mascarpone 2 białe czekolady ( 200 g) 3 szklanki płatków Kangus, ja użyłam podróbek z Lidla Na ciemniejszą masę: 150 ml śmietanki 30% 2 mleczne czekolady ( 200 g) jeśli damy gorzką czekoladę, deser będzie mniej słodki Dodatkowo: herbatniki około 200 – 250 g "filmik" krok po kroku Blaszka jest kwestią wyboru, w mniejszej deser będzie wyższy, i taka polecam(...)koniec ubijania dodaję porcjami, mascarpone, na koniec także porcjami, zimna czekolada, wsypuje chrupki ( kangusy) i mieszam całość. Powstałą masę wykładam na ułożone w blaszce herbatniki. Na masie układam drugą warstwę herbatników. Teraz masa ciemniejsza. Czekolady mleczne także trzeba roztopić, robię to na parze, odstawiam do wystudzenia. Ubijam 150 ml śmietanki i dodaję powoli zimną czekoladę, mieszam aż się
Takie tam pichcenieavocado) tworzy świetną kompozycję smakową. Placki z batatów z jajkiem i avocado Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Proste lekki danie - chrupiące placki z batatów podane z avocado i jajkiem w koszulce Serves: 3 Ingredients 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 2 łyżki mąki ryżowej 3 jajka(...)porcje masy z batatów - rozpłaszczać łyżeszką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki. Smażyć z obu stron - ale trzeba poczekać aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócicie na drugą stroną ( żeby się nie rozpadły). Delikatnie przekładać na ręcznik papierowy. W czasie smażenia przygotować jajka w koszulce. Mój patent - zagotować wodę w garnku, filiżankę wyłożyć folią spożywcza, tak, żeby
Cooking for Emilyszpinakiem. Uwielbiam to warzywo i jem je bardzo często! Obiad z kalafiorem to szybki obiad, bo różyczki kalafiora gotują się szybko. Ryba, kalafior i szpinak…zapamiętajcie to danie, bo warto je przyrządzić na obiad dla rodziny czy znajomych. Obiad z łososia, kalafiora i szpinaku Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól, pieprz(...)pieprzem. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą i zacznij smażyć rybę od strony skórki. Obok połóż plastry cytryny. Smaż w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, po czym odwróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Czas jest przybliżony i zależy od grubości filetów. Na patelni rozpuść łyżkę masła Wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki i opłukany szpinak smaż
codojedzeniabłyskawicznie się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają... Dosłownie chwila i było po nich. Polecam :-) Składniki: - 2 jajka osobno białka i żółtka - 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można dać zwykły lub ksylitol) - 60g mąki ryżowej - 20g skrobi z tapioki (można zastąpić kukurydzianą lub ziemniaczaną) - 20g mąki kukurydzianej W misie miksera ubić mocno same białka, dosypywać po łyżce cukru, cały(...)piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17-20 minut. Na termoobiegu krócej. Upieczone biszkopty wyjmujemy z piekarnika, a na ich miejsce wstawiamy drugą blaszkę. Smacznego
Smaczne ZdrowePiekielny gulasz rozgrzewający z fasolą, wołowiną, papryką ostrą i serem śródziemnomorskim z chilli oraz grzankami. Sycące i pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera dodają pikanterii potrawy. Idealny talerz na zimowe chłody. 40 dkg wołowiny 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli natka pietruszki 100 g sera(...)pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki myję, kroję i smażę na drugiej patelni. Po upływie 50 minut duszenia, dodaję do wołowiny pokrojone papryki, i przesmażone pieczarki. Duszę kolejne 10 minut. Pod koniec dodaje fasolę, ser który się rozpuści, koncentrat , doprawiam solą
wesoła kuchniaPolecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole. Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, jajko, letnią wodę i wlać(...)dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty zostawić ciasto do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Formowanie chaczapury – pokruszyć ser feta, zetrzeć na tarce drugi ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc łódki. Dwa przeciwległe boki zawinąć, końcówki
Kuchnia Pokoleńda się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody(...)teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
Zasmakuj Kuchnimikserem. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, wymieszać. Dodać do ciasta ubite wcześniej białka, wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. do rękawa cukierniczego dać kilka łyżek ciasta, wyciskać na papier szlaczki w kształcie wzoru żyrafy. Tak przygotowany wzór podpiec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 3-4 minut. Do pozostałego w misce(...)czasie ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Roladę rozwinąć. Wysmarować śmietaną, pozostawiając wolny kawałek około 3-4 cm od brzegu. Wzdłuż drugiego brzegu, gdzie jest śmietana ułożyć banany. Ciasto ściśle zwijać w roladę. Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Roladę kroić w plastry (ja kroję je lekko pod ukosem
Zrób to smacznieZapraszam na danie obiadowe z makaronem Lubella Wstążki długie. W tym daniu połączyłam lekkiego indyka i aromatyczne grzyby leśne. Sos wyszedł bardzo delikatny i bardzo smakował w połączeniu z makaronem. Polecam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 300 g piersi z indyka 300 g grzybów leśnych 150 ml śmietanki 18% 400 g makaronu Lubella Wstążki długie(...)pieprzem. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy je przez ok. 5 min, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do grzybów śmietankę i gotujemy je na małym ogniu przez kolejne
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepis ten jest dobrą odmianą dla słodkich śniadań w postaci naleśników, placków czy omletów z owocami, dżemem czy syropem klonowym. Dodajcie dowolne, ulubione przyprawy, groszek oraz jajka, a pyszne danie będzie gotowe po 15 minutach Składniki: 4 jajka 150 g zielonego groszku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku świeża kolendra, koper, pietruszka sól, pieprz, ostra papryka olej(...)omletu jest gotowy, zsuwamy go z patelni na talerz, następnie nakładamy na niego od góry patelnię i odwracamy talerz – dzięki temu omlet się nie rozpadnie i usmażymy dokładnie drugą stronę. Omlet podajemy posypany świeżą kolendrą. Smacznego! Artykuł Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cookwszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże śmieszne, z drugiej - jakże żałosne. W rzeczywistości kuchnia azjatycka to najbardziej rozwinięta kuchnia na świecie. Azjaci nie boją się eksperymentów. Niektóre są bardzo dziwne, a połączenia smaków nowatorskie, ale dzięki takim działaniom(...)jest właścicielem prestiżowej "kebabiarni". Chińskich, tajskich punktów gastronomicznych w samym Krakowie jest na prawdę bardzo dużo. Od maleńkich knajp po okazałe lokale. Warto zapoznać się z opiniami na temat danego miejsca, przeglądnąć opiniodawcze strony internetowe. Lokale, których jest dużo i w związku z tym wśród nich istnieje największa konkurencja w pozyskiwaniu klientów, bardzo często chwalą się różnego rodzaju certyfikatami, prężnie
Moja Mama Gotujeupiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)łyżeczki oleju roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. 2. Następnego
kruche babeczkioficjalnego początku zimy (przynajmniej tej kalendarzowej) jeszcze całkiem spory kawałek czasu nam został. Nie dane nam jednak jest cieszyć się złotą jesienią; zrobiło się pochmurno i deszczowo, poranne przymrozki działają na nerwy wszystkim nieszczęśliwym kierowcom nie posiadającym garażu (lub mającym za długi samochód, żeby się w nim zmieścić), a paskudne błocko zmienia spacery z psem w prawdziwie agroturystyczne wyprawy. Wszystko(...)ciągle bezśnieżne sny, najpierw poprószyło, a później sypnęło jak się patrzy białym puchem, zaklęłam pod nosem niezbyt elegancko. Przy zjeździe z autostrady zarzuciło mi tył auta w jedną i drugą stronę, chociaż ledwo się kulałam, a parę zaledwie kilometrów od piekarni odstawiłam widowisko, którego żaden zawodowy łyżwiarz by się nie powstydził. Piruet mi wyszedł jak się patrzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Kapusta zasmażana w plastrach to bardzo zdrowe, proste danie, godne polecenia i łatwe do zrobienia. ! Mało składników , kilka minut na przygotowanie i rzut do piekarnika na niecałą godzinę. Składniki : kapusta świeża zielona nieduża, oliwa(...)wysmarowanej olejem blaszce. 4. Na pocięte plastry wkładamy po trochę rozdrobnionego czosnku. posypujemy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem . 5 Pieczemy na jednej stronie 30 min, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 min, aż krawędzie są brązowe i chrupiące. Podawać na gorąco i rozkoszować się smakiem kapusty
Pysznosci Babci Basinasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :) SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów(...)Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty. Na cieście nakładaj po łyżce serka w równych odstępach. Przykryj drugim płatem ciasto i dobrze przyciśnij po bokach i pomiędzy serem. Delikatnie ponacinaj. Gotowe ravioli odkładaj na podsypaną mąką deskę. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Wrzucaj
Kuchnia bezglutenowaWitajcie:) dzisiaj zapraszam na kolejne szybkie danie z gotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła(...)ząbek czosnku i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym
Sama słodycz i szczypta chilibył bardzo dobry wybór. Dodatek świeżego imbiru nadaje muffinkom cudownego, orzeźwiającego posmaku. Choć jest intensywny w smaku, świetnie współgrał z aromatyczną pomarańczą i łagodnym serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym imbirem i jestem naprawdę mile zaskoczona. Muffinki wyszły super! Miękkie, puszyste, aromatyczne(...)proszku do pieczenia 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju 2 jajka Płatki migdałowe Cukier puder Sposób wykonania: Mąkę, proszek do pieczenia, i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej, mieszamy maślankę, jajka, olej, sok z pomarańczy i serek ricotta. Jeśli serek jest zbyt zbity, można przetrzeć go przez sitko. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Korzeń imbiru obieramy, trzemy
Mia Cucina Sofietadoprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni(...)zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem i zapiekać około 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Proszę o dane do wysyłki nagrody poprzez wiadomość prywatną na FB. GRATULUJĘ! Niebawem kolejny konkurs
Z Kuchni Do Kuchnigotowy ( widać na zdj. nr. 3) możemy zacząć wyrabiać ciasto. dodajemy jajka, zapachy, ocet bądź spirytus i olej. Olej dolewamy systematycznie podczas wyrabiania. Jeśli ciasto jest bardzo luźne możemy dać mniej oleju i podsypać je jeszcze mąką, jeśli natomiast jest zbyt suche wlewamy cały przeznaczony olej (1/2 szkl) i możemy jeszcze dolać trochę mleka. Ciasto będzie się kleiło do ręki(...)Pierwszy sposób to wykrawanie kółek kieliszkiem, nakładanie na środek marmolady i zalepianie w kulkę, która potem delikatnie spłaszczamy. ( niestety zdjęcia z zalepiania kulek, gdzieś wsiąkły ;) ) 4. Drugi sposób, użyłam na druga cześć ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt na grubość 0,5 - 1 cm. Na dolnej jego części co kawałek kładziemy łyżeczką marmoladę i przykrywamy drugą częścią ciasta
Gotowanie...to proste !Znacie to uczucie gdy budzicie się rano z wielką ochotą na konkretne danie? Mnie często budzą ciasta... były już muffiny, brownie a teraz przyszedł do mnie z samego rana sernik... ale nie żaden wymyślny...to musiał być klasyk... z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami Składniki na formę o średnicy ok 27 cm: Ciasto: kostka masła 3 łyżki(...)cukru puszka brzoskwiń Do dzieła!!! Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Drugą część rozwałkowujemy na 2/3 mm i wykładamy nim dno i brzegi formy - wkładamy do lodówki na 2 godziny. Sernik: Jajka ucieramy z cukrem aż się rozpuści po czym dodajemy
sierotka maRysia w kuchniaromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i skrapiamy delikatnie oliwą. Przekręcamy na drugą stronę i robimy to samo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę
DefinicjaSmakukrem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy(...)minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę
Miód i pieprznaleśników. Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie! Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia , że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam SKŁADNIKI: ( 5 szt ) NALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * kokos(...)złoto na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy w ciepłe miejsce. BUDYŃ MALINOWY: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki. Połowę mleka łączymy z malinami i zagotowujemy, a w drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszanką zalewamy gotujące mleko z malinami, gotujemy intensywnie mieszając, dosładzamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowanym budyniem nadziewamy naleśniki, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę
Ostra na Słodkoposypania około pół kilo/kilo truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz masło, jogurt i cukier, utrzyj, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj jajko i ucieraj chwilę, wlej mleko i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszaj (możesz chwilę poubijać ręcznym mikserem(...)kokosowymi. Piecz około 1 h, aż wierzch będzie delikatnie chrupki, a patyczek wetknięty w środek ciasta suchy. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw ciasto w foremce około 30 minut, daj mu wystygnąć. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją
Gotowanie to kochanietaki sernik miałam już od dawna ochotę. I dopiero wczoraj udało mi się moją kulinarną zachciankę. Sernik wyszedł przepyszny. Należy raczej do tych cięższych serników jednak strukturę ma aksamitną. Dajcie mu postać z kilkanaście godzin, wówczas zyska na walorach smakowych. Przepis znalazłam na tej stronie ( klik ). Dodałam tylko od siebie skórkę pomarańczową i aromat rumowy ale oczywiście możecie dodać(...)śmietany 18% aromat rumowy kandyzowana skórka pomarańczowa Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i budyń
My simple kitchenProste, szybkie i smaczne danie z dużą dawką witaminy K (która wspiera krzepnięcie krwi). Składniki: 200-250 g makaronu spaghetti 300-400 g świeżego szpinaku ok. 150-200 g twardego sera żółtego 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu(...)Favreau) - przyznaję obejrzałam, ale nie będę Was do filmu jakoś bardzo zachęcać – jest w większości ciekawy, zabawny (ładna ścieżka dźwiękowa i doborowa obsada są również na plus), ale z drugiej strony dość przewidywalny i ckliwy. Opowiada o kucharzu pewnej renomowanej restauracji, który nagle rzuca pracę i decyduje się otworzyć bar szybkiej obsługi. Moja ocena: 6/10. Spinach pesto, Chef
Qlinarnie i Qlinarnieczerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około(...)lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Przełożyć na talerz (patelni nie myć, będzie potrzebna do smażenia kopru włoskiego). W rondelku lub małej patelni rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić
Oryginalny smakWidzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki 5 jajek 80g mrożonego zielonego groszku 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: ziarna pieprzu, czerwona papryka Sposób przygotowania Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo(...)majonezem na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga połówkę jajek. Dekorujemy tworząc oczka z ziaren pieprzu i buzię z czerwonej papryki. Dodane przez: Kloruś
Pyry na GazBaaardzo na czasie, bardzo sezonowe danie - ziemniaki z kapustą kiszoną! Przepis dla Piotra, który w Szwajcarii tęskni za rodzinnymi smakami a do tego od pół roku weganizuje swoje jedzenie i czasem brak Mu weny... My mieliśmy dziś a Ty - kiedy gotujesz? :) Tak szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto nie lubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś(...)chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu) wrzucamy do garnka, zalewamy mniej więcej do połowy zimną wodą, wstawiamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEosłonki nie wychodziły soki. Osłonki napełnić mięsem dokładnie i ubijając tak aby między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. Włożyć batony(...)połowy porcji wyszły mi 2 batony o dł ok 26 cm. Następnym razem zdecydowanie mocniej doprawię mięso, moim zdaniem trochę za mało soli, można spokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity
Stare GaryDostałam nominację do Liebster Blog Award Dziękuję Beacie z bloga http://jakwyszlamzamaz.blogspot.com// dostałam nominację do Liebster Blog Award. Jest to już druga nominacja i bardzo dziękuję. Ale nie mniej jednak pobawię się i odpowiem na pytania i chętnie nominuję inne blogi.Dla osób nie wiedzących o co chodzi pozwolę sobie zacytować to i owo :"Nominacja do Liebster Blog(...)osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował".A teraz moje odpowiedzi na pytanie jakie zadała mi Beata1. Jakiego dania do tej pory nie pory nie zrobiłeś/aś, bo wydaje ci się, że to zbyt trudne?Oj trudne pytanie i nigdy się nad tym nie zastawiałam. Ale na pewno
Ewa w kuchnirównież idealne do częstowania, przechowywania w torebce, czy plecaku szkolnym. Smakują tak dziecku jak prezesom, zajadają je urzędnicy , jak i zabiegani dyrektorzy. Już samo wyciągniecię ręki z cukierkiem do drugiego , zaprasza go do uśmiechu! Każdy po tym cukierku się uśmiechnie. Każde zapłakane dziecko odzyska dobry humor a rozbite kolano mniej boli. W moim przypadku, właściwie w przypadku mojej pięcioletniej(...)się oprzeć! Cukierki można kupić aż w dwudziestu różnych wersjach graficznych prezentujących zajęcia szkolne, m.in. język angielski, fizykę, informatykę, biologię. Każdy z cukierków opatrzony jest zabawną historyjka nawiązującą do danego przedmiotu. Mój zestaw testowy zawierał cukierki 8 przedmiotów. Język niemiecki Historia Język hiszpański Francuski Chemia Matematyka Fizyka Język polski Jak smakują każdy z osobna? Słodko moi Kochani, słodko
Z Kuchni Do Kuchniwłaśnie z makaronem. Połączenie szpinaku z fetą jest klasyczne, ale postanowiłam urozmaicić je dodając szynkę włoską, ostrą papryczkę i pomidory suszone. Wyszło pysznie. Radzę uważać jednak z papryczką, gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku. Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami Składniki(...)kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy jeszcze
Mania Gotowaniasosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie w lodówce. Najlepiej posypcie je świeżymi ziołami (bazylia? oregano? tymianek?), to danie aż się o to prosiło, niestety w pobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :) Składniki na 3 porcje(...)Cukinię (można, ale nie trzeba obierać) i paprykę pokroić w większą kostkę. Szynkę pokroić w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości. Dodać ugotowany makaron, doprawić
Ze smakiem i z pasjąpotrzeby dodawać „biały”. Jest to potrawa tak powszechna, że nie ma wątpliwości o jakim barszczu mowa. W tym regionie barszczu nie traktuje się jak zupy. Nie jest to też danie jedynie wielkanocne. W wielu regionach Polski, w tym również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury(...)pozostałości, bez mycia glinianego garnka, dodaje się świeżą mąkę i wodę, zakwas kolejnego dnia jest najlepszy – świeży, o odpowiednim zapachu i kwasowości. W ostateczności można go odnawiać co drugi dzień. Jednak gdy barszcz gotuje się tylko od czasu do czasu trzeba zakwas robić od nowa, co wymaga kilku dni oczekiwania. Można też kupić gotowy zakwas w butelce, choć ja jeszcze
Trzeci talerzDo tostów, grzanek, zapiekanek. Wyjątkowo smaczny w kolorze jesiennych liści za sprawą dyni a mąka z pszenicy durum wzmocniła kolor i sprawiła, że tosty czy zapiekanki
Leśny ZakątekWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnaZe wszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało
Corner With RecipesPo usłyszeniu, że to najlepsze muffiny jakie udało mi się upiec, musiałam tutaj umieścić przepis. Pięknie pachną, mają idealną konsystencję i ciężko się od nich oderwać
Corner With RecipesApetyczne placuszki z jagodami to zapewne dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie ma nic przyjemniejszego niż przeniesienie się do tej beztroskiej krainy w leniwy, sobotni poranek
peanutbuttermonstermiękkie – zaś na zewnątrz – chrupiące. Oryginalnie podaje się je… na śniadanie. Ja takiego śniadania bym nie odmówiła. Szczególnie, że mogą być z czekoladą. Jednak, aby dania smażone w głębokim tłuszczu nam nie szkodziły, trzeba umieć robić je z głową. Podczas smażenia część tłuszczu przechodzi do potrawy, dlatego warto zadbać o jego najlepszą jakość. Przede wszystkim musimy(...)jego resztki na papierowym ręczniku)! Tak więc jeśli nasze tradycyjne i mniej tradycyjne wypieki na tłusty czwartek mają być zdrowsze – warto smażyć je właśnie na oleju rzepakowym. Po drugie – ma najmniejszą spośród olejów zawartość niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych (a to one powodują wzrost poziomu cholesterolu), przy czym jednocześnie ma bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega
Poezja smakuSpring rollsy inaczej krokiety wiosenne, popularne w kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo – Wschodniej. To nic innego jak naleśniki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno
KierunekuchniaWitam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ciastem-idealnym do kawy. Jest ucierane, dwukolorowe, z dodatkiem malin (można je kupić teraz mrożone) oraz z
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSmażoną, panierowaną rybę zna każdy z nas. Ryba lubi towarzystwo kopru i cytryny, postanowiłam więc wykorzystać to dodając koperek do panierki. Po usmażeniu skrapiamy ją cytryną
Szefowa kuchniroku o tej porze zderzają się dwie opcje – zwolenników i przeciwników Halloween. O tym kto, i w jakiej grupie się znajdzie – zdecydujmy sami. Nie dajmy sobie narzucać czyjejś woli lub przekonań. Dla tych co chcą ten dzień spędzić w formie miłej zabawy polecam duszki jogurtowo waniliowe. Aby wilk był syty i owca cała – dla pozostałych, z tego samego ciasta piekłam(...)jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada (do wypełnienia oczu i buzi) W pierwszej misce łączymy rózgą mokre składniki – jajka, olej, pastę waniliową, jogurt i śmietanę. W drugiej mieszamy suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier z wanilią. Do miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy
mojewypiekiinietylkoponiższa zapiekanka jest nieco czasochłonna w przygotowaniu, ponieważ warzywa należy wcześniej obrać i lekko ugotować. Taka zapiekanka sprawdzi się idealnie jako warzywny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Składniki na 6-8 porcji: (uwaga: waga warzyw przed obraniem!) 0,8 kg ziemniaków 2 spore marchewki (0,3 kg) 4 podłużne buraki(...)marchewki obrać. Do garnka wlać wodę, posolić ją, przełożyć marchewkę oraz ziemniaki i ugotować warzywa do lekkiej miękkości. Obgotowane warzywa wyjąć z wody i ostudzić. W międzyczasie do drugiego garnka wlać wodę, posolić ją, przełożyć buraki i również ugotować je do lekkiej miękkości. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. W międzyczasie przygotować sos: do miski przelać śmietanę, mleko, dodać mąkę
UgotowaćMimo tego lenistwa trzeba coś jeść. Z racji tego, że my ten weekend mamy cały wolny, chcemy wykorzystać go jak najlepiej, dlatego niedzielny obiad jest u nas z jednego dania i to przygotowanego na szybko. Tym razem na naszym stole pojawiły się kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. Składniki: 1 cała pierś z kurczaka mozarella kilka(...)patelni podsmażamy jedną małą cebulę. 4. Do kieszonek w piersi wkładamy plasterek grubszy mozarelli, podsmażoną cebulę i kilka listków bazylii. 5. Przygotowane piersi smażymy na patelni. 6. Na drugiej patelni smażymy kurki z cebulą, dodajemy bulion, lekko podgotowujemy. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Na sam koniec dodajemy przyprawy. Zajrzyj również na: 1. Szybka zapiekanka z ziemniakami
My World by Dagmara RekCiasto jogurtowe z borówkami to banalnie proste i bardzo szybkie ciasto. Do jego wykonania potrzeba niewiele składników i tylko 45 minut
KuchniaWeDwoje.plajnfachowego 7 dania. Nic sie niy trza natrołpić 8 , a smak mołcie blank 9 inakszy 10 , a do tego zawsze sie jeszcze mogecie poasić 11 , że warzicie 12 dania ze kuchniōw ze cołkego 13 świata. Sam żech napisoł, że to sōm udziki, ale jak chcecie, to mogecie 14 tak narychtować i całoł 15 kura abo i yno filety(...)nasze udziki dziyń naprzōd 22 . Mogecie je upiyc we naczyniu żaroodpornym abo rynkołwie 23 do pieczynia. Umyte miyso 24 posmarujcie oliwōm, posujcie pomiyszanymi prziprawami i fajrant. 25 Na drugi dziyń rozgrzyjcie bratruła 26 na 180 stopni i wrojście 27 tam nasze udziki we zawartym 28 rynkołwie abo przikrytym naczyniu żaroodpornym na pó godziny. Potyn rozeżnijcie 29 tyn rynkołw abo ôtwōrzcie
Chop w kuchniproszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. **** In una ciotola setacciate la farina con il lievito per torte salate e un pizzico di sale. W drugiej misce ubijamy jajka z olejem i jogurtem. **** In un'altra ciotola sbattete l'uova, poi aggiungete l'olio e lo yogurt. Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy suche składniki. Po wymieszaniu wszystkich(...)aglio tagliati finemente. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki (10x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. **** Versate il composto nello stampo (10x25 cm) foderato con carta da forno. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. **** Infornate il pane in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti
La grande e la piccola cuocajeśli wymaga odrobiny wysiłku dzień wcześniej, to zapewniam, że warto. Na dnie słoiczków znajdują się dwie warstwy różanych galaretek, pierwszą przygotowałam z dodatkiem wody różanej i jadalnych pączków róż, druga powstała na bazie dżemu z czarnego bzu. Na nich spoczywa pudding kokosowy z chia i owoce - maliny i liofilizowane truskawki, a wszystko posypane jest ekspandowaną quinoą i ozdobione suszonymi(...)dzikiej róży z Łowicza, który wspomaga naszą odporność. Nasiona Chia są bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, a quinoa zawiera sporo aminokwasów egzogennych. To danie może być spożywane przez osoby chore na celiakię, nietolerujące laktozy oraz diabetyków, ponieważ składniki mają niski indeks glikemiczny i nie zawiera białego cukru
Quinoa Raz!Bardzo proste w przygotowaniu danie, a zarazem bardzo smaczne i ładnie prezentujące się. Do ryby polecam frytki i miks sałat z sosem winegret. Koniecznie musicie spróbować ;-) Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza bez skóry 1/2 cytryny 4 plasterki sera koziego sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym(...)minut. Po tym czasie rybę przyprawić z obu stron sola i pieprzem (lub wedle uznania) i ułożyć na lekko podgrzany tłuszcz. Smażyć rybę z jednej strony, obrócić na drugą i wtedy też położyć na rybie kozi ser. Zanim usmaży się druga strona ryby, to ser powinien ładnie się roztopić. Podawać od razu
Passions hobbies lifewłasnym domu i bez problemu dogaduje się z kucharzami, jest więc niezastąpionym przewodnikiem. Dzięki niej spróbowaliśmy najlepszej zupy pho i innych typowych wietnamskich dań. Wiktoria i jej mąż są ogromną skarbnicą wiedzy na temat kuchni wietnamskiej, więc wycieczka z nimi była nie tylko wielką przyjemnością kulinarną, ale także dużą porcją ciekawych informacji(...)ryżowym i ziołami. Gà hấp lá chanh - kurczak gotowany na parze z liśćmi limonki Ngan nướng - grillowana kaczka Aby odpocząć nieco od jedzenia, w przerwie pomiędzy jednym a drugim barem, Wiktoria zabrała nas na spożywcze zakupy do jednego z zaprzyjaźnionych sklepów. Była to dla mnie oceniona lekcja tego co jest co w świecie różnorodnych przypraw, sosów, makaronów, warzyw
Kulinarne przygody Gatitywszystkich moich dań tygodnia marokańskiego , ta prosta przystawka wygląda chyba najskromniej. Jednak odniosła w naszym domu największy sukces i mam olbrzymią ochotę zrobić ją wkrótce jeszcze raz (i nakarmić większe grono ;)). W szeroko rozumianym kręgu śródziemnomorskim tego rodzaju dania są bardzo popularne. Można zastawić nimi cały stół i w ten sposób rozpocząć dłuższy posiłek. Można również(...)naszym rozumieniu tego pojęcia wydaje się nieco dziwne, zważywszy, że potrawę piecze się i gotuje. Jednak: co kraj, to obyczaj, więc właściwie dlaczego nie? Może kusić myśl o spożyciu dania na ciepło i nie będzie to taki zły pomysł, ja jednak zdecydowanie polecam poczekać aż ostygnie, a smaki się przegryzą. Będzie pysznie! Składniki: 2 małe bakłażany 2 czerwone papryki
zadanie-gotowaniePyszne placuszki na śniadanie, delikatne i puszyste. Smacznego Bardzo szybko się je robi, wszystkie produkty wrzucić do miski. Szybko zmiksować za pomocą miksera na gładką masę
Kuchnia PokoleńViolaPassion Święta już prawie za nami, Nasze lodówki wypełnione są nadal wspaniałymi tradycyjnymi daniami. A ja siedziałam cicho kilka dni, spędzając fantastyczny czas z rodziną. Ale dziś wracam do kuchni , nie mogłam się już dłużej powstrzymać . Dziś u mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna . ViolaPassion \ Składniki: 4 osoby 1 kg udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego(...)borówką 100 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1 łyżeczka miodu 20 ml czerwonego wytrawnego wina albo ocet balsamiczny o smaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy wiążemy tak jak do wędzenia tu macie przykład dzięki temu zachowamy piękny kształt
Viola cooks with passionFaszerowany bakłażan i cukinia Idealne danie na jesienny obiad ,bardzo p roste w wykonaniu , a zarazem bardzo smaczne. Składniki : - 2 średnie bakłażany - 1 średnia cukinia - 3/4 szklanki ryżu - 600 g mięsa mielonego - 500 ml bulionu - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawy : sól , pieprz , tymianek , bazylia Wykonanie : Ryż gotujemy na półtwardo. Bakłażany(...)czosnkiem lekko podsmażamy na oliwie z oliwek , dodajemy pokrojony miąższ z cukinii i bakłażana i wszystko razem smażymy do momenty aż warzywa będą miękkie , ale nie rozpadną się. Na drugiej patelni podsmażamy lekko mięso , następnie dodajemy do niego usmażone warzywa i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy ,a następnie przyprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy bakłażana i cukinię , a następnie układamy
Aromatyczne Podróżepodam Wam dokładnych proporcji tylko sposób w jaki robię sok. Nie odmierzam ani nie ważę owoców,po prostu zrywam jeżyny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców(...)odnośnie słodkości (jeśli nie to w tym momencie należy dosłodzić) i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Następnie wlewam wszystko na sito,delikatnie odciskając sok . Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków
Kolorowa kuchnia Elkipodam Wam dokładnych proporcji tylko sposób w jaki robię sok. Nie odmierzam ani nie ważę owoców,po prostu zrywam maliny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców(...)odnośnie słodkości (jeśli nie to w tym momencie należy dosłodzić) i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Następnie wlewam wszystko na sito,delikatnie odciskając sok . Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków
Kolorowa kuchnia ElkiNajlepsze są te którymi możemy się delektować bez pośpiechu. Gorące jaglanki z owocami, pieczone owsianki, zdrowe gofry, placuszki, zupy owocowe i koktajle…tak tak, u mnie zazwyczaj pierwsze danie dnia jest na słodko :) Wprowadza w dobry nastrój i idealnie pasuje do świeżo zaparzonej kawy. Wiele razy dostawałam miłe komentarze od obserwatorów mojego konta na Instagramie(...)pracy na wcześniejsze, dziecko wysłaliśmy do przedszkola i rano nie mamy już tyle czasu na delektowanie się śniadaniem. Czasy gdy wychodziliśmy z domu przed 10 były fajne, ale z drugiej strony teraz mamy popołudnia dla siebie :) Wracając do tematu, to chociaż czasu rano mamy mniej to zdrowe i pożywne śniadanie musi być obowiązkowo. Dlatego od poniedziałku do piątku jemy
Mienta blogpuszyste placuszki, tym razem na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych owoców i syropu są jeszcze smaczniejsze. Te racuszki, obok placuszków z ricotty należą do naszych ulubionych, słodkich dań bezmięsnych. ( PRZEPIS NA PLACUSZKI Z RICOTTY TUTAJ >> ) . Polecam je wypróbować ;) SKŁADNIKI (ok. 20 placuszków) 1,5 szklanki kremowego jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka 2 duże jajka(...)łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor z odrobiną tłuszczu ( ja smażyłam na oleju kokosowym, bo najlepiej się sprawdza). Przewracać na drugą stronę gdy powierzchnia placka pokryje się pęcherzykami powietrza*. Odkładać na talerz. Podawać ciepłe, posypane świeżymi owocami, oprószone pudrem lub/oraz z syropem klonowym/jagodowym/daktylowym. Opcjonalnie można dodać na każdy placek kleks
Calzonella.comW ostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak
Kolizje SmakówWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno(...)wielkanocnego stołu. Dzisiaj podam Wam przepis na domowy chleb do żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblaszki. Przykryć pokrywką i gotować około 70-75 minut. Zaraz po ugotowaniu babkę wyjąć z foremki i wyłożyć do góry dnem. Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem dać do miseczki. Umieścić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Polać babkę i zostawić do wystygnięcia. Do babki gotowanej, inaczej zwanej parzoną, należy użyć specjalnej foremki. Można(...)przed nałożeniem ciasta formę powinno się "trochę podgrzać, smarować pędzlem, maczanym w rozpuszczonym maśle i odstawić, by nieco ostygła, a masło - skrzepło. Wtedy smarujemy ją po raz drugi i dopiero wkładamy ciasto". Warto zainwestować w dobrej jakości foremkę, która posłuży nam przez lata. I nie jest to rzecz, której użyjemy tylko raz. Wierzcie mi, że babka jest tak pyszna
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś znów zabieram Was do ukochanych Indii, gdzie będziemy zajadać się pysznościami! Nie będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to pączki! Ale nie takie zwykłe pączki, bo w wersji na ostro, z soczewicy, o wdzięcznej nazwie VADA. Przygotowuje się je w kształcie donatów ( oponek ) i smaży na rumiano. Są świetnym(...)łyżeczka * anyż – 1 szt * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Dzień przed przygotowaniem soczewicę zalewamy zimną wodą, dodajemy kumin i anyż, zostawiamy do namoczenia. Na drugi dzień wyciągamy anyż, soczewicę odcedzamy i miksujemy na puree. Dodajemy posiekane chili, cebulę oraz sól – mieszamy. Z masy formujemy kulki, robimy dziurkę i smażymy na rumiano na bardzo mocno
Ostra na Słodkonie gotowało się zbyt intensywnie. Dodałem 200 ml mleka kokosowego i powoli gotowałem przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Na 3 minuty przed podaniem dania dodałem do niego posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Kiedy ciasto na chlebki wyrosło podwajając swoją objętość, ponownie krótko je wyrobiłem. Na blasze ułożyłem papier(...)wodą, aby chlebki nie wysuszyły się zanadto i umieściłem blachę na najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut, a następnie odwróciłem chlebki i piekłem przez kolejne 5 minut. Identycznie przygotowałem drugą porcję chlebków z pozostałego ciasta. Na głębokie talerze wyłożyłem mięso wraz z sosem. Udekorowałem listkami świeżej kolendry i podałem z ciepłymi chlebkami naan
Wyprawy kulinarnekontekście zdrowia są bardzo różne), bo Córeczka zażyczyła sobie zamiast butli z mlekiem modyfikowanym (nie potrafi mówić, ale pokazać to wszystko potrafi;) a czasem jadła troszkę ode mnie). Na drugie śniadanie, już bez pośpiechu, że "głodni" ;) przygotowałam pierwsze w życiu "pankejki". Miały to być po prostu naleśniki, ale w mojej głowie zrodził się pomysł na pocudowanie i wzorem(...)śniadanie pyszne, słodkie i zdrowe placuszki :) pomijam proszek do pieczenia i sodę, bo... bo pomijam ;) Tak czy siak, zdrowe czy nie - były tak smaczne, że przy zdjęciach ledwo dałam radę, by je uchować ;) A jeszcze mam nadzieję, że przyniosą mi szczęście, bo nie na darmo kombinowałam i zgłosiłam je do czekoladowego konkursu ;) trzymajcie kciuki, bo wyniki już w piątek
Kolorowy Przepisownikpowrocie z krótkiej, ale bardzo udanej wycieczki, która dała nam wiele radości (pomimo deszczowej pogody), postanowiłam na kolację przygotować coś co przypomni smakiem, aromatem i kolorami tą piękną stronę jesieni. Podałam na stół zdrowy omlet w dyniowych barwach z cynamonem, kawałkami jabłuszka i soczystą mandarynką. Każdy kęs poprawiał nastrój. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 4 łyżki piure z dyni(...)pomocy pędzelka) Przygotowanie: Do jednej miseczki wbijamy białka, które następnie ubijamy. Ja robię do ręcznie, piana z białek nie musi być sztywna, ale powinna być biała i puszysta. W drugiej miseczce mieszamy żółtka z piure z dyni i łyżeczką miodu. Po czym dodajemy cynamon i szczyptę sody, znów mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę ryżową i dokładnie mieszamy składniki. Jabłko obieramy
Słodkie okruszkiucieczka od zwykłych, a jednak będących głównym składnikiem wielu potraw, ziemniaków. Do dzisiaj na północy Podkarpacia (i nie tylko) podaje się to proste, a jednocześnie na swój sposób wymyślne danie. W różnych domach przyprawia się je mniej, lub bardziej intensywnie, kacapoły robi się bardziej owalne, lub bardziej okrągłe, do masy ziemniaczanej dodaje się jajko(...)ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 jajko sól i pieprz do smaku masło do smażenia (dla twardzieli smalec :)) Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach i przełożyć na gęste sito ustawione nad miską. Po odcieknięciu nadmiaru wody, z miski wylać płyn, a skrobię osadzoną na dnie
Trzeci talerzPuree w nowej odsłonie o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Kolejna odmiana dla typowych ziemniaków do obiadu. Składniki: Ziemniaki ( dowolna ilość, ja miałam 5 ) Korzeń selera ( ½ objętości w
Smaki Ewyjuż zniknęło! No okej, kawałek dałam babci, kawał(ek) zjadłam ja, ale co się stało z resztą?! Co do smaku cukinii w cieście to w ogóle nie da się jej wyczuć! Serio. Jak nie powiecie nikomu że tam jest to się nie domyśli :p CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII co smakuje jak brownie zmodyfikowany przepis z tej strony // tortownica 22cm ~240g(...)startej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~50g gorzkiej czekolady Masło rozpuścić. W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól). W drugiej utrzeć masło z fruktozą / cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą, następnie, cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. 2/3 mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, do połączenia składników. Do pozostałej
chili & sugartego niezwykle smaczna. My czasami robimy "sprzątanie lodówki" i podczas takich właśnie akcji wymyślamy potrawy i wykorzystujemy wszelakie znalezione "resztki". Oczywiście nie bierzemy wszystkiego jak leci, tylko starannie komponujemy danie. Tak było i tym razem. Lodówka wyczyszczona, a wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, babeczki wyszły rewelacyjnie i zniknęły szybciej niż się robiły. A ja tymczasem(...)między rozpadającym się szałasem, a fajnym domem to wybór jest prosty :) Chociaż cała sprawa wcale prosta nie jest. Bo z jednej strony fajnie mieć kawałek swojej ziemi, a z drugiej jednak mieszkanie w bloku tez ma swoje zalety. No nic, oglądamy te domy drewniane (bo jeśli już to raczej taki właśnie drewniany byśmy chcieli) i może kiedyś się zdecydujemy
Marder&Marder Manufactureprzepis przypadnie do gustu głównie osobom, które lubią seler, nie oszukujmy się, jeśli na myśl o selerze przechodzą Cię ciarki, daj sobie spokój ;) oczywiście po przyprawieniu i upieczeniu chrupki nie mają smaku typowego selera ;) dla mnie są trafione, odpowiednio przyprawione, wypieczone, chrupiące ;) Składniki: 0,5 selera 1 łyżeczka oliwy z oliwek ulubione przyprawy (można użyć przyprawy do pieczonych ziemniaków firmy(...)pieczenia, najlepiej tak żeby plastry nie nakładły się na siebie pieczemy w temp 190 stopni przez około 20-30 minut, co jakiś czas włączamy termoobieg i przewracamy na drugą stronę, kontrolujemy też, czy nam się nie palą, bo to jest kwestia chwili SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię tymi dobrociami nacieszyć...? Nie wiem. A okazuje się, że za miesiąc, zamiast wytchnienia, czeka mnie być może jeszcze więcej pracy... Na szczęście pracy, którą uwielbiam, więc z pewnością dam radę. A póki co zapraszam Was na wyjątkowo pyszne scones, które znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy , i musiałam wypróbować przepis czym prędzej. W składzie pojawia się maślanka, i muszę(...)boska. Lekko słodka, idealna bułeczka z odrobiną masła i miodu smakuje wyśmienicie. Niczego więcej nie trzeba. Mały problem sprawiło mi klejące ciasto. Przekładanie trójkątów z jednego miejsca w drugie nie jest proste, ale możliwe. A smak... Wynagrodzi wszelkie trudy. Polecam Wam ogromnie. Scones na maślance z malinami i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 sztuk) 250 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkrzydełka pieczone w powidłach z marchewką o ciekawym słodko-ostrym smaku to idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy
Smakowite Daniamoja publikacjaPropozycja śniadania do łózka na walentynki i nie tylko :)Składniki dla 1 porcji:długa parówka1 jajkopół plasterka szynkiszczypioreksól, pieprzoliwa do smażeniawykałaczkaParówkę przecinamy w wzdłuż
Bon Appetit MałgorzatySuper propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :PSkładniki na 1 porcję:1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista)1 jajko1 pomidorpół małej cukinii50 g
Bon Appetit Małgorzatydzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma ) 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkach Krem waniliowy Dr. Oetkera 1 szkl mleka Barwnik czerwony(...)Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6. Krem ubić z mlekiem ,podzielić na 2 części .Do jednej dodać kilka kropelek barwnika niebieskiego a do drugiej kilka kropelek barwnika czerwonego. 7. Kremami napełnić worki cukiernicze z dowolną końcówką i dekorować według uznania . Swoje muffinki udekorowałam cukrowymi motylkami i listkami
Sama słodycz i szczypta chiliByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie
peanutbuttermonsternaturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu(...)lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Do garnka dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśnieżka" w proszku Wodzisław POSYPKA 1/3 kostki margaryny 10 dag wiórków kokosowych garść migdałów [ płatków migdałowych] 2 łyżki cukru PONADTO 1 słoik dżemu brzoskwiniowego [ dałam z cukinii-agrestowy ] Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie obie mąki i proszek do pieczenia i miksować(...)miksować do dokładnego połączenia. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze "Śnieżką". Do ubitej śmietany wlać ser z galaretką i wymieszać mikserem. Wylać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta .Posmarować dżemem . Na patelni roztopić masło z cukrem,dodać kokos i migdały. Całość zrumienić na małym ogniu cały czas mieszając. Rozprowadzić na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem
Moje domowe kucharzenie