mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach(...)przez około 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru, pokrojoną skórkę z cytryn i gotujemy w syropie około godziny. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pokrojone cytryny. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie
Wędrówki po kuchniJeśli szukasz przepisów na domowe przekąski, to jesteś szczęściarzem - w końcu trafiłeś! 😁 Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora 😊 Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na pizze. Mój przepis to trochę zmieniona wersja z książki Thermomix. Oczywiście polecam nie tylko mączne przekąski. Warto(...)jeśli miałabym kupować paluszki z takim składem: mąka pszenna , olej roślinny rzepakowy, sól (3,4%), cukier, syrop glukozowy , regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, aromaty - to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego
lady-och-mistrzyni.blogspot.combólem brzucha, ale także bólami głowy lub nasileniem alergii. Jak ulepszyć domowe pączki? Nie dokładajmy sobie tzw. „chemii”, skoro mamy wybór. Jak zawsze – najlepiej zrobić pączki samemu, wtedy mamy nie tylko satysfakcję, ale też pełna kontrolę nad tym co jemy. Unikamy takich składników jak syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty i barwniki, konserwanty czy tłuszcz palmowy utwardzony. Istnieje(...)poszukanie w zaufanej cukierni pączków o składzie zbliżonym do domowego. Wbrew pozorom są jeszcze chlubne wyjątki. Prawdziwy pączek powinien mieć w składzie: mąkę mleko drożdże masło cukier jaja tłuszcz używany do smażenia (zazwyczaj smalec) plus dodatki – nadzienie owocowe, lukier, owoce kandyzowane W zasadzie tyle wystarczy – niepotrzebny jest syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty, fosforany czy sztuczne barwniki. Podsumowując
Powiedz dietom niedomowa granola z rabarbarem – granola jabłkowa z orzechami – domowa granola waniliowa Składniki: – 300g płatków owsianych (bezglutenowych) – 120g orzechów włoskich – 100g kaszy gryczanej – 60g wiórków kokosowych – 30g nasion chia – 3 łyżki oliwy (oleju) – 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego – 2 łyżki kakao – 1/3 łyżeczki soli Orzechy siekamy na mniejsze
Be Fit Be StrongZawieruszony przepis...te rogaliki piekłam chyba z miesiąc temu...bo mam zdjęcie rogalika razem z syropem z mniszka. Mam sporo takich przepisów...no i może pomału uda mi się je jakoś Wam pokazać..tzn..pokazać to można szybko..ale trzeba najpierw zrobić wpis, napisać przepis itd..Te rogale robiłam ciut inaczej niż w przepisie..chociaż też można tak jak podaję(...)polecam inny sposób formowania..tutaj możecie zobaczyć filmik jak to się robi.. Lepiej zjeść rogala domowego , niż takiego "sklepowego". 3 szkl.mąki 3/4 szk. letniego mleka 2 łyżki wody 30 g drożdży 1 jajko 2 łyżki masła roztopionego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko do posmarowania Drożdże wymieszać z mlekiem, wodą i cukrem. Odstawić na kilka minut.M
Moje domowe kucharzeniePropozycja na leniwe weekendowe śniadanie: chrupiące gofry owsiane z malinami i syropem klonowym. Takie śniadania uwielbiam! Składniki (na 6 dużych szt.): 250 g mąki owsianej (można
Domowa Cookierenka AgiW tej nalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego
Marder&Marder Manufacturesolutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas(...)serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą
SzczyptaSmaQsurowe dzielimy na dwie części. Pomiędzy warstwy ciasta nakładamy gotowanymi w cukrze pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam do przygotowania pomarańczy własnoręcznie, będą o wiele lepsze! No chyba, że macie domowy dżem pomarańczowy . Placek został zjedzony bardzo szybko, bo jest naprawdę pyszny, a posmarowany dodatkową porcją dżemu pomarańczowego to już rozpusta 😉 Zachęcam(...)plastry. Do rondelka wsypać cukier i 1 łyżkę wody, rondelek postawić na ogień, podgrzewać ciągle mieszając, kiedy cukier zacznie się rozgrzewać dodać pokrojone pomarańcze, gotować do momentu, aż syrop zgęstnieje, nie zapominajcie o mieszaniu! Syrop pomarańczowy powinien mieć konsystencję gęstego syropu, zdjąć z ognia, przestudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Blachę do pieczenia o wymiarach
SprawdzonaKuchnia.plDaktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut. Odlewamy wodę i przekładamy je do blendera z 2 łyżkami syropu klonowego. Blendujemy i dodajemy do miski z migdałami. Dosypujemy 2 łyżki kakao oraz 150 ml gęstej śmietanki kokosowej. Jeśli przygotowaliście wcześniej domową śmietankę kokosową możecie dodać także 4 łyżki masy kokosowej pozostałej po odciskaniu mleka oraz 4 łyżki mleczka kokosowego. Wszystko
Dieta bez mlekaZdrowa i pyszna. Do jej przygotowania możemy wykorzystać różne dodatki, takie jak np. rodzynki, orzechy, żurawina i inne, które lubimy. Domowa czekolada Składniki: 1) 120 g stałego oleju kokosowego 2) 80 g ksylitolu 3) 2 łyżki syropu klonowego 4) 25 g ciemnego kakao 5) miąższ z połowy laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu 6) bakalie, np. żurawina, orzechy
Na kulinarnym poligonietego przepisu rozpoczynam serię domowych wyrobów truskawkowych. W tym roku "zaszalałam" i przygotowałam kilka nowości, między innymi: frużelinę czy też syrop truskawkowy - przepisy niebawem na blogu 😊. Wracając do poniższego przepisu - dżem truskawkowy z agar-agar jest błyskawiczny do przygotowania. Warto dodać, że po pasteryzacji (po wystudzeniu) będzie miał zwartą konsystencję. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 kg obranych truskawek
Ugotowaćsłodycz! Składniki na 8 trufli: wnętrze: porcja pulpy z dwóch marchewek, porcja pulpy z jednej pomarańczy, 1/2 szklanki pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego, 4 - 5 łyżek oleju kokosowego RAW w płynie, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka syropu daktylowego. polewa: 4 łyżki oleju kokosowego RAW w płynie, 5 łyżek karobu, ewentualnie 1/2 łyżeczki słodkiego syropu, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii. Wykonanie
Jeść, by żyć w zdrowiupodanych składników wychodzi około 600 ml mleka. Mleko jest dużo rzadsze od kupnego, nie da się z niego ubić śmietanki. Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Mleko można ewentualnie dosłodzić ulubionym syropem smakowym. Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi. Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast
Gospodyni Miejskamnie akurat uśmiechnęły się boróweczki. Proporcje na 3 słoiczki, jeden to ok. 150kcal. Składniki: - 300g jogurtu naturalnego - 200g borówek - garść domowej granoli , granoli z rabarbarem , muesli, ekspandowanego ziarna orkiszu - 3 łyżki nasion Chia *opcjonalnie: miód, ksylitol, syrop klonowy do osłodzenia jogurtu Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i miksujemy wraz z 2 łyżkami nasion chia. Jeżeli dosładzamy jogurt mieszamy
Be Fit Be Strongniedobór owsu mam... ;) Dzisiaj moja ulubiona wersja - owsianka gotowana z jabłkiem. Do tego jakiekolwiek dodatki. Teraz padło na kremowy twarożek i syrop klonowy, który najbardziej smakuje mi jesienią...też tak macie? A na chili&sugar przepis na domowe krówki po przepis KLIK tutaj lub na zdjęcie
breakfast of dreamsnikomu nie trzeba tłumaczyć jak idealnie komponuje się z czekoladą. Dwie uwagi ogólne: Aromat/ekstrakt miętowy - pewnie można zrobić domowy... Ja używam od jakiegoś czasu takiego . Można go kupić w większych marketach. Dobry też będzie syrop do kaw lub do drinków, np. jak ten. Nie są one tak intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę
bistro mamazupełnie zbędne. Ktoś może powiedzieć, że czystej żurawiny suszonej też nigdzie nie dostanę, bo w składzie każdej jest cukier... ale do domowej granoli na pewno nikt świadomie nie doda na przykład tłuszczu palmowego, nie wspominając już o syropie glukozowym. Skład kupionej granoli: Produkty pochodzące ze zbóż 59% (płatki owsiane, mąka jęczmienna, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana ), nierafinowany cukier trzcinowy, orzech arachidowy
bistro mama