Mieliśmy z mężem ochotę na ciasto drożdżowe, więc pomyślałam czemu nie;) Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jedno z najlepszych ciast na świecie. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Miękkie, puszyste...zapach pachnącego ciasta, który roznosi się po całym domu;)Tak tak kochamy ciasto drożdżowe;) Składniki; 4 szklanki mąki, pół kostki drożdży, 6 łyżek cukru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, rodzynki
Anioły w kuchniMoja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii. Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek . Pieczemy około 30 minut...smacznego
Anioły w kuchniJuż kiedyś pisałam jak bardzo zauroczyła nas baba drożdżowa z dodatkiem dyni- baba na bani , tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie
Smaczne Zdrowesmarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei . Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe
Kulinarne przygody GatityBardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościOstatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto
kolorowotorcikowokolejny przez przypadek skasowałam kilka zdjęć...no ale i na tym widać efekt końcowy...Pyszna rolada ..taka krucho -drożdżowa..a w środku piana orzechowo-migdałowa..polecam..Piany z białek jest dużo i według mnie było za dużo..więc z części piany zrobiłam coś innego..o tym w następnym wpisie.. 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru
Moje domowe kucharzenieZachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi , żeby zrobić...ale wcale to nie było takie trudne..ja dla urozmaicenia ciasto podzieliłam na 2 nierówne części i do mniejszej dodałam barwnik..zastanawiałam się tylko jaki...ale pierwszy w ręce "wpadł "barwnik zielony , więc ciasto jest biało -lekko
Moje domowe kucharzenieOstatnio coś mnie naszło na drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki .. był też kwiat z makiem , a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek
Moje domowe kucharzenieDrożdżowa baba..z rodzynkami i morelami... 3 szkl.mąki 1/2 szkl.cukru 200 ml mleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać
Moje domowe kucharzenieZaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję
kolorowotorcikowoPrzepyszne bułeczki drożdżowe, przygotowałam je dla męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne. Cynamon z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek nasączonych w syropie różanym cóż chcieć więcej? ;-) Składniki: nadzienie: - cynamon - 1/3 margaryny - 3 łyżki cukru brązowego - 2x garść orzechów włoskich - 2x garść rodzynek - 3 łyżki syropu różanego Do stopionego masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto: - 125 ml mleka
SMYKWKUCHNIBardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską. Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:) Zaczyn: 50g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody
Z miłości do słodkościMiękkie, puszyste, cynamonowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców. Truskawki, maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :) Składniki na ciasto : 2 i 1/4 szklanki mąki * 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru pudru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 1//2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże żółtko 2 łyżki roztopionego masła
Zabawa smakiem