Nowy Rok są naprawdę przepyszne. Proponuję wybrać syrop z czarnego bzu z jak najmniejszą ilością cukru, najfajniej by było jeśli nie miałby go wcale. Ja miałam syrop z czarnego bzu z "Nasze Domowe". Sok z granatu nada mięsu delikatności i soczystości, spróbujcie koniecznie. Pomysł podsunął mi Tomek Jakubiak. Nogi gęsie duszone w syropie z czarnego bzu i granatu
Moje Małe Czarowaniedrobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy(...)ścięta. Odkładam ok. 2/3 do wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam. Przygotowuję dodatek na masę: - domowe wiśnie ze słoika w syropie - 1 opakowanie kisielu Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę. Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam
WielopokoleniowoGęsty, aromatyczny słodki syrop był stosowany już przez moją babcię.Zawarte w nim olejki eteryczne to doskonały inhalator na nasze gardło i drogi oddechowe. Ma w
Z Majeczką w kuchniniczego powinna Wam posmakować. Składniki: szklanka oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 3/4 szklanki ciemnego kakao 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej domowej roboty) garść żurawiny Wykonanie: Miksujemy olej kokosowy wraz z syropem klonowym (tylko na tyle, by się połączyły). Dodajemy kakao i masło orzechowe i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Do masy dodajemy żurawinę (można ją wcześniej pociąć
Mania Wypiekaniaetapie można dodać jedną lub dwie łyżeczki octu aby uzyskać odpowiednią ostrość smaku. Mieszankę gotować często mieszając aż uzyska odpowiednią konsystencję syropu. Po zakończeniu dodać szczyptę soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Aby ją przygotować wystarczy(...)teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując
naRuszcieetapie można dodać jedną lub dwie łyżeczki octu aby uzyskać odpowiednią ostrość smaku. Mieszankę gotować często mieszając aż uzyska odpowiednią konsystencję syropu. Po zakończeniu dodać szczyptę soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Aby ją przygotować wystarczy(...)teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując
naRuszciebananowy smak po zmrożeniu) oraz dodatek tłuszczu. W lodówce miałam akurat otwartą słodką śmietankę 36%. Aby otrzymać jeszcze lepszą konsystencję dodałam łyżeczką schłodzonego oleju kokosowego. Całość posłodziłam syropem z agawy oraz zaromatyzowałam domowym ekstraktem z wanilii . Wyszło przepysznie i zdrowo! Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką, bez dodatku białego rafinowanego cukru . Wystarczy zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do siekania mrożone
Moja Delicjatortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej(...)wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki 30% sos karmelowy 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody sos karmelowy 75 cukru 4 łyżki syropu brzoskwiniowego 75ml śmietanki 30% karmelizowane brzoskwinie 350g brzoskwiń z puszki 60g domowego cukru z wanilią Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki posmarować masłem, wykleić paskiem papieru do pieczenia - biszkopty
Smakołyki BerenikiChałwa ! Uwielbiam ten najstarszy na świecie smakołyk. Możesz zrobić chałwę w domu sama. To banalnie proste. Dwa składniki: nasiona sezamu, odrobina miodu i domowa chałwa gotowa! Sklepowa ma w swoim składzie cukier, syrop glukozowy, sól i wiele innych niechcianych dodatków. Dlatego polecam chałwę domową. Różni się od tej sklepowej brakiem karmelowych igiełek, ale i tak jest super smaczna. Chałwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposobami. Mikstura ta jest również idealna na codzienne chłodne wieczory, dodana do herbaty jako napój rozgrzewający. Jedni szczepią się na grypę, inni zażywają różne syropy na odporność, jednak ja jestem zwolenniczką domowych, babcinych sposobów. A Wy jakie macie sposoby na odporność? Składniki: * 2 cytryny * pół korzenia imbiru * około 200 ml miodu płynnego * słoik 300 ml Wykonanie: Cytryny
Zrób to smacznierazu lub przechowujemy w lodówce do dwóch dni. Składniki mleka migdałowego: (1 szklanka mleka) 40 g płatków migdałów 1 szklanka przegotowanej wody szczypta soli waniliowej ksylitol do smaku lub syrop z agawy Przygotowanie mleka migdałowego: Jak zrobić błyskawiczne mleko migdałowe? Płatki migdałów namoczyć w ciepłej wodzie (woda o temperaturze naszego ciała) przez 15 minut . Płatki migdałów wraz z wodą zmiksować(...)ciasteczek lub jako farsz do naleśników – dodajemy ksylitol lub syrop z agawy, ziarenka z laski wanilii i kilka łyżek mleka roślinnego lub jogurt/ricottę, skórkę z cytryny/pomarańczy i odrobinę soku.) Gotowe mleko migdałowe przelać do szklanki, doprawić do smaku wedle uznania ksylitolem lub syropem z agawy i szczyptą domowej soli waniliowej (mleko migdałowe najlepiej doprawić bezpośrednim przed spożyciem) . Czytaj
Moja DelicjaSkładniki /4 porcje: – chleb zwykły lub tostowy – 2 roztrzepane jajka – pól szklanki mleka – masło do smażenia – 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób podania: domowa konfitura, banany i maliny, syrop klonowy. Przygotowanie: Roztrzepane jajko mieszamy z łyżeczką cukru waniliowego. Dolewamy trochę mleka. Chleb kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku. Następnie placki smażymy
I LOVE LIFEdzień piję bardzo dużo wody mineralnej, koniecznie niegazowanej. Shake bananowy z mango Po soki sięgam rzadziej ale jeśli już to robię są to soki domowej roboty. Unikam kupnych soków, syropów czy napojów. Mają one w sobie bardzo dużo cukru, nawet te light. Ilość owoców zawarta w sporej ilości kupnych soków, mimo napisu 100% często jest dużo niższa
mecookskilka łyżek mleka roślinnego lub jogurt/ricottę, skórkę z cytryny/pomarańczy i odrobinę soku.) Gotowe mleko migdałowe przelać do szklanki, doprawić do smaku wedle uznania ksylitolem lub syropem z agawy i szczyptą domowej soli waniliowej (mleko migdałowe najlepiej doprawić bezpośrednim przed spożyciem). The post Mleko migdałowe błyskawiczne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja