się 2-3 razy, dzięki czemu owoce powoli nasiąkają syropem i nie rozpadają się. Jak przygotować idealne konfitury? Do przygotowania konfitur nie używa się żadnych środków konserwujących czy żelujących, bo sam cukier wystarczy. Syrop najlepiej robić w szerokich, płaskich garnkach, a w trakcie usuwać pojawiającą się pianę. Do gotowego syropu należy powoli dodawać wybrane, umyte i osuszone owoce w całości(...)również wyjadać bezpośrednio ze słoiczka. W okresie jesienno-zimowym konfitury będą pysznym wspomnieniem lata za sprawą całych owoców otoczonych słodkim syropem. W zależności od wybranych owoców będą również solidną dawką witamin, która w tym okresie jest szczególnie potrzebna. Słoiczek domowych konfitur będzie również doskonałym prezentem dla bliskich. Konfitury można przygotować samodzielnie, ale również kupić w wielu miejscach zarówno stacjonarnie
Pasja Smakuprosty, czytelny. Warto z nich korzystać i przygotować coś co nie ocieka chemią, co jest pozbawiona konserwantów, barwników itd. Domowe znaczy zdrowe A co ciekawego znajdziecie w książce? Przepisy na pyszne dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Nie zabrakło również pomysłów na solonki, sosy i przeciery warzywne, octy
Słodkie okruszkijego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z orkiszem 60 ml wody mleko 3,2% 15 ml syropu imbirowego 10 ml syropu czekoladowego cukier czekolada (do dekoracji) Kawę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odłożyć. Obydwa syropy przelać
Domowa cukiernia EwyBardzo prosta w wykonaniu domowa chałwa. Wersja Rosyjsko-Ukraińska bo to własnie tam ten rodzaj słodyczy wykonują z ziaren słonecznika. Z użyciem syropu np. z agawy lub klonowego otrzymamy wersję wegańską. Warto poeksperymentować z dodatkami, które urozmaicą naszą przekąskę : bakalie, kakao, czekolada, ekstrakty, olejki... SŁONECZNIK i kilka jego zbawiennych właściwości - pomaga walczyć ze stresem i likwidować jego objawy
Pora na pora i pomidorajestem zaś fanką espresso, czy słodkiej cappucinno. Ale w lecie uwielbiam chłodzić się mrożoną kawą w wysokiej szklance. Często piję domowe Frappé lub najprostszą jej wersję: mrożone kostki kawy zalane zimnym mlekiem. Nie lubię słodkiej kawy z dodatkiem słodkich syropów, bitej śmietany i posypek. Ewentualnie może w kawie być gałka lodów śmietankowych, czy waniliowych. Ta dzisiejsza mrożona kawa jest delikatnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi. Razem ze mną pancakes smażyli: Dorota z bloga Moje domowe kucharzenie
Aga w kuchniPyszne i zdrowe, domowe lody bananowe z malinowym dżemem z nasionami chia i tymiankiem cytrynowym bez dodatku białego cukru. Dżem przygotowujemy bez gotowania czy miksowania. Dojrzałe maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z chia, syropem z agawy (można zastąpić naturalnym miodem o neutralnym smaku) i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby nasiona napęczniały i zagęściły dżem. Gotowy dżem
Moja DelicjaDomowa granola z patelni Dobre śniadanie, to podstawa, aby nasz dzień rozpoczął się z uśmiechem. Bardzo często w moje życie wkrada się rutyna śniadaniowa, która objawia się jaglanką z bananem lub owsianką . Czasami jednak mam ochotę zrobić coś innego, ciekawszego. Własnie dzisiaj naszła mnie ochota na domową granolę, a że nie chciało mi się odpalać piekarnika, to powstała granola(...)chodzi o syrop, to u mnie był to własnej roboty syrop cukrowy. Świetnie sprawdzi się również syrop klonowy, z agawy lub miód. Jak ją przechowywać? Po ostudzeniu możesz przełożyć ją do papierowej torby, plastikowego pojemniczka lub szklanego słoika. Niby wytrzyma nawet kilka tygodni w szafce, ale u mnie zawsze znika tego samego dnia… 😅 Z czym domowa granola smakuje najlepiej
BlendmanWitajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy
Kuchnia domowa AniPyszne placuszki z musu z dyni ...polane syropem klonowym...mniam... 2 szkl.mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1/2 szkl.wody 1 szkl.mleka
Moje domowe kucharzenieciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!) 40g masła Oddzielić białka(...)cytryną (jeśli wypiek nie jest przeznaczony dla dzieci, można jeszcze dodać jakiś alkohol, np. rum). Śmietanę ubić na sztywno, na koniec zmniejszyć obroty, wlać sok z cytryny i syrop klonowy albo wsypać cukier kokosowy. Ubitą śmietanę delikatnie łyżką albo miotełką połączyć z serem. Tak przygotowany krem wyłożyć na spodnią część biszkoptu i przykryć wierzchnią częścią, można też zostawić trochę
Przepysznik - BLW i nie tylkoamerykańskich) mieszanek na ciasto, jako że gotowców nie stosuję, postarałam się przygotować przepis tak, aby każdy mógł przygotować ciasto ze składników ogólnodostępnych. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na budyń domowy specjalnie do tego ciasta. Oczywiście możecie użyć budyniu kupionego ze sklepu. Oczywiście zważając na ilość użytego rumu, ciasto jest ciastem dla dorosłych! Życzę smacznego! Print Ciasto rumowe .wprm-recipe-rating(...)pszennej typ 450 3 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g mąki ziemniacznej 1 szczypta soli 60 g budyniu domowego lub kupnego o smaku waniliowy - proszek 4 duże jajka 130 ml rumu 1 łyżka ekstraktu waniliowego 180 ml mleka Składniki na syrop rumowy 35 g masła 80 g cukru 1 szczypta soli 100 ml wody 120 ml rumu Instructions Formę
SprawdzonaKuchnia.plsię prezentuje na stole, jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom. Jeśli macie ochotę na ekspresowe, domowe ciasto z owocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek. Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto
e-PrzepisyKulinarnezawiera jaj, przepis dla tych co ich nie jedzą :) Składniki : 1 kostka tofu -180 g 3 łyżki majonezu, najlepiej domowy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki musztardy ok. 1 łyżeczka czarnej soli- kala namak 1 łyżeczka płatków drożdżowych łyżeczka syropu z agawy, lub miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru spora szczypta kurkumy i czarnego pieprzu Przygotowanie: W szklance wymieszać majonez
Proste Potrawyłyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem do pieczenia wylać
FitKotkruche, słodkie. Tylko z 3 składników :) Właściwie orzechowo - kokosowe. Składniki (na 20 ciastek): - 200 ml czystego masła orzechowego (używam domowego z samych orzechów i szczypty soli), - 60 ml zmielonych na mąkę wiórków kokosowych, - 50 ml wiórków kokosowych, - 60 ml syropu klonowego. Wykonanie: Wymieszać składniki łyżką. Nakładać łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po wykorzystaniu całego ciasta zwilżoną
Co na wege obiad?Bardzo przyjemnie upłynęło nam te ostatnie kilka dni; z Piotrkiem w domu i urodzinami Zuzi mieliśmy mnóstwo wrażeń, ale też … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni