mnie pochłonęło do reszty, nie zrezygnowałam. Niestety, minęło 3/4 roku i zarobiłam jak dotąd bardzo niewiele. Na Kolorowej Krainie nawiązałam współpracę, dzięki której za uciułam parę groszy, a Wam dałam rzetelne informacje o ubezpieczenia dla dziecka i rodziny, które przydadzą się każdemu rodzicowi, szczególnie świeżo upieczonemu. Niestety ta współpraca zakończyła się przez zmiany na blogach. Na odnowionym blogu Kęsy(...)ciąży, do pracy już nie chodzę, bo jak na razie czuję się niemal codziennie jak wypluta. Pierwszą ciążę przechodziłam ciężko. Na razie jest podobnie... Blogowanie nieco zeszło na drugi plan, ale jednak i tak każdą wolną chwilę wieczorem, gdy mam trochę sił spędzam tutaj. Twoje doświadczenia z zarabianiem na blogu Dość moich wyznań. Pora na konkrety. Chciałabym otworzyć dyskusję
Anioszek w kuchnikaszą gryczaną na pewnej konferencji. Pisałam latem o mojej niechęci do tej kaszy. Kolejny raz catering zatrudniony przez centrum naukowe zainspirował mnie, by ją kupić ponownie i spróbować powtórzyć danie u siebie. Uzyskałam inny smak, ale inny nie znaczy zły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza(...)Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto
Weekendy w domu i ogrodziePopołudnie, w okolicach godziny siedemnastej trzydzieści. Dziś. Siedzę sobie na kanapie z nosem przyciśniętym niemal do ekranu laptopa i wpatrując się w jedne piękniejsze od drugich zdjęcia potraw z kurkami myślę, że warto by było się do sklepu wybrać w celu ich nabycia. Nie mam pojęcia, co mnie tknęło - może te wszystkie prawdopodobnie trujące grzyby, które widziałam(...)domu, i po trochę ponad godzinie zajadałam się pyszną zupką. Wyszła troszkę pikantna, zróżnicowana smakowo, po prostu pyszna. Nieco obawiałam się pieczarek, ale niepotrzebnie - skomponowały się znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek, zmieniłam nieco proporcje pieczarek i brukselki (nie moja wina, że akurat takie opakowania w sklepie mieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę . Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski z ciepła wodą(...)efekt ..taki jak widać na zdjęciu..dodam tylko , że ciasto na pierogi było zaparzane. Podejście siódme..miało być ciasto kruche...-zabrakło czasu i chęci...ale nadrobię to i dam znać.. A teraz podsumowanie moich wrażeń i odczuć co do miski.. jednym słowem .no może trzema.. JESTEM BARDZO ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania
Moje domowe kucharzenieMój mąż, od jakiegoś czasu zapalony wędkarz, poszedł na ryby i przyniósł 28 okoni. Każdy, kto miał do czynienia z tymi rybkami, wie jak ciężko się
Pieguskowa KuchniaLubię robić przetwory, ale nie tylko te stałe, które znamy od lat. Lubię eksperymentować, dlatego każdego roku staram się zrobić coś nowego. Kilkanaście dni temu padło
Kolorowy PrzepisownikZbliża się lato a co za tym idzie upały... w taką pogodę mam zawsze ochotę na ogromne ilości zieleniny ale podanej z fajnym sosem i dodatkami
sierotka maRysia w kuchniTe pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A
Nie tylko w kuchniOd czasu do czasu, gdy chcę „zabłysnąć” robię roladę schabową, wymyślam wtedy nadzienie. I tak stało się tym razem. Padło na śliwki. Wyszło pysznie, może i
Smaki EwyDziś kupiłem świeżego kurczaka. Miał jeszcze trochę piór, więc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy! Co będzie potrzebne? -kurczak, umyty
BaRepaspodobnych zakażeń i chorób. Dlatego też leczenie antybiotykami powinno być przepisane wtedy, gdy wiadomo, że przyczyną choroby jest bakteria. Lekarze zbyt często przepisują antybiotyk , nie sprawdzając nawet, czy w danym momencie jest on konieczny. Pomijając fakt, że objawy powinny być dobrze rozpoznane, lekarz może posłużyć się też specjalnym, ale prostym badaniem, wykonując wymaz z tylnej części jamy ustnej. Niestety czeka(...)powikłań. Tak też tworzą się szczepy antybiotykooporne - nie wybite bakterie nabywają odporność na lek, który miał je zniszczyć. Dalsze leczenie musi być wtedy prowadzone innym antybiotykiem. Drugim błędem jest branie antybiotyków na własną rękę . Nigdy tego nie robiłam i broń Boże tak czynić. Jeśli nie jesteś lekarzem, nie jesteś w stanie stwierdzić, co Ci dolega. Nawet jeśli
Anioszek w kuchnikonsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżeki ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)nakładanie jej na biszkoptowe blaty. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy masą krówkową, na nią nakładamy krem budyniowy- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy masę krówkową, krem budyniowy i przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem budyniowym, wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy
Domowe Tortybyło w zeszłą niedzielę. Długo nam się zeszło na spacerowaniu po lesie. Goście na mężowo - imieninowe ciasto zaproszeni więc pędziliśmy z powrotem, żeby chociaż ogarnąć bałagan i obiad dziecku dać. Obiad zjedzony, goście ciastem posileni. Pozostaje pytanie co zjeść na kolację i poniedziałkowe śniadanie. Wzięłam sprawy w swoje ręce i upiekłam swoje pierwsze bułeczki kanapkowe na drożdżach. Dobre wyszły(...)pomidora. Pyszota. Z wędlinką bądź żółtym serem - polecam. I tak w domowy sposób - kryzys chlebowy zażegnany. Radzę, więc w niedzielę po południu nie załamywać rąk lub nie lecieć na drugi koniec miasta, tylko popróbować własnych sił. Nie trzeba zakwasu i wielkiej filozofii by zrobić pyszne bułeczki na kanapki
Kuchnia po mojemuktórzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci. Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła(...)patelnię (a najlepiej specjalną patelnię do naleśników) rozgrzać, wlać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem. Gdy tłuszcz się zagrzeje wlać chochlą ciasto na środek patelni i od razu poruszając patelnią drugą ręką – rozprowadzić ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Obrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy brzegi zaczną się kurczyć. Druga
Moja DelicjaPączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka (250 ml)0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)mogły swobodnie pływać. Nagrzać tłuszcz do 175-180 stopni i do gorącego wkładać o kilka pączków. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut aż się zrumienią a następnie przewrócić na drugą stronę (pączki są tak delikatnie, że patyczek do szaszłyków wystarcza do przewracania i wyjmowania pączków) i również smażyć do zrumienienia. Dobrze jest smażyć we frytkownicy, która utrzymuje temperaturę
UgotujmyTo.pl