drożdżowe - 16813 przepisów (strona:681/1121)

Cebularze 262

Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Pampuchy z jagodami 176

Uwielbiam te bułeczki. Można je jeść na słoko jak i z mięsem. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas

Kuchnia Pokoleń
Pączki portugalskie 169

roku bezkarnie i  w nieograniczonej ilości.   W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 161

pieczenie drożdżówek czy innych ciast w piekarniku,ale mam czasem takie zachcianki, od których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach  unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę z makiem, przygotowałam więc takie oto zawijaski

Bon appetit mon amie
Chleb orkiszowy na drożdżach 171

zakwasie, jednak wolę ten drugi (nie tylko ze względu na smak, ale i dłuższe zachowanie świeżości) Na chleb orkiszowy na zakwasie przepis znajdziecie tu , a poniżej przepis na bochenek drożdżowy. Smacznego. CHLEB ORKISZOWY (na drożdżach) Składniki: 500g mąki orkiszowej 250 ml serwatki (lub wody) 30 g drożdży 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Mini pączki z ricottą 162

serek homogenizowany), a zamiast drożdży dodaje się proszek do pieczenia, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.  Przepis idealny dla wszystkich zabieganych, zwyczajnie niecierpliwych albo nie lubiących ciast drożdżowych. MINI PĄCZKI z RICOTTĄ Składniki: 200 g serka ricotta lub gęstego homogenizowanego 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu cukier

Bon appetit mon amie
Pączki z marmoladą 165

zaczyn urośnie).  Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.  W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek

Bon appetit mon amie
Kenelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 181

bohaterowie bezwstydnie objadają się bułeczkami cynamonowymi. A mnie te kulinarne niuanse bardzo zapadają w pamięć. I sama nie wiem co lubię bardziej, szwedzkie kryminały czy te obłędnie pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki? Przepis na nie, nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Wcześniej przygotowywałam je zwykle w formie ślimaków, a przepis znajdziecie  tu . Tym razem zaplotłam je w fantazyjne

Smakowity Blog Kulinarny
Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami 195

Drożdżowy pieróg zwany calzone to nasza dzisiejsza propozycja na coś pysznego. Pieróg ten jest alternatywą dla klasycznej pizzy i wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej.  Calzone podać możemy na obiad bądź na kolację.  Osobiście bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej,  a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebularz warszawski 155

Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.  Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe Oponki 164

Dzisiaj widziałam w TV pączki, moja córeczka poprosiła mnie bym zrobiła...więc zrobiłam Oponki Drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach...bardzo delikatne. Dro ż d ż owe Oponki SKŁADNIKI:  3,5 szkl. mąki 25 g drożdży Babuni (sprawdzone i piekę na nich od lat) 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka spirytusu bądź rumu

Moje Słodkie Piekiełko
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 137

pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru

Moniki Smakołyki
Babki 220

Babki Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka piaskowa dwukolorowa Babka z nutellą przełożona kremem orzechowym Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady

Aga w kuchni
Bułeczki cynamonowe + film 223

Mocno cynamonowe, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek                    ciasto  500 g mąki pszennej 2 jajka

Smakowite Dania