drugie danie - 14640 przepisów (strona:672/976)

Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 114

popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie(...)też około pół łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez 20 minut (można też dłużej, dla bardziej głębokiego smaku). Po tym czasie płyn przelać przez sito do drugiego garnka, pozostałe na sicie przyprawy wyrzucić. Namoczone grzybki odcedzić i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady

Even Better Food
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 139

przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie, cudownie przy tym rozgrzewające. Kapusta pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki(...)też około pół łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez 20 minut (można też dłużej, dla bardziej głębokiego smaku). Po tym czasie płyn przelać przez sito do drugiego garnka, pozostałe na sicie przyprawy wyrzucić. Namoczone grzybki odcedzić i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady

Even Better Food
Błyskawiczny chleb domowy 153

możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie ciasta wystarczy poświęcić 30 minut potem trzeba dać mu kolejne 30 minut na wyrośnięcie, a następnie czekać w niecałe 50 minut aż się upiecze. Łączenie w niecałe 2 godziny będziecie mieć wypiek, który zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chleb(...)masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy  do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte

vaniliowoczekoladowa
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 106

kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw wyluzowałam z kości a potem nafaszerowałam podwójnie. Pod skórkę nałożyłam farsz z zieleniny a do środka (w miejsce kości) nałożyłam farsz(...)dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.   Wrzuciłam paprykę a na koniec   posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu.   Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone składniki: posiekaną   natkę pietruszki i koperek,   igiełki rozmarynu, szczypiorek i na koniec dodałam majeranek. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam

Kuchnia u Krysi
Solanka. 184

wskazuje, powinna być słona. Co ważniejsze - kwaśna. Co jeszcze ważniejsze - kwaśność musi być zniuansowana. Musi dzielić się na różne odcienie. Wiele odcieni kwaśności. To już wszystko wiadomo? ;) Solanka jest daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej(...)Rozlać na talerze i do każdej porcji dodać po kilka oliwek, kaparów i  plasterek obranej cytryny. Posypać zieleniną i dodać kleks śmietany (opcjonalnie). Oczywiście zupa jest lepsza na drugi dzień

zadanie-gotowanie
Makaroniki pistacjowe 209

papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma problemu później ze zdejmowanie bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier, to miałam problem ze ściągnięciem. Można też piec na macie teflonowej lub na specjalnej silikonowej macie do makaroników. Masę makaronikową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciska makaroniki(...)wmieszać 2 łyżki serka, dodać czekoladę do serka, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Makaroniki podobierać do siebie pod względem wielkości. Na gładką stronę makaronika wycisnąć krem, przyłożyć drugim makaronikiem, tak postępować z pozostałymi makaronikami. Nie trzeba przekładać wszystkich makaroników, jeżeli nie będziemy ich jeść od razu. Krem można przechowywać do 3 dni w lodówce. Smacznego! Makaroniki pistacjowe

moj przepis na
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 116

ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej. Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże(...)rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek na drugą stronę i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść

Food Square
Chleb na serwatce 140

Ten chlebek piekłam parę dni temu, wykorzystując serwatkę po twarogu ..przepis znalazłam tutaj ..ja swój chlebek piekłam w multicookerze.Mój chlebek troszkę za bardzo się spiekł

Moje domowe kucharzenie
Cygański bigos 132

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50

Nie tylko w kuchni
Uszka z mięsem i grzybami 205

Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to

Mama Gotuje
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 146

danie ani skomplikowane, ani czasochłonne. Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się jak to wszystko razem upiec skoro ziemniaki pieką się w 200 stopniach, a ryba w 180? Kochani, nie mam dwóch piekarników. Zrobiłam tak, 15 minut piekłam ziemniaki w 200 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni włożyłam rybę i piekłam 30 minut. Dało się? Oczywiście(...)wrzuciłam miąższ cytryny, rozmaryn, pietruszkę, połowę posiekanych pistacji, szczyptę gałki muszkatołowej wszystko wymieszałam w taką "masę" jak widzicie na zdjęciu wyżej. Tą zieleniną z miseczki nadziałam oba pstrągi. Do drugiej miseczki wrzuciłam resztę posiekanych pistacji, skórkę otartą z cytryny i wymieszałam. Mieszanką z drugiej miseczki polałam pstrągi z wierzchu, posypałam ziarnami czerwonego pieprzu. Owinęłam ryby folią aluminiową

Blondynka Gotuje
Polędwiczki duszone w mleku 189

czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie, który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka(...)pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem. Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać na drugi dzień w sosie. The post Polędwiczki duszone w mleku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 203

Dzisiaj zapraszam na kolejne łazanki po  tych  ze słodką kapustą i karczkiem proponuję, z kapustą kiszoną i dodatkowo jeszcze z pieczarkami.Można je zrobić

Gosia gotuje
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 203

Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o  konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami  i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz

Kulinarne przygody Gatity
TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :) 186

Ten przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na

Mała w garnku miesza
Pizza ze szparagami, szalotką i jajkiem 181

Na lunch, na obiad i na kolację. Pizzomaniacy zjedzą ją nawet na śniadanie. Ta pizza ze szparagami i jajkiem była gotowa w 30 minut. Gotowe ciasto

Karo in the Kitchen
Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 1542

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto Latte Macchiato. Jedno z moich ukochanych ciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Phò Trôn sałatka 75

Phò Trôn sałatka z Hanoi w Wietnamie Phò Trôn, sałatka z Hanoi w Wietnamie, to daleki a może nie aż tak daleki kuzyn narodowego dania Wietnamu jakim jest Phò. Oczywiście Phò , czyli wietnamski rosół ma tyle wersji ilu kucharzy, którzy go robili. Ale na każdym kroku w Wietnamie zobaczysz turystów i miejscowych jedzących Phò. Czym zatem jest Phò Trôn(...)wodą, dodaj obrany i pokrojony imbir i szczypiorek. Gotuj jakieś 30 minut, następnie wyjmij mięso, pozwól mu przestygnąć i obierz. Odrzucając kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki. Po drugie makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie pokrój sałatę i posiekaj zioła. Po trzecie ugnieć w moździerzu czosnek, chili, cukier i odrobinę soli. Przełóż pastę do miseczki

RafalCook
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 183

najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje(...)przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Na podpieczone ciasto wylewamy 1/2 masy chrzanowej, posypujemy kukurydzą, cebulą i połową pieczarek. Następnie wylewamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Teraz wykładamy białą kiełbasę pokrojoną w plasterki i pozostałe pieczarki. Wkładamy do piekarnika, który cały czas się nagrzewał na 30 minut, ustawiają piekarnik góra dół

Życie zaczyna się w kuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 141

najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje(...)przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Na podpieczone ciasto wylewamy 1/2 masy chrzanowej, posypujemy kukurydzą, cebulą i połową pieczarek. Następnie wylewamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Teraz wykładamy białą kiełbasę pokrojoną w plasterki i pozostałe pieczarki. Wkładamy do piekarnika, który cały czas się nagrzewał na 30 minut, ustawiają piekarnik góra dół

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki puszyste i mięciutkie 166

sody oczyszczonej 5 łyżeczek przyprawy do piernika  pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu Nescafe Crema 250 g masła śmietankowego lub pół na pół z palmą 400 g miodu - ja dałam 200 gram prawdziwego (twardego) i 200 gram sztucznego płynnego Dzień przed pieczeniem 1. Miód rozpuścić - nie gotować, odstawić z pieca i dodać przyprawę do piernika i masło, poczekać aż się(...)przez 8 - 10 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 8 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekładać do puszki, naczynia układając pierniczek jeden na drugim. Zamknąć szczelnie. Pierniczki polukrować lub ozdobić. Można od razu lub później partiami. Lukier królewski 2 białka 350 gram przesianego cukru pudru Zmiksować białko z cukrem pudrem do śnieżnej białej

Kubki smaku
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 168

każdym ze spodów rozsmarowujemy po połowie dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i podpiekamy ok.15 minut na termoobiegu. Masa bezowa: - 6 białek - 300g drobnego cukru  (dałam nierafinowany trzcinowy) - 1łyżka mąki ziemniaczanej W misie miksera ubić dokładnie białka, następnie po jednej łyżce dodawać cukier i cały czas ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 1-2 minuty(...)kilka łyżek wystudzonego budyniu i dokładnie rozkręcamy. Ja dodaję budyń w 3 turach. Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na jednym z upieczonych wcześniej blatów krucho-bezowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem (po wcześniejszym usunięciu papieru) i delikatnie dociskamy. Gdy blaty są dobrze wystudzone, ciasto ładnie trzyma formę, u mnie nic się nie kruszyło, piekłam już to ciasto kilkakrotnie. Gdy mamy

Smaczne Zdrowe
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 185

ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne.   Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej(...)Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka. Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!   *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przygotowanie Makaronu na Lazanie 171

chęci to proponuję zrobić taki makaron samej/samemu w domu. Wydaje mi się że taki domowy makaron na lazanie jest smaczniejszy a i mamy większą satysfakcję z przygotowania całego dania własnymi rączkami :). Będziemy potrzebować: Z podanych proporcji przygotowałam lazanie w naczyniu o wymiarach 33 cm x 22 cm (4 płaty makaronu) 500 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) – 3 szklanki(...)delikatnie podsypuję blat mąką. Rozwałkowane ciasto układam na deseczce lub pozostawiam na blacie lekko podsypany mąką . Jeżeli mamy mało miejsca to możemy rozwałkowany płat ciasta nakryć ściereczką i położyć drugi płat ciasta na górę. Tak przygotowane ciasto odkładam aby lekko przeschło na czas przygotowania pozostałych składników na lazanie na około 1 godzinę. Ciasto na lazanie jest gotowe, możemy zacząć przygotowywać

Uwaga Babcia Gotuje
Pomysł na… placki dyniowe 4 sery 106

Miałam zrobić tartę dyniową , ale wyszło jak zawsze, czyli coś nowego. Dynia, ser żółty, mozzarella, feta i parmezan. Wszystko połączone jajkiem. Ilość składników możecie dowolnie zmienić

Kucharzyca
Krewetki z patelni z czosnkiem 173

Krewetki to najbardziej popularne i najczęściej jedzone owoce morza w Polsce. Jednym z powodów ich rozpowszechnienia jest niewątpliwie niska cena. Łatwo dostać krewetki w najbliższym supermarkecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hamburger z kotlecikiem z łososia 113

      Domowy , hamburger z kotlecikiem z łososia....mmmmmm pycha!!! To zdrowa alternatywa dla chemicznego brata ze znanej restauracji;) Sosik koperkowo- musztardowy podkręca smak

WYSPA SZCZĘSLIWA
Najprostsze wegańskie naleśniki 146

W internetach można znaleźć sporo wymyślnych przepisów na naleśniki. Jednak my nie lubimy utrudniać sobie życia. Tak oto powstały ekspresowe naleśniory, z których stworzymy pieczarkowe krokiety

Bananowe Pole
Omlet arabski 162

Przedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny

Codzienne Gotowanie
Tagliatelle z kurkami 120

Są pewne produkty, które są smaczne same w sobie i najlepiej nie kombinować za dużo z dodatkami i przyprawami bo im prościej tym lepiej, tak właśnie

greenscarf
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami. 146

 Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą

Kuchnia Łukasza
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku 1305

Kto spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem - gwarantuję. :-) Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki

Szefowa kuchni