Późno już, bo obiad był na bardzo spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak
Parowar Facetamango, smażoną krewetką i słupkami chrupiących warzyw. Sprawdzą się samodzielnie lub jako dodatek do egzotycznej zupy. Drukuj Sajgonki z krewetkami i mango 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Orientalna Trudność: Łatwe Porcje 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 110 kcal Tajskie spring rollsy wypełnione makaronem ryżowym, krewetkami, mango(...)słupki, odrobinę makaronu ryżowego i podsmażony arkusz papieru ryżowego. Papier ryżowy zawiń, zamykając w nim szczelnie nadzienie. Sajgonki możesz podsmażyć do chrupkości lub spożywać bez smażenia. Jeśli wybierasz drugą opcję, przechowuj je pod przykryciem w postaci wilgotnej ściereczki. Uwagi: Krewetki możesz podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. ze słodkiego chilli lub sosem mango. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag
ProstePesto.plkwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest(...)patelnię rozprowadź równomiernie po powierzchni. Smaż około 2 minut z jednej strony – do momentu gdy boki zaczną lekko odchodzić od krawędzi patelni. Naleśnik będzie wtedy gotowy do przewrócenia na drugą stronę. Po odwróceniu naleśnika smażymy krótko (nie więcej niż połowę czasu, który smażyłeś na pierwszej stronie). Czas smażenia jest orientacyjny, bo wiele zależy od rodzaju patelni, czy ma grube
Niedzielny kucharzWiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się historię wielu dań narodowych innych krajów, można dostrzec, że jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach(...)smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki
mojewypiekiinietylkoWspaniały pomysł na obiad, mięso i warzywa razem. Polecam Pierś kurzą pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić bardzo drobno, pora umyć i pociąć w
Kuchnia PokoleńWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 20 0 g polędwicy wieprzowej, rozmaryn, 5 ząbków czosnku
JejKuchnianadszedł 2 grudnia i odtąd pozostaję w tym samym zachwycie. Zanim napisałem ten post, Nanan odwiedziłem jeszcze dwa razy: pierwszy, aby się upewnić, czy mój zachwyt jest słuszny, a drugi, aby zrobić jeszcze kilka zdjęć tym słodkim cudom. Niestety bezustanny poziom zatłoczenia lokalu (brawo dziewczyny!) utrudniał zadanie, więc raczę Was wyłącznie zdjęciami z otwarcia. Jednak mogę zapewnić, że ciastka(...)się ich doczekać. Podczas degustacji najbardziej zachwycił mnie deser z tonka, liczi i maliną — to mój zdecydowany faworyt. Jeśli wpadniecie do Nanan, to koniecznie sprawdźcie, czy nie ma go danego dnia w ofercie. Na uwagę również zasługuje piękne wnętrze zaprojektowane przez BUCK.STUDIO . Piękne w swojej prostocie, konsekwentne, zmysłowe i bardzo kobiece; wręcz stworzone do cukrowych orgii. Od progu wita
Food SquareWbijam do Was wieczorkiem aby pochwalić się dzisiejszymi zdobyczami : pysznymi rydzykami :D. Nie wiem jak do końca października będzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak
Nie tylko w kuchniDobre i naturalne pieczywo jest podstawą każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego
Proste-przepisy.plŁatwy w wykonaniu i wyjątkowy w smaku kurczak w indyjskim sosie na bazie pomidorów i korzennych przypraw. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia Lidla . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 50 g masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 15 g świeżego imbiru, startego(...)ugotowaniu ryżu przełóżcie go do miski, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszajcie z kilkoma posiekanymi listkami mięty i kolendry. Gotowe! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary ArtJuż nawet nie pamiętam jak dawno obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem(...)przestudziło. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły. Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić
Na słodko lub wytrawnieCeremonia przyrządzania bigosu jest niczym angielska tradycja parzenia herbaty. Z tym, że trwa znacznie dłużej Każdy mężczyzna lubi bigos, jest też jeden, który potrafi go fenomenalnie
Ania i Marcin gotująGorzów Wielkopolski leży na ziemi lubuskiej, a nie, jak wielu sądzi, w Wielkopolsce. Za te pomyłkę odpowiedzialny jest drugi człon nazwy miasta, dość nieszczęśliwy zresztą. Ani to geograficznie uzasadnione, ani historycznie, gdyż Gorzów nigdy w szczególny sposób nie był związany z Wielkopolską poza dość krótkim czasem, kiedy znalazł się w granicach województwa poznańskiego. Kiedyś, przed II wojną światową było(...)się przyjaźnie, miłości, powstawały rodziny wielokulturowe. (Znam rodziny polsko-ukraińskie, gdzie święta obchodzone są dwukrotnie: w obrządku katolickim i prawosławnym. ) Jakże w takim razie jasno określić regionalne smaki? Nie da się. Moim zdaniem one dopiero powstają, dopiero nabierają charakteru. Lasy, jeziora, pasieki i trunki Coraz głośniej mówi się, że specyfiką lubuskiego są dary natury. Nasz region to lasy bogate
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj prezentuję jeden z wielu lokalnych przepisów na smaczną gotowaną kapustę z dodatkami. Zwykle kapustę przygotowuje się z jednym wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem
Trzeci talerzWitam! Dzis chcialabym zaproponowac Wam przepis na pyszna rybe w kokosowej panierce z fantastyczna salatka na bazie sosu sweet chilli. Przepis ten podpatrzylam na stronie bbcgoodfood
Codzienne GotowaniePierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste(...)rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki
Karo in the KitchenPotrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :) Gulasz z serc
Kuchenne zapiski EdytyŚwięta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy
Kolizje SmakówŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną
Słodka Stronapół godziny z zamrażarki i mieszając, ale ich konsystencja nigdy nie była idealna. Poza tym, bądźmy szczerzy - to po prostu upierdliwe jest. Albo ja jestem leniwa... Albo jedno i drugie. Tak czy inaczej, doszłam do wniosku, że musi być jakiś lepszy sposób. I jest! Semifreddo. Odkryłam je, kiedy miałam przerwę w blogowaniu. Wszystkie składniki nadające puszystości, czyli żółtka(...)kokos gra pierwsze skrzypce, choć nie jest mega dominujący (co mi pasuje, bo, powiedzmy, są rzeczy, które smakują mi bardziej). Wiórki nadają lodom ciekawej struktury. Jeśli uwielbiacie kokos, możecie dać ich więcej, albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa
Pożeraczka, czyli raz adobrze