jego zadowolenie chodziło. AleRyba! Bywałam tam niemalże codziennie. Jeżdżę od 3 lat i jestem wierna temu miejscu. Mam ogromne zaufanie, zawsze wychodzimy najedzeni do syta. Lepszego dorsza nie ma jak dla mnie nigdzie indziej po prostu nie ma. Zwyczajnie usmażony dorsz. Bez przypraw, po prostu świeża rybka w idealny sposób wysmażona. Mają również bardzo smaczne ciemne piwo :) ale będąc
ClauditteMissCookingSkładniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć
Gaździnka warzykuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy
w mojej kuchniSkładniki: - 2 filety z dorsza - 2 jajka; - czarna porzeczka gałązka - cukinia - 20dag pieczarek - groszek zielony 3/4szklanki - cebulka(...)Filety z dorsza posypać pieprzem i solą Przygotować miseczke z roztrzepanymi jajkami do ,których dodać otartą skórkę z cytryny,drugą z bułką tartą.Rybę maczać w jajku ,a nastepnie w bułce i smażyc na złoty kolor z obydwu stron po 3-4 minuty.Podac z warzywami . Smacznego
w mojej kuchniprzyrządzić ją dla większej ilości osób zwiększając proporcje składników. Wy też tak przygotowujecie rybę? Łosoś w papilotach: 2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej(...)niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny
Poezja smakuSkładniki: 1 kg filetów z dorsza 6 łyżek ketchupu 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 szklanki wody 2 duże cebule 1/2 szklanki oleju 3 łyżki cukru 6 łyżek octu słoik 500g ogórków konserwowych słoik 500g papryki konserwowej sól, pieprz ziołowy Ciasto: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka sól Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym
O kuchni z uczuciemSzybki, bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad :) A do tego jaki zdrowy! Ponad to, dorsz zaliczany jest do ryb niskokalorycznych , a więc na diecie wskazany jest jak najbardziej, ale nie tylko! Jest źródłem białka, kwasów omega-3, cennych witamin z grupy B, witamin A, E, PP, selenu. Ryba wychodzi soczysta, nie sucha, po prostu pycha! :) Składniki: dorsz świeży
Zdrowie na języku :Prówni z nim agitują na rzecz ulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała dorszowe kotleciki w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami. Składniki: KOTLECIKI 60 dkg świeżego dorsza jajko szalotka czerstwa mała bułka 2 łyżki otrębów owsianych pieprz i sól bułka do panierowania oliwa do smażenia SOS łyżka masła łyżka mąki pszennej szklanka chudego mleka pęczek koperku sól i pieprz(...)Przygotownie: RYBA Dorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz cebula i bułką mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodaje jajko i otręby oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję małe kotleciki, które obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanej patelni przesmarowanej oliwą. SOS w rondlu o grubym
Magiczna kuchnia DariiJeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki płatków
Mania Gotowaniabacalhau . Dzisiaj zaprezentujemy moqueca de bacalhau a baiana, czyli taka jaką przygotowuję się w Bahia, stanu z którego pochodzi Braisileiro. Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić(...)czerwona 2 ząbki czosnku pół cytryny 4 łyżki oleju palmowego dende 2 łyżki kuminu w proszku garść świeżej kolendry zielonej Przygotowanie: Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę
Smaki Brazyliiwigilijnym stole nie zawsze musi pojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-) Składniki: cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety) 1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę 3 ząbki wyciśniętego czosnku 3 łyżki kuminu sok wyciśnięty z 2 cytryn masło i kostka
Smaki Brazyliiżurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta już tuż tuż :-) Składniki: 500 g filetu z dorsza 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule białe 1 pietruszka 1 seler
pieprzny smaczekpamiątkę siedmiu sakramentów i składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu(...)rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek) 1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej) 600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki 8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych) 16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych) posiekana natka pietruszki do posypania zupy sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwazimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka 1 maly seler 1 spora cebula
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!