drożdżowe - 16813 przepisów (strona:18/1121)

Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą 195

Miałam trochę drożdży i świeże maliny... Przypomniałam sobie o sprawdzonym przepisie na pyszne domowe drożdżówki. Ciasto jest odpowiednio miękkie i puszyste, masa serowa idealnie kremowa i

Z miłości do słodkości
Wianek drożdżowy z serem 258

Wprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu ,  ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek  Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole

Malinowa Kawiarenka
Chałka drożdżowa z kruszonką 158

Idealne niedzielne śniadanie :) Kawa, bądź kakao  , masło i ta rewelacyjna puszysta Chałka .... Składniki : 1 szklanka mleka 50 g drożdży świeżych 4 łyżki cukru 80 g

Malinowa Kawiarenka
Rogaliki drożdżowe z wiśniami 133

Tak długo za mną chodziły, że nie przeszkodziła mi nawet późna pora wieczorna, a za zapachem zbiegła się rodzinka i wcinaliśmy je jeszcze ciepłe. R ogaliki

Delicious Titbits
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 96

Czas czytania: 2 min Dziś podaję przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami , które zawsze wychodzi! Jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne, delikatnie wilgotne ze śliwkami i fantastyczną kruszonką migdałową. Ciasto drożdżowe oczywiście można upiec z innymi niż śliwki owocami, mogą to być truskawki , brzoskwinie, lub jabłka . Może być z kruszonką lub tylko posypane grubym cukrem wymieszanym z cynamonem(...)ciasta można podać dżem, miód, masełko lub co tam lubicie. Pamiętajcie , że ciasto drożdżowe bardzo lubi ciepło i trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki do wyrastania . Składki takie jak mleko i masło mają być w tylko lekko pogrzane , ale nie gorące! Gorące składnik zabiją drożdże i ciasto nie uda się. Ciasto drożdżowe bardzo lub długie wyrabianie , a tym samym dobre napowietrzenie

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą 113

Czas czytania: 3 min Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby , zawijańce , lub małe urocze lukrowane babeczki . Dziś podam Wam przepis na bardzo proste ciasto drożdżowe, w które zawinęłam marcepan oraz ciemną i białą czekoladę. Oczywiście możecie użyć innego nadzienia, może to być dżem(...)inny krem, choć z marcepanem i czekoladą babka jest wyśmienita! Ciasto drożdżowe powinno być upieczone tuż przed podaniem , ponieważ najlepsze jest świeżutkie. Upieczone dzień przed podaniem trzeba odpowiednio przechować, aby niepotrzebnie nie obsychało. Jeśli będziecie chcieli podać babkę z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, czy lukrową zróbcie to w dniu podania. Wierzch można dodatkowo posypać siekaną czekoladą lub płatkami migdałów

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 109

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając(...)niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie

SmartBake.pl
Bułki drożdżowe na jogurcie greckim 192

zasadzie już nie szukam lepszego przepisu na bułki drożdżowe, niż mam (najlepsze pod słońcem Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna ) , ale… czasem jakiś zwróci jednak moją uwagę. A to za sprawą swojej prostoty wykonania, albo jakiegoś nietypowego składnika… i nie tylko. Tak też było i tym razem. To dodatek jogurtu do ciasta sprawił, że przepis na bułki drożdżowe na jogurcie(...)grzanie góra-dół. Wyrośnięte bułeczki zraszamy wodą i pieczemy ok. 15 minut. Przed wyjęciem ponownie zraszamy bułki, aby miały chrupiącą skórkę i chwilkę dopiekamy. Studzimy na kratce. Bułki drożdżowe na jogurcie greckim wyszły puszyste, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Dodam, że przez kilka dni zachowują świeżość i nic nie tracą ze swoich walorów smakowych. Przepis jest bardzo prosty, a znalazłam

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 214

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.  Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.  Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½   łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta(...)przestygnięcia. Ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt. Na całej powierzchni nakładamy farsz

Moniki Smakołyki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h ! 306

wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe.  ciasto drożdżowe ze śliwkami zrywamy śliwki z drzewa :) miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastania kruszonka wykładamy na ciasto śliwki wstawiamy ciasto do piekarnika upieczone ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Makowiec drożdżowy 243

pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować. Smacznego!!! P.S. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 212

Zapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś... Składniki: 1/2 kg mąki 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka niecałe 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki masła roztopionego 1 jajko szczypta soli 2 jabłka 2 brzoskwinie Kruszonka: 2 duże łyżki mąki

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 549

Farsz: 1 kg pieczarek ½ kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1,5 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ szklanki mleka  250 g masła 2 jajka Dodatkowo: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany mak lub sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz(...)cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka – i dobrze roztrzepać

Świat Domowej Kuchni
Libańskie pierożki drożdżowe 349

Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam 3 pierożki i jestem najedzona :)). Do pierożków zrobiłam sos majonezowo-jogurtowy z kolendrą, ale możecie je podać z sosem czosnkowym lub w ogóle pominąć - i tak są wyśmienite :) Danie klasycznie przyrządza się z jagnięciną(...)szklanki wlewamy letnią wodę, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników na ciasto umieszczamy w misce, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 3. Podczas gdy nasze ciasto

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania