drożdżowe - 16813 przepisów (strona:685/1121)

Wegański chłodnik jogurtowy 127

buraczaną barwę i smakuje przepysznie. Spróbujecie? Do przygotowania chłodnika potrzebujemy: ok 400 g jogurtu naturalnego wegańskiego ok 300 ml bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ugotowane buraki 3 łyżki płatków drożdżowych posiekany koperek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż całość się połączy. Spożywamy mocno schłodzone w porze obiadowej. Smacznej ochłody

Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowy spód do pizzy {v, gf} 183

oliwek. Podgrzewamy, aż do zagotowania. W malakserze umieszczamy mąkę z tapioki i gryczaną. Miksujemy. Gdy mleko z oliwą się zagotują, dodajemy do mąki i ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i miksujemy (najlepiej pomóc sobie łyżką, gdyż mąka lubi przylepiać się do ścianek). Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem

Fill The Bowl
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 231

mąki. Drożdże suche wystarczy rozpuścić w letniej wodzie. Do masy wlewamy olej i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie

Food Square
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 173

różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz w tygodniu. Czasem jednak plany zmieniają się i drożdże leżą smętnie w lodówce, zupełnie przeze mnie zapomniane. Czasem jest odwrotnie: chciałoby się coś drożdżowego, a drożdży brak akurat. Właśnie wtedy idealne są suszone.  Wiem, racuchy najlepsze ze świeżych. Ja swoje jednak smażyłam na suszonych, więc i takie są w przepisie. Pamiętajcie jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pan Rustico- hiszpański chleb rustykalny 158

właściwe: Po 24 godzinach do zaczynu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką pszenną.   Wyrobione ciasto przełożyć do miski

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowy i wegański spód do pizzy. 143

oliwek. Podgrzewamy, aż do zagotowania. W malakserze umieszczamy mąkę z tapioki i gryczaną. Miksujemy. Gdy mleko z oliwą się zagotują, dodajemy do mąki i ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i miksujemy (najlepiej pomóc sobie łyżką, gdyż mąka lubi przylepiać się do ścianek). Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem

Fill The Bowl
Ciasto drożdżowe z czereśniami 152

cudowna puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki i tymi cudownymi owocami. Właśnie pisze i zajadam. Zazdrościsz? Zapraszam po banalny przepis na genialną drożdżówkę jak u babci. Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pampuchy z truskawkami 115

Pampuchy to kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. Sezon truskawkowy w pełni więc u mnie podane z truskawkami, ale oczywiście można podawać z dowolnymi owocami, a nawet mięsem. Składniki: 40 dag mąki 2 dag drożdży 1 łyżka cukru 3 jajka 125 ml mleka 1 bułka 4 dag masła ½ kg truskawek Wykonanie: Do mąki dodać drożdże utarte z cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Piróg biłgorajski łysy 156

Zwany jest także krupniakiem i pirogiem gryczanym. Od 2005 roku wpisany jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Występuje w wersji bez skórki czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego. Przepis otrzymałam od cioci z Biłgoraja, która przygotowuje go od lat. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i odgrzany na maśle.   Przepis pierwotnie ukazał się w letnim numerze Magazynu

Pasja Smaku
Bułeczki drożdżowe - świnki nadziewane salami 211

Pyszne i zdrowe bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... )  SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA

zielonacukinka
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 143

wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można

Kuchnia smaków
Kluseczki z miseczki 128

proste potrawy z domowej kuchni babci były najlepsze na świecie! Wówczas babcie i mamy nosiły miano Master Szefów, a my się temu przyglądaliśmy, tudzież podjadaliśmy pokryjomu.  Kruszyny z drożdżowych placków znikały jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.  W przerwie na obiad umorusani, ale roześmiani wbiegaliśmy do kuchni, przynosząc ze sobą zapach wiatru i muśnięcia promieni słonecznych.  Proste dania

Kuchnia smaków
Babeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką 93

Robiąc porządki w zamrażarce znalazłam jeszcze jagody.. Upiekłam więc pyszne babeczki drożdżowe z kruszonką, Takie połączenie jest świetne a babeczki mi osobiście najbardziej smakują jeszcze letnie. Do babeczek użyłam papilotki, które możecie kupić tutaj . Są one bardzo dobre, babeczki świetnie od nich odchodzą, są w różnych kolorach i wzorach. Jeśli chcecie mieć różne papilotki to polecam Wam zakup

Ewa w kuchni
Drożdżowa chałka 129

Pyszna, pulchna chałka drożdżowa przygotowana z dużej, rodzinnej porcji - idealna na drugie śniadanie w towarzystwie  świeżego masła, dżemu lub Nutelli. Gorąco polecam ten przepis - zawsze udany wypiek! Składniki : 40 g drożdży 150ml mleka 500 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła w kawałkach 50 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła

Chocolate Muffin Blog
Tosty a'la pizza 169

Szybkie do zrobienia i baaardzo smaczne.  Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza  Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza-  rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję

Kuchnia Viki