przysmak ten nie będzie zbyt słodki. Orzeźwi nas doskonale przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Domowe lody Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Mrożenie 5 godz. Kalorie 290 kcal Szukasz orzeźwiającego smaku domowych lodów? Polecamy lody(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na początek umyjmy i osuszmy miętę. Następnie wrzućmy liście mięty do blendera, dodajmy schłodzone mleko skondensowane i miksujmy, aby powstała gładka, jednolita masa. W drugim naczyniu ubijmy schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszmy obroty miksera i stopniowo dodawajmy zmiksowane mleko z miętą. Dolejmy ekstrakt miętowy. Przelejmy masę do pojemnika
ProstePesto.plRewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać(...)rumieńca”. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i wlać do wrzącego sosu. Podczas
Kuchnia PokoleńMiało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione
KucharzycaMakaron z pieczarkami i kurczakiem jest moim kolejnym przepisem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy 30 minut i gotowe! Danie jest bardzo syte – z podanych proporcji wyjdzie około 4 porcje, którymi z pewnością się najecie… no chyba, że lubicie jeść za dwóch Zobaczcie też: Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Przepis(...)smażenia 300 g makaronu Przepis 1 Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią zamrożone pieczarki. Smażymy na średnim ogniu do momentu odparowania wody z grzybów. 2 Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. 3 Kiedy woda wyparuje z pieczarek, dodajemy do nich kurczaka z szalotką. 4 Całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym
Kuchnia BazyliiBardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie. Smażona ryba w panierce piwnej. Moje ulubione. Tradycyjne. D o bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich. Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę. Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach(...)chipsach z pietruszki. Trzy średnie filety z dorsza. Mogą być mrożone. Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez noc rozmrożą. Na drugi dzień odsącz na kratce. Panierka piwna 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (użyłam corn floru) 1 szklanka jasnego piwa 1 jajko 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPlacuszki, placuszki i jeszcze raz placuszki. Jako, że przebywam obecnie na urlopie macierzyńskim z mniejszą latoroślą to w kuchni znów pojawiły się placki! Przy starszej nie
Mania WypiekaniaPomysł na ten krem z batata zrodził się z przypadku. W domu były dwa bataty, które miałam gotować do dziecięcej zupki (przy następnym gotowaniu też ją
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj propozycja dania obiadowego z rybką, ponieważ jest zdrowa i trzeba jej dużo jeść :) Mintaj pieczony w folii pozwala na zachowanie pełni smaku i aromatu, a co ważniejsze nie zawiera tuczącej panierki. Dodatkiem do ryby będą brokuły i pieczone ziemniaki. Składniki na 1 porcję: mrożona polędwica z mintaja - 1 filet 80 2 małe ziemniaki kilka(...)mieszankę przypraw - (pieprz, bazylia, papryka) ilość wg uznania. Przygotuj taki kawałek foli, żeby zawinąć w nią filet. Folię posmaruj olejem, oprósz przyprawami i połóż rybkę, to samo zrób z drugiej strony fileta (posmaruj rybę olejem i posyp mieszanką przypraw) - zawiń w folię. Ziemniaka dobrze umyj i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę i wrzuć ziemniaki - gotuj
Alutka-Gotujewyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut w temp 200st na lekko złoty kolor. Póki jeden placek się piecze, rozwałkować drugi itd. (u mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem(...)dodawać po łyżce ostudzony budyń. Orzechy podpiec w piekarniku przez kilka minut, obrać ze skórek, posiekać drobno (orzechy nie mogą się przypiec, muszą być jedynie lekko uprażone, żeby łatwo dało się złuszczyć skórki). Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2 łyżki kremu), przykryć kolejnym blatem, lekko docisnąć, posmarować itd. Co 2-3 blat posypać odrobiną orzechów. Pozostawić trochę
Obiad gotowyprostu oszalał, tak mu smakowało i teraz kiedy znowu i kiedy znowu. Te rarytasy to Quesadillas . Jest to bardzo popularne meksykańskie danie. Wcale się nie dziwię, bo smakuje świetnie. Jako farsz można sobie dać, to na co ma się ochotę :) Polecam :)) Inspiracja; klik Składniki: 6 tortilli (ja miałam grillowane) 2 piersi z kurczaka papryka czerwona cukinia(...)Rozłożyłam jedną tortillę, posypałam ją startym serem na ser poukładałam kurczaka, paprykę, cukinię, oliwki, cebulę, wszystko posypałam świeżym koperkiem i suszonym oregano. Ponownie posypałam serem. Tak przygotowany placek przykrywamy drugą tortillą. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu i przekładamy na nią tak przygotowane tortille. Podpiekamy (ser się nam ładnie roztopi ), przewracamy na drugą stronę i również podpiekamy kilka minut
kruche babeczkiPiszę o tej rybie już od kilku dni i normalnie dokończyć nie mogę ;-) ale udało się :-) danie szybkie, smaczne i przede wszystkim każdemu smakuje :-) Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało... SKŁADNIKI ok. 500 g filetów z mintaja lub morszczuka (albo z innej ryby, którą lubicie, najważniejsze żeby filety nie miały na sobie zbyt dużo(...)solą. Gdy ryba rozmrozi się ponownie ją osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Olej do smażenia ryby rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kawałki fileta. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone w plastry cebule i przyprawy, smażymy aż cebula zmięknie i dolewamy obie wymieszane ze sobą śmietany. Na małym ogniu gotujemy
Czary - gary w kuchnioddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła(...)lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty
Moniki SmakołykiPancakes z borówką amerykańską Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej. Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki(...)Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami
Miód i pieprzPancakes z borówką amerykańską Naleśniki z borówkami Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy(...)Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami
Miód i pieprzJustą poleciały do sklepu po kolejną porcję alkoholu (nawet nie podejrzewałem, że człowiek jest w stanie tyle wypić :)) ja zabrałem się za bliny. A cytując Wikipedię bliny to " tradycyjne danie kuchni rosyjskiej , w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków , w tygodniu poprzedzającym Wielki Post , zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy)" A mówiąc(...)mąkę gryczaną, której nigdy dotąd nie używałem. Zatem podsumowując i przechodząc do przepisu, z prezentów od naturo.pl użyłem: - mąka prażona gryczana bio - mąka pszenna pełnoziarnista bio Zatem (po raz drugi): 250 g mąki gryczanej prażonej bio 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej bio 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłego mleka 1 żółtko 50 g roztopionego
Marder&Marder Manufacturestudium nad słabością i głupotą ludzkiego (czy może polskiego) gatunku. Myślę, że to najlepsza okazja naprawić ten błąd skoro i tak nie mogę zdecydować się, które z ostatnio przygotowywanych dań opisać. Tak więc wracając do tematu - uwielbiam jesienne spacery, uwielbiam grzybobrania. Generalnie uwielbiam w ten sposób spędzać czas. Nauczyli mnie tego Rodzice. To z nimi i Siostrą odbywałam(...)muchomorków. Marny był dla nas ten sezon. Jakoś, gdzieś musieliśmy się minąć z grzybami. Ale czasu spędzonego razem i zażytego świeżego powietrza oraz malowniczych krajobrazów na szczęście nie da się skalkulować. Tymczasem kolejne ciepłe dni przed nami. Fantastycznie. Oby jak najdłużej. Może jeszcze uda nam się wybrać na leśne szlaki. A na zakończenie refleksji (o niczym poważnym na szczęście) kilka
Kuchnia po mojemuKolejna propozycja szybkiego obiadku z wykorzystaniem domowych przetworów. Przygotowanie takich przetworów zajmuje sporo czasu, ale dzięki temu potem możemy przygotować pyszny i zdrowy obiadek w kilka
Monia miesza i gotujeUwielbiane przez dzieci jak i dorosłych, chrupiące nuggetsy czyli kawałki kurczaka z dodatkiem ulubionych przypraw, w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka(...)Pokrojone mięso wrzucamy do miski doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy czosnek granulowany, przyprawę curry, czarny pieprz oraz kurkumę i mieloną paprykę, wbijamy całe jajko i wszystko mieszamy dłonią. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz pokruszone w dłoni niezbyt drobno płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Usmażone
Smakowite Daniasię długo piekło, a mi zależy na czasie. Przyprawiamy ją odrobinę solą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą(...)pokrywki kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali. Krok 5 Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy już przejdą smakiem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
CoolinarniePLBoloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku(...)grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy
Słodka StronaPora na coś konkretnego. Ciut pospolite ale przepyszne i wskazane dla gości. Ten przepis nie będzie skomplikowany także zachęcam żebyście spróbowali przygotować to danie a szczególnie tym osobom, które są fanami sera pleśniowego typu lazur. Życzę smacznego!! Składniki: torebka szpinaku świeżego 2 duże piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego lazur(...)żeby powstały 4 płaty, które należy rozbić przez folię na cieniutkie plasterki. Na nich rozsmarowujemy wcześniej przygotowaną masę szpinakową. Zawijamy, jeden dłuższy bok do środka na to nakładamy drugi i układamy na grillu. Ja nie posiadam więc na patelni teflonowej z odrobiną oliwy. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami
pieprzny smaczekDzisiejsza propozycja to pyszna, ekspresowa pizza wykonana na plackach z tortilli. Pomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne 25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji(...)skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut
Kolizje SmakówFilety rybne serwuję najczęściej w postaci panierowanej w jajku. Tym razem wymyśliłam sobie urozmaicenie w postaci dodania sera. Składniki: * 3 filety * 2 jajka * garść sera żółtego
Zdrowa Kuchnia SowyPomysłów na rozgrzewające dania najlepiej szukać tam, gdzie zima raczy swoją obecnością przez niemal cały czas. W prowincji Skyrim nie brak miejsc skutych lodem i wypełnionych wysokimi śnieżnymi zaspami, więc pyszne, kaloryczne jedzenie jest jednym ze sposobów na regeneracyjny odpoczynek. Choć Elsweyr Fondue pochodzi z krainy Khajiitów, to jego receptura jest też znana mieszkańcom Skyrim. W końcu(...)będziecie mogli wypędzić serowym smrodkiem wszelkie dremory i innych niepożądanych gości z Waszych rezydencji. Seromaniacy, do boju! [Uwaga – w pierwszym punkcie zamieściliśmy notkę o doborze sera, a w drugim o wyborze typu piwa]. Zobacz, jak fondue wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 470 kcal | 24 g białka | 49 g węglowodanów
Nerds KitchenCiastem na niedzielę panuje Owocowe szaleństwo ! Truskawki, porzeczki, czereśnie, arbuz ..i wiele innych owoców mamy teraz do wyboru, więc szalejmy w kuchni i wykorzystujmy je jak tylko się da! U mnie króluje rabarbar ! Ostatki sezonu jeszcze trwają i nie mogłam się powstrzymać, aby nie upiec słodkości z jego udziałem :) Wiem wiem, to nie owoc , ale bylina , kt óra niekwestionowanym(...)Ciasto Teraz można zabrać się za przygotowywanie ciasta. W jednym naczyniu wymieszać razem składniki mokre: całe jaja, maślankę i olej - nie trzeba odpalać miksera, wystarczy tu łyżka . Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Dolać składniki mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki
Grunt to przepis!Przepis na to ciasto znalazłam na pewnej grupie kulinarnej.Jest bardzo proste,fajnie wygląda i pysznie smakuje :). Zapraszam na przepis :). SKŁADNIKI ciasto serek homogenizowany waniliowy 150g jajko
Mała w garnku mieszaPączki są bardzo smaczne,wychodzą pulchniutkie i bardzo szybko się je robi :).Po usmażeniu można je nadziać za pomocą szprycy jakimś dżemem lub kremem lub po
Mała w garnku mieszaCiasteczka serowe z borówkami amerykańskimi to smaczna i szybka przekąska, w sam raz na podwieczorek do kawy lub herbaty. Moja rodzina się nimi po
Smakowite DaniaUważa się, że optymalna moc w suszarkach powinna wynosić ok. 2000 W. Wiele jest jednak suszarek, łącznie z tym najdroższymi, ma moc niższą (1600 W). Moc poniżej 1000 W da się zaobserwować tylko w pojedynczych modelach znajdujących się w ofercie popularnych sklepów ze sprzętem RTV i AGD. fot. Pixabay Ciężar suszarki, jej rozmiar oraz długość. Warto wziąć pod uwagę(...)poszukać sprzętu o jak najmniejszych gabarytach. Nie należy się jednak spodziewać, że tego typu suszarka do włosów będzie mała i poręczna. Każda suszarka z dyfuzorem powinna mieć też oczywiście drugą, zwykłą nakładkę, czyli tzw. koncentrator. W niektórych modelach koncentratorów może być nawet dwa. Różnią się wtedy szerokością otworu, przez który wydobywa się strumień powietrza. Jonizacja Jak już wspomnieliśmy, suszenie
Żyję by jeśćcukru waniliowego 10 g proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek (ok. 8 dużych jabłek) 2-3 płaskie łyżki cukru lub w zależności od gatunku jabłek, jeśli kwaśne można dać więcej opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W większej, głębszej misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, żółtka, masło, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Formuję kulę lub ugniatam mocno ciasto(...)minut. Schładzam do temperatury pokojowej. Połowę ciasta rozkładam (można pokruszyć i ugnieść) lub rozwałkowuję na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam łyżką na cieście, wyrównuję. Przykrywam drugą połową ciasta, pokruszoną lub startą na tarce o dużych, grubych oczkach. Szarlotkę piekę około 1 godziny w temperaturze 180 C grzaniem góra-dół na środkowej półce, bez termoobiegu. Lekko wystudzony
Zasmakuj Kuchnikilka dobrych lat… Teraz postanowiłam je zrobić z dwóch względów. Po pierwsze gusta się zmieniają i chciałam zobaczyć, czy po tylu latach możemy się zaprzyjaźnić. Po drugie, gołąbki są tradycyjnie podawane w polskich domach, a ja chętnie chwalę się naszą tradycjną kuchnią i podałam je na kolację Sycylijczykowi. O dziwo bardzo mu smakowały i teraz(...)mięso mielone – 40 dkg cebula – 1 sztuka bulion lub rosół – 2 szklanki olej – kilka łyżek do przesmażenia przyprawa do mielonego lub papryka słodka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę dać do gorącej wody i zostawić na 10 minut. Następnie usunąć głąb za pomocą noża i rozłożyć liście, odcinając ich twarde części. Ryż gotować w posolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obraż
kuchniabellissima.wordpress.comDostałam się do finału, znalazłam się wśród 10 najlepszych blogów! Niestety w finale wyższość trzeba było oddać innym :). Link do konkursu- klik . Wzięłam również udział (po raz drugi) w konkursie Bake & Play. Na udziale się skończyło.. :). Link do konkursu- klik . W grudniu mogliście przeczytać o mnie i o Nastoletnich w Dzienniku Zachodnim. W styczniu(...)praktyki w cukierni Czekolada Cafe w Airport Hotel Okęcie. To był najlepszy urodzinowy prezent, jaki mogłam sobie wymarzyć! To, co tam zobaczyłam, co próbowałam zrobić i kogo poznałam, nie da się opisać słowami. Więcej o praktykach w Wawie przeczytacie tutaj . 9 lutego dowiedziałam się, że zakwalifikowałam się na miesięczne zagraniczne praktyki w Portugalii w samej Lizbonie. Wyjazd
Nastoletnie Wypiekaniemasa zgęstniała a po upieczeniu nie rozpadała się. W przepisie na jabłka nie ma cukru z kilku powodów. Po pierwsze zalewa z ananasa i sam ananas są słodkie. Po drugie użyłam jabłek Champion, które są mocno słodkie. A po trzecie dorzuciłam sporo rodzynek, które dodały dodatkowej słodyczy. Jeśli chcecie pominąć ananasa i banany to do jabłek należy(...)zrobienie kratki na wierzchu. Na ciasto na blasze wyłożyłam przestudzoną masę jabłeczną. Na wierzchu ułożyłam kratkę z pozostałego ciasta, które rozwałkowałam i pokroiłam na paski. Niestety nie dałam rady zrobić uroczej przeplatanki ale kratka i tak wygląda jak kratka:-) Z ciasta, które mi pozostało zrobiłam rancik wokół całego obwodu. Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenuśmiytōnki małe tōmaty 25 zielōny ôgōrek Nojprzōd sie bierymy 26 za biszkopt- nojlepi dziyń pryndzyj 27 . Joł żech go robiōł ze mōnkōm razowōm, bo je zdrowszoł i dała tyż tyj naszyj torcie inkszy smak. Yno 28 musicie pamiyntać, że ta mōnka je ciynżkoł 29 i tyn biszkopt Wōm tak niy wyrojśnie. Żōłtka ôddzielcie ôd biołek. Biołka ubijcie (dejcie dō nich(...)wyciōngcie 36 , ôbrōćcie forma na ôpy 37 i ściepnijcie 38 ze 20-30 cm na rozłożōny na stole ryncznik (niy bydzie tak opadać). Jak ochōdnie- a nojlepi na drugi dziyń- mogecie tyn biszkopt przekrajać. Tera bierymy sie za kryjma driny. Joł żech wszyjske te składniki wciep do robota kuchynnego, kery to posiekoł, ale jak takigo niy mołcie, to pokrajcie
Chop w kuchnitakiego spotkania lepiej niż dobra przekąska. Dlatego dziś prezentuję potrawę ze śledzia, który przecież wiedzie prym wśród wszelkich dań tego typu . składniki 1 kg świeżych płatów śledzi 2 solidne łyżki soli 1/3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody(...)szklankami wody, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy jedną pokrojoną w krążki cebulę i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Obieramy drugą cebulę i kroimy ją w cząstki. Śledziowy płat kładziemy na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy
Miód i pieprzjeszcze nie do końca wiedzą co na weganizmie właściwie jeść ;). Na śniadanie zjadłam moje ulubione kanapki czyli podpieczone pieczywo posmarowane rozgniecionym awokado z pomidorami suszonymi. Na drugie śniadanie wybrałam omlet z ciecierzycy z sałatą, żółtym pomidorem, cebulą i ketchupem. Taki posiłek wbrew pozorom robi się bardzo szybko. Aby zrobić taki omlet wystarczy(...)ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej cebuli i kilku łyżek skrobi ziemniaczanej. Wyszły przepyszne :). Gulasz przygotowałam na szybko z kotletów sojowych z papryką. Takie danie jest bardzo pożywne i jest świetnym urozmaiceniem dla codziennego jadłospisu
wegujemypradawne danie nawiązujące do zwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku(...)lodówki. Na drugi dzień – z główek kapusty oddzielamy liście. Pierwsze zewnętrzne odkładamy do wyłożenia blaszki. Kolejne zdejmujemy po sparzeniu kapusty. Polecam sparzanie w mikrofalówce. Po wycięciu głąba kapustę wkładamy (wycięciem do dołu) do mikrofalówki na ok. 4 minuty. Wyjmujemy, oddzielamy kolejne liście, ponownie wkładamy do mikrofalówki - i tak do wyczerpania. Tak samo popstępujemy z drugą główką. Jeżeli oddzielone
mojewypiekiinietylkoheight: 1em;" /> Chleb piekłam już dwukrotnie. Przy pierwszym pieczeniu, wymieszałam mąkę chlebową z razową w stosunku 1:1. Przy drugim wypieku, nie miałam już takiej ilości mąki razowej, więc użyłam jej jedynie 100 g. Zdjęcie pochodzi właśnie z drugiego wypieku. W podanych proporcji wychodzą 2 keksówki. Keksówki wypełniamy maksymalnie do połowy, bo chlebek ładnie wyrasta. Tradycyjnie jak przy(...)lubimy dość mocno spieczony chleb, więc pieczemy go dość długo. Drukuj Chleb żytni na zakwasie przepyszny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400g aktywnego zakwasu żytniego 600g maki żytniej (ja dałam 500 g chlebowej i 100g razowej) 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 400 ml wody Garść siemienia lnianego Sposób przygotowania Składniki mieszamy na gładkie ciasto. Przekładamy
Mieszam w Garnkumłoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. 2 główki młodej kapusty 3 cebule 2 pętka kiełbasy (ok. 30 dag.) sól pieprz pęczek koperku 2 łyżki oleju (do podsmażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę oczyścić(...)cebuli i podsmażyć. Cebulę z kiełbasą wrzucić do kapusty razem z posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Poddusić jeszcze kilka minut. Smacznego! Kapusta poszatkowana Kiełbasa pokrojona I danie gotowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiliony dziewcząt na całym świecie. To zwyczajna nastolatka, uczęszczająca do liceum mieszkanka małego miasteczka. W dniu swoich osiemnastych urodzin po wypowiedzeniu życzenia nierozerwalnie związanego z prawdziwym, głębokim uczuciem do drugiej osoby, Larysa spotyka Gabriela. Dziewczyna poznaje także Daniela. I tak, początkowo nieświadomie, wkracza w nieznany jej dotąd świat istot ponadludzkich. Którego z chłopaków wybierze? Czego dowie się o nich(...)właśnie ta część powieści, w której autorka wprowadza i rozwija wątki Guardianów i Tentatorów przykuła moją uwagę i zadecydowała o końcowej ocenie powieści. Niestety, bez tych wątków książka jest da mnie nieciekawa. Sztampowa fabuła opierająca się na relacjach Larysa-Daniel-Gabriel, proste dialogi i ogromna przewidywalność to czynniki, które przemawiają na niekorzyść „Laristy”. Pojawiają się także tajemnice skrzętnie skrywane przez
Tetiisheriwątróbki z gruszkami To proste i bardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia. składniki dla trzech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 4 duże twarde gruszki 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju szczypta tymianku sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy(...)wrzucamy pokrojona w plastry cebulę ( lekko ją szkląc), a następnie dokładamy wątróbki i na dość dużym ogniu krótko je przesmażamy Na drugiej patelni wrzucamy masło i dokładamy kawałki gruszek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około 5-7 minut. Pod koniec smażenia gruszki posypujemy tymiankiem, a wątróbki lekko solimy
Miód i pieprzGrillowana i chrupiąca quasedilla nadziewana kaczką (można zamienić na kurczaka) w sosie bbq, dużą ilością roztopionego sera, cebulką i kolendrą. Dosłownie niebo w gębie! Wychodzą dużo smaczniejsze niż podobne dania w fast foodach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Quasedillas z kaczką w sosie bbq (4 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki (kurczaka) ugotowane lub upieczone, posiekane(...)bardziej giętkie. Na każdej tortilli rozsmaruj równomierną warstwę sosu bbq i posyp startym serem. Na jednej połówce każdej tortilli rozłóż kaczkę, którą posyp cebulką, dymką i kolendrą. Przykryj nadzienie drugą połówką tortilli tak by powstał „półksiężyc”. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową i ułóż na niej po 2 tortille. Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony
karmelowyświetna pomoc dla odporności (tylko pamiętajmy, miodu się nie podgrzewa, bo traci wszystkie swoje cenne właściwości!). My znaleźliśmy ten krem w Tesco, ale jeśli znajdziecie go w innym sklepie, dajcie znać, żeby wieść szła w świat. Jeśli chodzi o smak, krem jest bardzo słodki i delikatny, lekko kakaowy, jeśli chcielibyście upodobnić go bardziej do nutelli, proponuję zmielić orzechy laskowe albo(...)łyżeczka kremu miodowego (lub 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko
Przepysznik - BLW i nie tylkoczęści. Jabłka (u mnie antonówki) obieramy kroimy w drobną kostkę i smażymy. Gdy masa będzie już gładka ja podzieliłam ją na pół do jednaj części dodałam galaretkę pomarańczową do drugiej grejpfrutową, ale możemy dodać 2 takie same wtedy nie ma potrzeby dzielenia masy. Można dosłodzić do smaku ale należy pamiętać, że biszkopt jest dość słodki. Kiedy masa troszkę przestygnie(...)ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć
sierotka maRysia w kuchniSałatka szwedzka z ogórków jest słodko - octowa, taka w sam raz. Idealnie pasuje do dań obiadowych, gdy nie mam pomysłu na surówkę lub sałatkę. Wtedy wystarczy odkręcić słoiczek i chrupiemy zielone plasterki ogóreczków. Jest naprawdę mało pracochłonna. Może poszatkowanie ogórków zabierze nam trochę czasu. Ale warto! Tak więc, póki są jeszcze ogórki, kupcie chociaż(...)szklanki 10% octu 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Ogórki umyłam. Starłam je na plasterki. Wsypałam cukier, ocet, olej i sól. Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na noc. Na drugi dzień ogórki puściły sok. Przełożyłam je do dużego garnka, Wlałam sok i składniki do zalewy. Cukier, Ocet i wodę. Wymieszałam i zagotowałam. Można też sok z ogórków i składniki
potrawyregionalneDziś druga wersja tegorocznych ogórków kanapkowych. Jak nie było, to nie było wcale, w tym roku poszłam szeroko, powstały od razu dwie wersje ogórków kanapkowych. W moim odczuciu te są smaczniejsze, bo o ile te pierwsze mnie swym smakiem nie zauroczyły (przypasowały za to małżonkowi), o tyle te są już w moim guście. Nie wiem czy sprawia to curry(...)jeszcze pod dostatkiem (sama ciągle jeszcze przygotowuję małosolne, które nie zjedzone pasteryzuję na zimę), a zimą do kanapki jak znalazł. Przepis znaleziony tutaj , zmniejszyłam tylko ilość cukru i octu, dałam także więcej czosnku. Składniki: - 5kg ogórków - 6 szklanek wody (1,5l) - 5 szklanek octu (w oryginale było 6) - 5 szklanek cukru - dałam ksylitol (w oryginale było 6) - 1/2 łyżki ziela
Smaczne ZdroweZupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka(...)minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę
Miód i pieprzSezon na dynię w pełni, na blogach trwają niepisane zawody na najwymyślniejsze dania z dyni, więc i ja dorzucę coś od siebie :). Z użyciem dyni można naprawdę wiele wykombinować, zacznę od sprawy oczywistej: wypieków. Często piekę słodkie chlebki, to kolejna jego wersja. Lekko wilgotny w środku, dobrze się kroi po ostygnięciu. Składniki (1 keksówka): - 2 szklanki mąki (u mnie(...)jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj
Corner With RecipesDostałam przepis od koleżanki na ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka(...)solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta. Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać
Monia miesza i gotujewstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi , Mirabelki , Mopsa(...)włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące
Chilli Czosnek i OliwaCremant d’Alsace Brut „Weiber” Blanc de blanc (29,99zł) i Cremant d’Alsace Brut Rose (29,99 zł). W pierwszym dominują aromaty tostowe, jabłkowe i kwiatowe, drugi jest nieco łagodniejszy z dominującymi aromatami czerwonych leśnych owoców. Dobra propozycja na święta i nowy rok. Wielu osobom będzie smakował Gewurztraminer „Weiber” Alsace 2012 (29,99 zł ) półwytrawny, typowy i przewidywalny(...)Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier
królestwo garówSmaczne danie lub świetna przekąska do piwa czyli skrzydełka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej. Idealne do pieczenia na grillu bądź tradycyjnie w piekarniku. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 10 skrzydełek z kurczaka marynata 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego sól przepis(...)godziny do lodówki . Po tym czasie skrzydełka wyciągamy z lodówki przekładamy do formy i pieczemy 60 min. w temp. 200st C. W połowie pieczenia skrzydełka przewracamy na drugą stronę aby ładnie się zrumieniły
Smakowite DaniaPogoda nie zachęca do czegokolwiek, ale mimo to nie dałam się chandrze i postanowiłam upiec coś dobrego. Padło na pomarańczowe ciasto z migdałami. Jest dosyć proste i esencjonalne. Niestety nie należy do ciast szybkich, ze względu na czas potrzebny do gotowania pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;) Ciasto (10 porcji): 2 małe pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu(...)kakao min. 70% 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy i miksujemy. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika - do suchego patyczka) w 180 stopniach. Robimy polewę - czekoladę
Powiedz dietom nieOmlet możemy robić na rożne sposoby. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji. U mnie propozycja na słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Smakuje doskonale. Polecam na kolację, śniadanie lub tak, po prostu na zachciankę. SKŁADNIKI: Na omlet: ( 1 porcja) 2 jajka 2 łyżeczki cukru trzcinowego(...)masło ( powinno być bardzo gorące). Wlewamy masę na omlet. Po ścięciu podważmy łopatką, by masa z góry wylała się pod spód omletu. Czekamy chwilę ,aż się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra 2 minuty. Wykładamy na talerz. Na jedną polowe kładziemy odsączone z soku jagody. Przekładamy drugą. Na wierzch też dajemy kilka jagód i odrobinę
W kuchennym oknie Ewysmaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego
Na słodko lub wytrawnieDanie obiadowe, do wykonania w 30 minut.Nie zawiera mąki, wiec jest dla chorych na gluten.Aby było smaczniej i soczyściej namocz piersi z kurczaka w zimnej osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Mięso nie będzie wysychało podczas pieczenia.Fajne urozmaicenie, nie zawsze trzeba mieć na obiad ziemniaki...Obiad dla dwóch głodnych, dorosłych ludzi:- 1 pierś podwójna z kurczaka(...)śmietany- papryka w ostra i słodka- curry i gałka muszkatułowa-szwedzka surówka z ogórkówPiersi po namoczeniu osusz, usuń białe błonki. Przypraw z jednej strony paprykami i gałką, a z drugiej curry i pieprzem.Cebulę obierz i pokrój w piórka. Usmaż na oleju np.kokosowymrazem z liściem laurowym i szczyptą soli. Przykryj i podduś ok 5-6 minut. Po tym czasie
Pasje Jolkipysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny. Ten pierwszy bardzo delikatny, ten dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej(...)300g mąki tortowej- 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła- 2 łyżki miodu- 2 łyżki powideł- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie:- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)Polewa:- 100g gorzkiej
Smaczne Zdrowe