rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ):4 białka1 całe jajko5 płaskich łyżek cukru5 pełnych łyżek mąki tortowej2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ):1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób )2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny350 ml wrzątku200 ml śmietanki 30%150 ml jogurtu greckiegoWykonanie:Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy(...)stopniach 15-20 minut.Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy, kładziemy na ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę.Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.Śliwki wraz z syropem miksujemy. Do śliwek dodajemy rozpuszczoną galaretkę.Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtem.Masę śmietanowo-jogurtową mieszamy ze śliwkami - odstawiamy, aż masa zacznie tężeć.Tężejącą masę wykładamy na biszkopt - zwijamy
kolorowotorcikowododałem coś od siebie. Czego potrzeba: -jabłko winne, pokrojone w wiórki -pomarańcz, filetowana -winogrono, obrane, na ćwiartki pokrojone -kawałek banana -kawałek kiwi -migdały uprażone i zgniecione w moździerzu -domowy syrop z malin (maliny zasypane cukrem na 48h, starte, przeciśnięte przez tetrę z sokiem z cytryny, pasteryzowane). Jest jeszcze wersja ze spirytusem, ale to innym razem... Pomarańcze układamy z jabłkiem, posypujemy
BaRepasostygnie polewamy lukrem serowym:)) Glazura z maślanki --robić ,gdy ciasto stygnie Składniki 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki maślanki 1/2 kostki masła 1 łyżka syropu kukurydzianego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie Pierwsze pięć pierwszych składników doprowadzić do wrzenia w dużym rondlu na średnim ogniu. Gotować, mieszając często, 4-5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać(...)średniej prędkości,aż do kremowej konsystencji. Dodać cukier puder i wanilie. Miksować na gładko . Na zimne ciasto dawać lukier serowy.Wstawić do lodówki do stężenia na 1-2 godziny :)) Domowy syrop kukurydziany składniki 250gr cukru białego 3 / 4 szkl. wody zimnej 1 / 4 łyżeczki cream of tartar----kamień winny 1 szczypta soli Wykonanie Połączy wszystkie składniki w dużym rondlu
w mojej kuchnimała szczypta soli Na różową warstwę: 5 białek jaj klasy M 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń wiśniowy (40 g) 1 budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu(...)strużką olej, miksujemy. Wyciągamy nasz podpieczony spód, nie wyłączamy piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy cały dżem porzeczkowy. Na to wylewamy delikatnie naszą różową piankę. Następnie dajemy maliny odsączone z syropu. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki. Odrywamy małe kawałki, spłaszczamy w palcach i układamy na naszej różowej piance płaty ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około
Słodkie okruszkilatka, a VisolVit Junior , bo o nim będzie mowa jest zalecany dla dzieci od 3 roku życia. W okresie jesienno-zimowym odporność całej naszej rodziny wzmacnialiśmy domowym syropem . VisolVit Junior dostarcza dziecku wysokiej jakości witamin i minerałów. Do grona produktów marki dołączyły saszetki o smaku truskawkowym. Wcześniej dostępny był musujący proszek pomarańczowy oraz soczyste żelki. VisolVit Junior Truskawka(...)proszek pomarańczowy. To właśnie opierając się na jej opinii wiem, że VisolVit warto stosować. Dzięki niemu jej dzieci tą zimę przetrwały bez jakichkolwiek chorób. Niestety nie każdy lubi smak domowych mikstur..., ale truskawkę już tak. Polecam #Team Visolvit ! Dajcie znać czy stosujecie u swoich dzieci suplementy i czy próbowaliście nowego VisolVitu o smaku truskawkowym? W ogóle to znacie
Di gotujeGrzyby po cygańsku czyli pomidorowa sałatka grzybowa to świetny dodatek do obiadu, wszelkiego rodzaju mięs i pasztetów. Taką sałatkę można również podgrzać i wykorzystać jako sos
e-PrzepisyKulinarneKolejny pyszny orzeźwiający drink pochodzący z Włoch. Do jego przygotowania użyłam domowego syropu z kwiatów czarnego bzu ( klik ). Jeśli zdecydujecie się na kupny syrop, to pamiętajcie
Kuchnia domowa AniBezalkoholowy poncz majowy Przepis na wino majowe, tradycyjny niemiecki napój orzeźwiający. Bezalkoholowy poncz majowy jest jednym z tych napojów, którym lubimy delektować się w ciepłe
Cztery FajeryKruche stokrotki z kremem kawowym, do którego wykonania możecie użyć domowego syropu kawowego np. z poprzedniego przepisu , będą fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy. CIASTKA Z
Bon appetit mon amiedostępne w aptece czy drogerii. Ale możemy też zadbać o siebie w bardziej naturalny sposób. Jednym ze sposobów jest czosnek. Bardzo łatwo włączyć go do codziennej diety za pomocą domowego syropu na odporność, na który przepis znajdziecie tutaj . Czosnek w połączeniu z miodem i cytryną to istna bomba składników wspierających naszą odporność. A propos miodu, to on również może
Z notatnika dietetykasezonie grypowym i okresach obniżonej odporności. Kiedy zaczyna się kalendarzowa jesień przygotowuję kilka domowych specyfików na bazie miodu, które pomagają nam uniknąć przeziębień i anginy. Jednym z nich jest nalewka na kicie pszczelim czyli propolisie, która podobnie jak ognisty cydr (domowy syrop na przeziębienie z miodu i octu jabłkowego) wzmacnia odporność, chroni przed grypą, łagodzi stany zapalne gardła
Cztery Fajeryodpornością. Jak nie złapie sam ,to przyniesie rodzeństwu Warto więc zadbać o odporność Naszą i Naszych dzieciaków. Pamiętajcie przede wszystkim o zdrowym i racjonalnym żywieniu. P Artykuł Domowy syrop na odporność pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Wolisz domowy syrop, czy też sok z czarnej porzeczki ? Oba szybkie i proste przepisy opisałam poniżej. Sok zrobisz wyłącznie z owoców i wody, zaś do syropu wystarczy dodać cukier. - dwie wersje przepisu - tylko 2 lub 3 składniki - super do picia na zimę
AniaGotuje.plsamodzielnie przygotować naturalne i skuteczne preparaty dla dobra naszego ciała i ducha. Znajdziemy tutaj między innymi przepis na wyciszającą herbatkę z aksamitki, letni tonik kwiatowy z maku polnego, domowy syrop z prawoślazu na ból gardła czy znany syrop z kwiatów czarnego bzu. Książka bardzo ładnie wydana, opatrzona magicznymi zdjęciami. Napisana bardzo przejrzyście, oprócz przepisów zawiera ciekawe opowieści i anegdotki. Myślę
Kuchnia z widokiem na ogród