dynia - 15472 przepisów (strona:197/1032)

Mus dyniowo-jabłkowy ze szczyptą cynamonu 150

Składniki (na 1 porcję) - 100 g dyni, - jabłko (ok. 188 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g), - łyżka płatków migdałów (ok. 10 g), - szczypta cynamonu. Sposób przygotowania 1. Obraną dynię i jabłko kroimy w kostkę. 2. Dynię i jabłko pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C ok. 35 min. 3. Upieczoną dynię(...)jabłko miksujemy na gładki mus z dodatkiem szczypty cynamonu. 4. Mus dekorujemy kleksem jogurtu, miodem i prażonymi migdałami. Mus dyniowo-jabłkowy jest bogaty w: - β -karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 344 g Energia: 227 ,4 kcal Białko: 5,4 g Tłuszcze: 6 ,6 g Węglowodany: 42 ,6 g Błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa z dyni na mleku z dyniowymi grzankami 87

Sezon dyniowy, polecamy zupę na mleku. Grzanki dyniowe idealnie pasują do niej.  Składniki miąższ dyni hokkaido masło sól pieprz cukier cynamon tłuste mleko miąższ wanilii     Przygotowanie   Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem połowę pokrojonej w kostkę dyni, zrumieniłem ze wszystkich stron. Oprószyłem je solą, pieprzem i cynamonem. Aby uzyskać chrupkość grzanek dyniowych, wstawiłem je jeszcze do piekarnika(...)rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do czasu odwracając. W garnku zalałem wodą drugą część pokrojonego miąższu dyni, posoliłem, gotowałem do miękkości dyni. Odcedziłem, przełożyłem do blendera, dodałem miąższ wanilii, zblendowałem dodając niewielką ilość podgrzanego mleka. W garnku podgrzałem mleko, dodałem zblendowaną dynię, doprawiłem solą i cukrem. Mleko dyniowe rozlałem na talerze, posypałem wcześniej przygotowanymi grzankami

R'n'G Kitchen
Owsiany chlebek dyniowo-bananowy 152

Miałam do przeróbki trzy dynie hokkaido, wyprodukowałam z nich sporo puree, które teraz wykorzystuję w różnej postaci do dań słodkich i wytrawnych. Przypomniało mi się pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. *Aby uzyskać puree z dyni należy dynię pokroić na mniejsze kawałki (pozbyć się nasienia i włókien), Ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez

Fabryka pomysłów
Dyniowa komosanka z suszonymi pomidorami, szpinakiem i jajkiem w koszulce 133

Nadszedł czas opatulania się w ciepłe szale, raczenia korzennymi, rozgrzewającymi herbatami oraz… „tachania” krągłych i okazałych dyń z warzywnych straganów Mój pierwszy tej jesieni dyniowy zakup posłużył na zupę oraz dyniowe purée, które wykorzystałam między innymi jako dodatek do śniadaniowej komosanki. Użycie gotowego już purée jest praktycznym sposobem urozmaicenia oraz wzbogacenia o cenne składniki odżywcze wszystkich dań zbożowych(...)koszulce – całość to już naprawdę solidny i wartościowy posiłek. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej + 3/4 szklanki wody 8 suszonych pomidorów 6 pełnych łyżek purée z dyni (lub więcej, według uznania) 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych pestek dyni 2 garście młodego szpinaku

Even Better Food
Puree z dyni 171

Zapraszam dzisiaj na puree dyniowe. Zawsze jesienią robię w domu puree z dyni i wykorzystuję je potem do przyrządzania chleba, ciast, deserów, naleśników czy placków. Polecam Składniki: 2 kg dynia piżmowa lub inna Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w kawałki. Wyjmujemy łyżką pestki. Miąższ dyni wraz ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez(...)minut w temperaturze 200 stopni-do miękkości. Wystudzoną dynię wyjmujemy ze skórki łyżką i blendujemy na mus. Przechowujemy w słoiku w lodówce do tygodnia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Orkiszowe ciasto dyniowe 232

Orkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam… Orkiszowe ciasto dyniowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej : Ciasto: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 4 kopiaste łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka purée(...)dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego

Mała Cukierenka
Aromatyczne ciasto z pieczoną dynią 136

Uwielbiam jesienne klimaty, a przede wszystkim aromatyczne ciasta! Dzisiaj zapraszam na pyszne, z pieczoną dynią.   Składniki: 1dynia hokkaido (ok 1kg) 1 szkl oliwy dobrej jakości (u mnie olej rzepakowy Semco) 1 szkl cukru brązowego 4 jajka 3 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańczy 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 garście orzechów ulubionych 1 filiżanka rodzynek namoczonych w alkoholu garść płatków migdałowych dodatkowo: oliwa sól Wykonanie: Najpierw należy uszykować dynię. Ostrym nożem odciąć ogonek oraz końcówkę z drugiej strony, podzielić dynię na cztery części i każdą cienko obrać. Pokroić na mniejsze części, wymieszać ręką z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Piec

Trufelkowo
Krem z pieczonej cukinii i papryki 179

więc jeśli wolisz ostrzejsze potrawy to można ją doprawić pieprzem cayenne lub chilli. Najpełniejszy smak uzyskasz przygotowując ten krem na domowym bulionie warzywnym. Zupa świetnie smakuje z uprażonymi pestkami dyni, skropiony olejem z dyni lub oliwą z oliwek oraz doprawiony kolorowym pieprzem. Dodatkowo można do niego również dodać odrobinę kremu kokosowego i posiekaną kolendrę. Krem z pieczonej cukinii i papryki(...)łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki kurkumy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek (do podania) 40g uprażonych na suchej patelni pestek dyni (4 łyżki, do podania) szczypta pieprzu kolorowego (do podania) kilka listków świeżej kolendry (opcjonalnie, do podania

Book of spells
Ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky 133

Jesień to czas na dynie. Na polach pełno jest też jeszcze kukurydzy i jarmużu, ale to dynie wyglądają teraz najpiękniej. Zwłaszcza czerwona hokkaido. Jest pyszna i nie kłopotliwa, bo można ją piec i jeść ze skórką. Żadnego obierania – wystarczy upiec w piekarniku i zmiksować, żeby uzyskać puree doskonałe do ciast czy zup. Ponieważ uwielbiam ciasta warzywne, musiała przyjść pora(...)prawdziwym fanem ciast warzywnych. Ciasto dyniowe z tego przepisu jest jeszcze z whisky i kajmakiem dyniowym . Idealny aromat na długie jesienne wieczory. Jesień naprawdę da się lubić.   Składniki: dynia hokkaido – przekrojona na kawałki, z wydrążonymi pestkami i upieczona w piekarniku 3 jajka ¾ szklanki oleju pół szklanki whisky   szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej

Ugotowane pozamiatane
Chipsy z dyni 185

najczęściej pachnie już jesienią. Jesień nie jedno ma imię w smakach kulinarnych i każdy z nas może mieć własny guścik. Jedni kochają jesień za grzyby a inni np za dynię. Dzisiaj zapraszamy na zdrową przekąskę, mianowicie chipsy z dyni które bardzo lubię. Możemy przygotować je na słono, na ostro bądź ziołowo. Kwestia smaku i naszych upodobań. Chipsy z dyni Składniki(...)dynia sól himalajska papryka słodka lub ostra zioła prowansalskie Przygotowanie : Obraną dynię (u mnie piżmowa) pokroiłam w cieniutkie plasterki - chipsy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, oprószamy solą himalajską, papryką i ziołami. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po 10 minutach włączamy termoobieg i pieczemy około 7 minut pilnując by się nie spaliły.   (W miedzy czasie można

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z dynią, kalafiorem, ziemniakiem i kurkumą 149

dziecię :-( No niestety zaczął się okres przeziębień i sezon dla firm farmaceutycznych, co widać po ilości specyfików reklamowanych w telewizji he - zauważyliście? Wracamy do przepisu, pyszna zupa z kalafiorem, dynią Hokkaido, ziemniakami, kurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa. Najbardziej zajadała się moja córcia. Kupiłam nawet kolejną dynię, bo się okazało(...)razie została jej fanką :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kilka różyczek kalafiora kawałek dyni (ja dałam połowę takiej mniejszej) 3 średnie ziemniaki natka pietruszki suszone oregano 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego  1/2 szklanki śmietany 18% do zup i sosów

kruche babeczki
Tarta dyniowa na słodko 106

Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże jajko(...)łyżki mleka nadzienie -500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido) -500 ml tłustego mleka  -200 g cukru -laska wanilii lub esencja waniliowa -2 duże jajka   Przygotowanie Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą

Zielona Kuchnia
Dżem z dyni i jabłek 200

Nowy pomysł na wykorzystanie dyni. Dżemik jest pyszny. Moja siostrzenica Luizka zrobiła ten dżemik razem z synkiem. Pyszny, polecam. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skórki, wyciąć pestki i miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Wyjąć pestkę z brzoskwiń, wyrzucić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z cytryn. Do garnka wlać wodę,wrzucić dynię(...)wszystko się rozgotuje i powstanie tzw. papka. Słoiki wyparzyć i wlać gorący dżem, Zakręcić słoiki, przykryć grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygną. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać dynię, jabłka, brzoskwinie, cukier, sok z cytryny, zmiksować obroty 6 czas 30 sek gotować 100 C, obroty 2, czas 20 minut jak masa nie będzie gładka, zmiksować kilka sekund obroty

Kuchnia Pokoleń
Puszyste ciasto dyniowe 127

Powoli zaczyna się sezon na dynię, a ja skończyłam właśnie swoje zapasy z poprzedniego roku i będę się przygotowywać na nową partię. Skąd pomysł na ciasto dyniowe ? Miałam zamrożony mus z dyni, który czekał na swoją kolej. Najsmaczniejszym rozwiązaniem dla tego typu mrożonki, było wykonanie właśnie takiego prostego ciasta dyniowego. Jest słodkie, o lekko korzennym smaku. Delikatne tak bardzo(...)rozpływa się w ustach.  Warto wprowadzić to warzywo do swojego jadłospisu, ponieważ dynia ma wiele korzystnych właściwości. Między innymi działa dobroczynnie na nasz wzrok, serce, oraz układ pokarmowy. Zawiera dużo witamin czyli: beta-karoten E, B1, B2, C, PP, kwas foliowy i pantotenowy oraz błonnik i pektyny .* Za niedługo znowu kupię dynię i tym razem zrobię zdecydowanie więcej słoiczków

Justa próbuje gotować
łagodna zupa dyniowa 146

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty. Co prawda na razie na naszą dynię z zamrażalnika, ale zawsze coś. Trzeba zrobić miejsce na nowy egzemplarz. Wariantów zupy dyniowej jest tyle ile osób gotujących, a nawet jeszcze więcej.  Tym razem przygotowałam bardzo łagodną wersję ze śmietanką. Tylko kilka składników, a smak mmmmm. Składniki: 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 średnie(...)ziemniaki ok 250 g dyni  kilka łyżek śmietanki 30 % sól i pieprz do smaku pestki słonecznika do dekoracji Przygotowanie: cebulę i czosnek pokroić w kostkę  podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju  gdy się zarumieni dodać do nich pokrojone w kostki ziemniaki i dynię  chwilę podsmażyć i zalać wodą tak aby tylko przykrywały warzywa gotować

Gotowanie z pasją