drożdżowe - 16813 przepisów (strona:654/1121)

Bułki pszenne śniadaniowe 424

cukru. Wlać ciepłe (nie gorące)mleko, wymieszać i odłożyć by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać resztę cukru, sól, jajko, oliwę z oliwek, ciepłą wodę, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka około 10-12 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężysty. Z wierzchu ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia

Ala piecze i gotuje
Chleb na sodzie z żurawiną 197

pozostaje sucha.   Podawać na ciepło lub zimno z masłem i konfiturą różaną.  Spożywać w towarzystwie zaprzyjaźnionego krasnoludka ;) ----- Podobne: Chleb z porzeczkami na zakwasie Drożdżowy chleb marchwiowy Chleb marchwiowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 179

zastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę tego dania, w którym zakochałam się w trakcie moich neapolitańskich wojaży. Trochę poniosła mnie moja translatorska wyobraźnia, ale co tam! :) Cóż niezwykłego jest w drożdżowej bule z kiełbasą? Otóż cała wyjątkowość leży w tajemniczej rzepie brokułowej, o wdzięcznej, używanej w Neapolu nazwie- friarielli. Moja kulinarna miłość, którą niestety ciężko u nas kupić. Jesień to sezon

Pichceniomania
zaproszenie do akcji Rogate wypieki 2016 236

idealnie sprawdzają się na przyjęciach dla dorosłych ale prawdziwą furorę robią podczas dziecięcych uroczystości. Wśród tych drobiazgów jedną z "najulubieńszych" form są, przynajmniej w naszej rodzinie, różnego rodzaju rogaliki - drożdżowe , kruche, serowe, maślane, migdałowe , orzechowe. Rożki czy rogaliki wypełnione słodkim nadzieniem makowym, marcepanowym, orzechowym, powidłami, budyniem czy owocami. Wśród nich każdy znajdzie coś pysznego dla siebie :-) Już po raz drugi

babka w formie
Pierogi pieczone z serem na słodko 225

Uwielbiam pierogi. Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto

O kuchni z uczuciem
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej 213

propozycja dodatków, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana , która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie. Z czym podawać? Tak jajecznica

Blendman
Pizza z kurczakiem a la gyros 256

Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki. Obie papryki kroimy w kostkę

Słodkie okruszki
Buraczane muffinki na Dzień Mamy 131

piecze i gotuje choć… jak sama twierdzi nie czuje do tego powołania i zwyczajnie nie lubi tego robić. Choć czasem pokusi się o element zaskoczenia (np. zrobi ciasto drożdżowe, do którego ja sama zabieram się tak dłuuugo – chyba miało być już na weselu Mieszka i Dobrawy zaserwowane ;)), to zazwyczaj w sprawach kuchennych przyjmuje postawę ostrożną i ostrzegającą

Szybko Tanio Smacznie
Wegański parmezan 192

smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak. Na podstawie parmezanu na blogu

Blendman
Mini rogaliki z masą orzechową 183

było i w tym przypadku.  Moje mini rogaliki miały tylu amatorów i trudno się dziwić. Ale zdążyłam zrobić fotki zanim zniknęły z półmiska Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: 900 g mąki pszennej ( luksusowej typ 550 ) + trochę do podsypania sól 380 g tłuszczu (pół na pół masła i margaryny) 60 g cukru (brak na zdjęciu) 2 - 3 jajka 3 żółtka

Kuchnia u Krysi
Bułeczki pizza (ślimaczki) 380

dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi. Bułeczki można mrozić ... na tzw. czarną godzinę, gdy w brzuchu burczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup lub dowolny

IMPRESJA SMAKU
27 przepisów na dynię 193

zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa 16. Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 17. Konfitura z dyni z bananem 18. Zupa dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa z chipsami

Tradycyjna Kuchnia
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 362

jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA

Kuchnia MagdaLeny
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 207

wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła

Karo in the Kitchen
Sojonez – wegański majonez 252

jest to podstawa naszej codziennej diety to naprawdę nie ma co się przejmować. Ważne, aby smakowało! Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki

Blendman