Pomysłów na rozgrzewające dania najlepiej szukać tam, gdzie zima raczy swoją obecnością przez niemal cały czas. W prowincji Skyrim nie brak miejsc skutych lodem i wypełnionych wysokimi śnieżnymi zaspami, więc pyszne, kaloryczne jedzenie jest jednym ze sposobów na regeneracyjny odpoczynek. Choć Elsweyr Fondue pochodzi z krainy Khajiitów, to jego receptura jest też znana mieszkańcom Skyrim. W końcu(...)będziecie mogli wypędzić serowym smrodkiem wszelkie dremory i innych niepożądanych gości z Waszych rezydencji. Seromaniacy, do boju! [Uwaga – w pierwszym punkcie zamieściliśmy notkę o doborze sera, a w drugim o wyborze typu piwa]. Zobacz, jak fondue wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 470 kcal | 24 g białka | 49 g węglowodanów
Nerds KitchenCiastem na niedzielę panuje Owocowe szaleństwo ! Truskawki, porzeczki, czereśnie, arbuz ..i wiele innych owoców mamy teraz do wyboru, więc szalejmy w kuchni i wykorzystujmy je jak tylko się da! U mnie króluje rabarbar ! Ostatki sezonu jeszcze trwają i nie mogłam się powstrzymać, aby nie upiec słodkości z jego udziałem :) Wiem wiem, to nie owoc , ale bylina , kt óra niekwestionowanym(...)Ciasto Teraz można zabrać się za przygotowywanie ciasta. W jednym naczyniu wymieszać razem składniki mokre: całe jaja, maślankę i olej - nie trzeba odpalać miksera, wystarczy tu łyżka . Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Dolać składniki mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki
Grunt to przepis!Przepis na to ciasto znalazłam na pewnej grupie kulinarnej.Jest bardzo proste,fajnie wygląda i pysznie smakuje :). Zapraszam na przepis :). SKŁADNIKI ciasto serek homogenizowany waniliowy 150g jajko
Mała w garnku mieszaPączki są bardzo smaczne,wychodzą pulchniutkie i bardzo szybko się je robi :).Po usmażeniu można je nadziać za pomocą szprycy jakimś dżemem lub kremem lub po
Mała w garnku mieszaCiasteczka serowe z borówkami amerykańskimi to smaczna i szybka przekąska, w sam raz na podwieczorek do kawy lub herbaty. Moja rodzina się nimi po
Smakowite DaniaUważa się, że optymalna moc w suszarkach powinna wynosić ok. 2000 W. Wiele jest jednak suszarek, łącznie z tym najdroższymi, ma moc niższą (1600 W). Moc poniżej 1000 W da się zaobserwować tylko w pojedynczych modelach znajdujących się w ofercie popularnych sklepów ze sprzętem RTV i AGD. fot. Pixabay Ciężar suszarki, jej rozmiar oraz długość. Warto wziąć pod uwagę(...)poszukać sprzętu o jak najmniejszych gabarytach. Nie należy się jednak spodziewać, że tego typu suszarka do włosów będzie mała i poręczna. Każda suszarka z dyfuzorem powinna mieć też oczywiście drugą, zwykłą nakładkę, czyli tzw. koncentrator. W niektórych modelach koncentratorów może być nawet dwa. Różnią się wtedy szerokością otworu, przez który wydobywa się strumień powietrza. Jonizacja Jak już wspomnieliśmy, suszenie
Żyję by jeśćcukru waniliowego 10 g proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek (ok. 8 dużych jabłek) 2-3 płaskie łyżki cukru lub w zależności od gatunku jabłek, jeśli kwaśne można dać więcej opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W większej, głębszej misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, żółtka, masło, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Formuję kulę lub ugniatam mocno ciasto(...)minut. Schładzam do temperatury pokojowej. Połowę ciasta rozkładam (można pokruszyć i ugnieść) lub rozwałkowuję na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam łyżką na cieście, wyrównuję. Przykrywam drugą połową ciasta, pokruszoną lub startą na tarce o dużych, grubych oczkach. Szarlotkę piekę około 1 godziny w temperaturze 180 C grzaniem góra-dół na środkowej półce, bez termoobiegu. Lekko wystudzony
Zasmakuj Kuchnikilka dobrych lat… Teraz postanowiłam je zrobić z dwóch względów. Po pierwsze gusta się zmieniają i chciałam zobaczyć, czy po tylu latach możemy się zaprzyjaźnić. Po drugie, gołąbki są tradycyjnie podawane w polskich domach, a ja chętnie chwalę się naszą tradycjną kuchnią i podałam je na kolację Sycylijczykowi. O dziwo bardzo mu smakowały i teraz(...)mięso mielone – 40 dkg cebula – 1 sztuka bulion lub rosół – 2 szklanki olej – kilka łyżek do przesmażenia przyprawa do mielonego lub papryka słodka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę dać do gorącej wody i zostawić na 10 minut. Następnie usunąć głąb za pomocą noża i rozłożyć liście, odcinając ich twarde części. Ryż gotować w posolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obraż
kuchniabellissima.wordpress.commasa zgęstniała a po upieczeniu nie rozpadała się. W przepisie na jabłka nie ma cukru z kilku powodów. Po pierwsze zalewa z ananasa i sam ananas są słodkie. Po drugie użyłam jabłek Champion, które są mocno słodkie. A po trzecie dorzuciłam sporo rodzynek, które dodały dodatkowej słodyczy. Jeśli chcecie pominąć ananasa i banany to do jabłek należy(...)zrobienie kratki na wierzchu. Na ciasto na blasze wyłożyłam przestudzoną masę jabłeczną. Na wierzchu ułożyłam kratkę z pozostałego ciasta, które rozwałkowałam i pokroiłam na paski. Niestety nie dałam rady zrobić uroczej przeplatanki ale kratka i tak wygląda jak kratka:-) Z ciasta, które mi pozostało zrobiłam rancik wokół całego obwodu. Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenuśmiytōnki małe tōmaty 25 zielōny ôgōrek Nojprzōd sie bierymy 26 za biszkopt- nojlepi dziyń pryndzyj 27 . Joł żech go robiōł ze mōnkōm razowōm, bo je zdrowszoł i dała tyż tyj naszyj torcie inkszy smak. Yno 28 musicie pamiyntać, że ta mōnka je ciynżkoł 29 i tyn biszkopt Wōm tak niy wyrojśnie. Żōłtka ôddzielcie ôd biołek. Biołka ubijcie (dejcie dō nich(...)wyciōngcie 36 , ôbrōćcie forma na ôpy 37 i ściepnijcie 38 ze 20-30 cm na rozłożōny na stole ryncznik (niy bydzie tak opadać). Jak ochōdnie- a nojlepi na drugi dziyń- mogecie tyn biszkopt przekrajać. Tera bierymy sie za kryjma driny. Joł żech wszyjske te składniki wciep do robota kuchynnego, kery to posiekoł, ale jak takigo niy mołcie, to pokrajcie
Chop w kuchnitakiego spotkania lepiej niż dobra przekąska. Dlatego dziś prezentuję potrawę ze śledzia, który przecież wiedzie prym wśród wszelkich dań tego typu . składniki 1 kg świeżych płatów śledzi 2 solidne łyżki soli 1/3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody(...)szklankami wody, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy jedną pokrojoną w krążki cebulę i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Obieramy drugą cebulę i kroimy ją w cząstki. Śledziowy płat kładziemy na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy
Miód i pieprzjeszcze nie do końca wiedzą co na weganizmie właściwie jeść ;). Na śniadanie zjadłam moje ulubione kanapki czyli podpieczone pieczywo posmarowane rozgniecionym awokado z pomidorami suszonymi. Na drugie śniadanie wybrałam omlet z ciecierzycy z sałatą, żółtym pomidorem, cebulą i ketchupem. Taki posiłek wbrew pozorom robi się bardzo szybko. Aby zrobić taki omlet wystarczy(...)ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej cebuli i kilku łyżek skrobi ziemniaczanej. Wyszły przepyszne :). Gulasz przygotowałam na szybko z kotletów sojowych z papryką. Takie danie jest bardzo pożywne i jest świetnym urozmaiceniem dla codziennego jadłospisu
wegujemypradawne danie nawiązujące do zwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku(...)lodówki. Na drugi dzień – z główek kapusty oddzielamy liście. Pierwsze zewnętrzne odkładamy do wyłożenia blaszki. Kolejne zdejmujemy po sparzeniu kapusty. Polecam sparzanie w mikrofalówce. Po wycięciu głąba kapustę wkładamy (wycięciem do dołu) do mikrofalówki na ok. 4 minuty. Wyjmujemy, oddzielamy kolejne liście, ponownie wkładamy do mikrofalówki - i tak do wyczerpania. Tak samo popstępujemy z drugą główką. Jeżeli oddzielone
mojewypiekiinietylkoheight: 1em;" /> Chleb piekłam już dwukrotnie. Przy pierwszym pieczeniu, wymieszałam mąkę chlebową z razową w stosunku 1:1. Przy drugim wypieku, nie miałam już takiej ilości mąki razowej, więc użyłam jej jedynie 100 g. Zdjęcie pochodzi właśnie z drugiego wypieku. W podanych proporcji wychodzą 2 keksówki. Keksówki wypełniamy maksymalnie do połowy, bo chlebek ładnie wyrasta. Tradycyjnie jak przy(...)lubimy dość mocno spieczony chleb, więc pieczemy go dość długo. Drukuj Chleb żytni na zakwasie przepyszny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400g aktywnego zakwasu żytniego 600g maki żytniej (ja dałam 500 g chlebowej i 100g razowej) 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 400 ml wody Garść siemienia lnianego Sposób przygotowania Składniki mieszamy na gładkie ciasto. Przekładamy
Mieszam w Garnkumłoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. 2 główki młodej kapusty 3 cebule 2 pętka kiełbasy (ok. 30 dag.) sól pieprz pęczek koperku 2 łyżki oleju (do podsmażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę oczyścić(...)cebuli i podsmażyć. Cebulę z kiełbasą wrzucić do kapusty razem z posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Poddusić jeszcze kilka minut. Smacznego! Kapusta poszatkowana Kiełbasa pokrojona I danie gotowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiliony dziewcząt na całym świecie. To zwyczajna nastolatka, uczęszczająca do liceum mieszkanka małego miasteczka. W dniu swoich osiemnastych urodzin po wypowiedzeniu życzenia nierozerwalnie związanego z prawdziwym, głębokim uczuciem do drugiej osoby, Larysa spotyka Gabriela. Dziewczyna poznaje także Daniela. I tak, początkowo nieświadomie, wkracza w nieznany jej dotąd świat istot ponadludzkich. Którego z chłopaków wybierze? Czego dowie się o nich(...)właśnie ta część powieści, w której autorka wprowadza i rozwija wątki Guardianów i Tentatorów przykuła moją uwagę i zadecydowała o końcowej ocenie powieści. Niestety, bez tych wątków książka jest da mnie nieciekawa. Sztampowa fabuła opierająca się na relacjach Larysa-Daniel-Gabriel, proste dialogi i ogromna przewidywalność to czynniki, które przemawiają na niekorzyść „Laristy”. Pojawiają się także tajemnice skrzętnie skrywane przez
Tetiisheriwątróbki z gruszkami To proste i bardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia. składniki dla trzech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 4 duże twarde gruszki 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju szczypta tymianku sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy(...)wrzucamy pokrojona w plastry cebulę ( lekko ją szkląc), a następnie dokładamy wątróbki i na dość dużym ogniu krótko je przesmażamy Na drugiej patelni wrzucamy masło i dokładamy kawałki gruszek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około 5-7 minut. Pod koniec smażenia gruszki posypujemy tymiankiem, a wątróbki lekko solimy
Miód i pieprzGrillowana i chrupiąca quasedilla nadziewana kaczką (można zamienić na kurczaka) w sosie bbq, dużą ilością roztopionego sera, cebulką i kolendrą. Dosłownie niebo w gębie! Wychodzą dużo smaczniejsze niż podobne dania w fast foodach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Quasedillas z kaczką w sosie bbq (4 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki (kurczaka) ugotowane lub upieczone, posiekane(...)bardziej giętkie. Na każdej tortilli rozsmaruj równomierną warstwę sosu bbq i posyp startym serem. Na jednej połówce każdej tortilli rozłóż kaczkę, którą posyp cebulką, dymką i kolendrą. Przykryj nadzienie drugą połówką tortilli tak by powstał „półksiężyc”. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową i ułóż na niej po 2 tortille. Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony
karmelowyświetna pomoc dla odporności (tylko pamiętajmy, miodu się nie podgrzewa, bo traci wszystkie swoje cenne właściwości!). My znaleźliśmy ten krem w Tesco, ale jeśli znajdziecie go w innym sklepie, dajcie znać, żeby wieść szła w świat. Jeśli chodzi o smak, krem jest bardzo słodki i delikatny, lekko kakaowy, jeśli chcielibyście upodobnić go bardziej do nutelli, proponuję zmielić orzechy laskowe albo(...)łyżeczka kremu miodowego (lub 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny) W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko
Przepysznik - BLW i nie tylkoczęści. Jabłka (u mnie antonówki) obieramy kroimy w drobną kostkę i smażymy. Gdy masa będzie już gładka ja podzieliłam ją na pół do jednaj części dodałam galaretkę pomarańczową do drugiej grejpfrutową, ale możemy dodać 2 takie same wtedy nie ma potrzeby dzielenia masy. Można dosłodzić do smaku ale należy pamiętać, że biszkopt jest dość słodki. Kiedy masa troszkę przestygnie(...)ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć
sierotka maRysia w kuchniSałatka szwedzka z ogórków jest słodko - octowa, taka w sam raz. Idealnie pasuje do dań obiadowych, gdy nie mam pomysłu na surówkę lub sałatkę. Wtedy wystarczy odkręcić słoiczek i chrupiemy zielone plasterki ogóreczków. Jest naprawdę mało pracochłonna. Może poszatkowanie ogórków zabierze nam trochę czasu. Ale warto! Tak więc, póki są jeszcze ogórki, kupcie chociaż(...)szklanki 10% octu 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Ogórki umyłam. Starłam je na plasterki. Wsypałam cukier, ocet, olej i sól. Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na noc. Na drugi dzień ogórki puściły sok. Przełożyłam je do dużego garnka, Wlałam sok i składniki do zalewy. Cukier, Ocet i wodę. Wymieszałam i zagotowałam. Można też sok z ogórków i składniki
potrawyregionalneDziś druga wersja tegorocznych ogórków kanapkowych. Jak nie było, to nie było wcale, w tym roku poszłam szeroko, powstały od razu dwie wersje ogórków kanapkowych. W moim odczuciu te są smaczniejsze, bo o ile te pierwsze mnie swym smakiem nie zauroczyły (przypasowały za to małżonkowi), o tyle te są już w moim guście. Nie wiem czy sprawia to curry(...)jeszcze pod dostatkiem (sama ciągle jeszcze przygotowuję małosolne, które nie zjedzone pasteryzuję na zimę), a zimą do kanapki jak znalazł. Przepis znaleziony tutaj , zmniejszyłam tylko ilość cukru i octu, dałam także więcej czosnku. Składniki: - 5kg ogórków - 6 szklanek wody (1,5l) - 5 szklanek octu (w oryginale było 6) - 5 szklanek cukru - dałam ksylitol (w oryginale było 6) - 1/2 łyżki ziela
Smaczne ZdroweZupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka(...)minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę
Miód i pieprzSezon na dynię w pełni, na blogach trwają niepisane zawody na najwymyślniejsze dania z dyni, więc i ja dorzucę coś od siebie :). Z użyciem dyni można naprawdę wiele wykombinować, zacznę od sprawy oczywistej: wypieków. Często piekę słodkie chlebki, to kolejna jego wersja. Lekko wilgotny w środku, dobrze się kroi po ostygnięciu. Składniki (1 keksówka): - 2 szklanki mąki (u mnie(...)jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj
Corner With RecipesDostałam przepis od koleżanki na ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka(...)solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta. Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać
Monia miesza i gotujewstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi , Mirabelki , Mopsa(...)włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące
Chilli Czosnek i OliwaCremant d’Alsace Brut „Weiber” Blanc de blanc (29,99zł) i Cremant d’Alsace Brut Rose (29,99 zł). W pierwszym dominują aromaty tostowe, jabłkowe i kwiatowe, drugi jest nieco łagodniejszy z dominującymi aromatami czerwonych leśnych owoców. Dobra propozycja na święta i nowy rok. Wielu osobom będzie smakował Gewurztraminer „Weiber” Alsace 2012 (29,99 zł ) półwytrawny, typowy i przewidywalny(...)Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier
królestwo garówSmaczne danie lub świetna przekąska do piwa czyli skrzydełka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej. Idealne do pieczenia na grillu bądź tradycyjnie w piekarniku. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 10 skrzydełek z kurczaka marynata 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego sól przepis(...)godziny do lodówki . Po tym czasie skrzydełka wyciągamy z lodówki przekładamy do formy i pieczemy 60 min. w temp. 200st C. W połowie pieczenia skrzydełka przewracamy na drugą stronę aby ładnie się zrumieniły
Smakowite Dania