wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia
Gospodyni MiejskaDrożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania. Wykonując je bazowałam na przepisie Tosi - jednak nie powstrzymałam się przed wprowadzeniem niewielkich modyfikacji ;-) Bułeczki jogurtowe z jabłkiem BUŁECZKI JOGURTOWE Z JABŁKIEM Na 6 - 8 sztuk: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży
peggiwkuchniTermomix zaczyna rządzić w mojej kuchni. Uwiódł mnie szybkim wyrabianiem ciasta drożdżowego (niedługo pojawią się przepisy), a zupy w nim wykonane to prawdziwe perełki. Nie wiem w czym tkwi tajemnica, ale ich smak jest niesamowity :-) Zrobiłam już kilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ
peggiwkuchnisłonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny
Kuchnia u KrysiTeraz zaplatamy rolady ze sobą na przemian tworząc warkocz. Końce warkocza zlepiamy ze sobą i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Instrukcję ze zdjęciami znajdziecie w przepisie na wieniec drożdżowy z makiem . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez
Rozpustne gotowanieAniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki jaglane a'la Rafaello 33. Żurawinowy wieniec drożdżowy 34. Dietetyczny sernik na jogurtach 35. Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie
Czerwona Porzeczkawyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Ciasto jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku. Składniki
vaniliowoczekoladowaupływie tego czasu posiekać orzechy, na sicie odsączyć fasolę i przepłukać ją wodą, dodać razem z resztą składników do zaczynu i założyć do robota hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiać około 10 minut, potem zakryć je w misie znów folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Po około pół godziny wyjąć ciasto z misy i podsypując lekko mąką składać
Ewa w kuchniDawno już nie piekłam drożdżowego makowca,więc upiekłam a oto on: Składniki: ciasto:pół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1/2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek
słodkie i nie tylko historie kulinarnerodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał
To co kochamTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli
To co kochamPrawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki
To co kochamMój najstarszy smak ciasta z dzieciństwa, poza oczywiście ciastem drożdżowym. W moim domu to ciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam
To co kochamsklepie, a jaglaną zrobiłam mieląc kaszę. Nie spodziewałam się jakiegoś spektakularnego efektu w postaci wypieczonego bochna chleba, bardziej zakalca, bo nie mam doświadczenia w drożdżowych wypiekach, a jedyny chleb, jaki jest na blogu, to orkiszowy Sławka. Chleb ku mojemu zdziwieniu wyrósł, chociaż mógłby bardziej, ma chrupiącą skórkę i bardzo ładnie pachnie. Mój
To co kocham