drugie danie - 14640 przepisów (strona:505/976)

Surówka z kapusty – czerwona czy modra 294

nazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem, cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana(...)jest dzisiaj trochę inna. Przygotowałam do niej dressing z tahini . Jest kremowy, lekki i fajnie pasuje do lekko gorzkiej kapusty. Dla mnie super! Dla weganów bajka! Nie ma chyba drugiego kraju jak Polska, gdzie kapusta cieszy się tak dużą popularnością, zwłaszcza surówka z kapusty zwana tu i ówdzie coleslaw . Nic w tym dziwnego. Kapusta dostępna przez cały rok jest poza

codojedzenia
Malinowa tarta 190

cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier(...)gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy

mojewypiekiinietylko
Nalewka z czarnej porzeczki i... news :) 176

soku. Porzeczkę przesypujemy partiami do dużego słoja (u mnie 5l, ale może być też 3l). Po każdej partii zasypujemy cukrem (wg uznania i słodkości owoców, ja w sumie dałam niecałe 0,5kg). Odstawiamy na kilka dni (minimum tydzień) w nasłonecznione miejsce. Co 2-3 dni należy słojem potrząsnąć. Po minimum tygodniu do słoja wlewamy 0,5 litra wódki (można też(...)nawet dwie) i powoli przelewamy zawartość słoja. Gdy cały płyn ścieknie możemy jeszcze ostrożnie wycisnąć owoce. Gotową nalewkę przelewamy do butelek. Rada: Owoce można zalać alkoholem po raz drugi, wtedy nie wyciskamy ich podczas zlewania i najlepiej zalać je już spirytusem oraz dosypać trochę cukru

Kolorowy Przepisownik
Ożarto wołowina (Boeuf à la bourguignon ;) ) 165

Uwarzynie tego dania je łatwiyjsze, niż napisanie łod niego nazwy po francusku, a jak już je rołz 1 narychtujecie, 2 to potyn bajecie 3 co jakiś czas do niego wrołcać. Joł noprz ōd sie tym zainteresowōł, jak żech oglōndoł film „July i Julia”- fto go niy widzioł, tyn musi to nadrobić. Potyn, jak my z mojōm Babōm 4 zaprołszali(...)przirzōndza, to sprawdzōm połra receptōw, 7 a potyn- jak jaki didżej- miksuja z tego swoja wersja, a przi okazji robia jeszcze połra eksperymyntōw. Wyszło dobre i wtedy, i na drugi rołz, i na trzeci… Co potrza? 0,5 kg wołowego miysa (keby 8 Wōm w rynce 9 wlecioł jaki wiynkszy k ōnsek 10 , to sie go wejście

Chop w kuchni
KOTLETY SOJOWE W GALARECIE z zalewy octowej 266

kochani! Święta tuż, tuż i osobiście przestawiam się już na tryb offline, żeby dać sobie czas na spokojne przygotowanie domu i stołu ale oczywiście gdzieś z tyłu głowy ciągle czuję myśl, że cały czas jeszcze ludzie szukają przepisów świątecznych "na szybko", takich co nie wymagają dużo pracy, a dają szansę na satysfakcję smakową bez konieczności siedzenia w kuchni po nocach(...)occie siedzą już od wczoraj, więc dziś rano było próbowanie i oczywiście podżeranie, tak że części tego, co było w misce, dawno już nie ma. Trzeba było więc dorobić drugą porcję, a że pewna Dominika zainspirowała mnie do zrobienia opcji bez panierki, z takim zamiarem przygotowałam dziś porcję kotletów wg tego sposobu . Teoretycznie miały być zalane zalewą octową

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa gołąbkowa 228

lubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna(...)sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 95 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wkładamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Do drugiego wkładamy posiekana kapustę, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Oba garnki stawiamy na palnikach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. 2. Na garnku

My Culinary Art
pierś gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie 145

pełni wydobyć  smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki dla czterech osób 1 kg piersi gęsi  1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta rozmarynu sos do gęsi 70 g świeżej(...)stopni. Na zimną patelnię układamy, skórą do dołu, pierś gęsi ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), nagrzewamy patelnię i przesmażamy gęsią pierś przez cztery, pięć minut, a następnie przewracamy ją na drugą stronę. Mięso smażymy kolejne cztery minuty, zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, układając pierś skórą do góry, podlewamy dwiema łyżkami tłuszczu ze smażenia i wkładamy do piekarnika

Miód i pieprz
Indyjski masoor dal z dynią i papryką 152

zahaczając o Stary Rynek, Stary Browar, Termy Maltańskie, MaltaSki, Jezioro Maltańskie, wylądowaliśmy w ciekawych wegańskich knajpach (żałuję, że niektórych nie ma u nas w Trójmieście.. jadłabym tam co drugi dzień, poważnie! Szczególnie nasze serca skradł WYPAS ), zajadaliśmy rogale Marcińskie w hurtowych ilościach i Cinnabon, piliśmy fenomenalne drineczki w słoiczkach ( Whiskey in the Jar ) oraz kilka butelek wina. Na każdą(...)Dnia Niepodległości, większość z nas spędza dzień wolny w gronie rodziny. W związku z tym, chciałabym zaproponować Wam jesienny pomysł na rodzinny obiad. Jest to jedno z tych dań, które rozgrzewa w takie chłodne, jesienne dni jak dzisiejszy. Łagodność i słodycz dyni, przeplatana lekką nutą ostrości podkreśloną przez chili i imbir w towarzystwie brązowego ryżu i liści rukoli

Be Fit Be Strong
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM I MIELONYM MIĘSEM 200

już zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam tą schabową roladkę.Można ją podać na gorąco jako jedno z głównych dań,ale też dobrze smakuje jako dodatek do chleba.     Składniki:   1 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg szpinaku mielonego 20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(...)maszynkę do mięsa,czosnek wycisnąć.Szpinak przesmażyć na tłuszczu i mocno doprawić solą,pieprzem.   Cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę podzielić na 2 części:jedną dodać do mięsa wołowo- wieprzowego,drugą do mięsa drobiowego.Na rozbity płat schabu rozłożyć połowę szpinaku,na szpinak nakładać kupkami mięso drobiowe,mięso wołowo- wieprzowe oraz pozostałą część szpinaku.Całość zwinąć w rulon,obwiązać nitką,obłożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 184

Dla miłośników cukinii mamy fajną propozycję na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 1 łyżka masła - 2

Kuchenne Wariacje
Zupa wiśniowa z domowym makaronem 177

obiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś(...)Wrzucić wydrylowane wiśnie, wlać sok z cytryny, wrzucić goździki i gotować około 20 minut na średnim ogniu. Wsypać cukier.  Makaron można ugotować osobno albo w zupie. Polecam ten drugi sposób, wtedy zupa ładnie nam się zagęści od mąki. Jeśli jest za rzadka można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w wodzie. Śmietanę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Smacznego

na moim stole...
Śmietanowiec na zimno 342

trochę bałaganu....ale jak to się mówi...w dobrym młynie wszystko zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne owoce..kombinacje dowolne...w sumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną utraciły swoje kolory.. Ciasto robiłam w ramach Ciasta na niedzielę ...ciekawe co inne(...)ubić z połową cukru, dodać ostudzoną jedną galaretkę i wylać na ułożone biszkopty ,poukładać pokrojone truskawki.Odstawić do stężenia.Następnie znów wyłożyć biszkopty też namoczone w galaretce i wyłożyć drugą połowę śmietany ubitą z drugą galaretką.Poukładać pokrojone truskawki i znów odstawić do stężenia.Następnie ułożyć truskawki i zalać wiśniową  galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Duszony boczek w sosie grzybowym 582

Boczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek(...)laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy szklankę wody dusimy na wolnym ogniu przez 20 min.  Robimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając.  Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami oraz surówką z buraczków.   Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak w pomarańczach 158

Moje dzisiejsze danie to kurczak w pomarańczach z  żurawiną i rodzynkami. Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne. Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki(...)żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Kotlety wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z każdej strony. Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać

O kuchni z uczuciem
Ravioli z rzepy z pieczarkami 109

200 g pieczarek, 1 ząbek czosnku, 1 cebula sól, cukier, pieprz, oliwa, biała rzepa, 500 ml mleka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki masła, oliwa z chili

królestwo garów