składniki: ok. 750 g gruszek 250 g cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 4 – 5 goździków sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy
Domowy Smak JedzeniaLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i prosty skład, bez emulgatorów, zagęstników, syropu glukozowego i innych E-dodatków, których jest pełno w lodach kupnych. Takie domowe lody, wbrew pozorom, wcale nie są trudne do wykonania. A gdy mamy maszynę do lodów
Kuchnia MagdaLenyLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i prosty skład, bez emulgatorów, zagęstników, syropu glukozowego i innych E-dodatków, których jest pełno w lodach kupnych. Takie domowe lody, wbrew pozorom, wcale nie są trudne do wykonania. A gdy mamy maszynę do lodów
Kuchnia MagdaLenysoku owocowego to świetny pomysł na ulubione słodycze dla dzieci, poza wyśmienitym smakiem doskonale się prezentują, do tego są mega proste i szybkie w przygotowaniu. Domowe żelki można zrobić z dowolnego soku, syropu, ulubionego napoju gazowanego lub owoców są dobrą alternatywą dla słodyczy ze sklepu. składniki na około 30 sztuk 1,5 szklanki soku pomarańczowego 100% 2 łyżki(...)jednolitego płynu. Sok przelewamy do silikonowych foremek ( opcjonalnie mogą być foremki na kostki lodu), pozostawiamy do ostygnięcia a następnie formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Domowe żelki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapiernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie z nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną się zupełnie wyjątkowe. Wychodzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzelata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki jest bardzo proste(...)wodę. Skórki zagotować i pierwszą wodę z gotowania odlać, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, około 1 godziny skórki odcedzić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę ugotować syrop z wody i ksylitolu, wsypać pokrojone skórki pomarańczowe i gotować, aż staną się szkliste. Na koniec dodać 2 łyżki wódki. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Gotowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: 2000 g malin 500 g cukru wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, rozgniatamy lub miksujemy na średnich obrotach przy pomocy robota kuchennego np. Thermomixa. Następnie podgrzewamy
Domowy Smak Jedzeniapodzielić) 3) Obiad Frici Papa to miejsce dość nieoczywiste i na pewno nie należy do tych, które zachęcają do tego, żeby je odwiedzić (przynajmniej na pierwszy rzut oka). Oferuje domową węgierską kuchnię w bardzo przystępnych cenach. Co jemy: Gombapaprikas , czyli paprykarz pieczarkowy (poezja!) i nokedli czyli małe kluseczki, coś w rodzaju zacierki. Warto również spróbować strawy z grochu ( Borsófőzelék ) , której(...)Śniadanie Trafiliśmy na niedzielę, więc udaliśmy się na Szimpla market . Tylko w niedzielę odbywa się tam market, na którym możemy kupić przeróżne wypieki, sery, warzywa, dżemy, syropy i inne podobne rzeczy, a wszystko domowej roboty. Samo miejsce zasługuje na słowo komentarza. Jest to w zasadzie zdezelowana kamienica, która dostała od życia drugą szansę i chyba zamierza ją wykorzystać. Koszt: około
Roślinożerni urlopowiczeDziś o pysznych zbożowych ciasteczkach. Warto mieć zapasik w puszce. Takie ciasteczka wzbogacą nawet najskromniejszy deserek. Wystarczy budyń czekoladowy, trochę domowej roboty dżemu, konfitury lub owoców w lekkim syropie i ...ciasteczka. Jeśli nie macie upieczonych swoich, te malutkie ciasteczka firmy "Kupiec" idealnie się do tego nadają. Deser z ciasteczkiem zbożowym. 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 1/2 litra mleka
Gotuj Sam!przygotować domowy jogurt? To naprawdę proste. Przepis znajdziecie poniżej wraz z przepisem na lekki deser z mango i chia. Składniki: 1 szklanka domowego jogurtu naturalnego (przepis poniżej) 2 płaty mango z syropu 2 łyżeczki chia ulubiona konfitura lub dżem (u mnie dżem porzeczkowy)* listki świeżej mięty *można pominąć, wówczas warto do jogurtu dodać odrobinę miodu Przygotowanie: Z przygotowanego domowego
Słodkie okruszkitylko cieszą smakiem, ale też wyglądem. Uwielbiam czerwień i zieleń zamkniętą w jednej szklance A Wy? Składniki: około 6 truskawek 4-5 kostek lodu syrop z malin z lipą – u mnie od Nasze Domowe kilka lisków świeżej mięty kilka listków świeżej melisy woda – u mnie lekko gazowana Przygotowanie: Do wysokiej szklanki / pucharka wkładamy 3-4 pocięte truskawki, następnie
Słodkie okruszkiprzepis na domowe batony owsiane z masłem orzechowym jest łatwy, przygotowany z prostych składników : masło orzechowe, płatki owsiane, syrop klonowy, orzeszki ziemne i czekolada. Naturalnie wysokobiałkowy, bezglutenowy batonik, a co najważniejsze zdrowszy od gotowego kolegi. Nie wymaga pieczenia – mnie to baaardzo cieszy, bo często wiąże się to z bardzo krótkim czasem wykonania lub z możliwością przygotowania w wyjątkowych warunkach(...)batoniki smakują trochę jak chałwa – nasze pierwsze skojarzenie po ugryzieniu – dlaczego? Nie mam pojęcia spróbujcie sami. Do przygotowania domowych batonów owsianych potrzebujecie: Masło orzechowe : bez różnicy, które wybierzecie smoothie czy crunchy, lub masło migdałowe – wybierzcie sami Syrop klonowy : miód lub syrop z agawy też będą dobre Płatki owsiane : użyłam górskich, ale możecie wybrać błyskawiczne dla ułatwienia
Słodkie Gotowanieokolicznościach przyrody. lody czekoladowe z awokado z podanych proporcji wychodzą 2 lody jeden lód = 110 kcal ½ awokado ½ banana łyżeczka syropu daktylowego łyżeczka kakao naturalnego 2 łyżki napoju kokosowego sposób przygotowania Awokado zblendowałam na gładką masę z syropem daktylowym, kakao i napojem kokosowym. Do gładkiej masy dodałam banana pokrojonego w kostkę. Przygotowaną masą napełniłam pojemniki na lody z IKEA i włożyłam(...)zmiksowałam i napełniłam musem pojemniki do lodów. Banalnie proste, a cieszy i małych i dużych. TIP 1 Warto lody ze sklepu zamienić na te domowej roboty. Lody sklepowe w swoim składzie nierzadko mają dodatek syropu glukozowego, utwardzony tłuszcz palmowy, stabilizatory i lecytynę sojową. Oczywiście są wyjątki jednak zdecydowanie łatwiej trafić na te pierwsze niż te wyprodukowane z samych zdrowych składników
Looking for CookingKotlety z cukinii tartej można podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale dla uzyskania najlepszego smaku i chrupkości najlepiej odgrzewać placuszki na patelni. Te zdrowe placki z cukinii, polane syropem klonowym lub sosem tzatziki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Placki z cukinii można podawać jako wegetariańskie danie główne. Najczęściej podaje się je ze śmietaną, jogurtem lub sosem marinara, tzatziki(...)pieprz do smaku Do placków można dodać: 1 łyżka tahini tarty parmezan startą mozzarellę starte jabłko Dodatki do placków z cukinii: gęsta śmietana albo jogurt naturalny syrop klonowy, miód sos tzatziki sos marinara domowa harissa Jak zrobić placki z cukinii - przepis krok po kroku: Krok 1. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce do warzyw z dużymi oczkami - odcisnąć z nadmiaru
Moja Książka Kucharskaprzygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików. Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerownych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według potrzeby. Kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z mąką pełnoziarnistą, także
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drukuj pudding 100 g surowej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody do gotowania (250 ml) 1 łyżka tahini (lub masła orzechowego) 2 łyżki syropu klonowego (lub innego syropu albo miodu) 100 ml mleka kokosowego domowego lub z kartonu (nie z puszki) 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli mus owocowy 1 banan 100 g mrożonych truskawek (mogą być inne mrożone owoce, np. maliny
Powiedz dietom niedziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa
Kulinarne przygody GatityJeśli nie macie masła lub herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć je na chwilę w syropie malinowym lub truskawkowym. Polecam oczywiście te domowe Do ciasta można użyć ulubionych owoców, jeśli robimy ciasto poza sezonem, to sprawdzą się owoce z kompotu jak i z puszki. Ciasta na zimno mają dwie
Mieszam w Garnkugóry, kto nie lubi gofrów. Ja kocham, ale wcale nie te które można kupić w nadmorskich miejscowościach z polewami, bitą śmietaną czy posypkami. Uwielbiam te domowe, z owocami i cukrem pudrem (no syropem klonowym czy nutellą nie pogardzę). Poniższy przepis jest chyba najszybszym i najłatwiejszym jaki znalazłam i przetestowałam. Wszystkie składniki należy po prostu dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem. Gofry
Wypieki i Rumieńcepiątek rano zabrałam się za realizację ;) z czystym sercem polecam, spód wyszedł twardy chrupki, jak batonik musli ;) Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 250 g domowej granoli (z tego przepisu ) 2 łyżki syropu z agawy 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki (podgrzanego do płynnej postaci) opakowanie borówek amerykańskich
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego ok. 300 g brzoskwiń 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy
Kulinarne przygody Gatitypieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego ok. 300 g brzoskwiń 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy
Kulinarne przygody Gatity