7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę
bistro mamałyżeczka soli dodatkowo: 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty ser lub mak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie dodać resztę składników ciasta i wyrobić gładkie, lśniące i nie klejące się
Moje domowe kucharzenielekkim poślizgiem na FB wróciło " Wypiekanie na śniadanie ". Na powitanie mieliśmy dwie propozycje do wyboru : 1. TEBIRKES duńskie bułeczki 2. Małdrzyki krakowskie Jako, że lubię drożdżowe wypieki padło na bułeczki. Zrobiłam w trzech wersjach : 1. z makiem 2. z żółtym serem 3. z żółtym serem i prażoną cebulką Muszę przyznać, że te z cebulką i serem smakowały
Ewa w kuchniszarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia{"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Gryczane pampuchy z pieczarkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-22 13:36:06","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content
Kucharzycaserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Babka drożdżowa Składniki: Mąka pszenna – 350 g Mleko – 120 ml Drożdże – 50 g Cukier – 40 g Masło – 120 g Wanilia – 1 laska Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki
Kuchnia Bon Appetitserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym Składniki: Ryż jaśminowy Uncle Ben’s– 100g Rabarbar – 2 łodygi Daktyle – 10 sztuk Drożdże – 50g Mąka – 1 szklanka Mleko – 1 szklanka do ciasta + 1 szklanka
Kuchnia Bon Appetitmisce rozpuszczamy drożdże z cukrem w 3 łyżkach wody. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę. Całość mieszamy i dolewamy stopniowo wodę (około 1 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta
Kuchnia Bon AppetitCynamonowe bułeczki chodziły za mną już od dawna, więc postanowiłam, że upiekę je sama. Wyszło ich tak dużo, że wystarczyło do kawy i dla mnie i
ChilliJemyJuż od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na zakwasie. Jego atutem jest czas przygotowania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do keksówki i upiec. Przepis zaczerpnęłam skąd . Polecam każdemu, kto szuka nowych
Nastoletnie WypiekanieDawno nic nie piekłam, aż świat w końcu zaczął się dopominać :) Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commasło – masa powinna być lekko lepiąca, ale musi odchodzić od rąk. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto drożdżowe rośnie, przygotowujemy farsz. W zależności od naszych preferencji twaróg możemy zmielić lub tylko rozdrobnić widelcem (wtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg dwukrotnie
Poezja smakuSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i
Gospodyni Miejskaresztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione i lekko przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą
Nastoletnie Wypiekanieśliwkami . Zamrażarkę jednak mam małą więc część śliwek pakuję do słoików zasypując cukrem i zalewając wodą. Później z takiego przetworu można zrobić kompot a same owoce ułożyć na placku drożdżowym . Ja do przetwarzania wybieram przeważnie śliwki węgierki bo takie najbardziej lubię a poza tym w słoikach zachowują kształt i nie rozpadają się. Cukrem zasypcie takie dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Dojrzałe
Smaczna Pyza