Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką. Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki 1/3 papryczki chili 1 łyżka płatków pomidorów parmezan do posypania pieprz, sól Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką (ok. 1 łyżeczki). Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy
Łycha smakówpasztet z cukini czy cukinii? Nie wystarczył mi fakt, że "cukini" zostało podkreślone na czerwono. Nie dało mi to spokoju, bo przecież wydawałoby się, że podobnie jest ze słowem dynia- dyni. Tutaj na jaw wyszło moje niedouczenie w kwestii pochodzenia owoców i warzyw. Postanowiłam nadrobić zaległości- dynię do Europy sprowadził sam Krzysztof Kolumb. W Polsce szybko zdobyła ona popularność, gdzie(...)tylko jako składnik potraw, lecz także dzięki przekonaniu, że jej nasiona dodają wigoru w łóżku. Z cukinią sprawa przedstawia się inaczej. Otóż krewna znanej od wieków w Polsce dyni, została wyhodowana dopiero pod koniec XIX wieku we Włoszech. W dodatku z kabaczka! Sama nazwa także pochodzi z języka włoskiego- "zucchini" i znaczy tyle, co "mała dynia", stąd w dopełniaczu, celowniku
Wrzosowa Polanarodzaju wegetariańskiego gulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki suchej soczewicy 1 saszetka (100 g) białej kaszy(...)łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka cynamonu sól himalajska, świeżo zmielony pieprz 2 – 3 cm kawałek świeżego imbiru 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak
Moja pasja smakuKochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi(...)Symbio Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz w 180 stopniach, 15 minut. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir. Dodaj przyprawy. Smaż około 3 minut. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki
Z Kuchni Do KuchniDziś szaro buro i zimno, jednakże uwielbiam ten okres ze względu na dynię! Dookoła mnie same dynie, różnej odmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPlacuszki z dynią to dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru(...)szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku dowolne dodatki np. powidła Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około
talerz przyjemnościjeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja dziś proponuję pierogi z dynią na słodko. Cudownie delikatne, zaskakujące smakiem i z całą pewnością zapadające w pamięć :) Zapraszam! Pierogi z dynią na słodko. Składniki: -ciasto na pierogi: 400 g mąki 250 ml gorącej(...)wrzącej) wody 1 jajko szczypta soli -farsz: dwie duże garści startej na dużych oczkach dyni 1 łyżka cukru 1 laska wanilii 1 łyżka masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Rozgrzać patelnię, sklarować masełko. Następnie dołożyć dynię, dodać sól, cukier, wanilię. Dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i podprażyć, aż dynia zrobi się miękka. Po tym czasie spróbować
Tagebuch po polskuroku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku oliwa(...)oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka 1 pietruszka szczypta curry imbir (może być świeży lub suszony) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż warzywa będą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCześć ! Mam dziś dla Was danie niezbyt urodziwie – dynię w sosie curry z zieloną soczewicą, papryką i czarną komosą ryżową. Curry nie jest fotogeniczne jednak smakiem nadrabia Gdy za oknem jest szaro i deszczowo – taka miseczka słonecznego dania odrazu poprawia mi humor. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (4 porcje): 700 g dyni * 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju(...)himalajska, świeżo zmielony pieprz, chili, mielona kolendra, kurkuma, cynamon 1 szklanka czarnej komosy ryżowej (można zastąpić ryżem) * waga po pozbyciu się nasion i obraniu ze skóry Wykonanie: Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokrój
Moja pasja smakumała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym(...)całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody z garnka. Podajemy z prażonymi na patelni pestkami dyni i grzanką
KuchcikoweLoveSzukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego(...)sól pieprz świeżo mielony Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 12 minut Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Dynię obieramy, kroimy w kostkę Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę Świeże zioła drobno kroimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzalać wodą i zostawić na min. 5 godzin. Nagrzewamy piekarnik do 200C. Jeśli nie mamy gotowej, upieczonej wcześniej dynii to wsadzamy ją do piekarnika na 30 minut lub aż dynia zrobi się miękka (ma być taka by można było ją łatwo obrać i pokroić). W czasie gdy dynia jest w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie spodu do sernika. spód(...)Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia po czym wykładamy ciastem. Ciasto przebijamy w paru miejscach widelcem. Wsadzamy do piekarnika na 180C, na 18 minut (można piec razem z dynią). Po tym czasie, wyciągamy spód z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia. Zabieramy się za zrobienie masy. Gdy ciasto na spód wystygnie, rozdrabniamy je w siekaczu lub blenderze. Można to robić
Fill The Bowlryżowego syci na długo… A do tego rozgrzewa za sprawą chili! Składniki: Zupa 1 litr bulionu (ewentualnie 1litr wody + 1 kostka bezglutenowej kostki rosołowej*) ok. 1 kg surowej dyni (u mnie przed obraniem nieco ponad 1kg) Sok z jednej średniej pomarańczy (wyciskanej ręcznie) dwa cienkie plasterki świeżego imbiru (korzeń) 1/4 szklanki mleka kokosowego przyprawy: sól himalajska (u mnie(...)każdy z Was trzyma zawsze bulion w zamrażalce. Do podania: Makaron ryżowy dwie garści migdałów dwie garści płatków kokosowych stewia z erytrytolem (ok. 2 łyżeczki) Sposób przygotowania Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (to jedyny etap gdy trzeba trochę się natrudzić;)) Litr wody/bulionu* wlewamy do garnka. Dodajemy pokrojoną dynię i stawiamy na gazie. Gotujemy pod przykryciem 30 minut
Fill The BowlPuree dyniowe - podstawa wielu jesiennych dań i deserów. Od dawna stosowane w mojej kuchni, aż dziw, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem. W trakcie pieczenia dyni miałam czas, by zapoznać się z ofertą http://www.centrumtlumaczen.pl/ , w najbliższym czasie będę musiała przetłumaczyć kilka ważnych dokumentów, a tutaj mogę to zrobić mailowo, wygodnie i szybko, ja zlecam zadanie, mogąc(...)czasie zająć się dynią ;) Pamiętajcie, że zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez cały rok :) Polecam! Składniki: 1 nieduża dynia Dynię umyć, środek wydrążyć i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć je na lasze, wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować
Domowa cukiernia Ewysztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, dynia 3 szklanki/odmrożona, śmietana 30 % 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, wiśnie 1 szklanka/mrożone, kolorowa posypka - ile potrzeba w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie dynię aby były(...)szklanki miazgi, włożyć do woreczka i zamrozić, tak przygotowane dynię używam do ciast po odmrożeniu na sitku, można użyć dyni świeżej bez mrożenia mikserem utrzeć jajka, cukier na kogel-mogel, wlać mleko, olej i zmiksować wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i utrzeć na jednolitą masę wsypać odmrożoną na sitku dynię i połączyć składniki, tortownica 24 cm, dno włożyć
W Mojej Kuchni Lubię