mojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich
Rozpustne gotowanieDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty(...)Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka cukru 25 g drożdży pół łyżeczki soli jajko + odrobina mleka kminek lub czarnuszka Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem
Słodka Stronadawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej ilości osób, żeby sobie poradzić z taką ilością rogalików, chyba że zmniejszymy proporcje… Ja je jednak robiłam w dwóch rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich było jak koło fortuny(...)człowiek nie wiedział na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)! Rogaliki drożdżowe – składniki: 1 kg mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy 1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier
UgotujmyTo.pldynię na ostro od której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „ Potrawy z dyni „… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać Następnego dnia tracą ze swej miękkości ale jak w domu jest więcej(...)niż dwie osoby – inaczej niż u nas – to mała szansa, że dotrwają do następnego dnia… Drożdżowe ślimaczki z dynią Składniki na 15 niedużych bułeczek: 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych 1/4 szklanki letniej wody 1/3 szklanki letniego mleka 1 duże jajko, roztrzepane 3/4 szklanki puree z dyni* 1 łyżka masła, roztopionego
UgotujmyTo.pldlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam na Cudach i cudeńkach . Czy można było przejść obok nich obojętnie..;)? Nie ja… Zrobiłam(...)rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła
UgotujmyTo.plWymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta drożdżowego z owocami/skórkami kandyzowanymi. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale niestety najlepsze są pierwszego dnia. Chociaż takie kilka sztuk i tak znika szybciej niż Wam się wydaje… Zapraszam! Bułki drożdżowe(...)Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plRacuchy drożdżowe z jabłkami... Słodkie, puszyste, pyszne! Z dodatkiem soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem! Smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Pycha! Składniki: 500 g mąki pszennej; 30 g świeżych drożdży; 375 ml ciepłego mleka; 2 jaja; 2 łyżki białego cukru; Szczypta soli; Olej do smażenia; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; 2 średnie jabłka. Sposób wykonania: Do miski (u mnie(...)robota) wsypać rozkruszone drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać ze sobą. W osobnej miseczce roztrzepać i delikatnie osolić jaja. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać mąkę i osolonej jaja. Wyrobić ciasto. Ja używam do tego celu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odczepia się od haków, pozostawiając tylko kilka "zwisów" ciasta. Ciasto przykryć suchą ściereczką
Gospodyni Miejskalubię , upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki na około 28 sztuk
Kulinarne przygody GatityParę dni temu na blogu Zapach chleba wypatrzyłam taki piękny wypiek pod tytułem drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz(...)ciasta troszkę mi się rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie ! Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatitysię kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze dodała bułeczkom charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :). Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki: Ciasto 50 g świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy
Kulinarne przygody GatityCiasto drożdżowe chodziło za mną już od dłuższego czasu. Dwa razy w między czasie przeterminowały mi się drożdże. Raz ktoś ze znajomych dostarczył mi ciasto z cukierni, ale to nie było to, bo niby "dzisiejsze" a już trochę czerstwe. Ale wczoraj się uwzięłam i dzięki temu dziś na śniadanie jadłam babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką. Mmmmm... posmarowałam masłem zagryzłam
Matka Żywicielkaczasu do czasu parówkę lubimy zjeść. Jednak kupując zwracam szczególną uwagę jaka jest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej
Ala piecze i gotujePyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok. 60 dag mąki pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 dag świeżych drożdży Skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli Dodatkowo: marmolada
Praktyczna plUrodzaj śliwek sprzyja wykorzystaniu ich na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI: 1/2 kg maki pszennej 3 jajka 50g drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 cukier wniliowy ¼ łyżeczki soli
W kuchennym oknie EwyWielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką z cytryny. Mięciutka i pachnąca, o pięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, rozczyn z drożdży, skórę z cytryny i resztę mleka. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, dolewając w trakcie wyrabiania ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż powstanie gładkie, dość luźne i klejące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać odsączone rodzynki. Przykryć miskę lnianą ściereczką lub folią spożywczą
wyzwania kuchenneKlasyczne drożdżowe ciasto z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać. Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło. Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto. Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski
wyzwania kuchenneOstatnio miałyśmy straszną ochotę na drożdżowe ciasto. Ponadto zaczął się już sezon na śliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki
Kolizje SmakówMusiałam upiec drożdżowe ciasto , po prostu musiałam ! Najpierw przez tydzień urlopował się rowerowo sam Żarłoczek, potem ja pojechałam na Orawę żeby poganiać za grzybkami więc już przeszło 2 tygodnie nic nie wyjechało z mojego piekarnika. Kupiłam drożdże i z przyjemnością zagniatałam miękkie, elastyczne ciasto. Początkowo miało być zwykłą drożdżówką z kruszonką albo chałką, ale kupione do zjedzenia morele okazały się(...)dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy. Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadrożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru(...)kawa dla podkręcenia smaku. Wyszło bardzo ciekawie i smacznie. Pachnący, świeży placek - ktoś ma ochotę ? A może upieczecie Bułeczki drożdżowe z wiśniami ? Będą jak znalazł na drugie śniadanie albo podwieczorek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaostygnięcia. W 1/3 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno mieć dość luźną konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć(...)kostkę. Masło połączyć z cukrem i mąką rozcierając składniki palcami, formując grudki. Kruszonkę wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać jagodami i kruszonką. Placek drożdżowy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoznów zgrałyśmy się z moją Mamą :). Moje ciasto drożdżowe jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło OK, choć jadła lepsze. Jeżeli lubicie drożdżowce z owocami i kruszonką, przed pieczeniem wystarczy posypać nimi ciasto. Ciasto drożdżowe od zawsze kojarzy się w mojej rodzinie z Wielkanocą, więc ten o to wpis traktuję, jako
Przepisy Aleksandryprawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady. Polecam przepis na to ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i strucli. Robiłam z niego też rogale. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Przepisy AleksandryUwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryKiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który mi się rzeczywiście udał! Serio. Jest pyszny i wbrew pozorom wcale nie bardzo trudno go zrobić. Inspirowałam się przepisami Angie i Muny - warto zajrzeć na ich strony, bo zrobiły piękne fotoinstrukcje
Kraina Tysiąca Smakówzrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta. Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam go tutaj . A bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej
Smaczne ZdroweJeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej drożdże (uwielbiam ten smak!) Przepis z mojego starego kajetu. Składniki na dość dużą formę lub dwie mniejsze, moja okazała sie troszkę mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko
Smaczne Zdrowebarszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej(...)miski robota przesiać mąkę. Dodać jajka, sól i cukier. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i dodać masło. Gdy masło się rozpuści całość wlać do mąki. Robotem z końcówka do wyrabiania drożdżowych ciast zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 mniejsze prostokąty
Ala piecze i gotujeSobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki : Ciasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki(...)Wykonanie: W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru. odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , jajka , margarynę , wymieszać , wyłożyć na to zaczyn drożdżowy i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie "odchodziło od ręki " Odstawić do wyrośnięcia, Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , aby powstały grudki. Odrywać kawałki ciasta , formować
Malinowa KawiarenkaMakowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki : Ciasto(...)lukier do ozdoby makowców * skórka pomarańczowa Helio do ozdoby makowców Przygotowanie : Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy oraz mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna(...)niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćaślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :) C iasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/ Temperatura pieczenia: 180 o C C zas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej
coolinarnastrefa.blogspot.comwybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich ulubionych wypieków w wersji słodkiej, aczkolwiek czasami mnie(...)być, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%. Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie ze sobą zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować
Fabryka pomysłówSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka Dodatkowo: rodzynki 100g Wykonanie: Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy
Czerwona PorzeczkaWciąż mam rabarbar na ogrodzie, więc dzisiaj upiekłam kolejne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką(...)mleka. Do drożdżowego ciasta dodaje cukier trzcinowy lub biały. Są lekkie różnice smakowe, bo drożdżowe z brązowym cukrem jest ciemniejsze i jakby lekko karmelowe w smaku. Dzisiaj upiekłam tradycyjne drożdżowe, gościom smakowało, więc cieszę się niezmiernie! Drożdżowe z rabarbarem Składniki: foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm 150 g cukru 100 g masła, miękkiego 600 g mąki
codojedzeniaPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej(...)staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g) 4 jajka 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych 4 szklanki
UgotujmyTo.plBułeczki Drożdżowe z Kruszonką to idealna propozycja na śniadanie, piknik czy jako słodka przekąska. Bułeczki świetnie smakują same, ale również możemy je podawać z masłem, konfiturami, owocami, nutellą itp. - według upodobań. W każdej wersji smakują wyśmienicie. Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej 350 ml mleka 120 g masła (rozpuszczonego) 40 g świeżych drożdży(...)cukru (lub mniej) cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy odrobina mleka Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Sposób przygotowania: Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie
Słodka StronaBabka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...? Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem(...)Najpierw pomyślałam o creme brulee, który uwielbiam. Z siedmiu żółtek jednak ilość wyszłaby mi co najmniej nieprzyzwoita. Hmm... Brioszka może? Brzmi lepiej. W końcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa . Smakowała jednak wspaniale; pamiętam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką... Puszyste ciasto drożdżowe. Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem. I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula. Bardzo delikatny w smaku. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży; 2/3 szklanki letniej wody; 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; Łyżka oleju; Szczypta cukru. Masa twarogowa: 250 g białego, chudego twarogu; 1/2 szklanki mleka(...)kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę
Gospodyni MiejskaPomarańczowe tosty francuskie z ciasta drożdżowego a'la crepes suzette z ricottą inspiracja Tosty z ciasta drożdżowego są jednak najlepsze Choć drożdżowe nie wyszło do końca takie jak chciałam, ale mając 1000 przepisów i każdy niby podobny, a jednak inny poczynając od 10g drożdży kończąc na 100g, zawierający 1 jajko, 2, a może z 4 żółtka? Istne szaleństwo
More food, love and dreamsNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy(...)Mówię Wam, niebo w gębie ! Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką Proporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto: 400 g mąki pszennej 550 40 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 75 g cukru 135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej 50 g roztopionego masła
Kulinarne przygody GatityMieliśmy z mężem ochotę na ciasto drożdżowe, więc pomyślałam czemu nie;) Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jedno z najlepszych ciast na świecie. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Miękkie, puszyste...zapach pachnącego ciasta, który roznosi się po całym domu;)Tak tak kochamy ciasto drożdżowe;) Składniki; 4 szklanki mąki, pół kostki drożdży, 6 łyżek cukru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, rodzynki
Anioły w kuchniMoja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii. Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek . Pieczemy około 30 minut...smacznego
Anioły w kuchniJuż kiedyś pisałam jak bardzo zauroczyła nas baba drożdżowa z dodatkiem dyni- baba na bani , tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie
Smaczne Zdrowesmarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei . Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe
Kulinarne przygody GatityBardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościOstatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto
kolorowotorcikowokolejny przez przypadek skasowałam kilka zdjęć...no ale i na tym widać efekt końcowy...Pyszna rolada ..taka krucho -drożdżowa..a w środku piana orzechowo-migdałowa..polecam..Piany z białek jest dużo i według mnie było za dużo..więc z części piany zrobiłam coś innego..o tym w następnym wpisie.. 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru
Moje domowe kucharzenieZachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi , żeby zrobić...ale wcale to nie było takie trudne..ja dla urozmaicenia ciasto podzieliłam na 2 nierówne części i do mniejszej dodałam barwnik..zastanawiałam się tylko jaki...ale pierwszy w ręce "wpadł "barwnik zielony , więc ciasto jest biało -lekko
Moje domowe kucharzenieOstatnio coś mnie naszło na drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki .. był też kwiat z makiem , a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek
Moje domowe kucharzenieDrożdżowa baba..z rodzynkami i morelami... 3 szkl.mąki 1/2 szkl.cukru 200 ml mleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać
Moje domowe kucharzenieZaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję
kolorowotorcikowoPrzepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej? ;-) Składniki: nadzienie: - cynamon - 1/3 margaryny - 3 łyżki cukru brązowego - 2x garść orzechów włoskich - 2x garść rodzynek - 3 łyżki syropu różanego Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto: - 125 ml mleka
SMYKWKUCHNIBardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską. Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:) Zaczyn: 50g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody
Z miłości do słodkościMiękkie, puszyste, cynamonowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców. Truskawki, maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :) Składniki na ciasto : 2 i 1/4 szklanki mąki * 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru pudru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 1//2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże żółtko 2 łyżki roztopionego masła
Zabawa smakiemPrzepisów na placek drożdżowy mam w swoim kajeciku kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy blade ciasta( ale bez zakalca) , podany czas jest idealny
Smaczne ZdroweKolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie... Składniki: 20g świeżych drożdży, 2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, duży banan
Z miłości do słodkościapetyczny przepis z użyciem dyni. Tak się złożyło, że akurat miałam jeszcze kawałek napoczętej dyni i żadnego pomysłu na nią;) Długo się nie zastanawiając upiekłam bardzo smaczne "odrywane" ciasto drożdżowe z dynią i cynamonem. Dynia nadała ciastu bardzo piękny, żółty kolor... Inspiracja Ciasto: 500g mąki pszennej, 350g miąższu z dyni, 100g cukru, 30g świeżych drożdży, 80ml letniego
Z miłości do słodkościRogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier
Z miłości do słodkościŚwiętami nie było czasu, by się za to zabrać, a potem jakoś już nie było tej świątecznej atmosfery:)) Dlatego w tym roku postanowiłam koniecznie wypróbować ten przepis i upiec drożdżowy koszyk. Gdy po raz pierwszy go zobaczyłam pomyślałam sobie, że czeka mnie przy nim sporo pracy. W rzeczywistości jednak wykonanie tego koszyka zajęło mi jakieś 30minut;)) Oczywiście pomijając proces wyrastania
Z miłości do słodkościprzygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu
Smakołyki BerenikiOkazuje się, że jednak nie zawsze. Dlatego w niedzielne popołudnie zasiądą wygodnie w fotelu, wezmę dobrą książkę i rokoszować się będę ciastem. Na przykład taki, jak to: LENIWY DROŻDŻOWY Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI. (ciasto zwyczajne; dodatki-inwencja własna;) szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki
W kuchni Karmel-itkiDrożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam! Składniki na 16 drożdżówek: 125 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajka 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: 700 g śliwek
Blondynka Gotuje