drożdżowe - 16813 przepisów (strona:24/1121)

Odrywany chlebek drożdżowy z cynamonem 123

udostępniłam zdjęcie z bloga  przystole.blox.pl :) Ciasto pierwszy raz jadłam na spotkaniu blogerskim od Kasi z bloga  Kuchnia w opałach . Od razu się nim zachwyciłam, ponieważ uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet same świeże drożdże :-P może dlatego, że miałam 2 dziadków piekarzy? Pewnie tak :) Składniki na ciasto:  20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 400 g przesianej

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe pierogi z kaczką 159

planuję poszaleć w Krakowie ;) Dlatego zależy mi, żeby opublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :)  Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe racuchy z jabłkami 367

drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje

Kuchnia domowa Ani
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 642

moja pierwsza drożdżowa strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do kawy lub kakao :) Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 8 łyżek cukru 1/4 szklanki rozpuszczonego masła szczypta soli olejek cytrynowy Ser: 350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka) 1 żółtko 3 łyżki cukru olejek cytrynowy 1 czubata łyżka

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe racuchy z morelami 199

razem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam! Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko kilka moreli olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Morele płuczemy i osuszamy. 2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe kapuśniaczki 240

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku

Kuchnia domowa Ani
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową 195

Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter  ,  zawijańce z orzechami  i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone... 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5  łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 174

Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego  wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka drożdżowa 192

cukru, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy z oliwek.   Białka jaj wykorzystałam do zrobienia keksa, przepis tutaj . Przygotowanie:   Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć na 30 stopni na piekarnika, jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wkładamy

Aga w kuchni
Drożdżowa szarlotka z budyniem 155

dzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku

Moje pyszne gotowanie
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 165

niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :) Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :) Składniki: 5 dkg drożdży , 3/4 szklanki wody , 1 szklanka mleka , ok. 2 szklanki mąki pszennej , 3 jajka , 2 łyżki cukru , szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wieniec świąteczny 273

Składniki na drożdżowy świąteczny wieniec: 1 jajko 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 15 g cukru waniliowego 2 szklanki mąki 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na nadzienie: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 duże jabłko PRZYGOTOWANIE: 90 MIN WYRASTANIE: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

My Culinary Art
Kafelki drożdżowe z rodzynkami 115

szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.    Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozwałkowujemy na grubość

Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe 176

Dawno, dawno temu... wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów. Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny. Składniki: -2 dkg drożdży -łyżeczka cukru -szczypta soli -250 ml ciepłej wody -2,5 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 125 ml wody i pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 155

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu.   Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania