Naturalnie Bałtyckie - odkryj skarby Bałtyku na talerzu 168leszcze) oraz tzw. dwuśrodowiskowe, które część życia spędzają w wodach słodkich, a część w słonych (łosoś, węgorz, troć). Wiele z tych ryb jadamy na co dzień. To szproty, śledzie, dorsze, łososie i flądry. Ryby oznaczone logo Naturalnie Bałtyckie to gwarancja wysokiej jakości. Szczególnie polecane są: dorsze – bogate w jod, selen i witaminę B12, śledzie – zawierają liczne witaminy
Kulinarne przygody Gatity
Fit paluszki rybne 149Pomysł na zdrowszą wersję paluszków rybnych. Do przygotowania takich paluszków będziecie potrzebować filet z białej ryby, np. dorsza. Masę na paluszki należy obtoczyć w zblendowanych płatkach kukurydzianych i całość upiec w piekarniku. Gotowe paluszki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Świetnie będą smakować podane z ulubionym sosem, np. czosnkowym, pomidorowym. Poniższe paluszki podałam z warzywami ugotowanymi na parze (fasolka szparagowa(...)kalarepa i bataty). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,4 kg polędwicy z dorsza 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz do smaku ewentualnie sól do smaku do panierowania 1,5-2 szklanki płatków kukurydzianych dodatkowo 2-3 łyżki oliwy z oliwek Filet umyć, osuszyć i zblendować. Do masy rybnej dodać posiekany koperek, wbić jajko i całość przyprawić
Ugotować
Zupa rybna pikantna z pulpecikami dorsza 138Zupa rybna pikantna z pulpecikami dorsza jest zdrowa, smaczna oraz aromatyczna.Zupa rybna pikantna z pulpecikami pochodzi od pani Agnieszki . Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu.Zupa rybna jest bogatym źródłem składników odżywczych . Mięso ryb zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych , które mają działanie przeciwnowotworowe. … The post Zupa rybna pikantna z pulpecikami dorsza appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawy
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 143Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120 ml pełnego mleka 120 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych
Moja Delicja
Subiektywny ranking łebskich restauracji 302Dorsz z pieca Jak dla mnie absolutny top łebskich restauracji. Wnętrze klimatyczne z kaszubskimi akcentami. Przemiła obsługa. Bardzo ciekawe menu. Dorsz w sosie grzybowym na plackach ziemniaczanych to rewelacja, idealnie … Czytaj dalej Subiektywny ranking łebskich restauracji
czarrna od kuchni
Ryba w panierce z bułki i sera 149rybę , Ryba smażona z patelni , Ryba w cieście naleśnikowym albo w cieście piwnym . Składniki na rybę po włosku, smażona ryba w panierce z bułki i sera : 2 filety z dorsza, które przecięłam jeszcze na pół 2 rozbełtane jaja 3 łyżki mąki 50 g tartego parmezanu 100 g bułki tartej 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku(...)przygotować smażoną rybę w panierce z bułki i sera? Filety z dorsza kroimy na pół, doprawiamy pieprzem i delikatnie solą pamiętając, że parmezan jest słony. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z parmezanem . Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, smażymy po dwa kawałki ryby na raz na średnim ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz po śródziemnomorsku 142każdym kęsem przenosimy się do małej knajpki w jakimś śródziemnomorskim kurorcie. Dajcie się rozpieścić tym przepisem, wypróbujcie koniecznie. Składniki (na 2 porcje): 2 kawałki polędwicy z dorsza – moje miały po 200g około 10 pomidorków koktajlowych około 10 zielonych oliwek około 10 czarnych oliwek łyżeczka kaparów 1 mała cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 100ml białego wina 2 ząbki czosnku sól(...)Odkładamy. Cebulę siekamy w piórka. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Czosnek obieramy i ścieramy. Na małą patelnię wlewamy olej do smażenia, rozgrzewamy. Do gorącego oleju wkładamy dorsza, smażymy minutę na dużym ogniu, po czym zmniejszy ogień na średnim i smażymy jeszcze 5 minut z każdej strony. Upieczoną rybę wyciągamy na chwilę na ręcznik papierowy. W międzyczasie
Smaczna Strona
Ryba po grecku 174możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy nawet trzeci. Ja zazwyczaj podaję ją na zimno. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych filetów rybnych. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Z całą pewnością możecie przygotować to danie(...)dzień. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne , przepisy na dania z rybami oraz inne przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 700 g świeżej ryby (dorsz lub mintaj) 1/2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia Sól, pieprz 4 średnie marchewki Kawałek pora 2 korzenie pietruszki 1/2 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami 201pieczonymi warzywami. Sos chrzanowy zrobimy na bazie jogurtu naturalnego, aby było jeszcze bardziej zdrowo i przede wszystkim dietetycznie. Zainteresowani przepisem? Znajdziecie go poniżej. Szybki przepis na: Polędwica z dorsza z ratatouille Składniki filet z łososia sól pieprz sok z cytryny świeża papryka Składniki na sos chrzanowy 1 łyżka chrzanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soku(...)cytryny pieprz Przeczytaj przepis na: Dorsz zapiekany w porach Składniki na sos chrzanowy Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 10 minut, aby smaki się połączyły ze sobą. Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami – przepis Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba w sosie koperkowym 193Ryba w sosie koperkowym to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki i duszonego pora. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Składniki rybę w sosie koperkowym: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 por 2 szklanki śmietanki 30% 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz świeżo mielony olej Jak zrobić rybę w sosie koperkowym: Zaczynamy od ryby. Myjemy ją, osuszamy
Dorota Smakuje
Ryba po meksykańsku 232Ryba po meksykańsku to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pomidorach z papryką, fasolą, marchewką, doprawiona przyprawami w meksykańskim stylu. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA PO MEKSYKAŃSKU Składniki ryba po meksykańsku: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej lub białej 1 puszka siekanych pomidorów 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki
Dorota Smakuje
Najlepsze śniadanie na mieście w Warszawie – ranking top 10 184śniadaniu pójść pozwiedzać? MOMU jest na pl. Teatralnym, który o tej porze dnia jest pusty i piękny. Zaletą tego miejsca jest też promocja śniadanie do kawy, polskie składniki jak dorsz bałtycki, chałka, twaróg czy biała kiełbasa i to że można przyjść też wieczorem, jeśli spodoba nam się rano. Albo zostać do północy, jeśli się zasiedzimy. Co polecam? Puree z dorsza
Ugotowane pozamiatane
Przepisy na Boże Narodzenie 161się nad tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Postanowiłam więc przygotować dla Was małą ściągę ze świątecznymi przepisami, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim 😊 COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO Pasztet z ciecierzycy Pomidorowy pasztet z soczewicy Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski
Z notatnika dietetyka
Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli 165Polędwicę z dorsza atlantyckiego mieszanką przypraw doprawiłam i na złotą rybkę zamieniłam. Na drugiej patelni ziemniaki się dusiły i też złote się zrobiły. Żeby tak na talerzu złotem nie świeciło, to od pesto z ruloli się zazieleniło. Po połączeniu smaków i zapachów, danie wyszło wyśmienicie, złota rybka spełniła kulinarnie marzenia znakomicie. Składniki na ok. 4 porcje: ziemniaki(...)pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy, 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru, ponadto: 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny. Przygotowanie: Ziemniaki: Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki
Moniki Smakołyki
Bigos rybny 133tradycją. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, dlatego dziś proponuję Wam bigos rybny! Niesamowicie ciekawa alternatywa do tradycyjnej postnej kapusty. Składniki 1 kg słodkiej kapusty 1/2 kg filetów z dorsza czarnego Mąka kukurydziana do panierowania ryb 300 ml. oleju 2 średniej wielkości cebule 1-2 garści suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 3 liście laurowe 4 kulki ziela(...)kostkę, smażymy na oleju z poszatkowaną kapustą przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i około 1/2 litra wody dusimy na małym ogniu do miękkości. 2 Osuszone filety z dorsza kroimy w kawałki posypujemy solą, pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3 Wszystko razem łączymy i dusimy na ogniu przez kilka minut delikatnie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy