Pozostając w tematyce pogody przedstawię dziś przepis na domowej produkcji syrop wspomagający odporność. Warunki panujące za oknem i temperatura skacząca z plus 10 na minus 20 stopni sprzyjają rozwojowi infekcji wszelkiego rodzaju. Warto dostarczyć organizmowi substancji, które nas wzmocnią, nawet jeśli teraz jesteśmy okazami zdrowia. Przepis na ten syrop wynalazła gdzieś moja Siostra. Jakiś czas temu przetestowała na podziębionej, prawie
Kuchnia po mojemuDomowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie. Jak zrobić domowy sok z owoców? Ile czasu muszę na to poświęcić? Ile to będzie kosztować? Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście(...)roku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek. Jeśli jednak stwierdzisz, że nie masz czasu lub ochoty stać przy garach i robić domowych przetworów , sprawdź moje soki, syropy i dżemy dostępne w Organic Farm. Tutaj. Przeczytaj więcej o: Domowych Przetworach Sokoterapii 14- dniowej diecie warzywno-owocowej Mój Zestaw
IzaGotujeNiewątpliwie, syropy owocowe od lat zajmują kluczowe miejsce w wielu domowych spiżarniach. Unoszący się zapach gotowanego wywaru przywołuje beztroskie chwile z dzieciństwa, kiedy to bardzo często wielu z nas podczas lata wybierało się na leśne zbiory. W obecnych czasach, spiżarnie nie są już potrzebne, gdyż wszystkie skarby, które daje nam ziemia znajdziemy w linii produktów Poltino. Naturalne syropy owocowe(...)wysoka cena nie jest równoznaczna z wysoką jakością produktu. Na szczęście, na rynku istnieje kilka wartych uwagi syropów owocowych. Wartościowe przetwory znajdziesz w asortymencie marki Poltino. Syrop owocowy w zaciszu domowym Zagęszczony sok dodawany do deserów, herbaty czy innych napojów od lat króluje w polskiej kuchni. Przepisy na tego rodzaju mikstury z pewnością znajdziemy w każdym domu. W sklepach półki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekiedy mała M poszła do przedszkola nie byłoby tygodnia, aby ktoś z nas nie chodził z katarem. W trosce o zdrowie swojej rodziny postanowiłam walczyć z zarazkami domowymi sposobami. Przygotowałam syrop na bazie imbiru, miodu oraz cytryny, który ma wspomóc naszą odporność. Domowe, naturalne lekarstwa na przeziębienie cieszą się ostatnio sporą popularnością. Was również zachęcam do przyrządzenia takiego syropu, gdyż
My simple kitchenDo przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja
Tajemnice SmakuOrzeźwiająca przepyszna kawa mrożona z nutką wanilii dosłodzona syropem klonowym z dodatkiem domowego mleka kokosowego. Moją kawę przygotowuję już dzień wcześniej. Do słoika wsypuję świeżo mieloną kawę, następnie zalewam zimną wodą, zakręcam, delikatnie mieszam i zostawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Rano odcedzam za pomocą sitka, lub gazy. Na tym etapie przygotowuję również mrożone kostki lodu wystarczy(...)wróćmy do przepisu Taką kawę mam przez całe lato w lodówce więc w każdej chwili mogę przygotować orzeźwiający napój .Najbardziej lubię ją w wersji z syropem klonowym,ekstraktem waniliowym i oczywiście domowym mlekiem kokosowym,ale możesz wykorzystać również mleko owsiane,migdałowa lub krowie. Składniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy 150 ml zimnego mleka kokosowego 1,5 ekstraktu waniliowego 4 łyżki
Kukuleczkikruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor
SzczyptaSmaQszklanki masła orzechowego lub orzeszki do zrobienia masła orzeszki ziemne do dekoracji Wykonanie Ciemna masa -> miksujemy orzeszki z daktylami, kakao i syropem klonowym (mi pomógł thermomix). Jasna masa -> gotowe masło orzechowe lub domowe masło orzechowe -> miksujemy orzeszki ziemne (wcześniej można je uprażyć na patelni) i dodajemy 1 łyżkę(...)oleju kokosowego Keksówkę wykładamy folią spożywczą i dajemy ciemną masę (uklepujemy do pożądanej grubości), a następnie jasną masę. Całość posypujemy orzechami do dekoracji i (opcjonalnie) polewamy domową czekoladą (olej kokosowy, syrop daktylowy, kakao). Snickersa wkładamy do lodówki na godzinę. No niestety trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale dzięki temu będzie się lepiej kroić. Gotowe, po wyciągnięciu wystarczy podzielić na porcje
lady-och-mistrzyni.blogspot.comostygnięciu i tak mocno zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy miąższ z laski wanilii. Miksujemy blenderem na gładko. Nasz budyń z kaszy podajemy lekko przestygnięty - najlepiej smakuje z domowymi dżemami bądź syropami owocowymi. Bajka. Niebo w gębie i inne ochy i achy. Wszystkie byłyśmy zachwycone i najadłyśmy się jak bąki. Oczywiście o budyniu opowiedziałam Mamie i w tegoroczną majówkę znalazłyśmy chwile(...)większej ilości wody by trochę kalorii sobie oszczędzić. Jeśli zamierzamy spożywać budyń ze słodkim dżemem bądź syropem można totalnie darować sobie cukier i jego zamienniki. Po konsultacji z autorką przepisu - następnym razem będzie bosko. Przepis gorąco polecam. Dla dziecka też. Słodycz wartościowa, domowa, nie wysoko przetworzona. Naprawdę warto. Gdybyście nie wiedzieli, że to z kaszy na pewno byście nie zgadli
Kuchnia po mojemuzakochać. Najlepiej użyć do niego domowej konfitury różanej, czyli ręcznie utartych płatków róży z cukrem – jeśli dobrze poszukamy, możemy kupić ją w dobrych delikatesach. Podobnie z syropem malinowym – użyjmy domowego lub tego, który w składzie ma same naturalne składniki. Inspirowałam się mazurkiem z Kukbuka , ale ostatecznie zmieniłam trochę skład. Wyszło pięknie. Mazurek różany – spód: 1,5 szklanki(...)ugotowane i roztarte żółtko (można pominąć) Mazurek różany – nadzienie: 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 surowe żółtko 1 ugotowane
Poezja smakuNajwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki
Kuchenne WariacjeSkrzydełka kurczaka z syropem klonowym to kwintesencja pysznej, aromatycznej domowej kuchni. Skrzydełka kurczaka marynowane były w słodko-ostrej marynacie na bazie syropu klonowego, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki i odrobiny oleju. Te skrzydełka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane skrzydełka doskonale sprawdzą się na wiosennym grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Wiosną podaję pieczone skrzydełka kurczaka z surówką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich kryształki lodu, są rewelacyjne smaku i bardzo apetycznie wyglądają. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne(...)najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się rozpadną i uzyskamy gęsty syrop. Tym razem nie przecedzałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiód z mniszka robię co roku..i w tym roku przyszła pora na zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj.Polecam..miodek
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 2 jajka mała szczypta soli 1 szklanka wody gazowanej odrobina oleju bita śmietana – domowa lub kupna borówki syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptą soli. Miksujemy lub mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką(...)złoto (na małej ilości tłuszczu, ja tylko smaruję delikatnie patelnię tłuszczem). Podajemy ciepłe (nie gorące). Do każdego naleśnika nakładamy porcję bitej śmietany (domowej lub kupnej), posypujemy ją borówkami, składamy naleśnik na pół i polewamy go syropem czekoladowym. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszki