minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta. Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać
cool and mintyBrioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka
codojedzeniaResztki wędlin, kawałek sera , ciasto drożdżowe ...i pizzerinki gotowe. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko zioła prowansalskie 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: ketchup, kiełbasa, ser żółty Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia
Kulinarne Fantazje Mariolikilku dni chłodziło się w lodówce co jest absolutnie konieczne. Wino o delikatnej słomkowej barwie. Dominują w nim przyjemne aromaty jabłkowe, cytrynowe, limonkowe, wyczujemy również brzoskwinię. Lekkie nuty drożdżowe to pozostałość po fakcie, że wino po fermentacji pozostawało jakiś czas na osadzie z drożdży. W ustach odnajdziemy również aromaty owoców cytrusowych i jabłek. Przyjemnie kwaskowe, ale jednocześnie dość słodkie. Wino
królestwo garównotować przepisu, tak znikoma jest jego komplikacja! Co prawda odnośnie kruszonki moja fryzjerka miała radę: "na oko" , więc wykorzystałam tu znajome proporcje, jakie mieszam przy przygotowaniu kruszonki do ciasta drożdżowego. Reszta jest żywcem z ust Pani Fryzjer wyjęta ;) Składniki na średnią blaszkę o wymiarach LxW xH 28x28x6cm : SUCHE: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru - przy słodszych owocach, jak nap.truskawki
Grunt to przepis!danie zobaczyłem w telewizji dawno temu i wydaje mi się, że był to program Okrasy. Zapamiętałem sam pomysł a mianowicie podsmażone ciasto drożdżowe z twarogiem a do tego gorące karmelizowane maliny. Doskonały poranek. Słońce, ciepło i takie śniadanie
Milion SmakówCiasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy
Moniki Smakołykiswoim blogu zgromadziłam już pokaźny zbiór racuchowych wariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią Z selera Marchewkowe Z cukinii Z cukinii z miętą Rybne
Tradycyjna KuchniaNajlepsze ciasto to właśnie to, drożdżowe z owocami i kruszonką. Takie smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam wersję z owocami, choć owoce możecie użyć tutaj takie jakie chcecie. Częstujcie się! Składniki : * 500g mąki pszennej * opakowanie drożdży instant * 250ml ciepłego mleka * 100ml masła lub oleju * 2 jajka * pół szklanki cukru * 500g truskawek * łyżka mąki * łyżka masła * łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Mąkę
Magiczne Życie MartyDziś proponujemy bułeczki drożdżowe z morelami. Morele maja wiele zalet i tę, że w trakcie pieczenia nie wycieka z nich sok. Składniki na 10 bułeczek: -ok. 35 dkg mąki 450 -3 dkg drożdży -3 dkg masła -4 jajka -4 łyżki cukru -200 ml mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina
Maminek kulinarnyFocaccia to rodzaj pieczywa, po który z ochotą sięgam, gdy spodziewamy się gości lub gdy mamy okazję zjeść razem leniwe, weekendowe śniadanie. Tak przyjemnie odrywa się
brunetkawkuchnikońca, ale na blogu musiał pojawić się przepis na ten pyszny kompot. Jego intensywny kolor sprawia, że aż cieszy mi się buzia. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub drożdżowego placka. Pychotka! :) Kompot: 600 g truskawek (mogą być także mrożone) 250 g rabarbaru 5 goździków 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią (może być mniej jeśli wolicie mniej
Cooking MonsterUdany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki pietruszki i akcent suszonych pomidorów z oleju dopełniły całości. Bardzo mi posmakowało i polecam na obiad lub sycącą kolację. Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha. Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie
Kolorowy Przepisownikniepozorne drobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie i w sobie małe kawałki szczęścia. Budulec Waszego szczęścia sami musicie odnaleźć, a składniki na drożdżowe pierścionki kruche jak ludzkie nastroje są takie: - 500 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g margaryny - 70 ml mleka - 25 g drożdży - skórka starta z 1 cytryny - 1 żółtko
I tu będę miała takie te