Sos czosnkowy / majonez z białej fasoli 165Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki wody (lub więcej jeśli wolimy rzadszą konsystencję) 2 czubate łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku + 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo czosnkowy smak chcemy uzyskać) + koperek do posypania na wierzch Przygotowanie: Białą fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka/kielicha blendera. Dodajemy też olej
Bananowe Pole
Rogaliki Drożdżowe 210Jakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie , a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :) Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie
Gotowanie...to proste !
Chleb z kaszą gryczaną 255przed pieczeniem) 300 ml ciepłej wody Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne. Mąkę przesiać do miski, wsypać kaszę gryczaną, dodać sól. Dodać zakwas i rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę mieszając ciasto – można mikserem. Ciasto jest dość luźne, więc lepiej je wyrobić w misce, ale nie za długo. Miskę przykryć folią aluminiową i odstawić
Niebieski kubek z kawa
Rożki smalcówki z różą 226wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi. Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”. Składniki na około 40 sztuk: 500 g mąki pszennej tortowej 250 g smalcu 200-250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka
Trzeci talerz
Ciasto Pszczółka 233musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa 250 g wiórek kokosowych 150 g masła 200 g cukru 6 łyżek mleka Na patelni rozgrzać masło, wlać mleko i wsypać wiórki wymieszane
O kuchni z uczuciem
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 325dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy”) lub ciasto z TEGO PRZEPISU (na tą ilość nadzienia potrzebujecie 1,5 porcji) 1 kulka sera mozarella 125g 150g mozzarelli twardej, tartej lub krojonej
Karo in the Kitchen
Domowe, zielone pesto 195garść świeżej bazylii sporą garść świeżej pietruszki 1 ząbek czosnku (nie jest konieczny) 1/2 garści tymianku cytrynowego 3-4 łyżki migdałów (oczywiście można użyć innych orzechów) 2 łyżki płatków drożdżowych sól, pieprz cytrynowy 1/2 kubka oliwy z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie w robocie kuchennym umieszczamy wszystkie składniki na pesto – zioła, oliwę
Szybko Tanio Smacznie
Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake 312Uczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno
karmelowy
Drożdżówki serca z serem 209chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która
dom-agi.pl
Międzynarodowy Dzień Pizzy (La giornata internazionale della pizza) - 09.02 176pizzą..." mówiła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się, kochaj" i zgadzam się z nią w zupełności. Jak nie kochać pizzy, jej smaku, zapachu? A to tylko placek ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, ziołami i dodatkami. Na sam jej widok prawie każdy staję sie głodny i ma wielka ochotę skosztować chociaż kawałeczek. Jest popularna na całym świecie. Doczekała się wielu
La grande e la piccola cuoca
Rozwiązanie drożdżowego konkursu książkowego 164Znów łatwo nie było bo dużo fajnych propozycji, ale się udało i mamy laureata naszego drożdżowego konkursu, którym jest Żaneta
Kuchenne Wariacje
Szafranowe risotto z dorszem 268niż zadeptują turyści w Dolinie Chochołowskiej. Barwi potrawy na żółto, zbyt dużo szafranu powoduje, że potrawy robią się gorzkie. W Polsce sławne były tzw. baby szafranowe, czyli wielkie babki drożdżowe, barwione tą przyprawą. Podobno z szafranem nawet parówki smakują lepiej. Jednak nie wszyscy są miłośnikami parówy. I umówmy się – posiadając szafran trzeba się trochę wysilić. Ponieważ szafran dobrze komponuje się
ladykitchen
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 214mąki pszennej chlebowej (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm) * 1/2 szklanki płatków owsianych * 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego * zaczyn drożdżowy * zalewa ziołowa * ok 1/2 szkl. wody (dodałem 3/4 szkl. ) Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 207soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być
Stare Gary
Bajaderki 187przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła
Malinowo w kuchni