mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki(...)minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Zainspirowana w kuchniprzed smażeniem (nie przesadzam z solą, a steki nie są twarde). Mięso kładziemy na suchą patelnię i smażymy 2 minuty z jednej strony. Następnie zmniejszamy temperaturę, przewracamy stek na drugą stronę i dosmażamy do stopnia jaki lubimy (patrz zdjęcie poniżej). Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut (nie kroimy wcześniej), aby uniknąć wycieknia soku podczas(...)soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja
mojewypiekiinietylkoprzejmują się, robią różne słoikowe konserwy i żyją Ja mimo wszystko zostaję przy swojej opcji. Dlatego w jednym garnku gotuję kaszę/makaron i w tym samym czasie w drugim podduszam albo pierś z kurczaka, albo smażę kiełbaskę i dorzucam warzywka ze słoika. Nie podaję czasu duszenia papryk, bo wiem, że różne osoby wolą różne konsystencje i stopnie rozgotowania(...)pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuProsta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i
Oryginalny smakRobiłem się coraz bardziej głodny, bo przygotowywaliśmy tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać(...)nadzieję, że będą kolejne okazje :) Dopiero następnego dnia, po zdjęciach na FB uświadomiłem sobie, że były niektóre blogerki, których blogi często odwiedzam, a niestety, bardziej znam ich dania, niż twarze :) Ale okazji do poznania nie będzie na pewno brakować :) Warsztaty były jak zwykle udane i zdobyłem bardzo dużo nowej wiedzy. Przy wyjściu dostałem dyplom, trochę słodkości od Lidla
Parowar FacetaSzukam. Chcę odzyskać na nowo. To wszystko co ukradł. Podstępnie zaatakował. Rozgościł bez pytania i nie dał się długo wypędzić. Intruz, złodziej i bałaganiarz. Mikroskopijny, a jednak silniejszy ode mnie. Wirus. Podstępny i paskudny nieprzyjaciel, z którym musiałam stoczyć długą i męczącą walkę. I choć przy wsparciu zastępu leków udało się go w końcu przepędzić(...)pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części. Jedną rozwałkowałam na kształt koła i przełożyłam do tortownicy o średnicy 22 cm, drugą podzieliłam na 6 równych części i przełożyłam do mini-keksówek o wymiarach 10,5 x 6 cm . Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
KUCHARNIASzaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie(...)akcesoriów wysokiej jakości, możemy sprawić, że nasz grill, niezależnie od jego typu, przez długi czas użytkowania będzie prezentować się efektownie, a nam przyniesie wiele przyjemności z grillowania. Pomysły na dania z grilla 1) Kurczak BBQ Filety z kurczaka w domowej marynacie barbecue na bazie ketchupu i suszonych śliwek, grillowane na patyczkach do szaszłyków. Pyszne, soczyste mięsko w słodko-ostrej
Kuchnia MagdaLenySzaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie(...)akcesoriów wysokiej jakości, możemy sprawić, że nasz grill, niezależnie od jego typu, przez długi czas użytkowania będzie prezentować się efektownie, a nam przyniesie wiele przyjemności z grillowania. Pomysły na dania z grilla 1) Kurczak BBQ Filety z kurczaka w domowej marynacie barbecue na bazie ketchupu i suszonych śliwek, grillowane na patyczkach do szaszłyków. Pyszne, soczyste mięsko w słodko-ostrej
Kuchnia MagdaLenycałkowicie i mimo, że przyciągnęła mnie w najbardziej gorącym dla mnie okresie, czasie przygotowań do świąt pochłonęłam ją w zaledwie 3 wieczory, powstrzymywały mnie tylko zmęczone oczy, którym musiałam dać odpocząć. Tam nie ma happyendów, żadnych szczęśliwych uniesień, ale mimo tego nie jest to książka dołująca i przytłaczająca cierpieniem. Jest to prawie pięćset stron nieprawdopodobnej historii, która daje odpowiedzi(...)przeczytaniu tej książki. Zwykle zaczytywałam się w pamiętnikach wojennych dotyczących ludzkiej psychiki, strachu w obozach koncentracyjnych, obrazów z perspektywy Polaków, Polskich żydów, a tu? Historia sięga kilka chwil przed drugą wojną światową i wojna, którą tym małym kawałku poznać od strony niemieckiej, jak to właśnie tam wyglądało, jaką gehennę przeszli żydzi mieszkający w Niemczech i stamtąd dotarłam nawet
Blondynka GotujeGulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie. Składniki: · 1kg szynki
Kulinarna ChwilaPalaczinki, czyli takie ultra cienkie naleśniki, to charakterystyczne danie dla naszych południowych sąsiadów – zarówno Czechów jak i Słowaków. Będąc jeszcze w poprzedniej pracy dołączyła do naszego zespołu Romi ze Słowacji. To od niej dostałam ten rodzinny przepis na naleśniki, które jak sama stwierdziła, jej mama robiła od zawsze. Mąż natomiast stwierdził, że to najpyszniejsze naleśniki(...)jakie kiedykolwiek jadł. A skoro tak mówi i zjadł prawie wszystkie, to pędzę do Was z przepisem. Przetestujcie i dajcie znać czy Wam też smakują. U nas było to cieplutkie, smaczne śniadanie. A jeżeli nie dodacie cukru możecie je przyrządzic w wersji wytrawnej, obiadowej. Składniki (na około 10 naleśników): 220 g mąki pszennej 10 g cukru pudru lub cukru waniliowego
Szybko Tanio SmacznieCytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka(...)Soki ze skórką mieszamy z oliwą i octem. Filety śledziowe Seko kroimy w małą kostkę, zalewamy je mieszanką soków i octu, odstawiamy co najmniej na dwie godziny. Obrane jabłko, drugą pomarańczę i cebulę kroimy w małą kostkę. Kiedy filety "przejdą" cytrusowym aromatem nakładamy je do miseczek przekładając warstwami posiekanej czerwonej cebuli, kostkami pomarańczy i jabłek
Bon appetit mon amiebogate są w przeciwutleniacze i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi. Batoniki są bardzo odżywcze i treściwe - mała porcja jest w stanie zaspokoić głód. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Dodając jedynie płatki owsiane bez glutenu możemy otrzymać wersję bezglutenową, gdyż pozostałe składniki glutenu nie zawierają. Smak tych batoników jest rewelacyjny - jedyny i niepowtarzalny! Każdy(...)pionierka medycyny żywieniowej, opierając się na badaniach naukowych wyjaśnia jak wykorzystać żywność by móc cieszyć się dobrym zdrowiem teraz i w przyszłości. Szczegółowo opisuje jak poszczególne produkty wpływają na dane organy, tj. jelita, wątrobę, nerki, mózg, serce, kości oraz mięśnia, a także na układy fizjologiczne: układ oddechowy, układ odpornościowy, układ krwionośny, układ nerwowy oraz układ hormonalny. Przedstawia nam Super Szesnastkę
Kuchnia MagdaLenysmakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu(...)niedzielę natomiast, zgodnie z tradycją, tuż po pracy, udaliśmy się do rodziców C. Udało nam się złapać ostatnich gości; piosenki został odśpiewane wcześniej, a świeczki wygaszone. Na szczęście gløgg da się łatwo podgrzać, a napęczniałe od wina rodzynki po każdym podgrzewaniu smakują lepiej. W poniedziałek budzik zadzwonił o trzeciej trzydzieści; szybko wyłączyłam alarm i z powrotem wsunęłam się w rozgrzaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrzybów leśnych. Początkowo miał to być paprykarz z grzybami, na który natrafiłam na blogu Hajduczek naturalnie . W trakcie przygotowywania zmieniłam jednak sposób przyrządzania, ilość składników i dodatki, by dopasować danie do własnych gustów smakowych i wizualnych. Składniki (na 2 porcje): ok. 25 dag świeżych grzybów pokrojonych w większe kawałki (u mnie prawdziwki, podgrzybki i maślaki pstre(...)gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, pół-plastry bądź ćwierć-plastry (zależnie od wielkości ziemniaków) o grubości kilku milimetrów. Cebulę obrać i pokroić jedną połówkę w piórka, a drugą w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim ziemniaki i cebulę. Zmniejszyć moc palnika i dodać sproszkowaną paprykę (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby papryka
Weekendy w domu i ogrodzie