dorsz - 2916 przepisów (strona:85/195)

Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 255

Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym  Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki płatków

Mania Gotowania
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 170

bacalhau . Dzisiaj zaprezentujemy moqueca de bacalhau a baiana,  czyli taka jaką przygotowuję się w Bahia, stanu z którego pochodzi Braisileiro.  Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić(...)czerwona 2 ząbki czosnku  pół  cytryny 4  łyżki oleju palmowego  dende 2 łyżki kuminu w proszku garść świeżej  kolendry zielonej  Przygotowanie:  Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.  Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę

Smaki Brazylii
Dorsz po brazylijsku 150

wigilijnym stole nie zawsze musi pojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-) Składniki: cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety) 1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę 3 ząbki wyciśniętego czosnku 3 łyżki kuminu sok wyciśnięty z 2 cytryn masło i kostka

Smaki Brazylii
Ryba po grecku 322

żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta już tuż tuż :-)  Składniki:   500 g filetu z dorsza  1 słoiczek koncentratu pomidorowego  2 cebule białe  1 pietruszka  1 seler

pieprzny smaczek
Świąteczna zupa rybna 395

pamiątkę siedmiu sakramentów i składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu(...)rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek) 1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej) 600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki 8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych) 16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych) posiekana natka pietruszki do posypania zupy sól, pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba po grecku 115

zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje  ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka 1 maly seler 1 spora cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 156

Nasmaczniejsze danie z dorsza jakie przyrzadzilam w ostatnim czasie.Ryby bardzo lubimy,jemy je bardzo czesto,zatem kazdy nowy przepis chetnie wyprobowuje.Ten pochodzi z zerwanej kartki z kaledarza.Nie czekal nawet dlugo na realizacje,bo zaintrygowal mnie sos z kaparow - sugerowany jako najlepszy dodatek do klopsikow. Klopsiki sa nie tylko przepyszne,ale malokaloryczne,wrecz dietetyczne,bo upieczone w piekarniku.Juz zapach dochodzacy(...)zaskoczyl, jest wysmienity i rzeczywiscie jego intensywny smak idealnie komponuje sie z rybnymi klopsami.Juz mysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne! Skladniki na klopsiki: 60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej 1/2 szklanki bulki tartej 1 jajko 1 czubata lyzka masla 1 cebula 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki kilka galazek miety-opcjonalnie sol,pieprz,olej szczypta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 210

AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH Dzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym(...)smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony pieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
Dietetyczne filety z dorsza w ziołach - filetti di pesce alle spezie 172

się dla wszystkich osób starszych, młodszych no i tych na diecie :) . Może być też jedną z kolorowych potraw na świątecznym stole... . SKŁADNIKI 600 g mrożonych lub świeżych płatów z dorsza 300 g małych pomidorków - typu koktajlowych papryczka chili suszony tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filety z dorsza jeśli są mrożone rozmrozić

zielonacukinka
Dorsz w chrupiącej panierce 140

Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach. Składniki: -filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb -przyprawa do ryb -sól -1 i 1/3 szklanki mąki -1 szklanka bardzo

Maminek kulinarny
Ryba zawsze zdrowa 157

moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego  garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg.  filet z dorsza  opakowanie  zamrożonej fasolki szparagowej  1 marchewka pół pora przyprawa

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z dorsza z nadzieniem serowym 214

razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny,  100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami,  czubata łyżka posiekanego koperku,  dymka ze szczypiorkiem,  łyżka śmietany 12%,  2 łyżki startego(...)żółtego sera,  sól, pieprz,  2 łyżki masła,  2 łyżki płatków migdałowych.  Wykonanie Filet z dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.  Serek utrzeć ze śmietaną, posiekanym koperkiem oraz drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu.  Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki

Z miłości do słodkości
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 199

więc wszyscy na obiedzie o jednej porze,co raczej u nas jest rzadkością. Tak więc sporo posiłków przygotowuję z wyprzedzeniem... ale to żadne wytłumaczenie.  Miał być więc smażony dorsz (niestety mrożony), ale po odmrożeniu i odcieknięciu wody okazało się, że ... filety dorszowe zrobiły się baaardzo cieniutkie :-(  Nie wiem ile razy ta ryba była glazurowana?!  Postanowiłam więc filety(...)zmielić i zrobić z nich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci. Użyłam do nich: 1kg filetów z dorsza mała cebula przyprawa do ryb majeranek sol pieprz odciśnięta kajzerka przecier pomidorowy z bazylią i oregano Wykonanie: Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę

Walijskie Pichcenie
Dorsz w cieście piwnym z langustynką. 149

filet z dorsza Przyprawa do ryb mąka Ciasto piwne – na 10 porcji ½ l mleko ½ piwo 1/6 k. drożdże 1 ł. Soli ¼ ł cukier Mąka Odstawić na 5 godzin Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki. Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki, ponieważ dosypujemy

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 168

Składniki. 0,5 kg dorsza 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej 0.5 łyżeczki papryki sól, pieprz 1 jajko do panierowania bułka tarta, mąka olej do smażenia Sos śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprz kilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania