Lekki i zdrowy. Smakuje idealnie zarówno z frytkami i warzywami na parze, jak i ziemniaczkami z surówką z kiszonej kapusty ;-) Składniki -ok. 50 dag dorsza -kilka gałązek natki pietruszki -1-2 łyżki oliwy -sok z połowy cytryny -sól, pieprz Przygotowanie Rybę umyć, osuszyć. Skropić obficie sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyć i posiekać, zmiksować z oliwą(...)Posmarować rybę z obu stron. Pozostawić w lodówce na ok. 30 minut. Dorsza zawinąć w folię aluminiową i piec 30 minut w 200st. Następnie odwinąć folię i podpiec jeszcze 10 minut. Smacznego
Zielona Kuchniaoctową. Robiłam już je dużo razy, ponieważ świetnie sprawdzają się jako przekąska na każdej imprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny albo zielonych śledzi. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza 1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia
magiczna kuchnia KasiZapraszam dziś na kotlety mielone z dorsza. Takie kotleciki możemy również zrobić z mięsa innej ryby. Polecam Składniki: 1 kg mięsa z dorsza (bez ości i skóry) 1 cebula 1/2 szkl bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu białego olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone mięso ryby mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwa razy, razem z obraną
słodkie i nie tylko historie kulinarnediecie i nie tylko. Szybki, prosty do zrobienia. Bardzo dobry dla dzieci, i nie tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu. 25 dkg filetu z dorsza 1 cukinia mała 1 marchewka 1/2 kalafiora sól, pieprz koper świeży 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka przyprawa do ryb 1 jajko Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję aldente. Cukinię(...)ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut. Przekładam na sitko i odciskam sok z cukinii. Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą
wesoła kuchniaSkładniki: -800 g. filetu z dorsza (nie mrożony) -3/4 szklanki jasnego piwa -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -sól -pieprz cytrynowy -olej do smażenia Sposób przygotowania: Dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy pieprzem cytrynowym z dwóch stron. Do miski dodajemy piwo, mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Filety zanurzamy
Magia jedzenia.Mimo tego, że nie wygląda zbyt apetycznie- to genialnie smakuje! Dziś dorsz pieczony ze szpinakiem i pieczarkami:) Skladniki: Filety z dorsza ( u mnie 400g) 1 mała cebula 200g szpinaku Kilka pieczarek 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki oliwy z oliwek Sok z połowy cytryny Czosnek granulowany, sól, pieprz
Mamuśka wraca do formyprostotę posiłku i chcą poczuć autentyczny smak niewielu składników. Błyskawiczna przekąska na śniadanie lub na nagły napad głodu, można pasteryzować w słoiczkach, przechowując potem w lodówce. Składniki filety z dorsza (ile chcesz) sos pomidorowy w butelce marchewka olej kokosowy do smażenia pieprz ziołowy sól himalajska drobnoziarnista różowa Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Filety pokrój w kawałki(...)patelni rozgrzej niewielką ilość marchewki, dosmacz solą i pieprzem. Duś przez chwilkę, dodaj przecier pomidorowy z butelki. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę wody. Włóż kawałki dorsza , lekko zamieszaj, przykryj pokrywę i duś na małym ogniu, aż ryba zmięknie. W zasadzie danie jest gotowe. Jeśli chcesz je zapasteryzować - nie ma problemu. Włóż rybę w pomidorach prosto do słoiczków i zakręć. Pasteryzuj
Z Kuchni Do Kuchnipary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie olejem. Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ; Dorsz pieczony w cieście na oleju ; Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ; Stek wołowy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki duże, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut w urządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut(...)minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPostanowiłam dzisiaj odświeżyć mój garnek rzymski i na obiad zrobiłam dorsza z młodymi ziemniaczkami w sosie koperkowym. Bardzo lubię ryby z dodatkiem tego sosu, choć najczęściej robiłam do niego rybę w panierce, to danie jest bardziej fit. SKŁADNIKI: 2 średnie płaty dorsza bez skóry 1kg ugotowanych młodych ziemniaków jogurt naturalny 1 szkl rosołu pęczek koperku 1 łyżka mąki przyprawa
Kuchnia Beatyziemniaczano szpinakowe... bardzo ciekawa i smaczna kompozycja. Nie można nie wspomnieć o restauracji Odolany , która w zeszłym roku zdobyła serca i podniebienia gości. W tym roku przygotowała roladkę z dorsza i szynki, czy jest to danie na miarę pierwszego miejsca? Oceńcie Państwo sami. Nie pomińcie tylko Bar Szawa , gdzie zjecie najlepsze krokiety tej edycji :) Bardzo jestem ciekawa Państwa wrażeń, zapraszam(...)Picón : Bakłażan del Mar Słony : Maczanka Iberica Sueño Tapas Bar & Restaurant : Bycze Kule z Boczniakami Tapas Gastrobar : Pomidor morski Tapas Bar Złoto Hiszpanii : Bycze policzki Odolany : Roladka z dorsza i szynki Sol y Sombra : CYMES Sobremesa Tapas Bar : Krokiety z byczego ogonu Bar Szawa : Tapa Szawa U Rysia : Solona Sieja Zdrowa Konkurencja : Krokiety z hiszpańską szynką La Iberica : Krewetka
królestwo garówcałość doprawiona „na oko” i po swojemu. Zupę z tego przepisu na pewno jeszcze ugotuję! Składniki: 1 pstrąg patroszony 200g krewetek koktajlowych 150g łososia 150g dorsza norweskiego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 pora 1/4 kapusty włoskiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła 2 łyżki oleju winogronowego 2-3 łyżki(...)laurowe, ziele i przekładam podsmażoną włoszczyznę. Umytego pstrąga kroję na kawałki (razem z głową) i umieszczam w gotującym się bulionie. Gdy warzywa zmiękną, dodaję pokrojonego w kostkę łososia i dorsza oraz podsmażone krewetki. Teraz czas na sól, pieprz, sos rybny oraz ząbek czosnku. Gotuję całość jeszcze 10 minut. Gotowe! Artykuł Zupa rybna pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSkładniki 2 większe filety z Dorsza puszka krojonych pomidorów z puszki ok 4 chochel bulionu warzywnego sól, pieprz szczypta tymianku 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki łyżka śmietany Przygotowanie Pomidory przelać do rondelka, podlać dwoma chochelkami bulionu i trzymać na średnim ogniu kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą tymianku (jeśli będzie za kwaśno - można przełamać ten smak(...)patelnię przez sitko i znów wlać ok dwie chochelki bulionu ze śmietaną (kiedy nie cedzę sosu nie dodaję także śmietany bo sos będzie już odpowiednio gęsty). Włożyć pokrojonego dorsza i dusić nie więcej niż 5 minut. Wsypać posiekaną natkę, lekko wymieszać..podawać z ryżem i sałatą w sosie vinegrette.. smacznego
Gaździnka warzytaszkowe menu, znajdziemy w nim przede wszystkim selekcję wspaniałych pesticos — przekąsek, które towarzyszą rozkoszowaniu się winem w gronie przyjaciół. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują tradycyjne krokiety z bacalhau (dorsza), w których pod chrupiącą skórką skrywa się kremowe wnętrze, tosty z tuńczykiem i kremem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili — dla mnie totalna eksplozja smaków oraz fenomenalna meksykańska(...)Taszki. Wnętrze Taszki. Tost z tuńczyka z krem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili. Carpaccio z kaczki. Szaszłyki ze schabu w słodkim sosie, pikle. Krokiety z bacalhau (dorsza). Ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos da horta: krewetki, fasola oraz musztardowiec w tempurze podawane
Food SquareSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki, filety z pstrąga 2 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba z filetów dorsza i pstrąga ze skórką odciąć płetwy, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, filety podzielić na mniejsze dzwonki do woreczka wsypać mąkę, kucharka, pieprz cytrynowy i czarny, do worka
W Mojej Kuchni Lubię