mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście min. tak, aby drożdże zaczęły nam rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski i robimy mały dołek. Wlewamy do niego nasz rozczyn drożdżowy i zasypujemy mąką. Czekamy kilka min, aby mąka na drożdżach zaczęła nam pękać. Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pamiętamy aby były w temp pokojowej. Przynajmniej wyjęte ok godz(...)rozpuszczone i wystudzone masło. Wlewamy większość mleka. Ciężko jest dokładnie określi jego ilość. Ciasto czasami potrzebuje jego mniej, czasami więcej. Wszystko zależy od mąki. Osoby, które robią ciasto drożdżowe doskonale wiedzą, że ten składnik dodaje się na wyczucie;). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewając mleko. Można robić to drewnianą łyżką, ręcznie, za pomocą miksera. U mnie łyżkę przejął mój mąż
Malinowe PocałunkiPyszna bułka drożdżowa z przepisu babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca... Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek 1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie(...)się ładnie połączyły dolewamy stopione, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ładnie zaczyna odchodzić od dłoni i miski. I jak by to moja mama powiedziała " ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, kiedy nie dasz rady już go wyrabiać i bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe
Malinowe PocałunkiDzisiaj proponujemy Wam typową babkę drożdżową, tyle tylko, że słodzoną miodem. Bardzo dobra, nie tylko na święta. To numer jeden na liście drożdżowych przepisów;) Składniki; 80 g miodu, 2 jajka, 200 ml ciepłego mleka, 40 g drożdży, szczypta soli, 100 g masła, 50 g rodzynków, 50 g migdałów, 500 g mąki, Wykonanie; Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże
Anioły w kuchniPóki mam czas - piekę ile w lezie. Było to moje pierwsze, ale jakże udane, podejście do ciasta drożdżowego. Uwielbiam i drożdżówki, i chałwę. A ileż można robić tradycyjne? Dlatego postanowiłam troszkę pokombinować. No i wyszły przepyszne. W niedzielne popołudnie, przy filiżance pysznej kawy, smakowały idealnie. Aż szkoda, że już poniedziałek. Przepis na 20 bułeczek: Rozczyn: 3 łyżki mąki pszennej(...)blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25-30 minut. Drożdżowe bułeczki z chałwą
CzarnawisienkaPrzepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy" Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3
Proste PotrawyCo zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie
ciastkarnia na kruchym spodziePierwszy dzień w Norwegii i myślałam, że zamarznę, zdecydowanie polska jesień rozpieściła mnie wysokimi temperaturami. Dzisiaj mimo, że słonecznie to temperatura sięga jedynie 5 stopni i
ciastkarnia na kruchym spodzieOstatni tydzień był jakiś leniwy dla mnie i nie zaglądałam na bloga. Nie wiem czemu ale kilka dni zeszło mi zanim zebrałam się żeby coś upiec
ciastkarnia na kruchym spodzieW dalszym ciągu słonko przygrzewa w najlepsze więc korzystam z uroków lata. Trzeba naładować energię by przeżyć ciemną jesień i zimę. W mojej kuchni w
ciastkarnia na kruchym spodzieCiastka w wersji wytrawnej. Składniki: pół szklanki ciepłej wody pół łyżeczki drożdży instant pół łyżeczki cukru 1 szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka majeranku łyżeczka soli jajko
prawdziwe jedzeniePomysł na ciasto na pizzę z dodatkiem śmietany podpatrzyłam u Majanki ..Ciekawy i smaczny pomysł na taką pizzę...Ja nie miałam co prawda Smakowitej Pajdy
Moje domowe kucharzenieRogale na św Marcina mają być inne..ale ja nie miałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka
Moje domowe kucharzenieSkładniki na ciasto: - 1,5 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny - 1/3 opakowania drożdży - sól - 1/3 szklanki mleka - 1/4 szklanki ciepłej wody Z drożdży, mąki i wody
SMYKWKUCHNINajlepsze racuchy pod słońcem! Tak wszystkim smakowały, że nie nadążałam ściągać ich z patelni....miały być na podwieczorek, niestety zabrakło i musiałam jeszcze jedna turę
Smaczne ZdroweKażda Mama jest wybitna, dlatego wszystkie Mamy honorujemy gałązkami owocującego wawrzynu. Bez zbędnych słów; za ich poświęcenie i miłość, cieprliwość, a czasem surowość, dziękujemy za
Mia Cucina Sofieta