1 szyjka z indyka 1 skrzydło z indyka sól, pieprz Mięso … Czytaj dalej Zupa z żółtej fasoli
gotuj ze mnąkonsumentami wybrednymi. Wszystkie talerze były po warsztatach puste, zwłaszcza, że pasta jest tak prosta, że dzieci robiły ją same. Składniki na słoiczek o wielkości 250 ml: 1 puszka fasoli czerwonej 7 plastrów suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 5 listków świeżej bazylii sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę odcedzić. Wrzucić do blendera
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyDzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. W połowie gotowania wsyp do wody pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera
Niedzielny kucharzdokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy do tart). Na ciasto wykładamy fasolę z groszkiem, zapiekamy 20-25 min w 200°C . Pod koniec można włączyć termoobieg
R'n'G KitchenTruskawki po raz kolejny, ale tym razem w cieście z wykorzystaniem fasoli! Składniki: 240g (1 puszka) opłukanej czerwonej fasoli 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki karobu lub kakao 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta proszku do pieczenia aromat truskawki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieszczamy w misce. Całość dokładnie miksujemy na gładką konsystencję. Masę
Truskawkowa Fiestajednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej. Surówka z kapusty w stylu indyjskim Składniki: połowa małej kapusty 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe 2 pomidory malinowe puszka białej fasoli (najlepiej małej) Dressing: garść drobno posiekanej świeżej mięty kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można go pominąć) 3-4 łyżki oliwy łyżka octy winnego łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka cukru lub miodu pieprz sól Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory i pokrojonego w plasterki ogórka. Fasolę odsączamy i dorzucamy do warzyw. W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing. Polewamy nim surówkę i podajemy. U mnie pojawiła się w towarzystwie chlebków naan i kurczaka tandoori . Smacznego Artykuł Surówka
PatiGotujeSkładniki ( 1 porcja): 1 duża tortilla 2 jaja 1 pomidor pół czerwonej cebuli sol z połowy cytryny 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki pół białej cebuli 150 g boczku pół czerwonej papryki posiekany szczypiorek sól i pieprz olej Przygotowanie: na patelni rozgrzej łyżkę oleju i połóż na niej tortillę, lekko zrumień, przełóż na drugą stronę i także lekko zrumień, przełóż(...)talerz na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulą, a następnie dodaj fasolę, wszystko razem zblenduj na gładką pastę, posmaruj nią tortillę następnie na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, tak by wytopił się z niego tłuszcz, przełóż na tortillę pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę, dodaj sok z cytryny
Oka w rosole czyli KaFka gotujeodstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papierki z fasolą i babeczki podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy. wypełnienie: Mleko skondensowane
Bon appetit mon amiebudyniu – mleko (w zależności od ilości budyniu) – owoce – borówki, truskawki, maliny lub inne dowolne – piepier do pieczenia i coś do obciążenia tarty – groch lub fasola Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę i drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozgnieć rękami aż stworzy się kruszonka a następnie ulep kulę. Ciastem wylep formę(...)spód i zrobić brzegi. Za pomocą widelca nakój spód tarty. Na tarcie połóż arkusz papieru do pieczenia. Na papier połóż coś co obciąży tartę. Ja do tego celu używam fasoli jaś, którą wykorzystywać można kilka razy i przechowywać w osobnym słoju. Piecz tartę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij papier i obciążenie
nietylkopasta.plmnie troszkę ciasto przerosło nadzienie :D Każdy kawałek rozwałkowałam i nakładałam farsz. Farsz....przepis....hmmm..można nadziać różnymi serami, można nadziać mięsem mielonym przesmażonym z cebulą i np. fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam
Pieprzyć z Fantazjążałuję tej decyzji :D Dobrze, napiszę, co ja takiego dodałam. Miałam niewiele składników, ale wystarczyło dla nas wszystkich. * 50 dkg mięsa mielonego * 1/3 puszki kukurydzy * 1/2 puszki czerwonej fasoli * puszka pomidorów krojonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 spore ziemniaki * 1 średnia marchewka * cebula * czosnek * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie Podsmażyłam mięso mielone z pokrojoną cebulką(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podlałam 0,5 l wody i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i tak samo marchewkę. Jak już warzywa były miękkie, wrzuciłam fasolę i kukurydzę. Jak wszystko się zagotowało, dodałam puszkę pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wystarczyło tylko posolić, przyprawić ziołami i papryką. Zupa niestety BYŁA smaczna i rozgrzewająca :D Już nic nie zostało
Pieprzyć z Fantazjąpiękne błękitne niebo :D Serce się raduje jak widzę, że roślinki podlane i w oczach rosną :D W przerwie między burzami pobiegłyśmy z córką na ogród i zerwałyśmy trochę fasoli, cebuli. Obiad jak się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec :D Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach(...)kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę :D Składniki: * ok. 1/2 kg fasoli szparagowej zielonej albo żółtej * puszka pomidorów krojonych * 1 laska kiełbasy * mała cebula - ja miałam cukrową * duży ząbek czosnku * łyżeczka masła lub oleju * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę
Pieprzyć z Fantazjąhmmm, no są w niej składniki charakterystyczne dla ichniej kuchni. Jednak zwał jak zwał, popiszę dziś o mojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego(...)wody. Kiedy mięso już zmieniło kolor dodałam je do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą. Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania dopiero dodałam fasolę i i koncentrat pomidorowy. Przyprawiłam do smaku solą, odrobiną pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 ostrej. Posypałam ziołami prowansalskimi. Zupa do spożycia była gotowa za ok. 15 minut od ugotowania. Fajnie
Pieprzyć z Fantazją