drugie danie - 14640 przepisów (strona:677/976)

Empanadas 156

Pierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste(...)rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone.   Podsmażamy mięso na mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki

Karo in the Kitchen
Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym 218

Potrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :) Gulasz z serc

Kuchenne zapiski Edyty
Babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem 220

Święta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy

Kolizje Smaków
Łosoś Smażony 250

Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną

Słodka Strona
Lody bez maszynki 148

pół godziny z zamrażarki i mieszając, ale ich konsystencja nigdy nie była idealna. Poza tym, bądźmy szczerzy - to po prostu upierdliwe jest. Albo ja jestem leniwa... Albo jedno i drugie. Tak czy inaczej, doszłam do wniosku, że musi być jakiś lepszy sposób. I jest! Semifreddo. Odkryłam je, kiedy miałam przerwę w blogowaniu. Wszystkie składniki nadające puszystości, czyli żółtka(...)kokos gra pierwsze skrzypce, choć nie jest mega dominujący (co mi pasuje, bo, powiedzmy, są rzeczy, które smakują mi bardziej). Wiórki nadają lodom ciekawej struktury. Jeśli uwielbiacie kokos, możecie dać ich więcej, albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulpeciki w sosie pomidorowym 238

wiem zupełnie jak to się stało, ale to moje pierwsze pulpety ;) Powstało więc pytanie, jak tu się do tego zabrać? Niby banalne danie, ale co tu zrobić, żeby było smaczne? Najpierw trafiłam na post o "Idealnym Pulpecie" w Fabryce Odkryć Kulinarnych.  Przemyślałam i stwierdziłam, że bułki tartej tam nie dodam, przecież nie chce kotleta mielonego(...)partiami i gotujemy około 15-20 minut. Ugotowane pulpety będą pływały po wierzchu. Do bulionu dodajemy mały przecier i doprawiamy do smaku.  Jeśli chcecie sos można zagęścić mąką. Druga opcja sosu to ten mój na zdjęciu, który jest bardzo gęsty, ponieważ powstał z przecieru pomidorowego, marchewki oraz ziół, bez bulionu. Stąd potrzebna do niego duża butelka przecieru

Czerwona Porzeczka
Tort- boisko z kremem czekoladowym 219

Już wkrótce Dzień Dziecka:) Pamiętacie? Mój synek nie da mi zapomnieć! Dla małego wielbiciela piłki nożnej polecam pyszny tort z niebiańskim kremem czekoladowym w kształcie boiska. Myślę, że duzi kibice też nie pogardzą takim ciachem:) Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku(...)dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać szczyptę żółtego barwnika, do drugiej szczyptę zielonego. Boki tortu posmarować żółtą śmietanką. Górę tortu posmarować zieloną śmietanką. Przy pomocy lukru namalować boisko oraz bramki. Posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. Ustawić piłkarzyki oraz piłkę (mogą być jadalne

Z miłości do słodkości
Kurczak pieczony w pomarańczach 232

Dzisiaj proponujemy pyszny kurczak pieczony w pomarańczach z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Kurczak wychodzi delikatny, chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi się

Kolizje Smaków
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 298

Muszę się do czegoś przyznać -  lubię gotować - zdaje się, że dotąd o tym nie wspominałam;) Fakt, że lubię   nie oznacza rzecz jasna, że

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) 275

Święta Wielkanocne. To dla mnie wspaniały, wyjątkowy czas spędzony w gronie najbliższych. Przygotowania jak zawsze zaczynam dużo wcześniej. Tradycyjne dania, ozdoby świąteczne i oczywiście wypieki. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć przede wszystkim sernika i mazurka. Co roku staram się zaskoczyć rodzinę nową, pyszną wersją sernika. W tym roku postawiłam na czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) . Abyście(...)wypieków 2 łyżki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao Dodatkowo: czekoladowa polewa i kilka małych czekoladowych jajeczek Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Żółtka miksujemy z masłem, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem. Następnie dodajemy partiami ser, miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Masę dzielimy

Słodkie okruszki
Delikatny serek ziołowy do smarowania 157

czasu. Zatem na blogu spodziewajcie się raczej szybkich przepisów, jak ten serek właśnie. Tak po prawdzie, to gdyby nie moi rodzice, którzy wpadają do nas co dzień lub co drugi z wałówką obiadową, obiadu pewnie bym nie jadła. Co tam, przyszło mi się przyzwyczaić do śniadań o 11, prysznica o 13 i chodzenia po domu w koszuli nocnej Dzisiaj(...)wyciskamy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowe! 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/delikatny-serek-ziolowy-smarowania/ MieszamWGarnku   Artykuł Delikatny serek ziołowy do smarowania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU 225

świeżym powietrzu z najbliższymi. Nie ma nic lepszego niż grono wspaniałej rodziny i przyjaciół. Jest to czas radości, którym dzielimy się przy uczcie, na której nie brakuje jedzenia. Moim popisowym daniem z grilla są burgery wołowe, które odpowiednio zamarynowane dzień wcześniej są soczyste. Burgery są zamknięte w złocistej grillowanej bułce z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw prosto z ogrodu(...)cukinię. Grillujemy aż z każdej strony zarumienią się. Bułki kroimy na pół i grillujemy na złoty kolor. Na gotowe bułki układamy 2-3 plastry cukinii, sałatkę oraz burger. Zakrywamy drugą połową bułki

Kuchnia Paulettes
,,Świąteczna ryba zapiekana w cieście’’ 411

Coraz bliżej święta! Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego(...)Jedną część wałkujemy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy na kształt ryby. Nakładamy na środku całe filety ryby a na to farsz pieczarkowo-kapuśniakowy, przykrywamy drugi płat rozwałkowanego ciasta. Przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Z odciętych fragmentów ciasta dorabiamy płetwy i doklejamy

Podróż w kulinaria
Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 160

czasie ostatnich tygodni, ponieważ nasi politycy, bez względu na opcję, zamęczali nas spotami, debatami, wiecami i agresywną agitacją pełną populizmu. Mam nadzieję, że Polacy, którzy mają swoją mądrość, nie dadzą się omamić hasłami i dokonają demokratycznego, rozsądnego wyboru. Ale dzisiejszy dzień, bez względu na wynik głosowania, to prawdziwe święto demokracji. Zawsze uczestniczę w wyborach, bo to mój obywatelski obowiązek(...)średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 2. Masło utrzeć mikserem z drobnym cukrem na puszystą jasną masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas dokładnie ubijając. 3. Do drugiej miski przesiać mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Do utartej masy maślano – jajecznej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę

W mojej kuchni