domowa pizza - 2645 przepisów (strona:130/177)

Bułki cebulowe z żółtym serem 449

Przepyszne bułki na wytrawnie. Pachnące. Z warstwą zapieczonego sera na wierzchu. Pyszne same w sobie, a obłędne posmarowane masłem, z plasterkiem sera salami i salami Jeżeli

Smaki Na Talerzu
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 101

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można

Kuchnia MagdaLeny
Chlebki na Grilla z Nutą Orientu – Za’atar na Czele! 22

piec je na grillu jak podpłomyki . Przygotowanie chleba nie zajmuje zbytnio dużo czasu, zwłaszcza, że jest to chleb na drożdżach. Piekłam chleb w piekarniku na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Tak, rozgrzanie kamienia do pieczenia wymaga czasu, ale przecież wystarczy tylko włączyć piekarnik! Chlebki na grilla Uwielbiam piec chleb, bo kocham zapach świeżo upieczonego pieczywa. Te chlebki są jeszcze bardziej aromatyczne(...)zamiast soku z cytryny, a nawet do pieczonych warzyw. Przyprawa za`atar na chleb Za´atar poznałam dzięki koleżance z pracy, która pochodzi z Dubaju. Kiedyś zaprosiła nas na domowe wypieki z za´atar, które od razu mnie zainteresowały. Dlatego długo nie potrwało zanim upiekłam podpłomyki z za´atar. Kiedy mielę za´atar od razu robię go więcej, bo wiem

codojedzenia
Bułeczki mleczne 133

Bułeczki mleczne to moja słabość. Połączone z domową, kwaskowatą konfiturą malinową, stanowią genialny początek dnia. Są też remedium na smutki, smuteczki i doły. Bułeczki mleczne podczas robienia dają dużo frajdy, są proste, mają delikatne ciasto i w trakcie pieczenia pachną tak, że chciałabym mieć takie perfumy. Z drugiej strony cały dzień pachnieć masłem i drożdżami to chyba udręka dla innych(...)arsenał spulchniaczy, żeby osiągnąć identyczny efekt. Smutek. W książce „ Baking and pastry ” wydanej przez Culinary Institute of America znalazłam przepis, który brzmiał fajnie, bo miał w sobie mąkę na pizzę. No jak coś ma w sobie pizzę, to musi być dobre. Zrobiłam, zjedliśmy bez udziału drobiu, to oznacza, że wypiek wyszedł. Bułki są leciutko słodkie, mleczne, delikatne, mięciutkie i absolutnie

ladykitchen
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 194

właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz niewielkiej ilości wina(...)sercu Toussaint. UWAGA! Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona śmietana, która nadaje ciekawego smaku flamiche. Dość ciężko dostać ją w sklepach i jest stosunkowo droga, ale można zrobić jej domową wersję. W pierwszym punkcie przepisu wyjaśniamy, jak to zrobić. Oczywiście możecie też użyć zwykłej śmietany zawartości 36% tłuszczu w wersji dla leniwców. Zobacz, jak flamiche wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ

Nerds Kitchen
Krakersy serowe. 44

Przepyszne i kruchutkie, domowe krakersy serowe. Fantastyczna przekąska na każda okazje. Idealne jako dodatek do deski serów lub do schrupania z dodatkiem hummusu. Trudno się od nich oderwać. Składniki: 130g mąki pszennej 100 g startego twardego sera żółtego 100 g masła 1 lyzka kwaśnej śmietany szczypta soli 1 jajko Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie(...)nakrętki od małej butelki wyciąć kółka o różnej wielkości, tak aby uzyskać wygląd plastra sera . Patrz film. Następnie każdy z placków podzielić, za pomocą noża lub kola do krojenia pizzy, na osiem części. Każdy z kawałków ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 15 minut. Funkcja piekarnika góra – dół

Pani M - kuchnia smakowita
Keto focaccia ze szparagami i pomidorami (Paleo, LowCarb) 98

Apulii Na razie, zwłaszcza w aktualnych okolicznościach związanych z epidemią, szybko się nigdzie nie udam. Nie pozostaje mi więc nic innego jak odtworzyć smaki, za którymi tęsknię w domowym zaciszu. Tym bardziej, że będzie to wersja niskoweglowodanowa tego włoskiego klasyka, jakim jest focaccia. Tak, tak – takie cuda można stworzyć będąc na diecie ketogenicznej ! Trzeba tylko bardzo chcieć! Ciasto powstało(...)którym zatopione zostały pomidorki, szparagi oraz oliwki jest wspaniałą imitacją oryginalnego ciasta i to bez węgli, drożdży i glutenu! Dania Przekąska Kuchnia Włoska Keyword finger food , focaccia , jajka , pizza , szparagi Porcje 6 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Ciasto 2 jajka duże 0,25 szklanki wody gazowanej 30 ml oliwy 0,75 szklanki lnu złocistego zmielonego

Modern Cave Girl
Zupa z żółtej fasoli szparagowej i pomidorowej pasty 139

Pyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól(...)pastę Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam serdecznie pastę firmy Jamar ponieważ ma wiele zastosowań. Śmiało możemy ją wykorzystać pod sos do pizzy, gołąbków, do letniej zupy pomidorowej, lasagne, spaghetti, czy leczo. Na stronie producenta znajdziecie również różne przepisy gdzie was zapraszam

W Moim Magicznym Domu
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 205

trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy  z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy(...)pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów. Ale jeśli nie macie czasu na przygotowanie przekąsek, a jesteście w Gdyni to polecam wam zamówić je np. w restauracji Gruby Benek . Tam zawsze znajdziecie coś pysznego

Słodkie okruszki
Tefal i-Companion opinie 46

użytkownika Najlepszym testem możliwości robotów kuchennych jest dla mnie przygotowanie ciasta na pizzę. Pizza jak z Pizza Hut należy do naszych ulubionych, ale nie jest to prosty przepis, a wyzwaniem pozostaje znalezienie czasu na zrobienie i wyrośnięcie ciasta.  Z Tefal i-Companion przygotujesz ciasto na pizzę przy minimalnym nakładzie pracy. Wystarczy dodać składniki i uruchomić program.  Jest nawet(...)prawdziwym wybawieniem. Koniec z kupowaniem drogiej mąki ryżowej czy gryczanej. Robot równie dobrze poradzi sobie ze zmieleniem wszelkiego rodzaju kasz, orzechów,  ziaren, jak i mięsa czy suszonej włoszczyzny - domowa vegeta, będzie gotowa w kilka sekund. To właśnie w Tefal i-Companion zrobiłam najlepszy domowy hummus, idealnie gładki "smalczyk" z fasoli i aksamitnie kremową zupę z zielonego groszku.  Smażenie

Cztery Fajery
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 178

mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła powidła śliwkowe      Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Halloween Babeczki Duszki 261

propozycja na halloweenowe słodkości. Duszki posadziłam na prostych babeczkach waniliowych, jeśli wolicie jednak bardziej jesienne klimaty możecie skorzystać z przepisu na babeczki dyniowe , potrzebny będzie także krem, masa cukrowa (domowa lub nie) i okrągłe czekoladki, pralinki lub duże draże. Ja kupiłam swoje w sklepiku Ikei, na pewno można znaleźć odpowiedni rozmiar na stoiskach ze słodyczami na wagę w marketach(...)cukrem pudrem. Wycinamy duże kółka - około 1,5 do 2 razy większe niż średnica babeczki. Jeśli nie mamy takiej dużej foremki można wyciąć je zwykłym nożem lub nożem do pizzy - nie muszą być idealnie równe, kiedy "ubierzemy" w nie duszki brzegi i tak będą pofalowane. Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale

Ciastkozercy
Chlebek pita 127

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić

Przepisy na domowy ser i chleb
Quesadilla z kurczakiem i serem 278

spotkać w sklepach – stąd chętnie korzystam z nich szykując szybkie, nieskomplikowane obiady. Wam również polecam! Składniki na 2 quesadille: – 4 placki włoskiej piady lub tortilli (przepis na domową tortillę znajdziesz tutaj , tutaj i tutaj ) – 400g kurczaka + przyprawa do gyrosa lub inna ulubiona – 100-150g sera mozzarella (najlepiej mini kulki) – 100g kukurydzy – 80g koncentratu(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, w zależności do tego jak chrupkie placki chcemy uzyskać. Po upieczeniu kroimy zwykłem nożem lub nożem do pizzy. Smacznego! Artykuł Quesadilla z kurczakiem i serem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 147

szybkich potraw. Polega obsmażeniu składników w wysokiej temperaturze. My usmażyliśmy tylko krewetki. Warzywa upiekliśmy, bo tak jest zdrowiej i wygodniej. Jesteśmy też mega dumni z sosu zrobionego na bazie domowego masła orzechowego. Wierzcie, że ukręcenie własnego masła orzechowego to kwestia 10 minut, przy śmiesznie niskich kosztach. Zobacz przepis Wtorek: Pierś z kurczaka zapiekana w wysokiej temperaturze Próbowaliśmy różnych sposobów pieczenia(...)nimi pracy. Burgery bardzo smakują maluchom! Czwartek: Pieczona polędwiczka Sytuacja podobna jak z piersią z kurczaka: jak piec polędwiczkę, żeby jej nie wysuszyć. Tu sprawdza się patent z pieczeniem pizzy, którą wsadzamy do bardzo dobrze nagrzanego w piekarniku kamienia. Polędwiczkę piecze się na rozgrzanej wcześniej patelni, najpierw w bardzo wysokiej temperaturze, którą w drugiej połowie pieczenia trzeba obniżyć. Piątek: Krem

Niedzielny kucharz
Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym 182

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mleka 50 g masła szczypta soli domowy dżem z jeżyn KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić(...)prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym papierem

https:KKuchniaMniam
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 142

się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy.  Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła, 100 g kurek(...)rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach koperek. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane.  Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte

Moniki Smakołyki