jaśniejsze. Dolewamy wtedy do nich olej i stopniowo, po trochu dodajemy roztarte buraki – cały czas miksując. Na końcu wsypujemy mąkę, sól oraz pieprz i miksujemy do połączenia. W drugim naczyniu białka ubijamy mikserem do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę białek do masy buraczanej i delikatnie mieszamy szpatułką (nie mikserem!) do połączenia, a gdy masa się rozluźni(...)gorące), odkrajamy 2 cm brzegi z każdej strony. Następnie odwracamy ciasto i delikatnie zdejmujemy papier. Serek kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki
Poezja smakuKolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw. Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki(...)dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy surówkę
Maminek kulinarnyskładników, na pewno wystarczą lub kupić gotowe, masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, cukier ( jeżeli budynie są z cukrem, to dać troszkę mniej niż 1/2 szklanki, jeżeli są bez cukru dać 1 szklankę), 0,65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej. owoce do dekoracji: borówki i maliny, woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty(...)dość mocno nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową. Położyć bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać
W kuchni u MonikiJedno z tych dań, które z konieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej(...)zwinęłam kotlety w ruloniki i umieściłam w próżniowo zamykanym pojemniczku i wstawiłam do lodówki. Ze względu na brak możliwości przyrządzenia ich wcześniej, kotlety przeleżały w lodówce całą dobę. Na drugi dzień: Okazało się, że z lodówki w tajemniczy sposób znikły mi warzywa przeznaczone na nadzienie (mam w tym temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko
Kuchenne zapiski Edytypuszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów i wydobywający się z ich ust niemy krzyk "mon Dieu!!". W pierwszej książce dostaliśmy porcję przepisów podzielonych w zależności od okazji przy jakiej serwujemy dania. W recenzowanej dziś "Mojej małej francuskiej kuchni" przepisy podzielone(...)dania bardzo smakowite. Już mam zaznaczone kilka do zrobienia w pierwszej kolejności. Znajdziecie tu wszystko - i desery, i przystawki, i porządny obiad, przy którym dużo się nie narobicie. Pisałam już wcześniej o francuskich gulaszach i pieczonych mięsach. Uwielbiam je, bo są proste i zawsze wyborne. Sporo jest tu owoców morza i ryb. Ja ciągle nie jestem fanką takich dań
W kuchni wieczoremNajprostsze dania sa najsmaczniejsze!Bo coz moze byc lepszego na upalne dni niz pyszne ziemniaczki odmazane z boczkiem i cebulka ,a do tego orzezwiajacy zimny kefir.Danie to ma na pewno cale rzesze zwolennikow.Proste i pyszne.Lubicie taki zestaw? Wbrew pozorom jest to naprawde sycacy i zdrowy obiad.Danie mozna wzbogacic dodatkiem np. jajek sadzonych.Skladniki na dwie duze porcje:600 g mlodych(...)mundurkach lub na parze.Ostudzic,obrac z lupinek.Boczek pokroic w slupki i umiescic na rozgrzanej patelni.Wysmazac na wolnym ogniu tluszcz z boczku okolo 10-15 minut,az sie ladnie zrumieniNa drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i podsmazyc pokrojona w piorka cebule.Gdy sie zeszkli dodajc porojone w plasterki ziemniaki.Posmazac razem okolo 15 minut na wolnym ogniu czesto mieszajac.Oczywiscie stopien wysmazenia zalezy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietankowego)przyprawa do kurczaka1 jajkobułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaDziś bardzo ciekawa, nowa odsłona dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Faszerowany filet po chłopsku to doskonałe i sycące danie obiadowe.Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw samą cebulę poddusić na patelni z dodatkiem masła, a następnie dodać kiełbasę i podsmażyć "na chrupko".Kiełbasę(...)obficie obsypać przyprawą do kurczaka i nafaszerować je przygotowaną wcześniej kiełbasianą mieszanką.Przygotować dwa głębokie talerze. Do jednego z nich wbić jajko (które należy roztrzepać widelcem), a do drugiego wsypać bułkę tartą. Każdy nafaszerowany kawałek fileta z kurczaka obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Filety smażyć z obu stron na jasno
Świat Domowej Kuchnimleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180'C. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon. W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie(...)mówi: ale gdzie ta marchewka?! :) mały sukces, ponieważ również był sceptyczny i myślał, że te babeczki będą wytrawne, a tu psikus ;) idealne do kawy, na mały prezent (który dam dzisiaj mojej dobrej koleżance), dla fanów mniej słodkich rzeczy. Smacznego
Kitchens AlphabetPłomień nie widzi swej jasności tak dobrze jak ci, których oświetla. Fryderyk Nietzsche Może powinnam dać na nie przepis przed świętami, ale myślę, że takie ciacha można piec o każdej porze roku, nieważne czy to święta czy nie :) Składniki: Wspólne: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej i żytniej w równych proporcjach) Pół szklanki cukru trzcinowego(...)łyżki kakao przyprawa do piernika Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię lniane zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Zdejmujemy je z niego moment przed wrzeniem i odstawiamy
Weganizm infantylnymasłem . Zawartość masła stanowi 7,32%, nie dużo i dużo. W żadnej innej margarynie z masłem tyle nie widziałam. Margaryna smakuje jak to margaryna, jednak i zapach masła da się wyczuć. Smaruję cienko, nie zjadam margaryn łyżeczkami i uważam, że od czasu do czasu i margaryna nie zaszkodzi ;) Składniki: ( na 1 kanapkę ) * 1 półbagietka * 1/2 kulki mozzarelli dużej ( opakowanie(...)blenderem. Półbagietkę przekroić wzdłuż. Posmarować obie połówki bardzo cienką warstwą margaryny Śniadaniowej. Na połówce bagietki ułożyć plastry mozzarelli, plastry pomidora oraz plasterki oliwek. Całość polać emulsją bazyliową i przykryć drugą połówką bagietki. Zjadać od razu. Smacznego
kolorowotorcikowoznacie tę historię, wielokrotnie powtarzaną już czy to przy okazji serników bez sera na bazie kalafiora czy też innych moich produkcji tego typu. Gdziekolwiek zdecyduję się na imitację jakiegoś dania, które zwyczajowo zawiera ser czy inne pochodne mleka powtarzam ten sam tekst niczym mantrę. Tymczasem zdarza się, że zamieszczam jakiś przepis z użyciem sera i wtedy naturalnie pojawia się(...)mój wewnętrzny sprzeciw i gdy tylko to sobie uświadomię, kategorycznie obiecuję sobie, że nie będę spożywać żadnych produktów mlecznych. Keto sernik dyniowy wegański Alergeny pochodzące z mleka – realne zagrożenie Druga sprawa to fakt, że mleko nie jest naturalnym produktem do spożycia przez człowieka. Tak, tak – nie zapominajmy, że z zasady miało ono służyć innemu ssakowi, a nie człowiekowi. Zawiera
Modern Cave Girlpieczenia. Jeśli piekarnik już całkowicie rozgrzany, wkładamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy klopsy przez 20 minut. Po 20 minutach odwracamy każdy klops po kolei na drugą stronę i pieczemy je jeszcze przez 12 minut. Po upieczeniu klopsy od razu wyjmujemy z piekarnika – pod żadnym pozorem ich w piekarniku nie zostawiajcie, bo wyschną. Z tego samego powodu(...)wzdłuż, nie do końca. Włóżcie w bułkę łyżkę piernikowej marinary i po 2-3 przekrojone na pół klopsy, do tego kilka plasterków mozzarelli, kilka listków bazylii i danie do jedzenia jedną ręką gotowe! SKŁADNIKI KLOPSÓW 500g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny 50g siekanej lub mielonej słoniny 50g startego parmezanu 2 jajka M 2-3 łyżki posiekanej
Karo in the KitchenNiedziela nie musi się kojarzyć z czymś słodkim, chociaż nie ukrywam, że przecież tak dokładnie jest. Tym razem Młoda na śniadanie chciała rosół z makaronem - udało
Gotowanie z pasjąRaczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje. Żeberka bardzo mi
KuchniaWeDwoje.plCzy jest coś bardziej apetycznego niż Małpi Mózg? No dobra, pewnie jest. Mimo to ciężko oprzeć się temu shotowi – wygląda dość kontrowersyjnie, ale smakuje pysznie. Nie
Proste-przepisy.pl