chleba na zakwasie. To wcale nie jest trudne, wierzcie mi! Okej, przejdźmy do sedna sprawy ;) Czysto teoretycznie : zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego - zakwas jest nie tylko na chleb, ale mamy również zakwas mleczarski (np. do jogurtów, kefirów), zakwas maślarski (ukwasza śmietankę), zakwas gorzelniczy (wykorzystywany przy produkcji drożdży stosowanych w fermentacji(...)smak. Zakwas pszenny będzie dobry do bułeczek czy ciast. Łatwiejsza do zakwaszania jest mąka razowa. Zakwas robiłam dwa razy - z mąk żytnich. Pierwszy z mąki żytniej typu 720, a drugi z mąki żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już
chili & sugarDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w dzień pałaszować kawał ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może(...)dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesezon na te grzyby już za nami użyłam kurek mrożonych. Podczas przygotowywania dania musiałam po prostu dłużej redukowac nadmiar płynu :) Źródło przepisu: Kwestia Smaku.Przypominam, że każdy czerwony wyraz w tekście każdego mojego postu to link, można kliknąc i przenieśc się na stronę z danym produktem lub tematem, którego dotyczy słowo :)Składniki na 3 osoby:ok. 140 g makaronu(...)łyżkę oliwy extra vergin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki i smażyłam kilka minut. Tak jak wspomniałam w opisie moje kurki były mrożone, więc puściły wodę, musiałam dodatkowo odparowac nadmiar płynu
Blondynka GotujeIndyjskie placki roti... Płaskie chlebki indyjskie. Pięknie puchną podczas smażenia. Lekko chrupiące, cieniutkie. Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania; 1/2 szklanki ciepłej wody; Szczypta soli; Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków. Sposób wykonania: Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę(...)średnicy około 12 cm. Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się bąble, przewrócić na drugą stronę. Kiedy na drugiej stronie pojawią się kropki i wybrzuszenia, placek ponownie przewrócić na poprzednią stronę i delikatnie nacisnąć łopatką na wybrzuszenia, dzięki czemu rozejdą się one po placku
Gospodyni Miejskaproporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą(...)ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj dopóty, dopóki tłuszcz nie zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto waży około 600g. Podziel ciasto na trzy części - jedną o wadze 380 g, drugą o wadze 170 g i trzecią o wadze 50 g. Do największej części ciasta dodaj barwnik zielony, do średniej dodaj barwnik żółty, a do najmniejszej części ciasta barwnik czerwony. Każdą
Grahamka, weka i kajzerkaMoże u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A j utro zapraszam po przepis(...)łyżka ksylitolu lub cukru świeża bazylia sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h. Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Po ugotowaniu odlać wodę, dodać
Ze smakiem i z pasjąWitam Kochani tego zimowego dnia :-) Dziś przychodzę do Was z niezawodnym przepisem na najlepsze muffinki :-) Są lekkie,puszyste i wilgotne w środku. Jako,że
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMiłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły
Smakowite DaniaNaleśniki zapiekane w budyniu Takie naleśniki podaje się całkiem schłodzone. Gorące naleśniki zaraz po przygotowaniu, będą się rozlewać i nie da się ich pokroić. Szybkie i sycące naleśniki z dżemem łowicz, zapiekane w budyniu, pod puchową pierzynką. Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony. Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka sól 1 łyżeczka cukru 3 szkl(...)proszkiem do pieczenia, dodać do mleka, zmiksować. Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony. Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jedno na drugim naleśniki, posypać rodzynkami. Budyń: Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać. Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem. Rozmieszany budyń, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić
Kuchnia Danusipuree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g zwykłej mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)Kamis, 1-2 łyżki mleka Przygotowanie biscotti piernikowych: W dużej misce umieść cukier (lub wybrany słodzik), wanilię oraz jajka. Ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, aż masa pojaśnieje. W drugiej misce wymieszaj obie mąki ze wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj
Chilli Czosnek i Oliwanajbardziej rozpoznawalnych na świecie. Chyba każdy ma związane z nią jakieś mocno ugruntowane skojarzenia. Po pierwsze pikantność - pożar w ustach, którego źródłem są ostre papryczki niezliczonych odmian. Po drugie pewnie przyjdą nam na myśl placki zawijane (lub nie) na przeróżne sposoby. Te nazwy kuszące egzotyką: burrito, quesadilla, enchilada, fajita, taco... A wewnątrz kompozycje składników pochodzących z Ameryki(...)interpretacji bazujących na różnych doświadczeniach. To jest normalne. Tego nie unikniemy zakładając na kilka dni naszą meksykańską knajpę, ale postaramy się dotrzeć do tylu autentycznych inspiracji, do ilu się da
zadanie-gotowanieMoje dzieci uwielbiają jajka czekoladowe, które można kupić w okresie Wielkanocy. Tym razem postanowiłam umieścić je na pysznych babeczkach czekoladowych. Szczęście w podwójnym wydaniu :) Ilość porcji
Kolizje Smakówdań, które przygotowywałam do tej pory. Owszem były duże klopsy, ale w zupełnie innym wydaniu. Nie ukrywam, że w efekcie chciałam uzyskać klopsiki podobne do znanego mi już smaku. Myślę, że nie tylko mnie w szale zakupów zdarzyło się coś zjeść w tym markecie (z własną gastronomią). Wiadome jest, iż nie chodzi tu o wyszukane dania(...)zagnieść tak, aby wszystkie składniki były równomiernie wymieszane. Formować niewielkiej wielkości kulki. Delikatnie obtaczać w mące i wrzucać na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia. Dwie wersje: pierwsza solo i druga z sosem z suszonych grzybów. Sosy można dobierać wedle uznania: słone, słodkie lub ostre. Pasuje wiele opcji
Karola gotujenależy bać się sięgnąć po inny rodzaj literatury, chociaż może nam się wydawać, że to nie jest „nasza bajka”. Trzeba zaryzykować, pozwolić dać się zaskoczyć, zatracić się w książce bez reszty, wpaść w fabułę po uszy. Tak było ze mną w przypadku „1Q84” Haruki Murakamiego. Książka ta, po przełożeniu ostatniej kartki, na zawsze pozostaje w pamięci. Składa się(...)opisane pięknym językiem co sprawia, że natychmiast po skończeniu pierwszej części chcemy sięgnąć po kolejną. Z jednej strony chciałoby się czytać jak najwolniej, aby jak najdłużej smakować, a z drugiej z niecierpliwością przewracamy strony w oczekiwaniu na rozwiązanie zagadek i tajemnic, na których brak naprawdę nie możemy narzekać. Tytuł nawiązuje do "1984" George'a Orwella (po japońsku wyraz "dziewięć
Moja Mama Gotuje450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz
Gotowanie jest łatwe