fasola - 7342 przepisów (strona:191/490)

barszcz czernichowski 124

rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę(...)rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy i osączoną fasolę

6niebo
Meksykańska sałatka według Marty 155

mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła  * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y  * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego  * puszka kukurydzy  * puszka czerwonej fasoli * sos czosnkowy     Przygotowanie : Mięso przesmażyć z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle(...)wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory, paprykę, mięso, pieczarki, kukury dzę i fasolę oraz starty ser. Całość polać sosem czosnkowym i schłodzić

Magiczne Życie Marty
Burrito 107

kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można(...)oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie

Bullio
Farfalle z sosem a’la bolognese 122

Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą, dodajemy fasolę. Doprawiamy

Kucharzyca
Lasagne po mojemu 150

niezrównana. Składniki na lasagne (4 duże porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (najlepiej włoski makaron) puszka krojonych pomidorów około 8 pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-beszamelowy.html Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać(...)kilka minut, a następnie dodać krojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić oregano oraz bazylią. Dusić kolejne kilka minut, a w tym czasie przygotować sos beszamelowy. Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: sos, makaron. mięso, ser. Odłożyć na tyle sera, by móc posypać później jeszcze jedną warstwę. Na wierzchu lasagne ułożyć

Karola gotuje
Sałatka z selera konserwowanego 166

mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła.     1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez   Selera wyłożyć na sito i przelać zimną wodą, pozostawić do odsączenia, tak samo zrobić(...)fasolą. Kukurydzy nie trzeba przelewać wodą, wystarczy odsączyć na sicie. Ananasa pokroić w kawałeczki i także odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półksiężyce. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem

Jadło i czytadło
Krewetki z mango i awokado 231

szczypta posiekanych liści limonki kafir – 1 mała papryczka czerwona – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki oliwy Dekoracja – garstka makaronu nitek z fasoli – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany i posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć. – Wrzucić krewetki, podsmażyć. Skropić octem, dodać liście limonki(...)Skropić sokiem z limonki. – Mango obrać, wyjąć pestkę i zmiksować miąższ. Doprawić solą i pieprzem. – Na rozgrzaną oliwę wrzucić suchy makaron z fasoli, jak zacznie pęcznieć, to od razu zdjąć makaron z patelni. Składanie przekąski – Do małych szklanych kieliszków włożyć mus z mango, na niego wyłożyć pokrojone

To co kocham
Dal po delhiijsku 112

żółtym, czerwonym, czarnym, białym i zielonym ziarnem. Dal w sanskrycie oznacza "łuskany" i odnosi się do suchych, łuskanych warzyw strączkowych, jak również do codziennej potrawy przygotowywanej z soczewicy, ciecierzycy, fasoli mung czy fasoli nerkowej. Kurkuma nadaje daniu złoty odcień, a przyprawy smażone na oleju i wykorzystane do posypania tuż przed podaniem wzbogacają smak.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Pyszna sałatka z bobu czyli bób z pangrattato 200

tego zielonego zawodnika. Danie można przygotować bardzo szybko, a w towarzystwie kawałka bagietki i zgrillowanych warzyw zaspokoi głód niespodziewanych gości. Obieranie ugotowanego bobu polecam zlecić dzieciakom, wyciskanie jaskrawo-zielonych fasole z osłonek to świetna zabawa, nawet jeśli nie wszystkie fasoli pozostaną w swoim kształcie to i tak warto scedować tą pracę na kogoś innego.  Składniki na 4-6 osób

Słodki Kompromis
Zupa meksykańska 152

sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk - papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki czerwonej fasoli - sól, pieprz, zioła jakie lubicie - olej 1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy(...)wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę.  3. Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy , a następnie wlewamy do gotującej się zupy

Apetyczna babeczka
Indyk w portach, czyli potrawka z indyka 134

jogurtowym. Lub śmietanowym, jeśli ktoś taki bardziej lubi. Można podawać jako samodzielne danie lub podać z ryżem. 2 porcje: 400 g sznycli z indyka 1 mniejszy por 1 puszka fasoli białej lub pinto 200 g gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz, sok z połowy limonki opcjonalnie ryż do podania Pora pokroić w grupe plasterki, zeszklić(...)oleju kokosowym. Indyka pokroić w dużą kostkę, dodać do pora i chwilę podsmażyć; skropić sokiem z limonki, wymieszać. Mięso z porem przełożyć do formy do zapiekania. Dodać odsączoną fasolę. Jogurt wymieszać z ok. 200-250 ml wody, zalać mięso z warzywami. Zapiekać przez ok. 30 minut

Kucharzyca
Sałatka z selera naciowego z ananasem 188

cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni.       1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa sól, pieprz majonez   Łodygi selera pokroić w kostkę posolić i odstawić na sicie na 1 godzinę aby puścił sok. Fasole przelać zimną wodą

Jadło i czytadło
Sałatka imprezowa. 583

Składniki: 250 g drobnego makaronu muszelki 350 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem(...)podsmażamy na złoty kolor. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki odstawiamy do ostygnięcia, a fasolę oraz kukurydzę odcedzamy na durszlaku (można też przepłukać). Kiedy już wszystkie składniki mamy wystudzone, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z majonezem oraz papryką ostrą mieloną i czosnkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego

Moje-pitraszenie
Sałatka z selera z lat ‘90 117

jeśli Wasze dzieciństwo przypadło na tamte czasy, to będzie wam bardzo smakować. Ten przepis mam od Natalii, jest pyszny.   Składniki: słoik selera w paskach puszka ananasa puszka czerwonej fasoli garść posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki majonezu (lub majonez pół na pół majonez z jogurtem naturalnym w tej samej ilości)   Jak przygotować sałatkę z selera? Warzywa odsączamy. Fasolę przelewamy

Ugotowane pozamiatane
Sałatka śledziowa z ziemniakami 133

znowu śledzik w kolejnej sałatce. Musiałam ją uwiecznić na blogu, bo bardzo mi posmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić(...)również pokroić w kostkę. Ogórka i cebulkę drobno pokroić. Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Dodać szczypiorek(troszkę zostawić do dekoracji), majonez i doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie