fasola - 7842 przepisów (strona:186/523)

Zupa dyniowa 89

charakterystyczny orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej: 1 kg dyni, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka białej fasoli, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku, 500 ml bulionu, natka pietruszki, jogurt. Sposób(...)gorącym bulionem i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Miksuję zawartość garnka na jednolitą masę blenderem,doprawiam ewentualnie solą i pieprzem, dodaję odcedzoną fasolę i podgrzewam przez chwilę. Podaję z kleksem śmietany i natką zielonej pietruszki. Zupa dyniowa gotowa. Zupa dyniowa SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Pomidorowy kuskus z mięsem i warzywami 142

Składniki potrzebne do przygotowania pomidorowego kuskusu: 150g kaszy kuskus, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka obranych ze skórki pomidorów w sosie, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 1 niewielka cebula, sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej do smażenia. Sposób przygotowania(...)paseczki a cukinię w półksiężyce i dodaję do mięsa, smażę przez chwilę aby warzywa nie były już surowe ale pozostały chrupiące po czym dodaje odsączona fasolę. Pomidory miksuję blenderem i dodaje do mięsa z warzywami, całość mieszam, doprawiam do smaku i duszę jeszcze przez około 5 minut żeby smaki się wymieszały

Gotuj Się Kto Może
ZUPA MEKSYKANSKA PODANA Z NALESNIKIEM 261

nadal smak jest inny to w daniu całkowicie nie przeszkadzało mi to. ZUPA: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka 4 łyżki papryki słodkiej 1 litr bulionu warzywno-mięsnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie przyprawa(...)ziele angielskie liść laurowy garść ugotowanej kasy jaglanej NALEŚNIK: mąka 250 g 1 szklanka mleko Wydojone bez laktozy Mlekovita 1 szklanka wody jajko pół łyżeczki soli Przygotowujemy zupę: Kukurydzę, fasolę oraz pomidory wraz z zalewą z puszek wlewamy do garnka. Dolewamy bulion warzywno-mięsna oraz dosypujemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę). Gotujemy na małym ogniu

Kuchnia w oparach
Paella z warzywami z patelni 185

ryż brązowy, bo tamtego nie miałam. Jak ktoś wolałby wersję z mięsem, to spokojnie może dodać ;-) Miłego dnia :-) Składniki na około 6 porcji: 2 duże pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży bakłażan 1 większa cukinia 2 cebule 2 większe czerwone papryki 300 g ryżu arborio lub brązowego 1 cała główka czosnku olej roślinny 1 litr wody 2 łyżki słodkie(...)czerwonej papryki 2 - 3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 gałązka rozmarynu sól pieprz około 400 g passaty pomidorowej 1. Warzywa kroimyy w niewielką kostkę, wielkość podobna do fasoli. Czosnek obieramy, przecieramy. W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niej warzywne składniki. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem, pieprzem i mieszamy. 2. Gdy warzywa będą dość miękkie, wrzucamy do patelni suchy ryż. Zwiększamy

kruche babeczki
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 150

jest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie dowolnie wzbogacać o rożne warzywa (dosłownie pozbywając się resztek z lodówki) - paprykę, cukinię, bakłażana, grzyby, ziemniaki, jarmuż czy fasolę. Szakszuka uzupełniona o strączki staje się daniem naprawdę treściwym, więc polecam ją wtedy na lunch lub ciepłą kolację. ➤ Zobacz także: Jak zrobić klasyczną tunezyjską szakszukę? Sekretem udanej szakszuki jest aromatyczny(...)zetną (a żółtka ugotują się według Twoich preferencji). Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.  ➤ Rada: Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Szakszuka będzie świetnie smakować posypana pokruszonym serem feta.  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 255

życia i miłość do beskidzkiej ziemi. Latem korzystali oni z dobrodziejstwa pół uprawnych i lasów. Zimą i na przednówku było jednak ciężej. Podstawę ich wyżywienia stanowiły wówczas ziemniaki, kapusta, fasola, grube kasze oraz mąka, głównie razowa. Choć dzisiaj Ziemia Dukielska słynie głównie wyrobami wędliniarskimi, kilka z nich znajduje się nawet na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, to podstawę regionalnej kuchni stanowią(...)białym serem - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ Zapraszam również na pozostałe regionalne pierogi :) Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) Pierogi srokate (z kiszoną kapustą i białym serem) Pierogi oszukańce (z kaszą jęczmienną i mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą i boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną

Trzeci talerz
GULASZ DROBIOWO WIEPRZOWY Z WARZYWAMI 177

przychodzę jednak z propozycja na fajny gulasz, z dodatkiem warzyw, mega pyszny   Składniki: 400g szynki wieprzowej 200 g piersi  kurczaka 3 szklanki bulionu warzywnego pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 marchewki 1 pietruszka pól szklanki posiekanej natki pietruszki słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól, pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę(...)kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso. Dokładamy pokrojone na kosteczkę marchwie i pietruszkę, wrzucamy również fasolę i kukurydzę.Gotujemy razem ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy. Na koniec wsypujemy natkę, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Ciastka z kremem i owocami 208

foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek.  Każdy kawałek ciasta nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wielkość naszych kwadratów zależy od wielkości foremek muffinkowych. Ciastem powinniśmy zakryć i dno i boki  foremek. Piec w 180 st  - ok 15, a następnie wyjąć papierki(...)fasolą i piec kolejne 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce. W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.  Na dno każdej foremki położyć plasterek banana, wycisnąć porcję kremu, przybrać borówkami. Jeżeli nie mamy rękawa, możemy krem nałożyć łyżką. Smacznego

Stare Gary
Ptasie Gniazdka - wielkanocne tartaletki z musem pomarańczowy i mango 184

ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy. wypełnienie: Pomarańcze obieramy i filetujemy. Mango

Bon appetit mon amie
Fasola czerwona z brokułem i makaronem pełnoziarnistym 167

Warto to swojego jadłospisu wprowadzić strączki oraz jeszcze więcej warzyw i produktów z pełnego przemiału, gdyż w ten sposób dostarczamy jeszcze więcej witamin oraz błonnika pokarmowego. Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej  1/4 różyczki brokułu 100g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, a w oddzielnym garnku brokuł. Makaron gotujemy ok. 10 minut(...)natomiast brokuł ok.5. Fasolę płuczemy pod zimną wodą. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Jogurtowy sernik na daktylowo figowym spodzie 187

brownie. Sama masa serowa jest delikatna i puszysta. Takiego kawałka zdrowego sernika nie można ominąć obojętnie! Spód: 10  daktyli  Radix-bis 5 suszonych fig 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła kokosowego ¾ szklanki mąki owsianej 2 łyżki rozpuszczonej kawy ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo-jogurtowa: 250 g półtłustego(...)kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej miski wkładamy daktyle, figi, mąkę owsianą, kakao, odsączoną czerwoną fasolę, proszek do pieczenia, płynną kawę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość blend ujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Masa będzie bardzo zwarta (taka ma być). ¾ masy wykładamy

VioletoweKucharzenie
Mazurek Słoneczny Michałek 186

czekolady 200 g serka mascarpone 1 żółtko 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułka tartą, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Upieczony spód studzimy. wypełnienie: Michałki i czekoladę

Bon appetit mon amie
Chilli con carne 169

carne. 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 duża cebula czerwona 120 dkg pieczarek 2 łodygi selera 2 liście laurowe 3 średnie marchewki 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (puszka 410 gr) 1 łyżeczka świeżo krojonej papryki chili 10 dkg kukurydzy mrożonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli(...)zmniejszamy ogień i od tego momentu dusimy całość na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po upływie 30 minut dodajemy pokrojone na kawałki łodygi selera oraz odlaną z zalewy fasolę czerwoną. Kontyuujemy gotowanie przez kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie możemy podać z ryżem czy ziemniakami. Ja osobiście lubię serwować je z tartym żółtym serem, keksem śmietany

mecooks
TOSKAŃSKI GULASZ Z FASOLI 225

Sycące i rozgrzewające danie w sam raz na chłodne dni.... Artykuł TOSKAŃSKI GULASZ Z FASOLI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kakaowo-waniliowy torcik bez cukru 130

powstał z twarożku. A zatem torcik do zadań specjalnych – poprawi humor oraz dostarczy niezbędnego w diecie białka. To co, ruszamy do kuchni? :) PRZEPIS KAKAOWO– WANILIOWY TORCIK CIASTO ¾ puszki czerwonej fasoli 2 jajka Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka gorzkiego kakao Odrobina sody Woda z daktyli(...)twarożku typu włoskiego 4 łyżki jogurtu naturalnego Pół szklanki suszonych daktyli   + woda do namoczenia Łyżka budyniu waniliowego bez cukru CIASTO Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę Czerwoną fasolę dokładnie wypłukać, daktyle odcedzić z wody Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody, w której moczyły się daktyle Masę wlać do formy, ja wykorzystałam małą foremkę

HealthyCreations