najwyższej jakości składników. I takie też kupujemy mięso na naszą mielonkę– ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude, ultraświeże . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej wędliny bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia, że masa jest puszysta i krucha. PIERWSZY DZIEŃ – peklowanie(...)kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z 10g soli peklującej. Przekładamy mięso do worka strunowego z grubej folii i wkładamy do lodówki na najniższą półkę. Zostawiamy do zapeklowania na 24h. DRUGI DZIEŃ – przyprawianie, formowanie, osadzanie i parzenie Po dobie peklowania mięsa są gotowe. Namaczamy 4 odcięte 35cm kawałki osłonki w ciepłej wodzie przez 15-20 minut. Oba zapeklowane mięsiwa doprowadzamy
Karo in the KitchenGofry na jogurcie naturalnym Dzisiaj polecam gofry na jogurcie naturalnym Składniki: 3 jajka 80 ml oleju 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 ½ szklanki mąki 1
Pomysłowa kuchniaI kolejny weekend prawie za nami, styczeń przeminął jak jeden dzień. Jeszcze około 10 miesięcy i wprowadzamy się do naszego wymarzonego mieszkanka. Teraz co wieczór siadam
TrufelkowoCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na przepis, który bierze udział w konkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex . Poniżej znajdziecie pomysł na bardzo smaczne, a
Bez CebuliTen przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę
Kulinarna PokusaJa lubię taką sałatkę na chleb, kanapki do pracy nie są wtedy suche i nudne. Tuńczyka z puszki wyjąć i odcedzić. Wrzucić do dużej miski, dodać
Kuchnia PokoleńBardzo prosta i smaczna świąteczna potrawa. Co tak naprawdę sprawia, że tak przyrządzona kapusta jest wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z
Szybko SzybkowarGratka nie tylko dla dzieciaków...ciekawy smak, delikatnośc, takie lubię ... na kolację, śniadanko jak kto woli Składniki: 2 jajka 20 dag tłustego twarogu 2/3 szklanki mąki
Z Majeczką w kuchniktórej m.in. wylądował ananas. Jako te dwie, co ją stworzyły (a więc znają ją lepiej niż ona sama siebie) czujemy się w obowiązku wziąć pod lupę tą autoreklamę naszego dania. Z dumą (o ile można być dumnym, jeśli własne dzieło - prawie jak własne dziecko - mówi o sobie, że jest szybkie i łatwe) potwierdzamy wszystko. Robi się ją na prawdę(...)Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich się obejdzie tym razem. 6. Mieszamy i gotowe! :) / Lepsza jest gdy moment sobie "odpocznie", najlepsza na drugi dzień - gdy smaki się przeżrą. Jeśli o walory smakowe chodzi - jest rewelacyjna! Delikatna słodycz płynąca z ananasa, kukurydzy i papryki świetnie komponuje się z wiejskimi śledziami. Do tego delikatne ziemniaczki
Wypisz Wymalujcyklu wpisów o najlepszych (naszym zdaniem :)) lodziarniach w Poznaniu. W zeszłym roku miałyśmy okazję opisać trzy miejsca w Poznaniu godne polecenia . W tym roku planujemy tam wrócić i dać Wam znać czy coś się zmieniło :) Może jest jeszcze lepiej, niż rok temu? Oprócz tego mamy dla Was opis kilku nowych fajnych miejsc, które świeżo się pojawiły na lodowej mapie Poznania(...)unikatowe w dobieraniu smakowych kompozycji. Wprawdzie brakuje im trochę efektu WOW, który znajdziemy w innych lodziarniach, jednak zdecydowanie mają potencjał. Przy wyborze lodów sklepowych, czy z Lodzi, te drugie zdecydowanie wygrywają. Sporym atutem jest „ogródek” dookoła lodziarni. Na zielonym skwerku jest ustawione pełno leżaków, siedzeń zbudowanych z palet, a dookoła donice z kwiatami. Właściciele pomyśleli również o rowerzystach
Kolizje Smakówdanie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski(...)kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Plasterki salami rozdzielamy od siebie jeden po drugim i kroimy na połówki – kolejność tych czynności wybieramy tak, aby było nam najwygodniej – zależy to od właściwości posiadanego salami. W przypadku tego ze zdjęcia najpierw rozkrajam plasterki
Kulinarna Pokusalodówce śmierdziało cebulą, za to w kotletach była ona prawie niewyczuwalna. Tak więc na drugi dzień smakowały mi o wiele bardziej. Dla tych o podobnym guście polecam smażenie na drugi dzień lub dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej cebulki. Składniki na ok 25 kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula(...)skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo
Anioszek w kuchnicoś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków(...)wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania , ja osobiście dodaję z boczku pomidorka , smakuje super
Mój SmakTakie strucle można zrobić z dowolnym nadzieniem..u mnie jedna z masłem orzechowym, a druga posypana tylko cynamonem z cukrem. 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masło orzechowe, cynamon i cukier kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru(...)wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić
Moje domowe kucharzeniejest ją zmielić. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy i zioła. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy także 2-3 łyżki zimnej wody. Konsystencja masy jest odpowiednia, gdy po ściśnięciu da się z niej formować kotleciki. Miskę z masą szczelnie przykrywamy i chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem(...)rozpadły. Układamy je na papierze, górną część malujemy odrobiną oleju i pieczemy przez około 15-20 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej. Podajemy posypane granatem i kolendrą. Doskonale smakują na gorąco i na zimno
Kulinarne przygody Gatitytutaj ) Wzięłam udział w nagraniu jednego odcinka, ale pozostanie w mojej pamięci na zawsze. Z kilku powodów. Po pierwsze poznałam niezwykłą, fascynującą osobę, jaką jest Pani Ewa Wachowicz. Po drugie, zobaczyłam jak wygląda nagranie do programu. Po trzecie wystąpiłam w telewizji z moją wnuczką Milenką, a na koniec... dostałam fantastyczne prezenty od Pani Ewy. Prezenty też pozostaną(...)blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis, który pochodzi z książki ...”obiady” . Są to knedle z kapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej
Kuchnia u Krysiwizualnie (masa wychodzi ciemniejsza) i taką wersję polecam Wam:) 250 g masła 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu(...)mieszając. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia. Przygotowaną masę wykładamy na wafel zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Źródło
Smaki Na Talerzucoś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków(...)wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania , ja osobiście dodaję z boczku pomidorka , smakuje super
Mój SmakMango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco(...)ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz
Z Kuchni Do KuchniDodatkowo zrobiłam pyszny sos jogurtowy z koprem! Dobrego nigdy nie za dużo! Przyrządzam łososia przynajmniej raz w tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały(...)greckiego jogurtu, 10% 2 łyżki kopru, pokrojonego 1 ząbek czosnku sól do smaku 5 rzodkiewek Zacznij od pieczenia ziemniaków. Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając jeden o drugiego. Włóż do żaroodpornego naczynia. Skrop oliwą i posól morską solą. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na funkcję grilla lub na górę-dół z termoobiegiem. Piecz przez 25 minut. Rybę osusz
codojedzeniaprzez ludzi, liście mają zastosowanie jako karma dla zwierząt, a kwiaty są piękną ozdobą. Topinambur zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, jest więc idealnym składnikiem dań dla cukrzyków. Ta sama inulina reguluje poziom cholesterolu LDL, a więc jest istotna w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pobudza także perystaltykę jelit, a w połączeniu z błonnikiem stanowi dobre wsparcie(...)orzechowy posmak. Wykorzystać go można na wiele sposobów, ja użyłam go dzisiaj do zrobienia sałatki. Miała ona zastąpić nam lekki obiad, ale nadaje się także idealnie na drugie śniadanie (lub lunch) do pracy. Składniki: 500 g topinamburu 3 łyżeczki suszonego tymianku 3-4 łyżki oliwy 3/4 szklanki kaszy owsianej 1 średnia czerwona cebula spora garść małych
Codzienna kuchnia niecodziennababeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)oczkach 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką
Domowa cukiernia Ewyrozpieszcza póki co, a lato i wakacje kojarzą mi się z Morzem Śródziemnym i grillowaniem. Cóż więc może lepiej odzwierciedlać moją tęsknotę, jeśli nie grillowna ośmiornica! Jedno z tych dań w których człowiek zakochuje się od pierwszego zjedzenia <3. Pierwszy raz jadłam ją w uroczej rodzinnej restauracyjce na Rodos i od tego czasu, gdy tylko mam okazję chętnie(...)rozgotowany, ani gumiasty. Są oczywiście na to sposoby, które ja nazywam czarami ;) Polecam kupowanie ośmiornicy świeżej, mrożona niby rozwiązuje problem konsystencji, ale to nie to samo próbowałam jednej i drugiej i ta którą przyrządziłam tym razem była perfekcyjna. W Grecji (uwaga drastyczne sceny ;)) ośmiornicą rzuca się o kamień, żeby rozbić włókna i żeby nie była gumiasta
Quinoa Raz!obiadowe. Pora wiec to zmienić :-) Więc jeśli lubicie kasze gryczaną, to nie ma na co czekać, tylko zabierajcie się za gotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka(...)Chwilę smażymy często mieszając, a gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy przepłukaną kaszę, dolewamy wodę i rosół, mieszamy i gotujemy aż kasza wchłonie płyn (jeśli wolicie możecie zamiast rosołu dodać drugą szklankę wody, ale to już zależy od waszych upodobań smakowych). Wyłączamy palnik, dodajemy sól, pieprz i kurczaka (nie martwcie się jeśli mięso będzie zimne), dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Czary - gary w kuchniTydzień poświąteczny jest specyficzny. Trudno w nim nawet myśleć o jedzeniu, a lodówki pełne są dań i produktów, których powoli mamy już dość. W tej sytuacji można pomyśleć o jakiejś poważnej diecie (woda?), lub może wrócić do codziennego sprawdzonego gotowania, bo jednak jeść się w końcu zachce ;) Mało który kulinarny produkt tak mocno kojarzy mi się ze zwykłym(...)poradźcie, co jeszcze można zrobić na obiad?" Możliwości są oczywiście nieograniczone, ale i pierś można wymyślić całkiem na nowo! Mięso kurczaka wydaje się z jednej strony łatwe, a z drugiej - nieco (lub nawet bardziej niż nieco) nudne. Cóż - łatwość jest pozorna. A nuda? Postaramy się omijać ją szerokim łukiem
zadanie-gotowaniesamo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny(...)cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce. (Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.) (*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji. Niektórzy dodają odrobinę musztardy
Di gotujezwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej formie(...)Podsumowując, po raz kolejny, ale tym razem nawet nie ma co porównywać, bo definitywnie „GoodFodd” jest lepszy niż „Kuchnia”, a może dlatego, że ten drugi jest bardziej o samej sztuce kulinarnej, a GF o jedzeniu samym w sobie, cóż ja o sztuce gotowania to wolę jednak książki
greenscarfśrednie brokuły około 100 g masła 4 duże ząbki czosnku sól do osolenia wody (na litr wody łyżeczka soli) 1/2 łyżeczki cukru 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Do dania będziemy wykorzystywali tylko różyczki z brokułów. Twarde części odcinamy i wyrzucamy. Różyczki brokułów myjemy. Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy(...)minut. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente. Brokuły po ugotowaniu odcedzamy. Do garnka z odcedzonymi brokułami dodajemy drugą połowę masła. Czekamy, aż masło, pod wpływem gorącego brokuła się rozpuści i całość delikatnie mieszamy. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy na patelnię, do masła z czosnkiem. Patelnię stawiamy
Smak mojego domumakaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Dania z makaronem są nie tylko smaczne ale też, dzięki ich prostocie, przygotowuje się je w zaledwie kilkanaście minut. Dzisiaj przedstawię propozycje zimowego posiłku, w którym połączyłem treściwy wieprzowy boczek z pysznymi suszonymi pomidorami i delikatną zieloną cukinią. składniki dla czterech osób 300 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 1 papryka(...)przygotowania Boczek kroimy w paski, wkładamy do dużego garnka i smażymy na niewielkim ogniu. Do przesmażonego boczku dodajemy oliwę, drobno siekany czosnek i smażymy całość przez minutę. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron. Do garnka z boczkiem dodajemy pokrojone w plastry cukinie, oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Całość smażymy pięć minut, następnie
Miód i pieprzjajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Taka rada – jeśli ciasto klei się do rąk to podsypać delikatnie mąką(...)Olej lub smalec rozgrzewamy w dużym garnku i porcjami wrzucać pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażyć je z dwóch stron, jak nabiorą złotego koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną. Zimne pączki polać lukrem. Lukier – cukier puder i gorąca woda
Kuchnia Pokoleńuznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki(...)soku z cytryny i szczypcie soli przez kilka minut (pozostałe, niewielkie ości zmiękną). W tym czasie mleko mieszamy z jajkiem, chili, szczyptą soli oraz pieprzu i papryką wędzoną. W drugiej misce mieszamy mąki. W woku (garnku lub na patelni) rozgrzewamy olej. Każdy filet najpierw moczymy w jajku z mlekiem a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Mango Papajasmakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka(...)przejść do ich właściwego przygotowania. W tym celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu!!) skórką do dołu, przez około 5 minut (od nagrzania patelni), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Tak przygotowaną kaczkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) i zawijamy w folii aluminiowej. Można ją polać wytopionym tłuszczem z patelni. Piersi pieczemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!stronę kuchni slow food, która ceni takie właśnie przygotowanie dań. Myślę, że jest to świetny slow-fast food na każde przyjęcie w gronie bliskich. Z pewnością danie warte uwagi i do wypróbowania chociaż raz. Ekstrawaganckie połączenie czekolady i wołowiny wprawia liczne grono w zawrót głowy. Dla mnie, po tym występie, z pewnością trafne połączenie(...)oczywiste. Piwo to bowiem świetnie komponuje się z wołowiną, wieprzowiną i wszelkimi kluskami. Uznałam, że przystawka tego typu zagra z nim idealnie. Tak też się stało, jedno nie dominuje drugiego natomiast smak piwa świetnie komponuje się ze smakiem przystawki. Składniki (20-25 grzanek dla 5-6 osób): 500 gram wołowiny (może być łopatka, pręga lub goleń) 1 butelka piwa typu
Mango Papajaskorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się makaron na patelni smażymy czosnek, papryczkę chilli i krewetki. Posypujemy natką pietruszki, mieszamy z makaronem i pyszny obiad gotowy :) Do dania użyłam czarnego makaronu, jednak ten "zwykły" również tutaj się świetnie sprawdzi ;) Składniki na 2 porcje: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 120 g czarnego makaronu (barwionego sepią(...)patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać papryczkę chilli (bez pestek). Smażyć niecałą minutę. Przewrócić na drugą stronę i smażyć pół minuty. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać makaron, Wymieszać. Można polać jeszcze oliwą i doprawić sokiem z cytryny
Moja Galeria Smakuporcji, to zniknęły błyskawicznie. Składniki: - 290g mąki orkiszowej typ750 - 40g domowej mąki jaglanej (lub kupnej) - 2 żółtka - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora(...)kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki (u mnie metalową obręczą o śr.7,5cm). Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. Zapełniamy drugą blaszkę. Gdyby ciasto było miękkie przed rozwałkowaniem najlepiej je schłodzić w lodówce, moje było zimne więc tę czynność pominęłam. Schłodzone ciacha wyjmujemy z lodówki (po ok.10 minutach), smarujemy rozbełtanym jajkiem
Smaczne Zdrowewybitny łosoś. Choć pstrąg też daje radę! Oczywiście, jeśli jest dobrze przygotowany, czyli nie zrobi się suchy od przesmażenia lub nie pozostanie nadal surowy od niedosmażenia (serio, tak się da). Świetnie będzie smakować z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g(...)Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam rybę "od skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam 30 sekund i wyłączam palnik, zostawiając rybę jeszcze przez 1 minutę na rozgrzanej powierzchni. Truskawki płuczę, usuwam szypułki i kroję drobniej. Rozgrzewam nieco oleju, wrzucam truskawki, dodaję
W kuchni Karmel-itkikuchni greckiej, warto zaopatrzyć się u nich w prawdziwe, dobre jakościowo produkty i pobawić się grecką kuchnią. Zapiekankę przygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl. Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE . Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych szklanka startego żóltego(...)Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i oregano oraz wkruszamy ser feta. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. *W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej
Z Majeczką w kuchniksiążki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo! ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą(...)gwarancje, że ciasto nam ładnie wyrośnie. Kiedy ciasto miałam już zimne, a raczej w temperaturze pokojowej zaczęłam je miksować mikserem ze spiralnymi końcówkami i po kolei, jedno po drugim wbijałam jajka. Ciasto zmieniło się na klejące takie, ale takie ma być. I teraz tak, albo wykładamy je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo
Blondynka Gotujesię przypiecze trochę to nawet dobrze robi końcowemu smakowi :)). Jeśli trzeba (czytaj: jeśli masa wydaje się za sucha) dolewam jeszcze trochę oleju, jeszcze trochę mieszam i - tu następuje druga zasadnicza różnica w przepisach - całość posypuję cebulką prażoną (cebulki zapiekane by Biedronka). Teraz trzeba tylko szybko przemieszać całość, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, na wierzch polać jeszcze trochę(...)pozbawione życia, żebyśmy mogli zjeść coś smacznego a wartości odżywcze smarowidła ze słoniny a smarowidła z fasoli - cóż, nie ma co porównywać nawet... P.s. Szkoda, że przez internet nie da się wysłać ZAPACHU. Bo właśnie - TEN smalec pachnie a ten tradycyjny - cóż... A następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.. MUSICIE TEGO SPRÓBOWAĆ!! P.s. 2 - Są tacy, którzy wolą wersję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEglowna role w potrawach przygotowanychn przez Tima Mälzera.Inspirujaca jest ogromna roznorodnosc i sezonowosc w jego bogatej ,pelnej warzyw kuchni.Swoimi zielonymi przepisami autor urozmaica nie tylko przepisy na codzienne dania ale przedstawia rowniez zaskakujaca i wyrafinowana kuchnie,ktora uczyni szczesliwymi takze wszystkich nie jedzacych miesa,bo to kuchnia ,w ktorej niczego nie brakuje:swiezych warzyw,salatek,owocow,aromatycznych ziol(...)chyba u kazdego, u mnie sa to ksiazki Jamiego Oliviera i Nigelli.Jeszcze jeden ogromny plus tej ksiazki to niespotykanie przejrzysty i czytelny spis tresci,a wlasciwie 4 spisy.Pierwszy-alfabetyczny,drugi podzial na warzywa,trzeci-sezonowy,na cztery pory roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!