Malinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku(...)dzień wcześniej (dzięki temu beza też będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc). Malinową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! @media
Kulinarne Przebojejakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka (połówki) * śliwki suszone (użyłam śliwek Skworcu) * sól * przyprawa do kurczaka * papryka słodka * papryka ostra * olej Wykonanie: W miseczce(...)pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę
Zrób to smacznieParne popołudnie. Sok z aronii w trakcie przygotowań. W chwilach przerwy szybka lektura. Cukinia. Przewija się na naszym talerzu całe lato w przeróżnych dania i na różny sposób. Wczoraj zachciało nam się placków z cukinii. Do tego domowe tzatziki, świeży koperek i letni obiad gotowy. No przyznam, że trochę się trzeba nastać przy patelni podczas smażenia ale nie jadamy(...)łyżek mąki Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasiennie (jeśli jest mała możemy pominąć ten krok i pozostawić ją w całości). Następnie połowę cukinii ścieramy na dużych oczkach a drugą połowę na małych. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę i marchewkę ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Koperek drobno siekamy i dodajemy
My simple kitchenZnacie mnie już trochę, więc wiecie że lubię dania nieprzefajnowane. To kremowe risotto jest tego idealnym przykładem. Smakuje równie dobrze co wygląda. Doskonale zdaję sobie też sprawę, że risotto przygotowuje się z winem oraz z bulionem, ale gotuję jednocześnie dla 8-latki, więc muszę iść na pewien kompromis, a smak bulionu doskonale zastępuje użycie kozieradki- sprawdzone nie raz! Składniki(...)kurkumy pół łyżeczki mieszanki garam masala Przygotowanie: W jednym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niego bób. Gotuj 10 minut, po czym odcedź i przepłucz zimną wodą. W drugim, większym ganku zeszklij cebulę i czosnek, po około 3 minutach smażenia dodaj przyprawy, wymieszaj i wrzuć ryż. Smaż razem około minuty, aż ryż się zeszkli. Dodaj wody, w sumie
greenscarfwielu domach naleśniki podawane są w formie śniadania, obiadu bądź deseru. Możemy podawać je na słodko bądź wytrwanie, jako danie główne lub składnik zapiekanek itp. Dzisiaj jedna z opcji naleśników na słodko, które świetnie smakują z twarożkiem i owocami chociaż przyznam, że moja córcia uwielbia je z domowymi konfiturami. Jogurtowe naleśniki Składniki : 150 ml jogurtu naturalnego(...)konsystencji). Odstawiamy ciasto na około 15 minut. Patelnie do naleśników smarujemy tłuszczem nagrzewamy, wlewamy porcję ciasta rozprowadzając po całej powierzchni, smażmy do ścięcia się ciasta co oznacza, ze z drugiej jest już zarumieniony naleśnik, przewracamy i dopiekamy na rumiano z drugiej strony
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa, moja mam je tak robiła, babcia, a nawet ciocia :) Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej(...)miski formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min. Podaje okraszone skraweczkami
Gotowanie...to proste !Dzisiejsze danie jest wyjątkowe, po pierwsze jest przepyszne a dodatkowo zasłużyło na piękne zdjęcia, które wykonała moja "Guru foto" Sylwiusia :). Wszystkie rady w robieniu zdjęć otrzymuje od niej, ale jak widać do mistrzunia jeszcze mi daleko :). Potrzebne składniki: 1 mała dynia 6 młodych buraków 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) ser kozi(...)dokładamy pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki i zapiekamy kolejne 30 min. Ser kozi mieszamy ze świeżymi ziołami. Krążki dyni układamy jeden na drugim, obok buraczki i ser kozi. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżymi ziołami. Zdjęcia wykonała Sylwia Waczko: www.vakophoto.blogspot.com
Łycha smakówpierwiastka człowieczeństwa, godności ludzkiej? J ak w tym wszystkim odnaleźć siebie , wewnętrzny spokój, jak nie walczyć z samym sobą i nie robić przy tym krzywdy innym? Jak dostrzec drugiego człowieka, jego potrzeby, oczekiwania? Jak pójść na kompromis i w końcu zacząć ufać innym ludziom? Losy głównego bohatera pokazują, że droga do sukcesu nie jest nigdy łatwa. Determinacja Adama Jonesa(...)trudno nam osiągnąć sukces. Czy też to, że nie zawsze doceniamy otaczających nas osób, które są naszym niedocenianym wsparciem? Może warto czasami odpuścić w pewnych kwestiach i po prostu dać sobie pomóc? Bo bycie liderem i kreatorem to jedno ale bez zespołu nikt nie jest w stanie osiągnąć sukcesu. źródło-imdb.com I w tym momencie słowa Paulo Coelho
Right Behind The Kitchenpieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy, następnie(...)roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. W tym czasie drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem wszystkie białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki
Miód i pieprzszkl = 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 kostka margaryny 150g serka homogenizowanego ( ja dałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany + 1 łyżeczka cukru waniliowego) Lukier: łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: jabłka - ilość zależy(...)jedną część ciasta - rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek. Poukładać na cieście wybrzuszeniami do góry, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Zlepić brzegi ciasta i delikatnie docisnąć je do jabłek. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapół roku i rok, także mama doświadczona. Starszy chłopiec karmiony klasycznie łyżeczką, drugi na BLW, więc ma dziewczyna pełen obraz sytuacji jeśli chodzi o karmienie najmłodszej młodzieży. Druga jest mamą półtorarocznej dziewczynki od początku na BLW, także w tym temacie jest najbardziej doświadczona z nas trzech, a do tego od wielu już lat ona i jej mąż(...)ulepszeniem tego, co już jest i stworzeniem wspólnej wizji. A na koniec magiczna mikstura przyzywająca ze świata zmarłych... A przynajmniej w ostatnich dniach miałam takie wrażenie, ponieważ choroba mocno dała nam się we znaki. Niniejszym wpisuję grypę żołądkową na listę najgorszych pomorów z jakimi miałam do czynienia. W każdym razie kisiel jabłkowy! Tak, mogłabym go ostatnio jeść całymi garami
Przepysznik - BLW i nie tylkodoczekacie. Ale co ma wisieć nie utonie. Jak nie w tym, to w kolejnym, w końcu bloga nie zamykamy. Jeden z tych serów to też cheddar, ale inny, a drugi to Monterey Jack. A jak uda nam się od kumpla wysępić przepis to i wkrótce może uda mi się namówić Madzię na gruyere. Kumplowi wychodzi taki pyszny, że jak pierwszy(...)litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Nie przerażajcie się tymi dziwnie brzmiącymi składnikami. Bez najmniejszego problemu da się je kupić w internecie. To podstawowe składniki, które musi mieć każdy szanujący się serowar. Mleko podgrzewamy do 32-33 stopni, dodajemy kulturę MSE zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu
Marder&Marder Manufactureupiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków, rozłożyć je na blasze na folii aluminiowej, potem delikatnie skropić oliwą, na koniec przykryć drugim kawałkiem folii aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek można już(...)oliwy 8 g świeżych drożdży 10 g soli 20 g pieczonego czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie bułek (9 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej mąkę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto
Stare GaryŁatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie w postaci starannie dobranej kompozycji makaronu, cukinii i wędzonego łososia. Lekkie i zdrowe danie na każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu(...)kawałki cukinii przez 2 minuty, do lekkiego zrumienienia, często mieszając i w międzyczasie lekko soląc. Następnie wyjmujemy cukinię z patelni i odkładamy na bok. Zmniejszamy ogień do średniego, rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulę przez 1-2 minuty do zeszklenia. Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut
Kulinarna Pokusaupiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków, rozłożyć je na blasze na folii aluminiowej, potem delikatnie skropić oliwą, na koniec przykryć drugim kawałkiem folii aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek mozna już(...)oliwy 8 g świeżych drożdży 10 g soli 20 g pieczonego czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie bułek (9 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej makę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaZiemniaczane kuleczki idealne jako dodatek do obiadu zamiast frytek lub klasycznych ziemniaków :) Można również podawać jako osobne danie z kefirem lub sosem czosnkowym. Zapraszam do smażenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g ziemniaków 1 łyżka masła 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, oregano Dodatkowo: jajko do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej(...)całkowitego ostygnięcia. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, pieprz, oregano i w razie potrzeby sól. Zagniatamy na jednolitą masę. 3. W jednym talerzu lekko rozbełtujemy jajko, w drugim wysypujemy bułkę tartą. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy w jajku a następnie w bułce. 4. W garnku rozgrzewamy tyle oleju, żeby
My Culinary Artkonfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku, ale ogólnie jestem zadowolona :) Składniki: 360 gramów mąki pszennej 3 jajka 170 gramów margaryny Kasi 1/2 paczki proszku do pieczenia(...)stopni Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru Połową ciasta wykładamy foremkę Nakładamy połowę ubitej piany z białek Na pianę małą łyżeczką nakładamy konfiturę Następnie na konfiturę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta. Ciasto jest na tyle mokre, że ja układam ciasto rwąc je na kawałki Wkładamy do piecyka na 40 minut Kroimy dopiero po wystygnięciu Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commigdałów (150g) mielimy w blenderze na kaszkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Z początku może się wydawać że to się nie uda. Wierzcie mi, wasze cierpliwe wyrabianie da wam fajne błyszczące ciasto. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości takiej jaka nam odpowiada. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy wałki. Zachowajcie odstępy bo one trochę rosną(...)migdały ładniej wyglądały. Ułóżcie kanapki na boku. W przepisach jest napisane aby smarować jajkiem. Ja nie smarowałam i też się ładnie zrumieniły. Kromeczki pieczemy 20 min. Wyciągamy. Przekładamy na drugi bok i znowu na 20 min. Studzimy. Jeśli ktoś nie lubi migdałów, może zrobić z innymi bakaliami. Wtedy pamiętajcie, żeby mąki dodać 150g więcej. Smacznego
ladykitchenprzepis trochę zmodyfikowałam pod mój gust i moją zawartość lodówki :) Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) Składniki na 1 porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej(...)Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki
Bon Appetit Małgorzatyzapasem poza brzeg formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy 500 g umytych i osuszonych winorgon. Winogrona posypujemy dwiema łyżkami brązowego cukru i polewamy 2 łyżkami oliwy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, zamykamy wystające brzegi spodniego ciasta i dobrze sklejamy. Na wierzchu rozsypujemy pozostałe winogrona, wgniatając je trochę w ciasto, polewamy dwoma łyżkami oliwy, taką samą ilością cukru i dekorujemy paroma(...)została przywieziona do Europy ze Stanów Zjednocznych w XIX wieku, aby zwalczyć inwazję mączniaka i filoksery. Później została zakazana jako surowiec na wino, i obecnie funkcjonuje jako (vino da tavola) wino deserowe na stól. Zakazy, zakazami, ale jeśli dobrze poszukacie, to na pewno znajdziecie produkowane na prywatne potrzeby przepyszne musujące fragolino, wino o niepowtarzalnym aromacie truskawki i maliny, doskonale
Mia Cucina Sofietawafli lub kanapek, a sporadycznie dodaję do płatków. Długo zastanawiałem się nad zakupem białka grochu , ponieważ miałem nienajlepsze doświadczenia z tym białkiem, produkowanym przez inną firmę. Nie dało się wypić… Smak i rozpuszczalność były słabe. Jak jest tutaj? Zaraz się przekonasz. Sprawdź gdzie kupić PLANT PROTEIN Słowem wstępu myślę, że warto powiedzieć coś na temat białka Plant Protein . Jest(...)piasek” z tyłu języka, ale nie przeszkadzało to zbytnio. Rozpuszczalność w mleku jak najbardziej na plus, bo wystarczyło kilka ruchów szejkerem. Nie za słodkie, płynne, przyjemnie czekoladowe. Podejście drugie Skoro smak białka z mlekiem był fajny, to trzeba zrobić go z wodą… I to był strzał w dziesiątkę. Dla mnie smak jeszcze lepszy, bo z pominięciem
BlendmanZimą wzmacniamy swoją odporność zanurzając się w lodowatych wodach jezior i mórz. W nagrodę za dzielność, po wyjściu z wody należy nam się kieliszek „morsówki”. Nalewka
smakowitehistorie.comDorsz, ale pstrąg też być może. Duszony w pomarańczach, z kukurydzą i ananasem. Podany z ryżem jaśminowym. Pyszny, delikatnie słodki, delikatnie kwaśny, mocno dobry. 2 porcje
KucharzycaTypowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt
Salonik smakówKolejne, szybkie tym razem ale równie pyszne śledziki. Mój stary przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem, wzbogaciłam o grzybki marynowane, nadały im bardziej
Smaczne ZdroweKaczka niezbyt często gości w mojej kuchni, jednak jak już jest staram się przyrządzić ją smacznie. Dzisiaj przepis na pierś i udka z kaczki. Jest
W kuchennym oknie Ewy