drobiowe - 5743 przepisów (strona:94/383)

Pulpeciki w młodej kapuście 637

nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól pieprz czarny sól pieprz czarny Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić

https:KKuchniaMniam
Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem 220

młode ziemniaczki pozostawić po dokładnym umyciu w skórkach) 4 łyżki masła 4-6 łyżek mąki pszennej dużo czosnku (4-6 ząbków) 1 duża cebula 1/2 litra bulionu drobiowego 1/2 litra chudego lub półtłustego mleka (jak ktoś chce może dać tłuste) gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego sól i pieprz do smaku 4-6 łyżek tartego żółtego sera do zapiekania

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dietetyczne gołąbki 157

Bardzo lubię gołąbki, ale nie robię ich często, bo są bardzo pracochłonne. Postanowiłam je jednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach) 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy 1 cebula  2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek

Kuchnia Beaty
Kasza jaglana w botwince 255

Lekkie, smaczne i zdrowe dzięki kaszy jaglanej. Można je podać z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki wody 300 g mięsa drobiowego mielonego 1/4 szklanki przecieru pomidorowego 2-3 dymki szczypior 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka musztardy sól pieprz czarny duże liście botwinki Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 140

zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra

Apetyczna babeczka
Wątróbka w sosie pomidorowym z ananasem 233

jest dość zaskakujące, ale bardzo smaczne. W sam raz dla tych co lubią słodko – kwaśne smaki z odrobiną pikanterii. Taka wątróbka najlepiej smakuje z ryżem. 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki masła 6 krążków ananasa z puszki syrop spod ananasa 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego sól pieprz czarny mielony chilli świeży szczypior olej rzepakowy do smażenia Wątróbkę

https:KKuchniaMniam
Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną 184

minut mamy syty posiłek.  500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Natka pietruszki Liść lubczyku 1 pęczek szczypiorku 200 g żółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie

VioletoweKucharzenie
Wątróbka duszona z papryką i koperkiem 145

zarówno jeść jak i przygotowywać. Dziś zapraszam na wątróbkę duszoną z papryką czerwoną, cebulką oraz świeżym koperkiem. Polecam na obiad dla całej rodziny.    SKŁADNIKI: 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 czerwona papryka Sól i pieprz do smaku 2 łyżki kopru Mąka pszenna Olej do smażenia np rzepakowy Mleko ok 2 szklanki   PRZYGOTOWANIE:  Wątróbka myję ewentualnie

Gotowanie Patki
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 148

dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu do mięsa dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy aż się rozpuści. Jeżeli chcemy jeszcze gęstszy sos możemy

VioletoweKucharzenie
Miała być zupa warzywna a wyszło jak zwykle :) 133

kolację. Składniki na 3 solidne porcje: 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd.  2 marchewki  3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia  250 gram brokuł  1 szklanka mrożonego groszku  sól, pieprz, majeranek  świeża bazylia  2 łyżki śmietany 18%- można pominąć garść pomidorków koktajlowych  łyżka

Mango Papaja
Aromatyczny krem z selera 172

które nadadzą jej charakteru. Jest to także dobry sposób na niedobór słońca tej wiosny: po prostu serwujemy je na talerzu. :) Na inne danie z selerem korzennym na bazie rosołu drobiowego zapraszam tutaj .     Składniki:  1 duży seler (dwa małe i najlepiej z ogródka, jeżeli posiada ktoś taki luksus na dzisiejsze czasy) 1 marchew (u mnie bio) 2 młode

Wino Francja Kuchnia
PARÓWECZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 189

Coś dla wielbicieli parówek ;).Pyszna chrupiąca przekąska dla każdego. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 8 długich parówek najlepiej drobiowych ser żółty tarty ok.120g sezam i siemię lniane do posypania 1 białko WYKONANIE Ciasto francuskie rozwinąć i każdy prostokąt ciasta  i pokroić na osiem prostokątów.Długie parówki przekroić na pół i połówki poukładać na dolnym brzegu kwadratu.Z boku paróweczek położyć

Mała w garnku miesza
Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem 233

zabraknąć na moim stole, jak tylko zaczyna pojawiać się botwinka. 1 pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera 200 g boczku wędzonego 3 litry bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany sól pieprz czarny mielony jajka ugotowane na twardo świeży koperek Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez chwilkę na patelni. Ważne, aby nie był zbyt tłusty. Marchewkę

https:KKuchniaMniam
klopsy w sosie koperkowym 198

lekkie, smaczne i pożywne danie. Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią. składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego jajko czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku ponadto: mąka pszenna 2 szkl bulionu Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa razem

6niebo