środka jabłko i to był kisiel w wersji „na wypasie”. W sumie sam kisiel jest dość fajny, bo dobrze zaspokaja potrzebę na coś słodkiego. Dzisiaj proponuję domowy kisiel z truskawkami i rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj w zasadzie dowolne owoce. Smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe. A to ze względu na kompozycję owoców ale spójrzcie też(...)jedynie orientacyjne ilości składników. Możecie dodać więcej lub mniej owoców, tak samo cukru. Jeśli macie zbyt mało owoców, możecie ratować się dodatkiem soku lub syropu owocowego. Ja kisiel z racji farfocelków z rabarbaru, mój domowy kisiel przecedzałam, przecierałam a część owoców – truskawek zostawiłam w całości. Jeśli lubicie kawałki lub całe owoce, pomijacie ten krok. Przecedzony i przetarty przez sitko
Mieszam w Garnkuzagotowania. 5. Całość gotujemy przez 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając. 6. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 7. Tak przygotowanym ciepłym syropem, zalewamy pigwę z imbirem, dzieląc między słoikami również goździki, po czym dokładnie dokręcamy wieczka i stawiamy słoiki do góry dnem. 8. Następnie przystępujemy do pasteryzacji słoików: Wstawiamy je do garnka(...)otwarciu – najlepiej w lodówce! A Wy lubicie herbatę z pigwą, czy jednak wolicie taką z cytryną? Smacznego! A jeśli szukacie przepisów na inne zimowe przetwory, polecam moje przepisy: Domowa nutella śliwkowa Marynowana dynia a la ananas Domowy ketchup z cukinii Jarzynka a la Vegeta Artykuł Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem
Okiem Blondynki by McBlondiwyszły mi 3 pełne blachy. Składniki: - 240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko, syrop
Be Fit Be Strongwszystkie zioła, które mam w ogrodzie i wpadłam na pomysł, że można by zrobić jakiś syrop do herbatki na zimę czy do deserów. Ten syrop możecie też wykorzystać do herbatki w zimie, do lemoniady, do domowego mohito , deserów czy drinków. A Wy do czego jeszcze byście go wlali? Myślę, że będzie mi on świetnie przypominał o lecie, gdy siedziałam(...)wodę z miętą i słuchając cykania świerszczy. Dzięki Victorinox (#myVictorinox) za inspirację do stworzenia tego wpisu! Dla kogo: dla lubiących dolewać sobie coś do herbatki dla szukających bazy do domowego mohito dla mających krzaczek mięty w ogrodzie Składniki: litr wody sok z jednej cytryny ok. 40 gałązek mięty 850g cukru Wykonanie: Gałązki mięty opłukać. Gałązki wrzucić do garnka, zalać
Mania Wypiekaniapszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka 5 dag masła szczypta soli 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie) delikatny przecier z czarnych jagód 1 łyżka startych sucharków (około) syrop klonowy do polania Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego , 2 łyżek mąki i oraz rozkruszonych drożdży przygotuj
Gotuj Sam!Dziś przepis na domowego batona a'la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie cukru, syropu glukozowego czy tłuszczu palmowego. A smak? Rewelacja! Słodycz daktyli przełamana słonym masłem orzechowym, do tego błyszcząca polewa czekoladowa. Nie wierzcie mi na słowo, sami spróbujcie :) Jeden baton waży 50 g, czyli tyle samo co sklepowy Snikers. Przy tym ma lepsze wartości odżywcze (zwróćcie uwagę(...)błonnik) przy niższej kaloryczności. Do tego jest napakowany zdrowymi kaloriami, wnoszącymi coś do naszego organizmu. Baton sklepowy (51 g = 1 szt) Baton domowy (50 g = 1 szt) Energia 260 kcal 220 kcal Białko 4,7 g 4,8 g Tłuszcz 14,2 g 13,5 g Węglowodany 28,2 g 21 g Błonnik
Powiedz dietom nieostatnio nasz blog głównie skupił się na świątecznych przepisach. Sezamki zawsze raczej lubiłyśmy ale niespecjalnie sięgałyśmy po nie na sklepowych półkach ze względu na syrop g-f i biały sezam, którego częściej jadałyśmy w postaci domowej chałwy czy tahini. Tym razem proponujemy Wam dużo ciekawsze chrupacze z dodatkami w postaci superfoods od BioNaura ! Przyznajcie, czy te czarne sezamki nie robią
Candy PandasZbliża się własnie najlepsza pora na zbieranie pigwy. Dopiero po pierwszych przymrozkach pigwa jest najlepsza na robienie z niej przetworów. Bez przetwarzania nie da się chyba
Codzienna kuchnia niecodziennacukrów. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor . Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast. STEVIA Jest bardzo słodka (150-300 razy słodsza od cukru) i praktycznie bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych(...)większych ilościach zrównoważy tę różnicę, nie obciążając nas dodatkowymi kaloriami. MELASA TRZCINOWA, Z KAROBU, BURACZANA Melasa jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji cukru. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop. Melasa jest dzielona na trzcinową i buraczaną, ze względu na surowiec, z którego powstaje. Melasa jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego może być stosowana przez osoby z anemią, kobiety w ciąży
zdrowo i aktywniejeden z najbardziej zdrowych owoców. Domowy sok z aronii posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Pijąc sok z aronii możemy zachować lepszą formę, jędrną skórę a nawet zredukować zmarszczki. Dodatkowo sok z aronii wzmocni naszą odporność, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to jest on najbardziej narażony na różnego rodzaju wirusy i infekcje. Domowy sok z aronii jest bardzo smaczny(...)Powstały sok przelać do czystego garnka i dodać 300 g cukru. Ponownie zagotować, czas od czasu mieszając. Gorący syrop przelać do buteleczek lub słoików, mocno zakręcić. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowy Sok z Aronii Na Wzmocnienie Odporności i Nie Tylko pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plWczoraj otrzymałam od mojej mamy przepis na niezawodny w stanach przeziębienia środek - sok z kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie organizmu . Czarny bez (kwiaty i owoce) ze
Z notatnikaSkładniki: 1,5 szklanki soku wyciśniętego z limonek (z około 10 - 12 limonek); 90 g posiekanego, świeżego imbiru (waga po obraniu i posiekaniu); 3 łyżki zimnej
Gospodyni MiejskaSKŁADNIKI truskawki - 2 kg cukier - 1,5 kg woda - 1-1,5 l skórka z jednej cytryny /w całości/ sok z cytryny - 2-3 łyżki
w mojej kuchnioleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki karobu orzechy włoskie – garść Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropami i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem
FitKotczerwona papryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki(...)drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut; po 5 minutach gotowania dodaj 2 łyżeczki papryki w proszku
Roślinna - blog wegański