Paszczaki, to nasz autorski pomysł na bułki drożdżowe z uśmiechem. Każda ma inny uśmiech , każda z nich coś innego wyraża a co, to kwestia wyobraźni :) Składniki: -ok. 1/2 kg mąki 405 lub 450 -250 ml ciepłego mleka -5 jajek -4 dkg drożdży -6 łyżek cukru -5 dkg masła -szczypta soli -aromat, cukier trzcinowy do posypania bułek
Maminek kulinarnykładniki na 5 tacek dehydratora: 800 g jarmużu, 150 g kaszy gryczanej niepalonej, 150 g łuskanych nasion słonecznika, 1 burak, sok z 1 limonki, 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, 1 łyżka soli, 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka aceroli. Wykonanie: Kaszę gryczaną i słonecznik doprowadzamy do kiełkowania (trwa to około 2 doby). Następnie blendujemy z burakiem i resztą składników
Jeść, by żyć w zdrowiumoim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć nie mogę, to właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklance z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru (około 3/4 łyżeczki). Drożdże dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy (jeśli nie macie takiej jak ja do ciast drożdżowych z pokrywką, to przykrywamy ją ściereczką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz podsmażam na patelni. Ciasto rozkładamy na blaszce (ugniatam ręką). Następnie
Słodkie okruszkipuszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie
Słodka Stronadokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. (Ja wsypuję mąkę oraz pozostałe składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać szklanką/okrągłą formeką koła. Na każde koło ciasta położyć farsz i formować palcami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie
Gospodyni Miejskaskładniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu 100 g cukru 30 g drożdży 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka
Uwaga Babcia Piecze Chlebwarsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż kołocz jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem
Food Squarekiszonego podkreśla smak. Obłęd, róbcie! Cebulowa pasta z tofu Przepis na 250 g pasty Potrzebujemy: 2 duże cebule lub 3 średnie 180 g naturalnego tofu Polsoi 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pierwszej kolejności obieramy cebule i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy
Bananowe Poledań mięsnych (Vegamite możecie zastąpić Marmite). Paweł dodatkowo do swojej porcji dodał 1 małą (200 g) puszkę konserwowego zielonego groszku Uwaga: jeśli macie problem z kupieniem musztardy Colmans, ekstraktu drożdżowego Vegamite lub Marmite albo oleju ryżowego, to wszystkie te produktu są obecnie dostępne w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie wg oryginalnego przepisu Polędwicę opłukać, obrać z łoju i błon, pokrajać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacuda! Podstawą mojego dzisiejszego, jednego z dwóch, wypieków, było dobrze już znane ciasto na pizzę, które od lat chwalę i tak już pozostanie, bo jest genialne! A takie gorące, drożdżowe bułeczki, posmarowane pesto, to niebo w gębie! Posypane ostrą papryką i czarnuszką są tak smaczne, że obawiam się, że do jutrzejszego śniadania nie poczekają! Zawsze można zrobić drugą porcje, dlaczego
Moja smaczna kuchniazakrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut . W między czasie przygotowuję tortownicę , wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie z naszego ciasta drożdżowego odrywam kawałki i formuję kulki , układam nie zbyt ciasno w tortownicy w kółko , kiedy mamy przygotowane bułki , odstawiam pod przykryciem na 20 minut , następnie , do rozgrzanego piekarnika
Mój SmakLubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą. Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki
Pasja Smakuoczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły - maczany w oliwie czy posmarowany masłem. Z Mężem zjedliśmy już 3/4 bochenka, a resztę zapakuję mu jutro do pracy. Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto
Chilli Czosnek i Oliwa