drożdżowe - 16813 przepisów (strona:23/1121)

DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 174

Każdego roku przed Wielkanocą, mieszkając jeszcze w PL  ,piekłam małe drożdżowe babeczki do święconki. Babeczek było zawsze tyle, że obdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych :)  A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 138

coś słodkiego :)  Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :)  Tym razem w postaci chałki. Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą, zgrabną chałeczkę :(  Moje chałki rozrastają się zawsze do niebotycznych rozmiarów i pękają we wszystkich

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 129

Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ...  Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki

Walijskie Pichcenie
puchate drożdżowe ze śliwkami... 141

obsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową z mlekiem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z gruszkami... 198

ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte piec w 200C około 30-35 minut, zostawić do wystudzenia drożdżowe ciasto posypać pudrem cukrem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
babka drożdżowa z rodzynkami... 126

mleka i odstawić na 30 minut do misy robota dać całe jajka i widelcem je rozbełtać dodać mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, stopioną ostudzoną palmę, rodzynki sułtanki i zaczyn drożdżowy ciasto wyrabiać hakiem z 10 minut i zostawić w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto jeszcze z 1 minutę wyrobić w robocie i przełożyć do formy silikonowej

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe z malinami 131

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła

Anioły w kuchni
Przepis na ciasto drożdżowe w keksówce (drożdżówka) 367

Przepis na tradycyjną drożdżówkę z kruszonką! Ciasto przygotujesz w keksówce. Drożdżówka pięknie wyrasta – jest puszysta, miękka i po prostu przepyszna. To proste ciasto drożdżowe w keksówce najlepiej smakuje świeże, tuż po wystygnięciu. Sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie, dodatek do kawy, a także jako ciasto na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Drożdżówkę możesz zjeść z ulubionym dżemem(...)prostu samą! Jak zrobić ciasto drożdżowe w keksówce? Drożdżówkę z kruszonką zrobisz w kilku prostych krokach: Zrób rozczyn – drożdże wymieszaj z odrobiną mleka, mąki i cukru, po czym odstaw do podrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem. Masło rozpuść. Wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i pozostałe składniki (oprócz masła) wyrabiaj przez 10 minut. Do ciasta dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj jeszcze

Via Gusto
Choinka drożdżowa z makiem 70

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Choinka drożdżowa z makiem Choinka drożdżowa z makiem czyli ciekawa propozycja podania makowca  na świąteczny stół, wygląda bardzo ciekawie jest prosta w wykonaniu a smakuje wyśmienicie.   Choinka drożdżowa Składniki: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + jedno żółtko) 60g cukru 50g masła 1 łyżeczka soli Kilka kropli olejku waniliowego 300g gotowej(...)masy makowej Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Lukier: 1 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny 55g cukru pudru Choinka drożdżowa z makiem Przygotowanie: Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut

Księga-Smaku
Tradycyjne racuchy drożdżowe 144

Tradycyjne racuchy drożdżowe to mój smak dzieciństwa. Są pulchne i pachnące. Możesz je szybko przygotować każdego dnia na pyszne śniadania, obiad, ciepłą kolację lub podwieczorek. Piękny zapach sprowadzi do kuchni każdego domownika. Zapraszam na chwilę rozpusty. Poznaj mój stary, rodzinny przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe . Pamiętam, że robiła je moja babcia oraz mama. Teraz ja także z niego korzystam. Uważam(...)wspaniałe. Jest to najlepszy przepis na racuchy drożdżowe. Uwielbia je cała rodzina, a dzieci wręcz za nimi przepadają. Lubią przede wszystkim racuszki posmarowane dżemem lub czekoladą. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przede wszystkim drożdże muszą się ogrzać. Kaloryczność racuchów z jabłkami pieczonymi w piekarniku to około 260 kcal / 100g. Z podanych składników wyjdzie

Ania gotuje
Borówkowy placek drożdżowy z Migdałowa kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.25 128

Dzisiaj zdjęciowe wspomnienie weekendowe. To mój ulubiony drożdżowy placek, bardzo dobry do modyfikowania wg naszych potrzeb i możliwości. Borówki od Ciotki Gilgotki idealnie do niego pasowały tak jak i migdałowa kruszonka. Zniknął dnia jednego pozostawiając smutek nie tylko na dziecięcych buziach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki drożdżowe :) 184

Paszteciki są u mnie na stole wigilijnym od zawsze. Idealnie pasują do barszczu, lecz także jako przekąska np. z keczupem. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w tym wydaniu jest naprawdę niezwykłe.. Cienkie, chrupiące ciasto o zniewalającym zapachu. Składniki : 0,5 kg mąki kostka rozpuszczonej i przestudzonej margaryny 5 dag drożdży (pół kostki) 0,5 szklanki letniego mleka 2 jajka sól

Piekę, bo lubię
Ciasto drożdżowe z borówkami wzrastające 3h 174

ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. Ciasto drożdżowe z borówkami

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 175

środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane.   Drożdżowe cebularze

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania