Pyszne tosty z cynamonem...z chleba dyniowego..polane pysznym syropem klonowym..który można kupić w Anielskich Przysmakach..Musicie zajrzeć tam koniecznie...bo znów jest promocja..Przy
Moje domowe kucharzenietymi naleśnikami? Są mega cienkie! Pyszne. Polanie ulubionym syropem jest świetnym rozwiązaniem, bo naleśniki smażone bez tłuszczu są mięciutkie i nie są tłuste. Ja nie wszystkie polałam syropem, bo te suche zabiorę do pracy i będę mogła je polać na miejscu. W środku jest moja konfitura truskawkowa z wanilią, którą robiłam początkiem lata. Ser? No sera białego nie robiłam, kupiłam(...)sera białego chudego lub półtłustego (kupuję ten w Biedronce) 3 łyżeczki cukru z wanilią 1 żółtko DODATKOWO: Konfitura truskawkowa z wanilią z mojej domowej spiżarni, ale możecie użyć swojej ulubionej lub zapraszam do mojej :) Syrop Truskawkowy Wykonanie: Wszystkie jajka umyłam i wyparzyłam pod wrzącą wodą. Dwa jajka wybiłam do miski, wsypałam sól, cukier, wlałam mleko
Blondynka Gotujeorkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego (u mnie wersja kokosowa) 1 łyżka syropu klonowego 80 g ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka karobu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 średniej wielkości jabłka Jajka umieścić w misce i ubić z solą i ksylitolem lub erytrytolem(...)puszystą, jasną masę. Dodać syrop klonowy i olej, ubijać jeszcze przez chwilę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy jajecznej i krótko wymieszać. Mąkę połączyć w osobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać do połączenia. Na końcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszać.Ciasto przełożyć do 9 papilotek i piec około
FitkotPlacki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków. Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego białego(...)smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem. Źródło: A. Stradecka, Smakołyki z mleka, sera i jaj , Biblioteka Poradnika Domowego, nr 6/98
Zasmakuj KuchniKrem:\r","3\/4 szklanki cukru\r","laska wanilii lub 1 \u0142y\u017cka domowego cukru waniliowego\r","1,5 szklanki mleka\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","200 g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","syrop smakowy, dowolny alkohol (opcjonalnie)\r","\r","Polewa\r","6 \u0142y\u017cek mas\u0142a\r","6 \u0142y(...)pieczenia 2 łyżki kakao 16 łyżek oleju 2 łyżeczki octu Krem: 3/4 szklanki cukru laska wanilii lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła syrop smakowy, dowolny alkohol (opcjonalnie) Polewa 6 łyżek masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka 6 łyżek kakao Płatki migdałów do posypania
Mieszam w Garnkupewność, że ekologiczna). Syrop podgrzewać, ale nie zagotować, żeby nie pozbawić go cennych witamin. Miodek kilka razy oziębić, żeby sprawdzić, czy jest odpowiednio gesty. Syrop ten jest sprawdzony, zawsze mam go w swojej naturalnej apteczce domowej. Doskonale sprawdza się jako lek na gardło i kaszel, stosuje go cała rodzina, dzieci też. Wystarczy w czasie infekcji spożywać 1-3 łyżeczek dziennie(...)posypać szczypiorem. Polać sosem przygotowanym z oleju, octu i przypraw. Jak widać mniszek lekarski nie jest zwykłym chwastem. Spróbujcie sami jak smakuje Artykuł Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego ŻywieniaDużymi krokami zbliża się jesień. Niestety. Wraz z jesienią pojawią się przeziębienia. Jedno paskudne mnie właśnie dopadło, więc przyszedł czas na podzielenie się z Wami moim
Przepisy Aleksandrydużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam! W dziale "Domowe przetwory" znajdziecie więcej przepisów na sprawdzone przeze mnie przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: 1,5kg obranych, czerwonych
Moja Książka KucharskaN ajlepsze na nalewki lub syrop są młode pędy sosny zbierane z młodych sosen rosnących na piaszczystych, dobrze nasłonecznionych polanach z dala od dróg i
Przepisy i porady kulinarneDziś zapraszam Was po przepis na wiśnie w syropie, nieco inne niż te, które już są na blogu ( TU ). Przepis mam od koleżanki z pracy. Składniki
Kuchnia domowa AniSkładniki: Pianka: 175 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny 30 ml syropu z mandarynki 60 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Mus z kiwi: 2
Ciastka - domowe słodkościWitam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: truskawki 12 sztuk, syrop truskawkowy 1/4 szklanki, woda zimna 3/4 szklanki truskawki opłukać pokroić na kawałki i wsypać do foremek lodowych syrop rozmieszać w zimnej
W Mojej Kuchni Lubięwafelek przekładany syropem - wywodzi się z Holandii. Według mnie dużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu wystarczy na 40 podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam również przygotować domowe wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) "Składniki:2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków)1 1/2 szklanki(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej całkowitego).Wafle - u mnie kupne, gdyż nie mam jak ich zrobić samodzielnie - smaruję, przygotowanym syropem i składam drugim, suchym.Gotowe wafle najlepiej obciążyć na jakąś godzinkę, aby się nie rozeszły i odpowiednio nasiąkły słodką masą.Najlepiej smakują z gorącą herbatą!Smacznego
Słodkie Przyjemności1 kg arbuza100 g serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka
Świat Domowej Kuchni