drożdżowe - 16813 przepisów (strona:6/1121)

Babka drożdżowa wilgotna 129

Babka drożdżowa wilgotna  najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc. Babka drożdżowa wilgotna, najlepsza babka z rodzynkami i skórką pomarańczową, jaką kiedykolwiek upiekł mój mąż. Długo świeża, a przy tym mięciutka, puszysta i lekka jak piórko. I co nie mniej ważne -  bardzo prosta do zrobienia. Zawsze się udaje, nawet Pawłowi, który nie lubi piec. Wielkanocna babka drożdżowa ma tylko jedną(...)dodatkami do ciasta są cukier albo ekstrakt waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i ewentualnie troszkę skórki z cytryny. Nie ma nawet potrzeby moczenia rodzynków w rumie. To doskonałe ciasto drożdżowe na co dzień i na święta. Przepisy na babki wielkanocne Babka marmurkowa ucierana Babka drożdżowa parzona Łatwa babka majonezowa Babka jogurtowa Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku Babka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa Alzacka 316

Święta Wielkanocne tuż, tuż… więc czas na testowanie babek Na razie mam Wam do przedstawienia cztery… Oczywiście najbardziej popularna jest babka drożdżowa, dlatego tę przedstawiam dzisiaj jako pierwszą Ponieważ sporo jest przepisów na tradycyjne babki drożdżowe, dlatego wybrałam dla urozmaicenia inny przepis – znaleziony u Majki na kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk na alzacką babkę drożdżową! Babka smakuje wyśmienicie i na pewno(...)warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. Polecam :)! Babka drożdżowa – Alzacka Składniki na 1 babkę (duża forma) 100 g rodzynek 3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania) 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant) 500 g mąki

UgotujmyTo.pl
Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny 155

pewnością niejedna osoba się ze mną zgodzi, że takie drożdżowe, wielkanocne koszyczki są wyjątkowo urocze. Nie dość, że pięknie wyglądają, pełnią wiadomą funkcje koszyczka to jeszcze... można je zjeść.  Mimo, że koszyk może wydawać się dość skompilowanym wypiekiem zapewniam, że wcale do najtrudniejszych nie należy. Zarówno my, jak i nasze dzieci będziemy mieć mnóstwo frajdy podczas ich powstawania. ...Więc(...)może warto upiec drożdżowe koszyczki na tegoroczne Święta Wielkanocne...  Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny - Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy żółtko + 2 łyżki mleka Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy

Słodka Strona
Drożdżowe Warkocze - Paluchy z Ziołami Prowansalskimi 335

Drożdżowe paluchy w formie ładnie wyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno(...)podniebienie. Drożdżowe Warkocze Paluchy z Ziołami Prowansalskimi  - S kładniki : ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli płaska łyżka ziół prowansalskich odrobina mleka do posmarowania Drożdżowe Warkocze Paluchy z Ziołami Prowansalskimi  - Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko

Słodka Strona
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 198

Dzisiaj przed wami wpis trochę z innej beczki. Moja porada i sposób na pyszne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że taka porada się wam przyda. A może sami macie jakieś pomocne wskazówki co do pysznych drożdżowych wypieków. Czekam również na wasze wskazówki :). Ciasto drożdżowe z rozczynem: Składniki na ciasto drożdżowe takie podstawowe to (powinny być w temperaturze pokojowej): Mąka - powinna być(...)większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze. *Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej rosło, ale powinien być ciepły, nie może być gorący. Można je też nakryć kołdrą, tam też będzie mu ciepło. *Miałam dołączyć zdjęcie wyrośniętego rozczynu

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 294

Drożdżowe ślimaczki z budyniem... Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe. A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami. Zakręcona pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g białego cukru; 100 g margaryny; 40 g świeżych drożdży; 2 jaja; 1 żółtko; 125 ml letniego mleka; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); Szczypta soli. Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie(...)mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować

Gospodyni Miejska
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 210

Ostatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :)  Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą ,  dyniowe ślimaczki ,  drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu   Pieczarka Mysia  wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą 203

zakończenie sezonu dyniowego pyszne drożdżowe ślimaczki z nutką pomarańczy. Robiłam już poprzednio  dyniowe ślimaczki drożdżowe , więc tym razem postanowiłam je troszkę urozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach(...)Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 3 łyżki brązowego cukru 50 g roztopionego masła 2 suszone

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 179

Kolejne ciasto drożdżowe, które podbiło moje serce. Troszkę podobny do  szwedzkich bułeczek cynamonowych Kanelbullar , ale nie zawiera kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje.   Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z  konfiturą gruszkową z nutką wanilii  lub gruszkowo-pomarańczową .   Przepis pochodzi z bloga   Życie smakiem się toczy . Dołączam(...)listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowy wieniec cynamonowy  (Estoński kringel) Składniki: Ciasto 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 300 g maki pszennej 550 30 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko Farsz 50 g roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 194

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem , ale na początku(...)jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 188

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj zachciało mi się upiec coś drożdżowego. Wymyśliłam więc ślimaczki z masą budyniową i rodzynkami. Tak się złożyło, że miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas(...)sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek. Post Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Drożdżowy wieniec z dżemem 154

niezbyt ciekawa, wczoraj było zdecydowanie lepiej, dużo słonka i w miarę ciepło. Dobrze, że zima mnie jak na razie ominęła i wszystkie choróbska. Oby tak dalej. Dzisiaj serwuje mój drożdżowy wypiek, teraz z nowym urządzeniem ciasto drożdżowe mi nie straszne możecie więc liczyć w najbliższym czasie na dużo drożdżowych wypieków:) Składniki: 50 g drożdży 2 szklanki mleka 600 g mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 230

skonsultuje się z fryzjerem, w  końcu trzeba sobie czasem coś odmienić. A tak jeszcze nie w temacie, chciałam wam polecić olejek arganowy, jest rewelacyjny na włosy. Dzisiaj znowu drożdżowy wypiek, już bardziej wielkanocny, zbliżamy się bowiem do świąt, leniuchowania i łasuchowania. Jest to moja pierwsza babka drożdżowa ale na pewno nie ostatnia bo bardzo nam zasmakowała. Myślę, że świetnie(...)jajka szczypta soli garść rodzynek sok z jednej pomarańczy i starta skórka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy.  Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto jak na drożdżowe.  Gdy ciasto jest  elastyczne i odchodzi od brzegów miski przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 209

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a wroli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko(...)uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml ciepłego mleka - 800 g mąki + na podsypywanie - 3/4 opakowania świeżych drożdży - 100 g cukru - 200g masła - 2 jaja Nadzienie: - 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania  - 2 słoiki konfitury malinowej - opakowanie płatków migdałowych - 50 g cukru

SMYKWKUCHNI
Chałka drożdżowa przepyszna! 167

się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast, między innymi jest to bardzo dobre i puszyste ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym kakao lub kawą, do tego świeże i prawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który(...)jest bardzo zdrowy.  Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka - 5 jaj - 1/2 opakowania drożdży świeżych

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 191

nikogo. Kto próbował ten wie o czym mówie!  Ale są pewne przepisy, na których myśl od razu czuje się smak i zapach. I takim właśnie jest przepyszne ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się(...)się jego smakiem. Mama zawsze nie pozwalała jeść gorącego ciasta, bo twierdziła, że będą nas bolały brzuchy, ale kto by Jej wtedy słuchał, gdy na stole stało, pachnące ciasto drożdżowe z rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO

SMYKWKUCHNI
BAGIETKI Z KAPARAMI NA ZAKWASIE DROŻDŻOWYM 144

Przepyszne mięciutkie i chrupiące bagietki. Nie ma to jak własne pieczywo! Polecam serdecznie! Całkiem nowy i bardzo ciekawy przepis na zakwasie drożdżowym. na zakwas drożdżowy: - 150 g mąki pszennej chlebowej - 200 g mąki pszennej - 10 g drożdży świeżych - 200ml wody - 2-3 szczypty soli Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. na ciasto główne(...)mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska - 400ml wody - 15 g soli - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oleju rzepakowego - mąką do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 15 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pyszotka! Polecam

SMYKWKUCHNI
Drożdżowa tarta z serem i owocami 174

Pyszne drożdżowe ciasto w postaci tarty wypełnione masą serową i dużą ilością świeżych owoców, to idealny deser na lato:) Znudziły mi już się tradycyjne ciasta drożdżowe, dlatego postanowiłam podać je jako tartę. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców;) Ciasto: 200g mąki pszennej,  15 g świeżych drożdży,  30g cukru,  1/3 szklanki mleka,  15g masła,  jajko.  Mąkę(...)szklanki malin,  1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Ser zmielić, zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką, jajkami i olejkiem cytrynowym. Masę (jest dość płynna, ale taka ma być;)) wylać na drożdżowy spód. Rozsypać wypestkowane, odsączone wiśnie. Odstawić na 15 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić. Wierzch posypać malinami i borówką, oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 235

Rogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego...  właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz

Miksturownik
Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości. 242

Coś do popołudniowej niedzielnej kawki - pyszne drożdżowe rogaliki z... lodówki. Polecam Wam serdecznie!!!   Rogaliki drożdżowe z lodówki. Składniki na ok. 30 szt. 2 łyżki mleka; 2 łyżki śmietany; 50 g drożdży; 1/2 kg mąki; 3/4 kostki margaryny; 2 łyżki cukru; 2 jajka; szczypta soli. Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży

Miksturownik
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 350

Placek drożdżowy od dawna pojawia się w mojej rodzinie na wielu rodzinnych imprezach jak i nie tylko. Jest to chyba najszybszy placek jaki znam, pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję(...)żółtkami. Pozostałe składniki prócz mąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię jak chrupie

Smaczne Zdrowe
CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 418

Uwielbiane przez nas ciasto drożdżowe, bardzo wilgotne, z dużą ilością owoców. to ciasto z dnia na dzień jest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców(...)kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam. Składniki ciasta:  - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po     250g pszennej

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 234

Ciasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami.  Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania”  czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką.   Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 168

supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą jak znalazł.  Przepis podpatrzony u Dorotki.   Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem Składniki na dwie blaszki bułeczek: 800 g mąki pszennej chlebowej  30 g drobnego cukru  1 łyżeczka soli  8 g drożdży suchych(...)masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.  Następnie  na stolnicę wysypujemy resztę

Mia Cucina Sofieta
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 349

naszym blogu pojawi się specjalny, świąteczny 50 wpis, a więc możecie spodziewać się czegoś specjalnego - na pewno się postaramy! (;  A tymczasem ćwierkająco i wesoło zapraszamy Was na drożdżowe buchty .. Z bardzo wyczuwalną nutą cynamonu, wanilii i imbiru oraz kwaskowatych jabłek i świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest(...)kolejno w cynamonie. Dno kwadrarowego lub owalnego naczynia żaroodpornego albo okrągłą formę do małych tortów nasmarowujemy zimnym masłem i oprószamy mąką.  W tak przygotowanej formie lub naczyniu umieszczamy drożdżowe buchty - jedną obok drugiej tak, aby bokami stykały się ze sobą i każdą lekko spłaszczamy dłonią. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce - czynność

Symfonia Smaków
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 275

posiadaczką dość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g

Smakołyki Bereniki
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 187

Czech. Tym razem zupełnie niekulinarnie. Skupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI . Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący(...)owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g truskawek (mogą być też mrożone) 300g obranego rabarbaru pokrojonego w małe kawałeczki cukier puder

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 197

czasem nikt mi go nie zabrał. Teraz pamiętam. Mam nadzieje, że kiedyś moje dzieci też będą miały taką możliwość. Nie pamiętam jednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie to dla niej(...)strata w grafiku i energii. Szkoda. Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (19x21 cm) 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 7g (torebka

W kuchni Karmel-itki
Makowiec drożdżowy 328

najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)była zachwycona i obiecałam, że jak tylko wrócę to szybko wrzucę przepis, żeby wszyscy mogli z niego skorzystać – co niniejszym czynię… Zapraszam na wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:)   Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta): 600 g mąki 3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1/2 szkl cukru 1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła 1 szkl mleka lekko

UgotujmyTo.pl
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 213

pleców ;-) Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego wypiekanie będę(...)posmarowania ciasta Składniki na kruszonkę 45 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 25 g miękiego masła Przygotowanie ciasta: Rozrób drożdże z odrobiną cukru i odstaw, aby zaczyn drożdżowy ruszył. Roztop masło na wolnym ogniu i odstaw go wystygnięcia. W tym czasie wymieszaj w dużej misce w wszystkie składniki suche: makę, pozostały cukier, cynamon i sól. Do składników suchych dodaj

Grahamka, weka i kajzerka
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 207

mojej akcji "Włoskie smaki" razem z Bartkiem ,  Martynosią , Mirabelką i Panną Malwinną przygotowałyśmy najukochańszą włoską potrawę - pizzę :) Odmian, kształtów, a także składników, które mogą znaleźć się na tym drożdżowym placku jest tyle ile regionów Włoch i zapewne zwyczajnie gustów, dlatego ja wybrałam moją ulubioną - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem , zwaną w niektórych pizzeriach "pizza parma". Koniecznie na cienkim(...)Jednak najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto, które według mnie tak naprawdę decyduje o efekcie końcowym. Ponieważ wciąż szukam idealnego przepisu, pokusiłam się przy tej okazji o wypróbowanie ciasta na drożdżowym zaczynie ( poolish / biga ), które podpatrzyłam na blogu Bei . Jej receptura ( oryginał pochodzi z książki Rustic Italian Food , chyba muszę przyjrzeć się tej książkę ) sprawdziła się doskonale! Nie mam zbyt dużego

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 174

Zamiast zacząć dietę, wolę sobie grzeszyć, bo dopóki są jeszcze świeże truskawkami moja silna wola wisi na kołku. A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek z truskawkami i kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo(...)mamy siekacza do bakalii, czy też młynka. Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła 1 torebka cukru z prawdziwą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 241

Ulubione ciasto drożdżowe :). Bardzo podobne robiły moja Babcia i Mama. Czy istnieje piękniejszy zapach, niż unoszący się po domu aromat świeżo upieczonego ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe pozwala na bycie kreatywnym: użyj swoich ulubionych owoców, dodaj skórkę cytrynową lub pomarańczową, cynamon. A może lubisz rodzynki? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 249

Jeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej  Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 234

upiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka(...)łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie:   Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony

Ala piecze i gotuje
A do barszczu drożdżowe paszteciki 283

szczególnie udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie przypominało ciasta drożdżowego. Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam paszteciki, które mnie zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Drożdżowe paszteciki pełne grzybów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma

Przysmaki Karolki
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 278

Cudownie aromatyczne bułeczki z cynamonem z ciasta drożdżowego smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 6 dag margaryny 8 dag cukru 3 dag drożdży 125 ml mleka cynamon i cukier do posypania ciasta w środku Wykonanie: - z łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Drożdżowy warkocz z orzechami 182

ardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 557

mnie jedno z najbardziej kojarzących się z latem ciast. Maślane ciasto drożdżowe, duuuużo jagód i spora ilość kruszonki (żeby było później co odrywać ;)). Takie ciasto było rarytasem na obozach harcerskich, na które kiedyś jeździłam. Z podanej porcji w przepisie wychodzi duża blacha ciasta (prostokątna forma ze standardowego piekarnika). Ciasto nie jest wysokie i takie ma być. To taka jednak wielka(...)drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką PRZEPIS (na dużą blachę z piekarnika) Temperatura : 180ºC | C zas pieczenia: 30-40 min Ciasto 1kg mąki 4 jajka 1, 1/2 szkl. cukru 1/2 l mleka 10 dag drożdży 1  masło  zapach - waniliowy, migdałowy 2 łyżki dobrego oleju skórka z cytryny Nadzienie jagodowe 3/4 litra jagód 3 łyżki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 98

Powiem nieskromnie – to prawdopodobnie najlepszy przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, jaki znajdziecie . Jest mega puszyste, wilgotne, pełne owoców i wspaniale maślane. A ta kruszonka! Miodzio. Kruszonka wjechała na ostro Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – smak dzieciństwa Niech podniesie rękę, kto jako dzieciak nie jadł placka ze śliwkami we wrześniu. Obstawiam, że może(...)takie osobniki się znajdą 😉 Przyznaję, że jako dziecko nie lubiłam ciasta drożdżowego. W wersji solo było zawsze suche i nudne. Ale placek drożdżowy ze śliwkami to zupełnie inna historia! Widok równiutko ułożonych śliwek sprawiał, że drożdżowe nabierało dla mnie zupełnie nowego wymiaru. Jak ja uwielbiałam ten charakterystyczny lekko słodki i lekko kwaśny smak węgierek. W duecie ze słodkim, puszystym ciastem

Na-talerzu.pl
Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą 185

będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota ! Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 12 porcji Składniki Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 154

Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami to jedne z najprostszych muffinek jakie możemy przygotować, a jednak o przepysznym i delikatnym smaku. Puszyste, rozpływające się w ustach babeczki są idealne dla osób na diecie nisko-tłuszczowej i rewelacyjne jako dodatek do porannej kawy, czy herbaty.    Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła(...)szklanki cukru (65 g) 12 g drożdży szczypta soli ok. 50 g rodzynek (wcześniej zalanych wrzątkiem o namoczonych przez min. 30 minut - dzięki temu zmiękną) cukier puder Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ok. 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników

Słodka Strona
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 202

Jakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci(...)uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia? Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku

Z miłości do słodkości
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 180

Dziś na blogu kolejna odsłona  drożdżowych bułeczek . Poprzednio upiekłam je z rzodkiewkami, a dziś, ponieważ sezon na botwinkę trwa, postanowiłam upiec je właśnie z tym młodym warzywem. Do ich przygotowania użyłam tym razem oleju rzepakowego.   Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Jest on również(...)często rekomendowany jako zamiennik oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 202

Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam   konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem   na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz(...)przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje  na 8 bułeczek Czas przygotowania:  3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku 256

Jakiś czas temu wynalazłam przepis na babę drożdżową z dodatkiem mleka w proszku...i całkiem o nim zapomniałam..a wspólne pieczenie babki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 170

jednego wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam zrobić następny. Zresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek mleka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto drożdżowe z śliwkami 214

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe z śliwkami z dodatkiem cynamonu i kruszonki. Miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z szklanką mleka. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta.Przepis pochodzi z książki „Ewa gotuje”. Post Ciasto drożdżowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 220

duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować. Przypomina sobie jednak kojące działanie babcinego ciasta. Wstaje, otrzepuje się i podąża za wspomnieniami. Tak dawno nie pachniało w moim małym mieszkanku ciastem drożdżowym! Naprawdę lubię ten zapach kojarzący się z dzieciństwem, uśmiechem babci i chwilami beztroskiej zabawy. Czasem chcę zatrzymać czas, przekręcić wskazówki zegara tak, by móc cofnąć się do tych lat. Marzenie(...)zachować nieco większy porządek w i tak wielkiej już gmatwaninie myśli. "A Ty o czym marzysz?" Mam tyle snów, tak pięknych i realnie nierealnych, aż brak słów. PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (21x23cm)   1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży

W kuchni Karmel-itki
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 216

Dzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? Składniki: - 1 kg mąki - 500ml ciepłego mleka - 1/2 paczki drożdży - 200 g cukru - 150 g margaryny - 2 całe jajka - 2 żółtka - zapach cytrynowy - mąka do podsypywania - słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej Mleko podgrzać. Mąkę(...)ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku).  Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia mięśni rąk ;-) Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe kulki, dżem możecie zawijać w środek

SMYKWKUCHNI
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 214

czarne   ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich przetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki  0,5 szklanki cukru + 1 łyżka 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka(...)czarnych porzeczek 8 łyżek cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodac do niego pokruszone drożdże , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , wlać do mąki , dołożyć serek i wyrabiać haczykami miksera ok 2 min. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto wyłożyć

Malinowa Kawiarenka
Ciasto drożdżowe z agrestem i malinami 209

chyba bardziej domowego zapachu wypieków niż świeżo pieczone ciasto drożdżowe. Przypominający o słodkościach u babci i sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki

sama złodycz
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 249

Przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj . Robiłam ją już 2 razy i zawsze  wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki: -80g rodzynek -40g żurawiny -3-3,5 szklanki mąki orkiszowej -5dag drożdży świeżych lub 21g suchych -6 żółtek(...)drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy

Smaczne Zdrowe
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 347

grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 219

drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć jeden z moich zapasów jagód już wiedziałam, że muszą one się znaleźć w mojej drożdżówce;) Wyszperałam pyszny przepis i zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej i całej góry jagód. Dzięki masie serowej ciasto drożdżowe nie było suche a jagody nadały letniego klimatu... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Kochanej Mamie... Bukiet DROŻDŻOWYCH RÓŻ. 201

Mamusia.. Tyle określeń. Ale.. Zawsze MAMA. Mamo, dziękuję Ci ;** Dzięki niej jestem dziś na świecie. Brakuje słów, którymi mogłabym jej podziękować. Dlatego wręczam jej.. Bukiet. Z drożdżowych róż.  DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka 1/2 szklanki letniego mleka garść rodzynek namoczonych w czerwonym winie szklanka cukru + 1 łyżka szczypta

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 704

wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania