dynia - 15472 przepisów (strona:203/1032)

Dyniowe ciasto czekoladowe 150

również jesiennie, upiekłam dyniowe ciasto. Jeden z ulubionych sposobów na przetrwanie tej pory roku to dyniowe wypieki pachnące cynamonem. O tej porze używam cynamonu więcej niż zwykle. Cynamon z dynią to słodkie i aromatyczne połączenie. Dyniowe puree sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne. Nie potrzeba wtedy aż tyle tłuszczu. Wraz z cynamonem dodałam trochę żytniej mąki. Rzadko kiedy używam żytniej(...)Przyjemnie spędzić czas w ciepłej kuchni. Zapach cynamonu wprawia w błogi stan. Kubek gorącej kawy i porcja jeszcze ciepłego ciasta z pewnością poprawi humor. Dyniowe ciasto – wypieki z dyni Składniki: Forma z kominkiem o poj.1,5l 100 g masła 150 g cukru 2 jajka 200 g dyniowego puree, tutaj przepis 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli

codojedzenia
Muffiny dyniowe 164

Sezon jesienny rozpoczął się na dobre. Opadające z drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią. Składniki: 12 sztuk 1 szklanka puree z dyni 1 banan 2,5 szklanki mąki owsianej 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia  6 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu jabłkowego (można ominąć) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na mniejsze porcję, obieramy i myjemy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe

Truskawkowa Fiesta
Dynia z grzybami na słodko-kwaśno 88

Sezon na dynię w pełni.  Składniki 1 kg dyni hokaido bez pestek 500 g grzybów shiitake ( mogą być ciemne pieczarki ) 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 czerwone suszone strąki chili 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 50 g świeżego imbiru 2 cebule 2 łyżki masła sok z 2 pomarańczy 300 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki brunatnego cukru(...)trzcinowego 4 łyżki octu winnego 2 łyżki świeżo posiekanej natki 50 g płatków migdałów     Przygotowanie   Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi grzybom. Przyprawy rozgniotłem w moździerzu razem z solą . Obrałem imbir, a następnie pokroiłem go na cienkie paski. Cebule pokroiłem w talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem je na brązowo

R'n'G Kitchen
Puree z dyni 152

Puree z dyni to podstawa jesiennych wypieków. Możemy wykorzystywać je na bieżąco lub zrobić zapasy na zimę, bo przygotowuje się je naprawdę bardzo prosto. Składniki: - 2 kg dyni Przygotowanie: Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką pestki. Każdą połówkę kroimy w łódki i kładziemy je skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)przez około 45 minut. Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy a następnie łyżką lub nożem oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowe puree możemy wykorzystać od razu bądź przekładamy do słoika, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeżeli chcemy zrobić zapasy, to warto puree z dyni przełożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić

Zainspirowana w kuchni
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 158

świeżymi grzybami to danie smakuje jeszcze lepiej, ale z suszonymi również jest niezwykle smaczne, dlatego możecie je przygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni(...)dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła   Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Mrożona bita śmietana z pestkami i olejem z pestek dyni 157

Zbliża się lato, więc na blogu pojawią się różne ciekawe przepisy, a tymczasem chcę Wam zaprezentować szybki i prosty deser oraz ukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź z sernikiem. Warto polewać nim różne desery(...)wersji wytrawnej - dodawać do zup i sałatek. Wracając do poniższego przepisu... Tak przygotowana śmietana jest obłędnie pyszna! Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, że olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny! 350 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (lub wg smaku) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: olej z pestek dyni (użyłam

Di gotuje
CIASTO Z DYNI 173

CIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki.     6 porcji Składniki: 1 kg miąższu z dyni (zważyć po obraniu) 120 g cukru 50 g maizeny 25 g mąki pszennej T450 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki ciemnego rumu Masło do posmarowania formy (lub papier do pieczenia)   Przygotowanie(...)Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę (2 cm) i gotuj przez około 20 minut na parze do zupełnej miękkości. Odcedź na durszlaku, po czym przetrzyj przez sito lub zmiksuj, tak, aby uzyskać konsystencję jednolitego purée. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Tortownicę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieraj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym 194

Pierwszą cukinię wyhodowali Włosi pod koniec XIX wieku. Właśnie z Włoch „zucchini”, czyli mała dynia, przywędrowała do Polski i stała się bardzo popularnym warzywem. Oto przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, cukinią i prażonymi pestkami dyni, której towarzyszy sos jogurtowo-ziołowy. Składniki Mix sałat 1 cukinia 2 szalotki 300 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki kurkumy sól(...)pieprz ziołowy 1 łyżka oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Sos 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz ziołowy kilka kropli soku z cytryny Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, kurkumę, tymianek, sól i kilka szczypt pieprzu

My Chcemy Jeść
Zupa z dyni z krewetkami 96

Już wcześniej pisałam, że w tym sezonie wyhodowaliśmy sporą dynię ( 47 kg ), do dzisiaj w zamrażarce mam jej sporo ( mimo pakowania musu do słoików ). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego(...)ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól opakowanie krewetek ( około 200 gram ) 100 ml mleczka kokosowego Wykonanie: Wszystkie warzywa ( razem z dynią ) po umyciu / obraniu kroimy na kawałki ( nie ma szczególnego znaczenia na jakie duże ) i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy. Dodajemy krewetki. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy solą i chili

Smaki Ewy
Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce 195

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Oryginalny przepis opublikowany w " Smakowita Ella " Przepis po moich modyfikacjach 200 g migdałów   (około 1 i 1/3 szklanki) 260 g pestek dyni   (około 1 i 1/4 szklanki) 200 g mąki z brązowego ryżu   (około 1 i 1/2 szklanki) 85 g pestek słonecznika   (ponad 1/2 szklanki) 3 łyżki proszku(...)mieszanki suszonych ziół   (ja używam ziół prowansalskich) 2 łyżki nasion chia sól i pieprz do smaku 200 g migdałów   (około 1 i 1/3 szklanki) 260 g pestek dyni   (około 1 i 1/4 szklanki) 200 g mąki z brązowego ryżu   (około 1 i 1/2 szklanki) - można zastąpić mąką gryczaną 100 g pestek słonecznika   (niecałe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z kurczaka z dynią 142

Gulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne(...)Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Składniki: 1 kilogram surowej dyni 600 g piersi z kurczaka 300 g papryki (u mnie czerwona i żółta) 2 cebule lub 2 pory 1,5 łyżki klarowanego masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z maślanką sól, cukier (a u mnie obowiązkowo również pieprz) natka pietruszki i koperek  Cebulę

Trzeci talerz
Gulasz wegetariański a la curry, z jarmużem,imbirem i pieczoną dynią w 15 minut 119

dawce trzech sztuk. Ponadto, chcę zaznaczyć, że gulasz ten ma wspaniałe właściwości detoksykacyjne jak i rozgrzewające, a całość nie gotuje się dłużej niż 15 minut, łącznie z pieczeniem dyni. Gulasz wegetariański podałam z  piramidkami POPCROP Piramidki Popcrop zdobyły zwycięstwo w kategorii PRZEKĄSKA ROKU 2015 !!! Nie bez przyczyny- jasny skład, ,zero chemii,zero tłuszczu, zero niespodzianek . Idealne dla alergików(...)dzieci jako zamiennik syfiastych chipsów i innych wynalazków. #‎bezglutenowo‬   #‎bezmlecznie‬ ‪ #‎ bezsyfówwskładzie‬ Składniki kawałek dyni lub 1 mała dynia najlepiej hokkaido paczka jarmużu- 200 g 2 puszki krojonych pomidorów, najlepiej jakby pochodzenie było – Włochy opcjonalnie 3 łyżki groszku i marchewki pokrojonej w kostkę 200 ml mleka kokosowego 1 duża czerwona cebula, jest łagodniejsza i szybciej się podsmaża szczypta cynamonu świeża

Z Kuchni Do Kuchni
Granola. Na dobry początek tygodnia 137

nutą cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi!  Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki: (na 2 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych 25 g pestek dyni 75 g ziaren słonecznika 50 g orzechów pekan 40 g ziaren lnu 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy(...)wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g suszonych fig Płatki, dynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników, połączyć. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40 minut, kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowo-ryżowe naleśniki 147

ostatnio zdecydowanie mi brakowało. Uznałam więc, że warto się pofatygować i usmażyć je sobie na śniadanie- wymówką było "miłe rozpoczęcie dnia". Korzystając z sezonu jesiennego, grzechem było nie wykorzystać dyni- która jak się później okazało, została głównym składnikiem mojego porannego posiłku. Na dobrą sprawę, przypominały one bardziej "pancakes"- które również należą do rodziny naleśników- tyle, że tych grubszych. Zabawny jest(...)fakt, że początkowo nałożyłam na talerzyk dwa naleśniczki. Ostatecznie skończyłam z całym talerzem.  SKŁADNIKI: 100g dyni białko jajka 1/2 dużego banana 5 łyżek mąki ryżowej łyżeczka cynamonu odrobina mleka  olej kokosowy do smażenia WYKONANIE: dynię parujemy do miękkości- odkładamy do wystygnięcia ostudzoną dynię blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę na rozgrzanej patelni (posmarowanej olejem kokosowym) smażymy naleśniki

healthy dreams
Zupa dyniowa na ostro 138

Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.  Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki 1/3 papryczki chili 1 łyżka płatków pomidorów parmezan do posypania pieprz, sól Przygotowanie: Dynię  myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką (ok. 1 łyżeczki). Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku.  Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy

Łycha smaków