drożdżowe - 16813 przepisów (strona:668/1121)

Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 182

wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła

Karo in the Kitchen
Sojonez – wegański majonez 229

jest to podstawa naszej codziennej diety to naprawdę nie ma co się przejmować. Ważne, aby smakowało! Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki

Blendman
Tosty francuskie 104

prostu próbujących nowych smaków w sklepach możemy coraz częściej spotkać m.in. mąkę z ciecierzycy. Również większość sklepów ze zdrową żywnością jest obecnie wyposażona w tę mąkę, płatki drożdżowe czy czarną sól. Artykuł Tosty francuskie pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Tarta Tatin z gruszkami 170

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki z owocami 132

serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie

W garach u Gosi
Szybka chałka na proszku do pieczenia 212

Chałka ..ale nie drożdżowa, tylko na proszku do pieczenia.taką chałkę robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada...u mnie zjedzona prawie od razu zaraz po upieczeniu.Pomysł na taką chałkę znalazłam  tutaj . 150 g białego serka   300 g mąki pszennej/orkiszowej 1 jajko 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju 60 g cukru 50 g rodzynek [ nie dałam

Moje domowe kucharzenie
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 241

jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe z dodatkiem marchewki 134

godziny w ciepłe miejsce.W tym czasie z masła,cukru i mąki robimy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki.Po upływie 3 godzin blaszkę lekko smarujemy odrobiną oleju.Ciasto drożdżowe mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników i przekładamy do blaszki.Wyrównujemy i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy drożdżówkę w temperaturze 180 stopni przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krem z pieczonego kalafiora i czosnku 163

dosłownie rozpływa się w ustach. Czego potrzebujemy? 1 główka kalafiora, 3 ziemniaki,  1 główka czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki wody, sól, pieprz, ostra papryka, opcjonalnie płatki drożdżowe , oliwa z oliwek, koperek do podania. Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki. Główkę czosnku obieramy, odkrajamy górę. Wszystko to układamy na blaszce wyłożonej

two broke sisters
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 154

piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ser z jogurtu na słodko do wypieków 162

cały przepis na słodki ser z jogurtu. Wykorzystujemy go do słodkich wypieków np. drożdżówek z serem i jagodami , drożdżówek z serem i lukrem lub do innych drożdżowych wypieków na słodko, albo naleśników na słodko. Jeśli ser zostawimy na sicie dłużej ok. 3 dni to możemy nawet z takiego jogurtowego sera upiec domowy sernik, musimy oczywiście wtedy wykorzystać przynajmniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 180

pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc.  Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niemieckie bułki na zakwasie 188

zakwasu wcześniej nie dokarmionego, lekko tylko ogrzanego po wyjęciu z lodówki.  Wszystkie suche składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól, cukier) umieścić w robocie z zamontowanym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać. Dodać miękkie masło, wodę, cały zaczyn, wyrabiać na wolnych obrotach przez ok 10 minut. Wyłożyć ciasto na blat, przykryć miską i dać mu odpocząć przez 15 minut

Stare Gary