rodzaju wegetariańskiego gulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki suchej soczewicy 1 saszetka (100 g) białej kaszy(...)łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka cynamonu sól himalajska, świeżo zmielony pieprz 2 – 3 cm kawałek świeżego imbiru 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak
Moja pasja smakuKochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi(...)Symbio Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz w 180 stopniach, 15 minut. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir. Dodaj przyprawy. Smaż około 3 minut. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki
Z Kuchni Do KuchniDziś szaro buro i zimno, jednakże uwielbiam ten okres ze względu na dynię! Dookoła mnie same dynie, różnej odmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPlacuszki z dynią to dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru(...)szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku dowolne dodatki np. powidła Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około
talerz przyjemnościjeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja dziś proponuję pierogi z dynią na słodko. Cudownie delikatne, zaskakujące smakiem i z całą pewnością zapadające w pamięć :) Zapraszam! Pierogi z dynią na słodko. Składniki: -ciasto na pierogi: 400 g mąki 250 ml gorącej(...)wrzącej) wody 1 jajko szczypta soli -farsz: dwie duże garści startej na dużych oczkach dyni 1 łyżka cukru 1 laska wanilii 1 łyżka masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Rozgrzać patelnię, sklarować masełko. Następnie dołożyć dynię, dodać sól, cukier, wanilię. Dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i podprażyć, aż dynia zrobi się miękka. Po tym czasie spróbować
Tagebuch po polskuroku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku oliwa(...)oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka 1 pietruszka szczypta curry imbir (może być świeży lub suszony) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż warzywa będą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCześć ! Mam dziś dla Was danie niezbyt urodziwie – dynię w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową. Curry nie jest fotogeniczne jednak smakiem nadrabia Gdy za oknem jest szaro i deszczowo – taka miseczka słonecznego dania odrazu poprawia mi humor. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (4 porcje): 700 g dyni * 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju(...)himalajska, świeżo zmielony pieprz, chili, mielona kolendra, kurkuma, cynamon 1 szklanka czarnej komosy ryżowej (można zastąpić ryżem) * waga po pozbyciu się nasion i obraniu ze skóry Wykonanie: Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokrój
Moja pasja smakumała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym(...)całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody z garnka. Podajemy z prażonymi na patelni pestkami dyni i grzanką
KuchcikoweLoveSzukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego(...)sól pieprz świeżo mielony Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 12 minut Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Dynię obieramy, kroimy w kostkę Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę Świeże zioła drobno kroimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPuree dyniowe - podstawa wielu jesiennych dań i deserów. Od dawna stosowane w mojej kuchni, aż dziw, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem. W trakcie pieczenia dyni miałam czas, by zapoznać się z ofertą http://www.centrumtlumaczen.pl/ , w najbliższym czasie będę musiała przetłumaczyć kilka ważnych dokumentów, a tutaj mogę to zrobić mailowo, wygodnie i szybko, ja zlecam zadanie, mogąc(...)czasie zająć się dynią ;) Pamiętajcie, że zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez cały rok :) Polecam! Składniki: 1 nieduża dynia Dynię umyć, środek wydrążyć i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć je na lasze, wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować
Domowa cukiernia Ewysztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, dynia 3 szklanki/odmrożona, śmietana 30 % 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, wiśnie 1 szklanka/mrożone, kolorowa posypka - ile potrzeba w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie dynię aby były(...)szklanki miazgi, włożyć do woreczka i zamrozić, tak przygotowane dynię używam do ciast po odmrożeniu na sitku, można użyć dyni świeżej bez mrożenia mikserem utrzeć jajka, cukier na kogel-mogel, wlać mleko, olej i zmiksować wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i utrzeć na jednolitą masę wsypać odmrożoną na sitku dynię i połączyć składniki, tortownica 24 cm, dno włożyć
W Mojej Kuchni LubięJesień w pełni, więc u mnie jeszcze troszkę dyni ;) Uwielbiam przygotowywać cudeńka z ciasta francuskiego, a to połączenie jest bardzo smakowite. Dodatkowo wzbogacone soczewicą i kurczakiem - tego po prostu trzeba spróbować! Szybkie, ale niezwykle sycące danie jest idealne jako przekąska, ale i w wersji obiadowej. Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą Składniki(...)arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera żółtego ketchup masło przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa Zaczynamy od przygotowania dyni - jak to zrobić dowiecie się tutaj . Przygotowane w ten sposób 100 g dyni kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Mimo, że sezon na dynię powoli dobiega końca, czas na kolejny dyniowy przepis - tym razem z dodatkiem marchewki, pietruszki, czosnku i imbiru. Bardzo lekkie połączenie, uzupełnione równie lekkim mięsem - indykiem. Danie przyprawione jest bardzo aromatycznym curry, słodką papryką i moją ulubioną przyprawą, która świetnie współgra z dynią - garam masala - po prostu cały wachlarz smaków! Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem Składniki(...)/dla 5-6 osób 300 g marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 250 g pieczonej dyni 5 cm imbiru (korzeń) 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 filet z indyka makaron fusilli (ilość wg uznania) przyprawy: ksylitol, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, kurkuma, garam masala Danie może i brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie, że jest banalnie proste w przygotowaniu! Na początek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Placki z jabłkami to pyszna klasyka, ale dzisiaj spróbujcie czegoś innego czyli moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej sprawdzi się(...)tutaj dynia odmiany hokkaido o zwartym, ciemnopomarańczowym miąższu, która ma jeszcze tę zaletę, że posiada cienką skórę i wcale nie trzeba jej obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową . Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem
Smaczna Pyzapełni więc polecam zamykać te słoneczne warzywa w słojach na dni kiedy niebo będzie szaro - bure. Składniki na ok. 12-13 słoików po 150 ml: 2,5 kg dyni, ( po obraniu skóry i bez miękkiego miąższu z pestkami) 1 kg cukru 2 galaretki pomarańczowe 2 pomarańcze 1 cytryna 3 pełne łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Dynie obieramy ze skóry, wykrawamy(...)miękki miękisz, pozostawiamy tylko twardą część. Kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i pozostawiamy aż dynia puści sok, ( ok. 1 godziny). 2. Następnie gotujemy dynię do miękkości, gdy zmięknie partiami wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach, dodajemy do gotującej się dyni. Następnie wyciskamy cały
Apetyczna babeczka