obranych ziemniaków, 500 g dyni, 1 jabłko (reneta), 3 łyżki masła, sól, gałka muszkatołowa, Dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki) i posmarować oliwą. Jabłko umyć, zawinąć w folię. Dynie i jabłko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Mają być miękkie. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dynie obrać ze skórki(...)Jabłko obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło i ubić tłuczkiem do kartofli. Dodać dynię obraną ze skórki, ubić razem z ziemniakami a następnie dodać jabłko, dokładnie wymieszać, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową i solą. Przetrzeć przez sito. Podałam do duszonego bażanta. zastawa
królestwo garówJesień to czas, w którym nasz naszych stołach króluje dynia. Można ją przyrządzić na słodko i w sposób wytrawny. Dzisiaj propozycja na na szybkie śniadanie. Placuszki z dyni w towarzystwie cukinii. Wszystko podane z sosem jogurtowo – ziołowym. 20 min 2 Składniki: 1/2 średniej dyni 1 mała cukinia 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz Sos jogurtowo – ziołowy(...)zetrzeć również na tych samych oczkach, nie obierając ze skórki. Solimy ją i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy wodę z cukinii i mieszamy ze stratą dynią. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos jest banalnie prosty, wystarczy pomieszać wszystkie przyprawy z jogurtem i dodać starty czosnek (przypraw dodajcie wg uznania) Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju
Ania i Marcin gotująpodstawa jesiennych wypieków i potraw. W tym roku króluje na naszym stole. Gotowe pure możecie przechowywać około 4 dni w lodówce, bądź zamrozić. 70 min Składniki: 1 średnia dynia (około 2,4 kg) Wykonanie: Dynię umyć, podzielić na około 6 części, wydrążyć miąższ i usunąć pestki. Położyć na papier do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec godzinę(...)dynia będzie miękka. Ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy. Gotowe ! Ania
Ania i Marcin gotująDynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru(...)orzechowego ew. łyżka miodu szklanka śmietany 30% cukier puder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi
Z Majeczką w kuchnisoli duża szczypta pieprzu szczypta mielonego kminku rzymskiego szczypta posiekanego koperku 3 listki laurowe 2 przepołowione ząbki czosnku 2 pocięte na piórka czerwone cebule 3 łyżki śmietany 18% Pieczona dynia i pomidory: 650 g pieczonej dyni- w moim przypadku 2 małe surowe dynie 2 średniej wielkości pieczone pomidory oliwa z oliwek 2 szczypty pieprzu szczypta soli łyżka curry Opcjonalnie(...)posypania na gotowy krem: szczypta kminku w ziarenkach szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonych migdałów Dodatkowo potrzebne będą: blender ręczny, sito/durszlak Przygotowanie: 1. Dynie umyć, pokroić na plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- nie obierać ze skóry- łatwiej będzie ją zdjąć po upieczeniu dyni 2. Posypać curry, pieprzem, solą i skroplić oliwą z oliwek 3. Na blasze ułożyć
KreatywnePinytakże reguluje pracę nerek, więc jest dobra dla osób dbających o sylwetkę. A tym bardziej w połączeniu z jabłkami. Wtedy tworzy się taka mega zdrowa mieszanka oczyszczająca! 3. Dynia Królowa jesieni. Sezon na nią przypada od września do końca stycznia. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów! Jest bogata w B-karoten, ma także sporo potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy(...)zwłaszcza witaminy B12. Podobnie jak jabłka, dynia działa odkwaszająco na organizm. To nie wszystko! Bo największym źródłem witamin i minerałów są... pestki dyni. W ilości 100 g zaspokajają ok.150 % dziennego zapotrzebowania na magnez, 168% na fosfor, 214 % na mangan i ok. 80% na cynk dla mężczyzn oraz ok. 50 % dla kobiet. Ponadto dostarczają zdrowe kwasy tłuszczowe, których często brakuje
Kuchnia EllieJesienią może być metaforą i substytutem słońca, a latem pysznym ukojeniem w trakcie upałów. Dynia to wdzięczny składnik wielu smacznych dań. Jednym z nich jest właśnie zupa z dyni. Prezentuję dziś przepis, który oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka. Składniki: • 500 g surowej dyni • 2 ziemniaki • 1 marchewka • 1 cebula • ząbek czosnku(...)śmietany 18% • sól, pieprz • 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzania: Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Do garnka z wywarem rosołu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, dynię i ziemniaki. Gotujemy, aż dynia, marchew i ziemniaki będą miękkie a następnie całość miksujemy, zabielamy śmietaną i przyprawiamy według uznania
Podróż w kulinariaDzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci deserów w lampkach. Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni 3 galaretki brzoskwiniowe Masa: Śmietana 30% – 250ml 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone Przygotowanie puree: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem(...)Wykonanie deseru: Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na wystudzoną masę dyniową
Podróż w kulinariaSkładniki: kość wędzona cebula 2 marchewki średnia dynia (około 5 kg) kawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej papryki 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika 3-4 jajka 5-6 kromek chleba 2 łyżki pestek dyni szczypiorek Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Kość wędzoną zalać(...)litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, miąższ dyni i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i podprażyć na suchej patelni. Szczypiorem posiekać. Zupę zabielić śmietaną.Podawać w wydrążonej dyni jak w wazie, z dodatkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBrzuchata dynia i soczyste pomarańcze to główne bohaterki historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem. Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy(...)błon i wrzucamy do rondla. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu
My Chcemy JeśćJakiś czas temu kupiłam taką małą książeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet(...)BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE. Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych:: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm) 120 g kukurydzy konserwowej 60 g szynki grubo pokrojonej 30 g grubo startego sera cheddar 2 szalotki drobno pokrojone
Zakątek rozkoszy kulinarnychCześć. Sezon na rozgrzewające, aromatyczne potrawy czas zacząć ! Dziś mam dla Was dynię w mleku kokosowym z czarną soczewicą, ciecierzycą i pomidorami, całość podana z ryżem. Zdrowe, sycące i wege. Kocham dania tego typu, nie są skomplikowane w przygotowaniu a efekt końcowy – smakowity. Miłego dnia ! Składniki: 400 g dyni 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego(...)krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, chili, gałka muszkatołowa Wykonanie: Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż
Moja pasja smakulaskowych / 200 g ground hazelnuts 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder 2 jajka / 2 eggs 60 g cukru waniliowego / 60 g vanilla sugar 350 g dyni / 350 g pumpkin 1 marchewka / 1 carrot 150 ml oleju / 150 ml oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 35 min, ilość sztuk(...)Dynię obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy na równe części. Dynię kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 50 minut. Dynię studzimy i miksujemy. Potem przygotowujemy ciasto. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, orzechy) mieszamy ze sobą, a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, olej). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy
Projekty ze smakiemkawy. Lubię jej klasyczny smak połączony z mlekiem, a także wszelkie inne połączenia smakowe. Syropy to szybki sposób na jej urozmaicenie, dlatego postanowiłam wypróbować jego domową wersję z dyni i korzennych przypraw. Inspiracja: Poezja smaku Składniki na ok 250 ml: 4 łyżki puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 4-5 goździków esencja waniliowa lub cukier waniliowy (2 łyżki(...)szklanki wody ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 szklanka cukru Przygotowanie: *Puree z dyni: dynię kroję na kawałki ze skórą (wydrążyć pestki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 200 stopniach ok. 30-40 minut. Następnie mus zeskrobuję widelcem ze skórki i rozgniatam lub blenduje. Możecie przechowywać go w lodówce około tygodnia, zapasteryzować na zimę lub zamrozić
Fabryka pomysłówpoprzednim wpisie wykorzystałam połowę dyni piżmowej. Teraz opowiem co zrobiłam z drugą połówką. Sos. Sos z dyni. Lekki, pyszny. Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy. U mnie wersja wegetariańska. pół dyni piżmowej 2 ząbki czosnku parmezan woda ok szklanki natka z pietruszki czerwona papryka w proszku szalotka olej sól Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę(...)niewielkiej ilości wody i soli. Zmiksuj. Jeśli będzie bardzo gęste wlej pół szklanki wody. Na patelni w niewielkiej ilości oleju zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj do musu z dyni. Jeśli wolisz kremową konsystencję zmiksuj ponownie szalotkę z czosnkiem. Ja lubię wyczuć w daniu strukturę innych warzyw Wrzuć ugotowany makaron, posyp parmezanem i natką. Smakuje świetnie z tymiankiem
AZgotuj!