drugie danie - 14640 przepisów (strona:672/976)

SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 333

Pierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie(...)się klei, dodajemy nieco mąki (nie przesadzajcie z tym, bo ciasto będzie zbyt twarde). Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i zostawiamy na 20 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) aby odpoczęło. 3. WAŁKOWANIE (2 min): Blat sypiemy mąką i na nim rozwałkowujemy ciasto dość cienko, na ok. 0,3 cm. Z ciastem sprawa wygląda

Nerds Kitchen
Grochówka 104

wodne kanały zamarzną, można ślizgać się po nich na łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki.  Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-.  Na zakończenie, niech(...)cały czas mieszając, aż będzie dość sztywna, by łyżka stała na baczność. Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz pod tym daniem. Dziękuję. Oczywiście to nie jedyne danie z Kuchni Holenderskiej , które znajdziesz na mojej stronie. W związku z tym, że założyłem grupę kulinarną na Facebook , gdzie

RafalCook
W marcu jak w garncu 156

wprawiającego w dobry nastój. Mix pogodowy może zainspirować do mieszania stylów kulinarnych całego świata. Tak modna obecnie kuchnia fusion może mieć wiele wymiarów, również takich, które lubimy szczególnie – czyli dań zdrowych, dietetycznych, smacznych i łatwych do przyrządzenia. Marcowe niespodzianki w greckim stylu W marcowym garncu znajdziemy wiele niespodzianek. Delikatne źdźbła trawy, które przebiją się przez zmarzniętą ziemię. Wiosenne(...)rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Piec pulpety ok 35 minut. W trakcie pieczenia pulpety można ze dwa razy przewrócić na drugą stronę, wówczas ładniej się upieką. Sos jogurtowy Składniki: szklanka jogurtu naturalnego jogurtu greckiego 1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg. uznania) 4 ząbki

KulinarneImpresje.pl
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 173

Dahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor:  Adiraja Dasa(...)cynamonu Przygotowanie: Zmielić razem wszystkie składniki. Przygotowując masalę można też najpierw każdy ze składników osobno uprażyć na suchej patelni z grubym dnem, następnie wszystko razem zmielić. Ja wolę tę drugą wersję - z prażeniem

Kuchnia w szuwarach
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 161

Smakuje świetnie z powidłami mandarynkowymi Składniki : zaczyn: 30 g zakwasu żytniego 140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej 170 g wody Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed zarobieniem ciasta właściwego i pozostawiamy do fermentacji w temp. pokojowej. Ciasto właściwe : cały zaczyn ( tj. 340 g ), a możemy dodać do ciasta właściwego 5 g drożdży instant(...)wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień. Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek Moje uwagi : Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia. Według mnie

Proste Potrawy
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 297

Dawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem

Karo in the Kitchen
Warzywna pizza 153

Wam też zdarza zakupić się więcej produktów? Nam nagminnie :P ale nie ma tego złego, co by na najlepsze wyjść nie mogło. To zawsze rodzi nowe

R'n'G Kitchen
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 188

Bardzo smaczny obiad, można zastąpić jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso

Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony wigilijny 173

W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień

Apetyczna babeczka
Domowa wędlina z piersi kurczaka 170

Domowa wędlina z piersi kurczaka Domowa wędlina z piersi kurczaka, prosta w przygotowaniu. Pyszna, pachnąca a na przede wszystkim znamy wszystkie jej składniki, co w obecnych

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanka z bułek 248

Ostatnio zastanawiałam się co tu zrobić ciepłego na kolację , zostało mi kilka kajzerek więc postanowiłam je jakoś wykorzystać , no i wpadłam na pomysł zrobienia z nich

Sama słodycz i szczypta chili
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 284

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego są doskonałym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, który został z niedzielnego obiadu. To nic innego jak kukurydziane tortille wypełnione

DefinicjaSmaku
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 238

    Na zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha

Qlinarnie i Qlinarnie
Sandacz z patelni z kaszą gryczaną i buraczkami 227

przy delikatnym i soczystym białym mięsku. Rybę przygotowaną w banalnie prosty sposób podaję z dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g filetu z sandacza ze skórą 80g kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem) 100g pieczarek 1 mała(...)Sandacza smażyć najpierw od strony skóry (około 2-3 minuty) przytrzymując drewnianą łopatką, żeby przylegał do patelni, a skóra się za bardzo nie wywinęła, tylko równomiernie przysmażyła. Odwrócić na drugą stronę i smażyć przez minutę. Na talerze wyłożyć po połowie kaszy, na kaszę usmażone filety z sandacza i surówkę z buraka. Podawać od razu po nałożeniu. 1 porcja

Dietolog
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 145

Jesień da się lubić. Widać to zwłaszcza na stoiskach z warzywami, gdzie owoce lata lsnią wszystkimi barwami. Najbardziej smakują mi teraz cukinie, zwłaszcza te małe, młode i koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana i smażona lub pieczona w piekarniku. Zdrowszą wersją panierki jest panier z ciecierzycy. Głównym składnikiem(...)Smażymy aż sos zgęstnieje. W tym czasie kroimy młode cukinie na ćwiartki lub ósemki. Przygotowujemy sobie 2 duże talerze. Na jednym będzie rozbełtane jajko z przyprawami a na drugim panier z ciecierzycy wymieszany z sezamem. Każdy kawałek cukinii obtaczamy w jajku i panierce. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach

Ugotowane pozamiatane