Składniki na średniej wielkości tortownicę : Biszkopt: 1 1/4 szklanki mąki kasztanowej, 3/4 szklanki mąki kokosowej, 200 ml wody, 150 ml dżemu wiśniowego (u mnie domowy bez cukru), 70 ml oleju kokosowego, 50 ml syropu daktylowego (można pominąć), 2 łyżeczki sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki kakao lub karobu (jeśli dodajecie karob, możecie pominąć syrop; karob
Jeść, by żyć w zdrowiuPowiedziałabym, że to zwykłe domowe ciasto z wiśniami własnej produkcji :) Wykorzystałam wiśnie w syropie, które miałam jeszcze w spiżarce. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła krem typu nutella Warstwa wiśniowa
Kuchnia domowa Aniilość białka. Również zaczęłam niedawno używać oleju konopnego. Świetnie nadaje się do sosów sałatkowych na bazie oleju, wody i ziół. Kilka kropel daję również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce
CzarnawisienkaPoczątek wakacji. Upały nie odpuszczają. W takie dni marzymy tylko o chwili wytchnienia w cieniu i czymś dobrym do picia. Na właśnie – dobrym! Jak dobre
Słodkie okruszkirobienie potraw nie tylko wiesz z czego korzystasz ale i również możesz poprosić swoje dzieci do pomocy. Przepis i niezbędne składniki do przygotowania domowego budyniu czekoladowego znajdziesz poniżej. Składniki: 5 kostek czarnej czekolady 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka 2% lub napoju sojowego Garść malin, porzeczek, borówek amerykańskich Przepis na budyń czekoladowy z owocami(...)Wymieszaj mleko, syrop klonowy i skrobię ziemniaczaną w małym garnku Wszystko to podgrzej na wolnym ogniu, co chwile mieszając by budyń się nie przypalił Dodaj gorzką czekoladę i poczekaj aż się rozpuści, mieszaj co jakiś czas Gotowy budyń ozdób owocami. Artykuł Domowy budyń czekoladowy z owocami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!środka jabłko i to był kisiel w wersji „na wypasie”. W sumie sam kisiel jest dość fajny, bo dobrze zaspokaja potrzebę na coś słodkiego. Dzisiaj proponuję domowy kisiel z truskawkami i rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj w zasadzie dowolne owoce. Smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe. A to ze względu na kompozycję owoców ale spójrzcie też(...)jedynie orientacyjne ilości składników. Możecie dodać więcej lub mniej owoców, tak samo cukru. Jeśli macie zbyt mało owoców, możecie ratować się dodatkiem soku lub syropu owocowego. Ja kisiel z racji farfocelków z rabarbaru, mój domowy kisiel przecedzałam, przecierałam a część owoców – truskawek zostawiłam w całości. Jeśli lubicie kawałki lub całe owoce, pomijacie ten krok. Przecedzony i przetarty przez sitko
Mieszam w Garnkuzagotowania. 5. Całość gotujemy przez 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając. 6. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 7. Tak przygotowanym ciepłym syropem, zalewamy pigwę z imbirem, dzieląc między słoikami również goździki, po czym dokładnie dokręcamy wieczka i stawiamy słoiki do góry dnem. 8. Następnie przystępujemy do pasteryzacji słoików: Wstawiamy je do garnka(...)otwarciu – najlepiej w lodówce! A Wy lubicie herbatę z pigwą, czy jednak wolicie taką z cytryną? Smacznego! A jeśli szukacie przepisów na inne zimowe przetwory, polecam moje przepisy: Domowa nutella śliwkowa Marynowana dynia a la ananas Domowy ketchup z cukinii Jarzynka a la Vegeta Artykuł Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem
Okiem Blondynki by McBlondiUWAGA ! Przepis z alkoholem – jeśli nie masz ukończone 18 lat, przejdź na stronę główną . Domowy grzaniec z whisky, czyli przepis na grzane wino, które rozgrzeje Cię
Via Gustowyszły mi 3 pełne blachy. Składniki: - 240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko, syrop
Be Fit Be Strongwszystkie zioła, które mam w ogrodzie i wpadłam na pomysł, że można by zrobić jakiś syrop do herbatki na zimę czy do deserów. Ten syrop możecie też wykorzystać do herbatki w zimie, do lemoniady, do domowego mohito , deserów czy drinków. A Wy do czego jeszcze byście go wlali? Myślę, że będzie mi on świetnie przypominał o lecie, gdy siedziałam(...)wodę z miętą i słuchając cykania świerszczy. Dzięki Victorinox (#myVictorinox) za inspirację do stworzenia tego wpisu! Dla kogo: dla lubiących dolewać sobie coś do herbatki dla szukających bazy do domowego mohito dla mających krzaczek mięty w ogrodzie Składniki: litr wody sok z jednej cytryny ok. 40 gałązek mięty 850g cukru Wykonanie: Gałązki mięty opłukać. Gałązki wrzucić do garnka, zalać
Mania Wypiekaniapszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka 5 dag masła szczypta soli 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie) delikatny przecier z czarnych jagód 1 łyżka startych sucharków (około) syrop klonowy do polania Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego , 2 łyżek mąki i oraz rozkruszonych drożdży przygotuj
Gotuj Sam!Dziś przepis na domowego batona a'la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie cukru, syropu glukozowego czy tłuszczu palmowego. A smak? Rewelacja! Słodycz daktyli przełamana słonym masłem orzechowym, do tego błyszcząca polewa czekoladowa. Nie wierzcie mi na słowo, sami spróbujcie :) Jeden baton waży 50 g, czyli tyle samo co sklepowy Snikers. Przy tym ma lepsze wartości odżywcze (zwróćcie uwagę(...)błonnik) przy niższej kaloryczności. Do tego jest napakowany zdrowymi kaloriami, wnoszącymi coś do naszego organizmu. Baton sklepowy (51 g = 1 szt) Baton domowy (50 g = 1 szt) Energia 260 kcal 220 kcal Białko 4,7 g 4,8 g Tłuszcz 14,2 g 13,5 g Węglowodany 28,2 g 21 g Błonnik
Powiedz dietom nieostatnio nasz blog głównie skupił się na świątecznych przepisach. Sezamki zawsze raczej lubiłyśmy ale niespecjalnie sięgałyśmy po nie na sklepowych półkach ze względu na syrop g-f i biały sezam, którego częściej jadałyśmy w postaci domowej chałwy czy tahini. Tym razem proponujemy Wam dużo ciekawsze chrupacze z dodatkami w postaci superfoods od BioNaura ! Przyznajcie, czy te czarne sezamki nie robią
Candy PandasZbliża się własnie najlepsza pora na zbieranie pigwy. Dopiero po pierwszych przymrozkach pigwa jest najlepsza na robienie z niej przetworów. Bez przetwarzania nie da się chyba
Codzienna kuchnia niecodziennacukrów. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor . Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast. STEVIA Jest bardzo słodka (150-300 razy słodsza od cukru) i praktycznie bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych(...)większych ilościach zrównoważy tę różnicę, nie obciążając nas dodatkowymi kaloriami. MELASA TRZCINOWA, Z KAROBU, BURACZANA Melasa jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji cukru. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop. Melasa jest dzielona na trzcinową i buraczaną, ze względu na surowiec, z którego powstaje. Melasa jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego może być stosowana przez osoby z anemią, kobiety w ciąży
zdrowo i aktywnie